fbpx Skip to content

Az Apple nagyon régi kapcsolatot ápol az Adobe-val. Az Adobe alapítóit akkor ismertük meg, amikor még garázscég voltak. Az Apple volt az első ügyfelük, aki felhasználta a PostScript nyelvet, az új lézernyomtatójához. Befektettünk az Adobe-ba, és éveken keresztül körülbelül 20%-os tulajdonrészünk volt benne. A két cég együttműködött, hogy forradalmasítsák az asztali kiadványszerkesztést.

Apple Announces New iPhone At Developers Conference

Azok óta az “arany idők” óta a két vállalat eltávolodott egymástól. Az Apple-nek eközben egy “halálközeli élménnyel” kellett szembenéznie, ami alatt az Adobe a piaci igényeket szolgálta ki az Acrobat termékeivel. Napjainkban is együttműködik a két vállalat – a Mac felhasználók az Adobe Creative Suite vásárlóinak nagyjából a felét teszik ki – de ezen túl is van néhány közös érdek.

Elejét szeretném venni azoknak a kritikáknak, melyekkel nap, mint nap szembesülünk: miért nem engedélyezzük a Flasht iPhone-on, iPodon és iPaden? Az Adobe úgy próbálta magyarázni, hogy ez a döntésünk csak üzleti érdekeket szolgál, hogy megvédjük az App Store-t, de valójában technikai okai is vannak a döntésünknek. Az Adobe azt állítja, hogy egy zárt rendszert kínálunk, az ő nyitottjukkal szemben, de valójában az ellenkezője igaz. Ezt most kifejteném.

Az első: a nyitottság

Az Adobe Flash termékei 100%-os tulajdont jelentenek. Csak az Adobe-tól érhetők el, és minden joguk megvan felette – jövőbeni fejlesztések, árazás stb. Az, hogy a Flash-termékek széles körben elérhetők, nem egyenlő azzal, hogy nyitott termékek lennének, amíg csak az Adobe-tól érhetők el, és teljes hatalmuk van felette.

Az Apple-nek is több zárt terméke van. Amíg az iPhone, iPod, iPad operációs rendszerei zártak, erősen hiszünk abban, hogy webes szabványoknak nyíltnak kell lenniük.

Flash helyett a HTML5-öt, a CSS-t és a JavaScriptet támogatjuk – mindegyikük nyílt szabvány. A HTML5, ami mellett felsorakozott a Google, az Apple és több más cég is, egy merőben új technológiát képvisel, ahol a webfejlesztők speciális grafikákat, animációkat, áttűnéseket használhatnak, egy külső plugin (mint például a Flash) nélkül.

A HTML5 egy teljesen nyitott technológia, mely a standards committee irányít – és ennek a bizottságnak a tagja az Apple is.

Az Apple a nyílt szabványok készítését is támogatja, ilyen például a WebKit-project, ami a Safari, a Google Android, a Palm, a Nokia és hamarosan a RIM is használ. A WebKit-technológia megnyitásával az Apple megalkotta a mobil böngészők sztenderdjét.

A második: a teljes web

Az Adobe többször állítja, hogy az Apple eszközei nem érik el a teljes webet, mert a videók 75%-a az interneten Flash-alapú. Amit nem mondanak, hogy ezen videók nagy része a modern h.264-es formátumban is elérhetők, ami iPhone-on, iPodon, és iPaden is egyaránt nézhető. A YouTube, ami nagyjából a webes videók 40%-át teszi ki, egy natív alkalmazással képviselteti magát az Apple platformján. A következő szolgáltatók videóit is meg lehet nézni az iPhone-on: Vimeo, Netflix, Facebook, ABC, CBS, CNN, MSNBC, Fox News, ESPN, NPR, Time, The New York Times, The Wall Street Journal, Sports Illustrated, People, National Geographic. Úgy gondolom, hogy nem sok videót hagynak ki az iPhone, iPod és iPad tulajdonosok.

Az Adobe azt is gyakran a szemünkre veti, hogy a Flash-es játékok nem működnek a mobil eszközeinken. Ez igaz, viszon szerencsére az App Store-ban több mint 50 000 játék található, és jó részük ingyenes. Több játék érhető el az iPhone-ra is az iPadre, mint más platformra.

