fbpx Skip to content

Sziasztok!

Először is egy kis bemutatkozás.

A mai nap felkeresett engem Admin, azzal a kéréssel, hogy legyek postoló a szifon.com-on(hiszen már megjelent pár cikkem itt), a feladatot természetesen szívesen vállaltam, hogy minél több hírt tudjak megosztani veletek, kedves olvasókkal.

Pár szót magamról: Debrecenben élek, 1 éve iPhone függő vagyok, hobbiból iPhoneokat szervizelek, mindenki bátran fordulhat hozzám (is) szakmai kérdésekkel, twitteren is megtaláltok: http://twitter.com/iPh0nedebreceN.

Most viszont térjünk a lényegre:

iphone pirate

Az AppStore-os sikersztorik után sok fejlesztőnek könnyű volt megfeledkezni a kalózkodásról.
Nem így van ezzel a Fishlabs, akik egy Touch Arcados fórumban azt üzenték, hogy a legújabb játékukat, Rally Master Pro 3D, 95%-ban olyan emberek használják, akik egy fillért nem fizettek a programért.
Valószínűleg több oka is van ennek. A játék 7$-ba kerül, és nincs trial verziója, éppen ezért nem egy népszerű alkalmazás még (a 95%-os kalózmásolati arány azt jelenti, hogy egy másolat népszerű oldalakon sokkal gyorsabban terjed, mint a hivatalos AppStore-os változat), és még további adatok is kiderülhetnek, amikről egyelőre nem tudunk semmit.
Valóban, a 95%-os arány elképesztően nagy egy olyan platformon, ami arra hivatott, hogy a programokat csak az Apple Storeon keresztük tudjuk megvenni.
Szerencsére a Fishlabs nem akar pereskedni, nem követi a régi téveszmét (kalózkodás = bevétel csökkenés), amit sok más cég követne egy ilyen szituációban. Csökkentették a játékuk árát, arra számítottak, hogy így jobban megéri majd a felhasználóknak, de a játékosközönség nem értett ezzel egyet.
A Fishlabs üzent a Mobile Enterainmentnek, hogy dolgoznak egy olyan megoldáson, hogy a játékon belül bizonyos tartalmakat csak az Apple in-app purchase (*alkalmazáson belüli fizetés*) szolgáltatásával lehetne elérni (ezzel próbálja kiszorítani a kalózmásolatokat az eredetivel szemben), de azt is hozzáfűzték ehhez, hogy ez egy szerecsejáték, amibe már egyszer belementek és bele is buktak más platformokon.
Természetesen, nem elég egy post ahhoz, hogy megoldja a kalózkodás problémáját, de másrészről rengeteg olyan alkalmazás van, amit sokan megvesznek, és persze olyanok is akadnak, amelyeket nem, őket szintén nem nagyon érinti a kalózkodás kérdése.
Az Apple-nek van pár hitelesítési/érvényesítési eljárása, de ha a kalózkodás olyan nagy mértékű probléma lesz mindenki számára, akkor további intézkedéseket fognak tenni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

23 Comments

  1. ez sajnos így van! kalózkodás mindig lesz, biztos nagyon sokan szeretnének tenni ellene, de mindig van kiskapu! amúgy elég sok hasznos app is van az App Store-ban amiért 1 dollár szinte nem pénz! mostanság iTunes Gift Cardok után kutatok, hogy egyre több appot meg tudjak majd venni!

  2. én feltettem a kalózpéldányt és a Carrier – Amator módban a 2-ik pálya után kiírta, hogy ez kalóz verzió, létszives vegyem meg a full verziót

  3. @hegyi: de aztán meg is vettem az appot jól 🙂

    szerintem jó kis gamma

  4. @hegyi: nálam is ugyan ez. 🙂

    viszont én csak ezért nem veszem meg mert nincs dombornyomott kártyám, amúgy biztos vétel lenne 🙂

  5. Hy
    Én letöltöttem törten, játszottam vele 2 percet és már töröltem is le. Dühös lennék ha ezért 7$-t fizettem volna.

  6. @kisterror: Már majdnem egy év hogy nem kell dombornyomott kártya. Magyar AppStore-ba kb bármilyen Magyarországon elfogadott bank/hitel/internetkártyával tudsz regelni.

  7. @Csapi007:
    Egyébként ezért fontos, hogy legyen egy app-nak kipróbálható(demo, lite) verziója.

  8. Légyszi tegyél helyre .
    tisztában vagyok a jb-vel :kinyit progikat telepít nemcsak app store-ból.
    függetlenít :ultrasn0w más szolgáltató kártyáját használ.
    azt nem tudom , hogy ha custom FW-k miért kellenek és kell-e nekem ilyesmi vagy érdemes-e használnom gyári független 3g-m van 3.12vel és fekete esővel az elsővel. ha igen gondolom nem kell aktiválni mert nekem más kártyával is aktivál a 3g
    köszi előre is .

