fbpx Skip to content

Google hivatalosan is bejelentette, hogy a 2.0-s Android már a Google Maps legújabb változatát használja. A program rengeteg új funkcióval bővült.  Ezek közül párat: hangnavigáció, hang alapú keresés, 3D nézet, automatikus újratervezés, Google Maps alapú közlekedési figyelmeztetések.  Azt sem árt tudnunk, hogy az internetes hozzáférés miatt a térkép mindig a legfrissebb, illetve nem kötelező a pontos címet beírni a navigációba. Tételezzük fel, hogy egy étterembe szeretnénk menni, beírjuk hogy restaurant, a Google Maps rögtön felsorolja a legközelebbi éttermek listáját. Arra se kell figyelnünk, hogyha véletlen elírtunk egy szót, ezt is megoldja nekünk az alkalmazás. Ha egyáltalán nem szeretünk a telefonunkon “pötyögni”, akkor a hang alapú keresés segítségével elég csak annyit mondanunk hogy “Go to a restaurant” és ugyanaz fog történni mint az előzőleg felhozott példában. Egy másik példa: ha egy olyan múzeumba szeretnénk menni, ahol pont akkor van a Tutankhamon kiállítás, csak mondani kell ” Navigate to the museum with the Tutankhamon exibit”, a Google Maps ezt is megtalálja, hiszen felhasználja a Google adatbázisát.

A térképet nem csak a sima 3D-s nézetben tudjuk használni, hanem a mindenki által jól ismert “Satellite”, azaz műholdas módban is láthatjuk. Az újabb navigációkban már benne van az is, hogyha az autópályáról le szeretnénk térni, akkor láthatjuk hogy melyik sávba is kéne mennünk. A Google ezt a funkciót megcsinálta a kereszteződésekben is, hiszen a “titkos” Google kocsik végigfényképezték a világot, ezért a StreetView funkció segítségével valós képet kapunk a kereszteződésről. Egy újabb funkció az is, hogyha forgalmi dugóba keveredünk a városba, a Google keres nekünk egy alternatív útvonalat, és ez mindössze egy “kattintásba” kerül.

Ha valaki most azon gondolkozik, hogy miért is írok én arról hogy az Androidon megjelenik a Google Maps, akkor most jön a lényeg: a kedvenc telefonunkra, az iPhone-ra is megjelenik az alkalmazás, méghozzá mindenki számára elérhető lesz teljesen INGYEN. Mindenkiben felmerülhet a kérdés, hogy mégis hogy fogja kivitelezni ezt a Google, de erre is fény derült. A programban egyes források szerint reklámok lesznek, amelyeket a navigáció közben fogunk látni, hogyha elmegyünk egy olyan hely mellet, amely reklámozza magát. A másik ok, pedig, hogy a Google műholdjai már annyira fejlettek, hogy nem kell több szerződést kötniük a TeleAtlas-szal, ráadásul a világjáró autóikkal tényleg majdnem végigfényképezték az egész világot.

A rossz hír az, hogy a program attól függetlenül hogy egy GPS navigációs rendszer, még mindig használja a mobilinternetünket, és nem is kevés adatforgalmat generál azáltal, hogy mindig a legfrissebb térképet tölti le nekünk. Akik használni szeretnék a programot, azok válasszanak egy kedvező internetcsomagot.

Az új Google Maps először a Motorola Droidon lesz elérhető, és először csak Amerikában, de később Európában is használható lesz.

Screenshotok

Olvasd el a hozzászólásokat is

33 Comments

  1. JÓ Reggelt!
    Első!
    🙂

  2. Nem lehet kibannolni az összes első, második, X -edik szöveget írogató lámákat?

  3. @Infy: NEM

  4. @Infy: Had örüljenek, a kis szánalmas majmoknak biztos nincs jobb szórakozásuk 🙂

  5. @DetoX: ellenben te sem tudsz építő kommentet hozzárakni a témához nemde?! te kis szánalmas

  6. Szép navi jó navi a szolgáltatók tapsolnak lehet roaming netet futtatni külföldön kb 10 perc navigálás után akkora a költséged hogy akár vehettél volna egy rendes GPS hardvert Igo-val.

    Vagy valami agyas letölthetővé teszi az egészet a cydiában! 😀

  7. sziasztok!tudnátok segíteni hogy mivel lehet jailbreakelni a 3.2.1 t?

  8. ” hiszen a “titkos” Google kocsik végigfényképezték a világot ”

    Annyira nem titkosak Bp. területén már kettőt is láttam sima mezei autó a csomagtarton majdnem egy komplett adotoronnyal (kamerákkal) 🙂 !

