fbpx Skip to content

Utoljára azt írtam a blogban, hogy egy játékot szeretnék bemutatni Nektek, hogy hogyan készül, milyen a fogadtatása, utóélete. Már majdnem elkészült a program, mikor fáradtan hazaérve megnéztem és rájöttem mennyire nem jó ez így. Szóval jelenleg felhagytam az egész játék fejlesztéssel, inkább valami értelmesebbet írok/írtam.

Már régóta tervezgetem, hogy ideje valami zenével kapcsolatos programot írni, mivel eléggé meghatározó szerepet tölt be az életemben. Szóval letöltöttem a MPMusicLibrary-ról a doksit, és elkezdtem ismerkedni vele. Elég pofás, egyszerű dolgokat lehet vele összehozni. Ilyen az új programom, a Covers is.

CoversCovers Free

Ez egy lejátszó program, melyről bővebben majd Developer kolléga fog írni. Elöljáróban annyit, hogy még néhány dolgot fejleszteni kell benne, mint például az indulási időt. Ez egy kritikus pontja a programnak, és sajnos az Apple hibája miatt lomha az egész. De erről majd részletesen írok (továbbá a fejleményekről is, mivel jeleztem már az Apple-nek), mikor oda jutok a Library bemutatásában. Az elkövetkező cikkekben ezzel fogok foglalkozni, melyeknek része lesz egy új program is az elejétől a végéig.

Szóval vágjunk is bele!


Az első és legalapvetőbb dolog, hogy indítsunk egy lejátszást. Hozzunk létre egy új projektet, én a MusicPlayer nevet adtam neki. Importáljuk be a MediaPlayer frameworks-t, ami lehetővé teszi, hogy elérjük a lejátszót.

A következő teendőnk az AppDelegate-be beimportálni a MediaPlayer/MediaPlayer.h fájlt. ezt a következő sorral tehetjük meg:

#import <MediaPlayer/MediaPlayer.h>

A következő, és egyben utolsó dolgunk, pedig a lejátszó inicializálása, lejátszási lista beállítása, és a zene elindítása lesz. Ez összesen 3 sor.
Ennyi az egész. 🙂 Már csak be kell állítani egy prov. profile-t és mehet rögtön a device-ra kipróbálni. Sajnos a szimulátoron nem fog működni, mivel nincsenek benne a MusicPlayer-hez kapcsolódó szolgáltatások.
Ez eddig szuper, de hogyan kaphatnánk információt a felhasználók zenéiről? A következő kódrészlet annyit csinál, hogy kiírja az összes album összes számát a konzolra.
A kód eléggé kommentezve van, és szerintem nagyon érthető, hogy mi történik. Akinek mégis nem lenne világos valami, szóljon nyugodtan a fórumban vagy levélben.
Ha jól csináltunk mindent, akkor valami ilyesmit kell hogy kapjuk a konzolban.

Mára ennyi. A következő bejegyzésben tovább haladunk a borítókkal, és írunk egy vezérlő panelt amivel lehet kontrollálni a lejátszást. Akinek van valamilyen jó képe a Shuffle és a Repeat gombokhoz, küldhet nyugodtan! 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

54 Comments

  1. Ember szerinted, kik olvassák ezt?? Programozók? ( Leszámítva 1-2 megszállott iphone buherátort…

  2. @oferi1: Így van pont erről szól ez a része a blognak, akit érdekel az kipróbálhatja a tudását. Ember!

  3. engem érdekel. de sajnos nem tudom kipróbálni mert nincs macem :'(

    idenebet felraktam a gépemre egyszer de nem lehetett rajta iphone ra fejleszteni mert idenebes mac csak 10.5.6 volt annak meg 10.5.7 kellett volna vagy vmi ilyesmi…

  4. @ofer1 öcsém! de kivagy! valakit képzeld érdekel is az iPhone fejlesztés! én sem buherálom ennyire az iPhonet, de minden tiszteletem a fejlesztőké illeteve Meta kollegáé! milyen postokat vársz? hogy megjelent egy helokittys tok a telefonod számára?

