fbpx Skip to content

Légrády Péter “Blues és Ragtime Példatár Gitárra” c. kiadványának iPhone App változata.

Gyakorló zenészként mindig örömmel tölt el ha hangszeres, vagy zenei applikációt találok az app store-ban, az meg csak hab a tortán hogyha ráadásul magyar fejlesztés is. Itt mindkét feltétel teljesült, így azonnal letöltöttem, és mondhatom hogy nem bántam meg. Teljesen profi a kivitelezés és nagyon tetszetős a kinézete is. A továbbiakban szeretnék róla egy kis összefoglalót írni.

Azok számára készült, akik már épp túl vannak az elsőakkordok lefogásán, kicsit beleuntak a sikálásba, és szeretnének kifinomultabban is pengetni, illetve azon haladó, vagy akár profi pengetővel játszó gitárosoknak, akik a hazánkban is egyre népszerűb ausztrál gitárfenomén, Tommy Emmanuel nyomdokain, ujjal, egyszerre több szólamban is megtanulnának pengetni. Sőt,  a modern műajok iránt fogékony klasszikusgitárosok is haszonnal nyomkodhatják az érintőépernyőt.

Az applikáció főmenüje négy fejezetet tartalmaz. Az első “Information” fejezetben hasznos tudnivalókat olvashatunk a program működéséről, részletes leírást találunk a különböző”gombok” működéséről, tippeket kaphatunk, hogy hogyan és mit gyakoroljunk. De persze, ha az átlag júzer módján belecsapunk a lecsóba, és egyből a második (Picking Patterns – pengetési sémák) vagy a harmadik (Blues and Ragtime Pieces – Blues és Ragtime elődási darabok) fejezetbe lépünk, akkor sem hagy minket magunkra a stáb, ugyanis a képernyő jobb felső sarkában levő kérdőjel-ikonra tappintva egy legördülő átlátszó fólián gondos kezek berajzolják a képernyőkre ( landscape módban is) hogy mi mire való.

Minden gyakorlatot és elődási darabot könnyen olvasható és hang (nem midi!) sebességére  guruló TAB  segítségével gyakorolhatunk. Aki már használt valaha bármilyen gitáros TAB görgető programot (Guitar Pro, Tabl Edit és társai), bizonyára könnyen megbarátkozik a “Blues and Rags”-el. Gyakorlásunk kezdeti szakaszánál, pause módban, ujjunkal is gördíthetjük az épp tanulandó tab részt, később pedig a hangot elnémítva egész lassúra állíthatjuk a gördülés sebességét, ami azt jelenti, hogy még “lapoznunk” sem kell.

Aki tehát egy igazi gitár magántanárra vágyik, az megtalálja az app store-ban 1,59 euróért, ami a ma kapható hasonló gitárkották árának a töredéke.

Bowapex

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Bocsi az offért,de: most telepítettem újra a gépemet és authorize-oltam is az itunes-t, de az apple id-mel nem engedi bekapcsolni a genius-t. Miért lehet ez?

  2. genius usa acc

  3. usa acc kéne? mert magyar van

  4. Off:
    a touchomon eltűntek a settingsből a sounds és a wallpaper menüontok. egyszerűen nincs ott…sehol nincs. tudok csinálni vaéamit vele hogy visszajöjjön vagy mindenképpen restore kell?

  5. Off ha valaki tud nekem egy parallels serialt linkelni örök hálát igérek neki 🙂

  6. @ajven96: Az érdekes, nekem a régi nokia 6020-asom volt, amikor az ősökhöz került, hogy 1éves kikapcsolás nélkül havonta eltűnt egy menüpont:D

  7. @The Hypeboy: kikapcsoltam már de akkor sem jó


Add a Comment