  9. @anduska: A 3.2.1-t semmivel mivel olyan még nincs DE a 3.1.2 -t a blackra1n tudod!

  10. @Manoo: bocsi el irtam.de honnan tudom le szedni?köszi a seggítséget

  11. Nagyon szép és jó de nem az a szánalmas aki beírja hogy ő az első ne legyünk már ennyire primitívek mégis csak egy nagy közösség a szifon. Az a szánalmas hogy a google nem tudja a navigációját végre függetlenné tenni az internettől. Ha végre ő is megoldaná úgy hogy az antennát használhassuk és manuálisan mi frissíthessük a térképet sokkal többen használnák a softwert hisz még mindig magyarországon élünk… Köszönjük a cikket.

  12. @anduska: h t t p://blackra1n.com/ Win vagy Mac ikon!

  13. @Manoo: nagyon szépen köszönöm

  14. Anduska, nagy dolog lett volna rákeresni Google-ben, hogy blackra1n??

    már bocs!!

  15. kíváncsi leszek, hogy fog-e működni ezzel: szifon.com/2008/12/06/offline-terkep-keszitese./ 🙂

  16. google soha nem lesz offline, abban nincs biznisz

  17. hat ezaz ha offline map lenne, akkor o is jo borsos aron adhatna a szoftveret. szerintem jol ki van ez talalva. csak kivancsi leszek, hogy mennyi ido alatt fog ide elerni. (pl hol tart a street view car?)

  18. Ha offline lenne, a reklámok se tudnának frissülni, aktualizálódni.

  19. Az első képek tetszenek!
    @Fefo: Tényleg szánalmas!

  20. Na, akkor ez városon kívül egy TELJESEN HASZNÁLHATATLAN navigáció.
    Jópofa városi gyalogos navigáció, ennyi.

    Nemcsak MO-n, de tőlünk nyugatabbra se dívik még, hogy puszták közepén is virít a net.
    Lehet, hogy New Yorkban kiváló vezetéshez, de nálunk nem sok értelme van.

    Az offline navigáció legfeljebb egy hosszabb alagútban dobja el magát, de abban meg nehéz eltévedni! 🙂

  21. Akik leszólják az online navigációt, azok pont a lényeget nem látják! Szerintem a Google navigációja igenis jövőbe mutató megoldás, csak a mobilnetnek meg a szolgáltatóknak kellene végre felnőniük a feladathoz! Dataroaming-gal nyilván felejtős az egész…

  22. @zsakos.matyi:
    azt hazakulduk mi magyarok!

  23. @talamasca: tök igazad van, de lehetne kombinálni a kettőt, ahol nincs net ott átvált offline térképre
    sztem elég jól be lehetne lőni, h hol van elérhető net

  24. @marTone: igazad van neked is viszont igaza van @talamasca: nak is!
    sajnos varosokon kivul esetleges gprs-szel vagy meg az sincs…
    ugyanakkor az otlet teljesen jo foleg h egyszerre ennyi indiet tud mivel online.
    de kicsit nesze semmi fogd meg jol erzese van a dolognak pont a mobile net miatt.

  25. Tetszetős, de külföldön sajnos nem ér semmit, hacsaknem tízezreket akar valaki kifizetni dataroamingra

  26. Az alapötlet tényleg jó, de megint valami ami egyelőre az USA-ban működik csak jól…

    Közben elképzeltem:
    “Návigét tu Bivajbasznád, Csürdüngölös sztrít tventi-tu!”
    Google: Please, repeat your destination! :)))))

  27. szerintem egy elég jó cucc lehet ebből, de a mobilnet persze tényleg eléggé kell hozzá! nekem igazából az tetszene, ha a streetview nemcsak google kiváltság lenne, hanem a nagy navi társaságok is beleraknák a saját szoftverükbe, ahol lehet! amúgy ha jól tudom a Gugli fényképezést nálunk jól hazavágták, mer ” személyiségi jogokat” sértett! kurva anyját a sok ombudsman fasznak!

  28. Ja, és nézzétek a srácot a videón…
    Mi történhetett a jobb orrlyukával?
    Kutakodott, amikor nem volt online kapcsolat vidéken? 🙂
    Bocsi, befejezem a poénkodást.

  29. a navigon is tud olyat,h mutatja, melyik sávba menjek 😛

  30. @talamasca: LoL 🙂 Ez tetszett !

  31. 26. hozzászólás .

  32. @talamasca: 😀 Ez hatalmas volt ,és tényleg! Lement turkesztánba. Amugy tényleg ígéretes a cucc. Lassacskán csak lesz egy fejlesztő akinek sikerül összegyurnia ebből a “pár” már megjelent navigációból egy olyat ami majd teljesen profi lesz!


Add a Comment