  9. bocsi akarom mondani off lehet de ha már ajánlottad.

  10. én is appulosat raktam fel aztán próbálgattam, ki írta hogy vegyem meg, de eszem ágába nincs, inkább megvárom a need for speed shift és azért adok ki ennyi lóvét, nagyon nem jött be a játék, az autó irányíthatósága, meg a viselkedése egy rally-hoz nagyon gyászos… szerintem…

    volt aki tudta csúsztatni “drift” a kocsit kanyarba?? mer akkor lehet én voltam béna..

  11. Egyszerű: KEressen szponzort. Engem nem zavartak a GTI golfok, sőt imádom az új golfot- végre megint szép és nem japános. MEg is lehet nézni hol van a real racing az appstore toplistájában. Be lehet rakni apple reklámot a pálya menti molinókra, Sony kivetítőket. Stb…. A freeware és a szabad forráskódé a jövő, előbb utóbb be kell látnia a nagy gyártóknak. Fogyasztóból több van, mint Munkás Pistából.

  12. @Csapi007:
    en is igy vagyok vele, autos motoros es ilyen tipusu jatekok nekem nem tetszenek, csak a logikai ugyessegi es kaland jatekok tetszenek.

  13. Hmmm… Elgindolkodtató ez a 95 percentes arány. Valszeg’ a fejlesztőkben van a nagyobb hiba.

  14. Csapi007:
    Magyar AppStore? Meg nem is hallottam rola- gondolom mas se. Par mondatot irnal rola bemutatas szintjen?

  15. @daralan: Nagy csalódás volt nekem is. Sok időt nem adtam neki, mert mert mindenképp visszalépésnek érzem a nfs és a rr után. Driftelni én sem tudtam. Törlés. Ingyen sem kell nemhogy pénzért.

  16. valhogy én is úgy voltam, mint itt a többség! irányíthatóság erősen hagy maga utánnkivetni valót! 7 dolcsit tuti nemér, hiába szenvedtek vele ennyit! énis töröltem!

  17. De jo hogy nem csak en erzek igy. Kar lett volna megvenni. Nagy reklamot nyomtak neki elotte es nagyon gyengere sikeredett. Iranyitani egyszeruen gaz, de nem csak ezt szinte az osszes gyorsmozgasu jatekot ahol a kurzorgombok a kepnyon vannak.

  18. @hegyi: Erre nagyon egyszeru a megoldas, csak akkor teszi ha internetezni tud az iphonod. Ha air modba teszed akkor siman vegig lehet jatszani a jatekot.

  19. En amugy elvoltam vele csak tenyleg nagyon gyenge az auto iranithatosaga Real Racinghoz kepest sokkal elvezhetubb egy jatek ha vizszintbe marad a jatekter amikor forgatom a keszuleket. Amugy siman megy a drift, fekezni nem kell az ut szelere viszed az auto kanyar iranyba kicsivel elotte es szinte magatol beveszi. Masreszt ha magyar cimemmel tudnek regisztralni itunsba es vehetnek magyarorszagon itunes feltolto kartyakot akkor megvennem a jatekot. De mivel hogy eladjak nekem t-mobilnal iphonet magyaritas nelkul akkor nem teszem.

  20. ehhez annyit fuznék csak hozzá,h az a jatek akkora rakas szar lett,h 7 centet nem ér meg, nemhogy 7 eurot… mikor visszapattantam a falrol, csak nézem… ezután végigmentem 4 pályán fékezés, fal érintés nélkul…. nah most mutassan nekem vki egy olyan rallypályát, ahol fék nélkul végig lehet menni 😀 ugyhogy errol ennyit… ha minoségi játékot csináltak volna (gondolok itt a real racingre, aminek a GTI része INGYENES!!!!!!!!), akkor megérteném,h pattognak!

  21. @Franek: itunes feltoltokartyakat? veled miven? 😀

  22. @siriuspapa: azért tegyük hozzá, hogy azért tudod bevenni a kanyart, mert a pálya szélére menés lassítja a kocsidat. hogy ez miért van, ráadásul ilyen szintű lassítás, nem tudom. inkább irreálissá teszi az egészet. 7 dollárt messze nem ér, hiába szép és jó, meg karrier meg kutyafüle.

    sok a warez? hát kérem csináljanak egy rohadt ingyenes verziót, valószínűleg a megvételek száma akkor sem nőne, és akkor mivel tudnának vagdalózni? Akinek tetszik, így is megveszi, mert a warez nem játszható végig. Szóval ott tartunk, hogy a warez lett a free verzió. Pedig már egyre több programból van ingyenes verzió, csak azokból nem, érdekes módon, amelyeknek van mit rejtegetni, bug, hiányosság, vagy egyszerűen szarok.

  23. @Franek: airplane modban is kiirja a pirateolos szoveget… Amugy a digital iranyitassal egesz jatszhato lenne


Add a Comment