  5. @oferi1: Ez a hozzászólás kicsit elhamarkodott volt. 🙂
    Én pl. programozó vagyok, és annak ellenére, hogy nem ismerem a nyelvet, és nem tervezem a közeljövőben az iPhone-ra fejlesztést, nagyon hasznosnak tartom ezeket a cikkeket, mert aki mégis tervezi ezt, annak ezek tökéletes alapul szolgálnak!

  6. @MegaX: http://szifon.com/2009/10/21/napi-hirek/ ebben a postban pont szóvan erről. Az ideneb 1.6 lite 10.5.8 -at rak fel és ott már tudsz fejleszteni. Nekem pár nappal ezelőtt sikerült felrakni, ha gondolod írok róla egy összefoglaló cuccot.

    Meta-nak meg mély tisztelet azért, hogy ezeket megosztja velünk 🙂 Én is próbálgatom már a hello world -öt 🙂

  7. @admin: Ennek az összefoglaló “cuccnak” én is nagyon örülnék! 🙂

  8. Érdekes egy faj az ilyen. Sajnos az ilyen lényeknek az a hobbijuk, hogy az óket nem érdeklő cikkekhez odaírják, hogy ez őket nem érdekli és akkor biztosan mást se. Javaslom próbáld ki milyen az, ha nem érdekel valami, nem olvasod el. Nem nehéz, de tényleg. Vagy fogjam a kezed ha nem megy egyedül?

  9. hát admin ha írnál egy összefoglalót hogyan telepítsünk Pcre Mac osxet, annak énis örülnék! ki szeretném próbálni azasztaligépemen a dolgot! 😉

  10. @admin: Vezess mester, írd le hogy sikerült engem érdekelne :)@Ace: Nyugi az ezüst kanalat is biztos s szájába teszik. 😉

  11. @csigger: Hidd el nem nagy mutatvány ha nem amd-és géped van.

  12. És ha amd-s gépem van,akkor kizárt a dolog?

  13. @oferi1:
    engem is erdekel csak turelmetlen vagyok hozza, de mindig elolvasom

  14. @Chrys: Nem, de több buktató is lehet Higgins papánál pl nem sikerült 🙁 de várjuk meg admin cikkét és ott dumáljuk ezt meg.

  15. @admin:
    hali amit tegnap kuldtem nem uti meg a lecet? ha gondolod ird at nyugodtan, nem problema…

  16. @cia: Nekem a régebbi amd-s gépre sikerült felrakni. 😀 Az igaz, hogy ati 4850-hez nem volt megfelelő kext, és minden újraindításnál windowsban átkellet írnom egy kódot.

    A mostani inteles konfigomon meg képtelen vagyok elindítai. Egyszerűen nem megy tovább boot közben, a hibaüzenetre meg nem találok megoldást.
    Inkább várok vmi frisseb verzióra, hátha az majd fölmegy.

  17. Örűlök ennek a postnak.
    Sdk-ról nem lesz valami post?

  18. Na ide gy is okosok fognak járni, valaki segítsel légyszi, hogy hogyan tudnám az iPhonon lévő zenéimet, alkalmazásaimat és lejátszási listáimat felmásolni az iTunesra, mert ott win7-re való átállás miatt minden elveszett.

