fbpx Skip to content

Először is mi az az API? API az Application Programming Interface rövidítése, magyarul egy program vagy rendszerprogram azon eljárásainak (szolgáltatásainak) és azok használatának dokumentációja, amelyet más programok felhasználhatnak. Az iPhone SDK-ban rengeteg beépített API van, amit a programozók ki is használnak. Azonban vannak olyanok, amelyek nincsenek az SDK-ba beépítve, így a programozók maguk hozták létre ezeket, Apple nem hagyta jóvá őket, így hívjuk privát API-knak. Pár hete az Apple olyan szoftvert élesített, amely a jóváhagyási procedúrában figyeli az alkalmazás kódjában a privát API-k meglétét és kapásból elutasítja azt az alkalmazást, amelyben ilyet talál. Arra hivatkozik, hogy egy új firmware verziónál módosul az iPhone OS és a privát API-k nem biztos, hogy továbbra is működőképesek lesznek. Mivel az Apple jóváhagyta a alkalmazást, ezért jogosan mutogathatnának rá.

Ennyit bevezetőképpen. A Knocking Live Video alkalmazás fejlesztője is privát API-t használt, amit persze kapásból elutasítottak. Na de mit is csinál az alkalmazás? Egyedülálló módon lehetővé teszi, hogy az egyik iPhone-ról a másikra lehessen videót streamelni. Ez például családi eseményeknél jöhet jól, egy születésnapi bulin az is részt vehet, aki nincs éppen ott. Az adó fél egy push üzenettel kopog a másik telefonon (innen kapta a nevét az alkalmazás), majd igenlő válaszra elindulhat a streaming. Fejlesztő privát API-t akkor használt, amikor az iPhone képernyőjéről lelopta a képet.
Elutasítás után a fejlesztő nem hagyta annyiban, november 21-én magának az Atyaúristen földi helytartójának képzelő Steve Jobshoz írt egy emailt, melyben kifejtette az alkalmazás forradalmi jellegét, mennyire meg fogja változtatni az emberek élménymegosztó kulturális szokásait, egész életében Apple termékeket használt, már hagytak jóvá ugyanezt az API-t használó alkalmazásokat is stb.
Másfél nap múlva hívták az Apple-től, hogy felülvizsgálják az elutasítást, a parancs „közvetlenül a legmagasabb szintről” érkezett. Három óra múlva jóváhagyták az alkalmazást és tegnap megjelent az AppStore-ban, ahonnan ingyenesen letölthető. Ez azért több kérdést vet fel:
1, Ez az első olyan jóváhagyott alkalmazás, amelyet a szigorítás után fogadtak el és privát API-t tartalmaz. Korábban Phil Schiller marketingfőnök is kifejezte aggodalmát a jóváhagyási eljárás miatt. Ezután jóváhagynak privát API-s alkalmazásokat is?
2, Azt tudjuk, hogy Jobs egy öntörvényű ember és a szabályok nem vonatkoznak rá, de már a saját maga által alkotott szabályokat sem tartja be?
Kíváncsian várjuk a fejleményeket.


Olvasd el a hozzászólásokat is

43 Comments

  1. this is a beginning of a beautiful friendship…

  2. hehe, True Story! 🙂

  3. Hát ez jó! Ki leszek váncsi, hogy mi jön ezután… (persze pozitív és negatív értelemben is…) 😀

  4. Szép élet? Tuti hogy nem. Ez is csak azt erősíti, hogy az Apple semmilyen szabályt nem követ az elfogadási procedúrában és tökéletesen nem precedens alapon működik. Egy-egy program sikeressége csak az adott tesztelőn múlik, és nem az előre lefektetett szabályokon.
    Sajnos… legalábbis fejlesztői szemmel.

  5. innen mar csak egy lepes kifejelszteni egy cydias progit, ami ezt a technikat hasznalva kivaltsagos es megbizhato emberekenk filmeket streamel? 😀 esetleg sorozatokat 🙂

    pl youtube kopogna mindig, amikor kezdodik egy uj dexter, es ha elfogadom nezhetem is rogton 🙂

  6. nem tudjátok véletlenül, hogy ez a progi megy 3G-n?