A harmadik: megbízhatóság, biztonság, teljesítmény

A Symantec jelentéséből kiderül, hogy a Flash a legjobban támadható platform. Azt is tudjuk, hogy a Mac-ek fagyásaiért is nagyrészben a Flash a felelős. Több éve együttműködünk az Adobe-val, ezen hibák javításában, viszont ők ellenálltak. Nem szeretnénk biztonsági réseket az iPhone-okon és az iPadeken, ezért nem engedélyezzük a Flash-t.

A negyedik: az akku élettartama

Hogy jó eredményt érjünk el az akku élettartama esetén, a mobil eszköznek a videót hardveresen kell dekódólnia. Szoftveresen ezt megtenni túl nagy költséggel járna. Rengeteg mobil eszközökben megtalálható chip tartalmaz h.264 dekódolására alkalmas vezérlőt.

Az ötödik: az érintésvezérlés

A Flash egérre lett tervezve, nem pedig érintésérzékeny kijelzőre. Ha pedig a fejlesztőknek egyébként is újra kell írnia a Flash-alapú oldalakat, hogy azok működjenek az Apple eszközein, miért ne használnának modern technológiákat, mint HTML5, a CSS és a JavaScript?

A Flash egy több platformos fejlesztési eszköz. Az Adobe gólja nem az, hogy a legjobb iPhone-os vagy iPades alkalmazásokat készítsék el a fejlesztők. Ők többplatformos fejlesztői eszközt készítenek, hogy minél több fejlesztőt érjenek el. Emellett az Adobe lassan alkalmazkodik az új technológiákhoz. Míg az OS X már lassan 10 éves lesz, az Adobe csak 2 hete tért át a Cocoa-ra, a CS5-tel. Ő volt az utolsó a nagy szoftverfejlesztő cégek közül, aki teljesen áttért az OS X-re.

Konklúzió

A Flash a PC korszak találmánya – a PC-é és az egéré. Ez egy sikeres üzlet az Adobe-nak, és megértjük, hogy a PC-ken túl is látni szeretnék. De a mobil korszak az alacsony fogyasztású, érintőképernyős eszközökről, és a nyílt webes szabványokról szól – ami egyáltalán nem Flash-barát.

Az App Store-ban található 250 000 alkalmazás bizonyítja, hogy lehet úgy is részletgazdag appot készíteni, hogy ahhoz ne kelljen Flash.

Egy jótanácsom van az Adobe számára, mégpedig az, hogy készítsenek HTML5-ös eszközöket, ahelyett, hogy minket kritizálnának amiatt, hogy a múltat magunk mögött hagyjuk.

Steve Jobs
2010 áprilisa

Olvasd el a hozzászólásokat is

54 Comments

  1. Hát sok mindenben igaza van Steve bácsinak. Egy dolog hibázik a html5-tel, egy flashhez hasonló felhasználóbarát fejlesztői környezet.

    De a “Az Adobe gólja” helyett lehetne “Az Adobe célja” 🙂

  2. mondjuk eredetiben nem teljesen ezt mondja…
    A kapkodós fordításon túllépve Jobs mindig elsüti a “flash miatt omlanak össze a macek” poént, kicsit már kezdem unni. Viszont az, hogy pont az Apple beszél a zárt fejlesztések ellen, az olyan kacajt varázsolt az arcomra, ami várhatóan lefekvésig meglesz.
    Az a legrosszabb, hogy akármennyire arcpirító amit sokszor megengednek maguknak, így is roppant vonzónak találom a termékeiket.

  3. Szerintem sem fontos egy mobil eszközön a flash. Ha kell, akkor oda ülök a gép elé és kész. Szerintem senki nem szeretne egy akadozó szoftvert használni az iPhone-ján.

  4. Én azon csodálkozom h nincs vmi okos developer aki valahogyan lehetővé tenné a flasht és cydiában akár fizetősen árulná…

    OFF:
    Szerintetek a jelenlegi baseband-det függetleníti a turbosim egy 3G-n?

  5. Én nem értem az utolsó mondatot, azt ki mondja kinek?