  19. @h.andras: Mindenre!!!:)

  20. @irmes: Tévedés. Azért veszett el minden, mert nem mentetted le…

  21. @Ace: Ott a pont! 😀

  22. @h.andras: Nézd meg a blogom (iphonefejlesztes.blog.hu). Ott az elején (márciusban) volt róla post, hogy mik járnak hozzá, mi mire jó, ilyesmi. Ha ezen kívül van valami kérdésed, akkor írj! 🙂

  23. Tesó, ez a faj az a faj, aki nem csinál Istent egy telefonból, és nem főállásban nyomkodja reggeltől estig. Egyébként értékelem a hozzáértést minden munkában,
    de nem én vagyok (gondolom) az egyetlen, akinek ez a szint érdektelen, mert szart se ért belőle. Persze valószínű én tévedtem rossz utcába, csak hát ez nem egy titkosított oldal és aki ide téved nem mini zseni, mint ahogy a fenti nagyképű hozzászólók közül néhányan.

  24. @oferi1: Nem titkosított oldal, de nincs is kötelezővé téve, hogy elolvass mindent.

    Attól mert valaki ért a programozáshoz, még nem azt jelenti, hogy istent csinál a telefonból…ha pedig számodra érdektelen, ne olvasd el, nem egyszerűbb?

  25. @Meta: Köszönöm.megnézem!

  26. Ha értelmeznéd amit írtam és nem csak a visszavágás élvezete lenne a lényeg, akkor lehet hogy nem válaszolnál meggondolatlanul. A programozóknak ez a munkája és ebben semmi hiba nincs, én nem rájuk gondoltam a “főállású nyomkodó” jelzővel. Ahhoz pedig, hogy rájöjjek nem értem a fenti program leírását el kell olvasnom mit ír. Mint sokan mások akik elfogják olvasni és szintén nem értenek majd belőle semmit. Persze ez az egész jelentéktelen momentum.
    Tovább lép az ember. Egy epizód, egy megjegyzés nincs jelentősége. Nem kell
    személyes sértésnek venni.

  27. Ettől még az oldal hibátlan, és hasznos sok felhasználó és látogató számára.

  28. @Ace: De lementettem csak a DVD megkarcolódott és nem lehet beolvasatni. Megköszönném, ha valaki a megoldásba tudna segíteni.

  29. @irmes: valamelyik régi postban a hozzászólásoknál lláttam a progi nevét mely képes szifonról visszamenteni a zenéket! pill és megkeresem:)

  30. @irmes: Megtaláltam: h t t p : / / i-funbox.com/

  31. @Crazy: 1000x köszönet! 🙂

  32. Meta: Tudsz adni valami privát elérhetoseget? Akár ugy,h megadom az enyémet, és te arra válaszolva elkuldod.

    felall.aaa gmail com

  33. @cia: nekem AMD-m van. Akkor nagy mutatvány,h 2 honap, kb 12 DVD, és nem tudom hány ora szopás után felraktam? Ja, AMD/ATi XD

  34. @irmes : Mégsem jó…. :S Basszus, beolvassa a sziont, minden megvan az alkalmazáskotól elkezdve a csengőhangokig, kivéve az iPod Music and Video. Arra csak annyit ír ki, hogy: There are no items to show.

    Mit kéne csinálnom? 🙁

  35. sziasztok!
    nem tudom mennyire idevágó de én azt szeretném kérdezni hogy kideríthető-e az ,hogy aki rejtett számról hív mi is az igazi száma?
    Mert hallottam olyat hogy rendszerfájlok között meglehet keresni (bár sztem ez hülyeség).. vagy aki tud erre valaki valamilyen megoldást mindenképp szóljon.. köszi 🙂

  36. @soviii: szia! a válasz: egyáltalán nem idevágo. kielégitettelek?

  37. ki! köszi 😀 ezt a kérdést hol tehetném fel akkor ?:)

  38. @Meta: Kedves Meta kolléga! 🙂
    Nagy kéréssel borulok lábaid elé!
    Legyszi csinálj már nekünk egy kis kiegészítőt a telcsihez! Arról lenne szó, hogy ha csendes módban van a telcsi, tehát le van kapcsolva a hang a gombbal, akkor tegyen ki egy ikont az óra mellé, mondjuk egy áthúzott harangot. Sokszor volt már hogy silent módban felejtettem. Köszi!!!!