  7. A Knocking live konkrétan egy kapalszar.
    kb 30 40 percet töltöttünk el vele 2 féle ifoson mire max a kopogtatásig jutott el.
    Enniyt tud kopogtatni. Kép véletlen sem jött be.
    Lehet a szerver volt terhelt de akkor is. Akkor inkább ne csinálják, ha nincs meg a megfelelő hátterük.
    Egy gusztustalan gyökér vagyok tudom, de ez van…. 🙂

  8. Én már ott elakadtam, hogy a program elindítás után, hibásnak ítéli a t-online
    e-mail címet. Máshol kell regisztrálni?

  9. Hogy fog menni ez a videótelefonálás? A szifonnak nincs frontkamerája, ha jól tudom…

  10. @Before: Tipikus hiba, hogy nem olvassuk el a cikket és bekommentelünk. Ha nem szóltál volna, bölcs maradtál volna 🙁

  11. Vjoe: dettó, és ne szabadkozz!!! 🙂

  12. US appstoreban másfél csillagon áll az értékelése. Azt hiszem, nem csak nektek nem működik 😀

    Amúgy meg ez elbaltázott lépés volt, még mindig jobb egy érthetetlenül szigorú feltételrendszer, mint egy kiszámíthatatlan.

  13. Sziasztok ! Néhány nappal korábban kérdeztem az alábbit… Érdeklődnék tudja-e valaki a választ …előre is köszönöm ?!

    november 27th, 2009 at 20:13

    Sziasztok.. tudom nem nagyon vág ide a kérdésem , de érdekelne tud-e valaki valami app.-ot vagy megoldást a hívásátirányításra ( 3G-re ) , arra gondolok pl.: tudjam beállítani ha csak mondjuk nemelérhető állapotban szeretnék élni a lehetőséggel , mint ezernyi más készülékben ? Keresgettem már a választ de nem jártam sok sikerrel…., thanks !

  14. @The Hypeboy: elolvastam a cikket, okostojás, csak véletlenül másikhoz kommenteltem…

  15. Egyetértek, ez egy zseb szar, én is fél órát elbasztam vele, folyamat kilépett a programból. Biztos csak azért hagyták jóvá, mert látszódott hogy ezzel ugyan lófaszt sem fognak kezdeni az emberek…

  16. Sziasztok, nekem elinduláskor vagy kifagy, vagy közli, hogy nem érhető el a szerver. Egyébként gratulálok, ezek szerint, ha valaki akar valami irjon Jobs bácsinak… Akkor én azt szeretném, hogy…. 🙂

  17. Miért moderálják minden commentemet???

  18. @Before: Tükörböl waze! Kinában már gyártják a fedeles tokokat.

  19. @zsolt.2008: marha eccerű a helyzet fogsz egy másik mezei mobilt,bedobod a simed, beállítod amit akarsz aztán visszadobod a szifonba.. ennyi:) remélem segítettem

  20. nahm kipróbáltam a progit énis, addig tökéletesen működött nekem, míg videót kellett volna látnom 😀 , de sajna csak próbál csatlakozni és semmi! remélhetőleg lesz hamarosan update mert az 5let nem rossz!

  21. @vjoe: milyen egy gusztustalan gyökér vagy bááááááááz+ 😀 Dehhh 🙂
    @The Hypeboy: toljál bele 🙂 mindig voltak…vannak…lesznek 🙂
    @zsolt.2008: nem itt a helye még mindig…:(
    @Before: hogy tudtál másikhoz írni? a közelben nincs 3G-ről (videótelefonálásról) szóló cikk…
    @H2CO3: unatkozik a rendszer 😀
    @Leon: majd lekell emelni a fedelet és tartogatni magad előtt mi? Pöfff 😀 inkább elmegyek hozzá…
    @daralan: nem mert csak 1 számot akar átirányítani…ezért zsolt.2008: irány a szolgáltató 🙂

    Amúgy komoly az app…csak kár hogy felesleges…szerintem…ugyan olyan mint a 3G…azt se használja senki…lehet majd 10 (bár kétlem-inkább) 20 év múlva befutó lesz és alap dolog…de most jelen pillanatban: felesleges, ráadásul qva drága is a használata 🙁
    Ha lesz fejlemény a használatában (mmint az appéban) szívesen olvasom 🙂

  22. @Zsolt.2008: az iPhone- ban is van hívás átirányítás. Azt nem találod vagy mi a probléma? Nem teljesen értem a kérdést.