  6. Kornel: a flashek fölött az adobe az úr nagyon lefedi a dolgait és piszok nagy munka lenne egy magánembernek plusz dekodolni kéne a vidit azmeg csak hardweresen oldhato meg azmeg ugye az apple dolga stevnek
    meg otthon ottvan a mac illetve a zsebiben a szifon szal neki ez nem fontos és a mobilnetezők is igy vannak vele plusz a youtube mint ahogy a postban volt a videok 40% át teszi ki uh talald meg ott és kész 🙂

  7. off.:
    bocsi de nem találom sehol, hogy a trémobil nak hogy működik a garaniája iphone-val kapcsolatban? azthiszem valami cégnek elküldi itthon és ők végzik..valaki el tudná mondani, hogy melyik cég ez? vagy pontosan hogy van?

  8. Azért egy Sylverlight-ot igazán rakhatnának bele! Nem megy az RTLMOST, megbolondulok!!!!

  9. @The Man: Adobenak, rossz a forditas.

  10. A Flash fagyások és memoriazábálások inkább tudhatok be a nem hozzáértő programozóknak, mint magának az alkalmazásnak. Az Adobe-t nem lehet okolni, igyekezett lépni, kiadott egy Packager nevű fordítóprogramot, ami arra alkalmas Flash alkalmazásokból iPhone-os programot generál, erre Steve kitiltott minden külső fejlesztőkörnyezetben készült alkalmazást a rendszerből (nehogy PC-n fejleszthesünk).
    A HTML5 elterjedéséről csak annyit, hogy amíg az átlag user régi böngészővel netezik addig bizony a webes oldalakhoz csili-vilinek Flash fognak használni a fejlesztők.

  11. Ez a szöveg eredetiben merre van? 🙂

  12. Semmi… bocs…

  13. bocsi az offért,de youtube azt dobja,h nem tud kapcsolódni:S Vki help plíz.Kösz

  14. Hat szerintem meg a facebook videokat nem tamogatja az iphone os…Bar lehet azota atkonvertaltak, miota utoljara neztem (3napja). Es nekem is amikor lefagy a gepem az eddig csak flash-tol volt…Nezegetem az oldalakat, tok huvos a gep, aztan ahogy flash-el teli oldalra lepek egybol beindulnak a ventik. (Macbook pro) Az meg h egy fordito progival mindenfele progit lehet irni az egy dolog, de hogy minosegi nem lesz az tuti biztos. Ideje lenne osszekapni magukat adobe-eknek, mert ebbol a csatabol ok fognak veszteskent kikerulni, ha nem irjak meg rendesen azt a flash-t osx-re…(na meg persze iphone-ra is mellesleg…)

  15. Amúgy tök logikus Steve Jobs üzletpolitikája. Azt akarja hogy az iPhone akadás mentesen menjen, semmi külső tényező ne befolyásolja, mert az embernek a felhasználói élmény a legfontosabb. Szerintem mindenkinek elmegy a kedve egy kicsit ha a jailbreak-elt telefonját teleteszi olyan progikkal ami lasítja a telefont, akadoznak az oldalak, minden kicsit lassabb, és már nem az az iPhone élmény van. Pont ezért jó az iphone ahogy van, mert egyedi. Nekem az kell hogy minden gördülékenyen menjen mert ez felvidít és Örömmel használom kedvenc készülékemet. Ha vigyázol rá és nem pakolod tele szeméttel akkor ő is teszi a dolgát 🙂 Az ember türelmetlen ez tény. A lényeg hogy a HTML5-nek van jövője, arra kell mindent írni, fejleszteni, nem pedig az összes flasht átírni hogy menjen iphone-on..

  16. Lehet flasht rakni iphonra a cydian keresztül hozzá kell adni a forrást d.imobilecinema.com és ott lekell tölteni de fenn va a youtube-n is.

  17. Köszönöm az Apple-nek, hogy lelkes fejlesztőkkel elkészitette a WebKit-et a saját neve alatt. Köszönöm, hogy a MobileSafari támogatja a HTML5-öt és a CSS3-at. Köszönöm, hogy a zárt oprendszerüket dzsélbrékelhetőre alkották meg. Végül, köszönöm, hogy nincs fless. Tényleg. A flash nagyon idegesítő.

  18. Nexus one-nal szoktam neha netezni. Qrva jo, minden bejon, mindent meg lehet nezni. Ha tul sok flash van egy oldalon tenyleg belassul, de annyira nem zavaro, a safari is belassul neha annyira flash nelkul is, ellenben egy 100% -ig toltott aksi kb 1,5-2 ora alatt nullan van. Amugy en is meg lennek flash nelkul, csak egy kicsit bosszanto mikor egy hiroldalon megjelenik valami cikk hogy, xy tortent nezze meg az alabbi videon, es nincs ott semmi.