  23. @iTrash: jah sorry…@zsolt.2008: Settings -» Phone -» Call Forwarding —vaaaaagy—AirPlane Mode 🙂

  24. Lehet átirányítani kódokkal is. Pl: molnarkft.hu/lewis/gsm.htm

  25. Hadd legyen egy kis o f f : Kipróbáltam a virtuál memóriát, és használt. Szeretnék azoktól tanácsot kérni, akik használják, hogy tönkre veri-e a flasht, vagy nem?
    Kösz mindenkinek!

  26. én nem tenném a helyedben! .

  27. @iTrash: Nem! Mint egy kis perszkopot lehet majd felhajtani! Lessz benne iránytű, szolárcellás pót aku, varrókészlet, hordozható wifi, nyelesfésü, stb! Guglizd meg, iPhone S.W.A.T. -ként.

  28. megy ez sima 3g-n is vagy csak gs-en? plz valaszoljatok fontos lenne koszi

  29. Hello! Tudom hogy nem ide kellene, de muszáj megkérdeznem, EDGE-t hogy tudnám kilőni? Törölni a beállításokat nem tudom. Valaki tudna segíteni. Előre is köszönöm.

  30. @iTrash: “Fring verziófrissítése lehetővé tette videóhívások Skype-on keresztüli kezelését, ezentúl láthatjuk beszélgetőpartnerünk képét is”

    De tény, hogy én értelmeztem túlságosan széleskörűen a postot, hiszen azt nem írja, hogy a másik fél is látja a pofánkat, csak a szifonos látja a másikét, ha annak van kamerája. Szóval májfolt…

  31. @bazzsy: jailbreakeled a telod, Cydiából felrakod az Sbsettingset, majd abban ki tudod kapcsolni.
    …és nem, jailbreak nékül nem megy.

  32. miután törölve lett a hozzászólásom, dióhéjban kérdezném, hogy miért van az, hogy FW frissítés rain és snow után a WiFi kapcsolódik az otthoni Wifihez és 1-2 eldobálja a kapcsolatot. ezt csinálja végtelenítve, majd egyszer, ki tudja miért(?), mégis csatlakozik????

  33. @Csaba29: és ezen belül, hol tálalom?
    válaszod előre is köszi

  34. @tr00p3r: Nyomj egy reset network settingset. Utána elvileg megjavul.

  35. @bazzsy: Vagy, követed ennek az oldalnak az útmutatását. Nekem is így van megoldva 3GS-en. 😉
    h t t p://www.ehphone.ca/2008/07/how-to-disable-data-on-your-iphone-or-iphone-3g/

  36. @bazzsy: Vagy, követed ennek az oldalnak az útmutatását. Nekem is így van megoldva 3GS-en. 😉

  37. @H2CO3: Ezen már túl vagyok. Rögtön a FW update után és azóta többször is, amikor ezt tapasztaltam…. Sajnos nem segít. Egyéb ötletek?

  38. @bazzsy: Előhívod az Sbsettinget és az E betü ha zöld be van kapcsolva az Edge, rá tap – piros lesz és nincs Edge.
    Ha nincs ott az E akkor a more kapcsoló, majd Set Toggle, és itt beállíthatod, hogy milyen kapcsolókat akarsz az SB paneljén megjeleníteni.

  39. @bazzsy: Amugy ha a netet akarod letiltatni a telorol akkor instalad fel a Cydiaból a FAKEAPN nevu progit, majd ezt is kirakod a SB paneljere es ezzel tutira le tudod tiltani a netet. Ez eddig mindenkinel tokeletesen mukodik.

  40. @Csaba29: kösz srácok a segítséget

  41. @Before: Semmi probléma, csak sokan nem olvasnak rendesen, és ezért mások szívnak (offok meg egyéb nyalánkságok)
    Sorry am ha bunkó voltam…nem az én napom volt tegnap. 🙁 🙂

  42. bocsánat egy kis nem off 🙂 működik a video streamelés, bár push üzenet érkezés után nem sikerült, de ha mindketten beléptünk és felvettük egymást barátnak, utána ment egész jó minőségben, de hang nem volt.

  43. köszönöm az info-kat a kódok jól jöttek “ilyesmire gondoltam”.. köszi Lacost ! 🙂


Add a Comment