  19. Igaz ami igaz! A flash nem csak mobil platformokon okoz gondot, én már jó ideje várok a flash egyeduralmának a megszünésére! Tény hogy a flash csini de pl ezért nem készült még el a tökéletes terminál kliens sem mert az yan programok amelyek flasht használnak keret rendszerként igencsak megterhelik a szerver procit ráadásul nem vagy csak isszonyat laggosan jelenik meg a felület! Remélem hogy rövidesen a html5 lesz a tendencia mind a weben mind a kis alkalmazások terén! Okos ember ez a Steve és tetszik hogy olyan irányba tereli a dolgokat hogy abbol mások is nyerjenek és ne csak veszítsenek!

  20. Bocs az OFF-ért, de hátha valaki segít.

    Szóval van egy iPhone 2G(első) és nagyon halk. Lehet valahogy szoftveresen hangosabbra csinálni. Láttam már itt valahol, de nem kapom.

    Előre is köszönöm segítségeteket!

  21. Ne izgulj ha majd elterjedt lesz a HTML5 akkor fog majd olyan oldalaktól is fagyni a böngésződ, és pörögni a procid. Most csak minőségi alkalmazások vannak iPhone-ra? Vagy talán 80% szemét! Pedig ezeket elméletileg az Apple ellenőrzi:P

  22. @AtisR: Ezt kifejtened? Marmint a html5-el mi a baj?

  23. Oke… Oke… Alairom, h sok videot lehet nezni. De a vicces az, h ezek mind amerikai oldalak. Ha en este lefejveshez meg szeretnek nezni filmet mondjuk yourvideon, vagy vidsen, akkor mar cullantok is, mivel csak a kis kek kerdojelet latom. Amugy Steve allaspontja jo… Csak az a baj, h amerikaban jo. Es jelen helyzetben szerintem nem
    ott tartunk, h csak amerikaban van iphone. Ipad-rol nem is beszelve. Azert azon a kijelzon mar elvezheto lenne egy film meg akar felirattal is.

  24. “Azt is tudjuk, hogy a Mac-ek fagyásai miatt is nagyrészben a flash a felelős.” A MacOS nem egy oprendszer? Ha igen akkor elég szar lehet ha egy app. le tudja rohasztani. Ja a windows-om xp, vista, 7 még egyszer sem fagyott le a flash miatt és szerintem másnak sem jellemző. (Ezzel nem azt akartam mondani, hogy sosem fagy, csak a flash miatt még nem)
    Szerintem a Melós Sztív egy kicsit az ebet a karóhoz, csak rá ne basszon, ugyanis az android 2.2 támogatni fogja a HTML5-öt és a Flash-t is. Ja Firefox, IE, Opera ezek egyike sem támogatja a HTML5-öt és CSS3-at, Ezek hárman a böngészőpiac 80-85%-át viszik. Ezek alapján készítenél te HTML5 page-t. Lehet csak az emberek nagy része nem tudja megnézni.

  25. “A 200 000 App Store alkalmazás bizonyítja, hogy lehet úgy részletgazdag alkalmazást készíteni, hogy ahhoz ne kelljen flash.” Az appstore-ban lévő alkalmazások nem csak a iKütyükön fut? Kedves Jobs, Adolf Hitler elmehet a picsában! Megvan az utód!

  26. @sgaBBis: 1: Nem a Mac fagy le, hanem benne a böngésző a Flash miatt. 2: A böngészők “tortájában” ma már jelentős helyet foglal el a Chrome és a Safari is és csak, hogy ne legyél nagyon tévedésben az FF a CSS3 jelentős részét kezeli, mint ahogy a HTML5 videót és audiót egyaránt. 3: Azért reméljük nem lesz Jobs Hitler utódja… És nem írtja ki a fél világot 😉

  27. @Tomiie: A Chrome igen, a Safari csak feliraton szerepel abban a tortában, nemhogy jelentős szelet.
    “csak, hogy ne legyél nagyon tévedésben”

  28. Nézz meg egy HTML5 oldalt, hogy mennyire pörög tőle a procid, az új Opera már kezeli. Amíg egy gif animációs oldalt leterhelését hasonlítod a Flash-eséhez addig persze, hogy utóbbi pörgeti a géped, de azért van minőségbeli különbség is. Azt se szabad feledni, hogy az Adobe törekszik a Flash optimalizálásra, és talán Steve-nek nem begáncsolni kéne.

  29. @jarodfree:

    Ez nekem is bántotta a szemem, illetve annyit fűznék még hozzá, hogy “együtműködött” az két tt. Nyílván elírás, de aki cikkírással foglalkozik, az ilyenre figyeljen.

  30. Itt egy böngésző ami kezeli az iPhone-on a Flash-t:
    apptrackr org/m/#p=viewapp,id=346618309,type=normal

    A FarmVille megy rajta, teszteltem 😀

  31. @vabe: valami programnevet plíz!

  32. Ez elég korrekt nyilatkozat volt Jobstól. Az akku tényleg k..va gyorsan le tud merülni flash videók nézegetésével. Ezt mindenki kipróbálhatja, ha leszedi az imobilecinema nevű cydia progit.

  33. Sziasztok!

    Bocsánat mindenkitől, hogy ide írom,de ebbe a topikba sokan vagytok.-:)

    Létezik itunes-os blacklist program,ami az sms-t is tiltja, ha kell?
    Jailbrake-est találtam, de inkább hivatalos kellene.-:(
    Tudtok segíteni?
    Köszi!

  34. AtisR: Cloud Browse. De kerek 5mp lett volna rákattintani, és megvárni, majd megnézni a program nevét. 😀

    Elvileg ingyenes, de nincs fent az amerikai AppStore-ban, vagy leszedte az Apple, vagy ők szedték le…

  35. @vabe: Köszi. IPhone-on nem tudtam megfelelően kijelölni és copyzni, megjegyezni meg kicsit hosszú lett volna 😉

  36. Állítólag törölték a holnapi kibocsájtást (Spirit) ÁÁÁÁÁÁÁ OMFG

  37. AtisR: nincs mit. De hogyhogy nem tudsz copyzni? Még 2.xx van a telódon?

  38. szasztok

    Lehet frissiteni a iTunes ?? 3GS 3.1.2 JB függetlenitve!!

  39. @vabe: 3GS, de valahogy nem volt hajlandó kijelölni.
    Felraktam a Cloud Browse-t, kicsit lassú, de kezeli a Flash. Jól jön még majd Flashes oldalak böngészésénél. Sajnálatos, hogy nem fejlesztik már:(

  40. @AtisR: igen, én is nagyon sajnálom, remélem még visszarakják… Ez elvileg valami szervergépen fut, amik még mindig működnek, szóval szerintem van remény 😉
    Érdekes, hogy nem tudsz kijelölni. Gondolom, tudod, hogy hogy kell 😀 (hosszan nyomvatartod az ujjad egy szöveg felett, amíg elő nem jön a nagyító, ha lehet szerkeszteni, akkor a kék kis vonalra kattints, ha nem lehet, akkor már elvileg ki lett jelölve a szöveg)

  41. @vabe:
    Bocs csak félig vak vagyok és igy egyszerübnek tünt ha megkérdem !!
    üdv

  42. Tele van helyesírási és fogalmazási hibákkal ez a fordítás. Ezt így kirakni… még párszor átolvastam volna kolega 🙂

  43. @Tazsi: Az AppStore-ban sosem lesznek ilyen alkalmazások. Egyetlen egyet sem fogsz találni. Marad a Cydia és az iBlacklist, a szifon.com source -ban is benne van.

  44. @vabe: általában tudok kijelölni, csak azt a szöveget nem tudtam, azóta ment egy restart és úgy fest elmúlt a probléma.

  45. @Infy: Köszi a választ, akkor még mindig rejtegetnem kell a telot asszony elöl. -:(

  46. Tazsi: ejnye bejnye 😀

  47. “Egy jótanácsom van az Apple számára”: Adobe számára, nem?

  48. Az apple ne magyarázkodjon, hanem egy platformfüggetlen nyelvet méltóztasson elérhetővé tenni a saját környezetében is. Mi lesz a Silverlight-al, azt is megmagyarázzák majd ? 😀

  49. @jarodfree: cél = gól ?

    Amúgy Steve mindig évekkel a kora előtt járt. Hihetetlenül zseni..


Add a Comment