  39. @siriuspapa: Igen az 2 hónap és több órányi szopás, gratulálok… de tényleg intel gépre 30 perc max 🙂

  40. @oferi1: Nem muszáj beszólogatni! (rögtön 1. hsz-ben kritizálni az egyébként kiváló cikket) Ha nem lennének ilyen “megszállott szifonbuherátorok”, akkor nem tudnád jailbreakelni az e nélkül nulla tudású ájfónkádat! Úgyhogy respect az összes fejlesztőnek.

  41. @Kyle: Szia

    Sajnos a feltört telefonra nem tudok fejleszteni. Mármint futnak a programok amik a store-ban vannak, viszont az említett problémához bele kellene nyúlni a rendszerbe amihez nem értek. 🙁

  42. Nem baj, köszi hogy válaszoltál! 🙂 Egyébként jó a cikk nagyon!

  43. @Kyle: erre most nagyon nem parasztságból, de egy baromi egyszerű dolgot tudok neked javasolni! fordítsd el az iPhone-od egy kicsikét jobb felé, tehát a bal oldalára, és ottan látod a pöcöknél, hogy le van e halkítva vagy nincs! még a piros ponttal is segítettek az Apple mérnökei! 😉

  44. @Csigger: 🙂 he-he köszi, de ez a hozzám hasonló hevijúzeren nem segít! 🙂

  45. király a cikk, kár hogy kevés vagyok a programozsához:S no meg nincs is OSX-em én már soxxor próbáltam de még sose jött össze, amúgy ha valakinek van egy tuti tippje hogy melyik verziót próbáljam szívesen veszem AMD / Nvidia, tudom nem a legjobb összeállítás..

    ui: várom admin a cikket, hátha után másnak is felmegy…

  46. Helló, ha OSX-et akartok pc-re akkor ezt az oldalt tudom ajánlani: osx86 hu fórumban segítenek, meg sok hozzászólás van, ami teljesen leírja, hogyan kell felrakni. Intel+nVidia mindenképp előny, de meg lehet oldani amd-vel és ati-val is. Viszont ha ati hd4850-ed van, akkor inkább felejsd is el… nincs hozzá jó kext (driver), illetve ami van, az a HDMI-re küldi a jelet. Én nem tudtam megoldani hogy menjen monitorral is, és úgy vettem észre, hogy más se nagyon.

    Viszont ha OSX-et akarsz, akkor inkább vegyél mac-et. Mert végülis a szifon os-e se érne sokat, ha pl. egy n95-be lenne belerakva…

  47. @Meta:
    csak annyi lenne a kerdesem hogy szerinted ki fizet egy zene lejatszoert amikor egy tokeletes es DIZJNOS lejatszo be van epitve ingyen a keszulekb?

  48. @Zoltan: Az, aki például dokkolóból hallgatja a zenét, és ki akarja rakni az album borítóit a kijelzőre, pusztán azért mert jól néz ki! 🙂 Pl bulikban, vagy csak egy kis csendes zenehallgatáshoz tök jó! 🙂

    És hogy tökéletes? 🙂 Épp most írok egy programot, amivel az albumokat lehet kiválasztani, és lejátszani folyamatosan. Engem spec az őrületbe kerget hogy nem ugrik automatikusan a következő albumra az iPod mikor az egyik a végéhez ért.

  49. @Meta: támogatom a koncepciót:) halál, hogy végére ér egy listának, és bejezi….

  50. @daralan: Elkészült! 🙂 Album player a neve, és már fel is lett töltve. =) kb 8-10 nap mire elfogadják.

  51. Meta kolléga, én is programozok már egy jó ideje de kellene egy kis segítség a kezdetekhez.
    Korrekt ellentétéelezés fejében hajlandó lennél személyesen találkozni velem és az alap összefüggéseket tisztázni?
    itt elérhető vagyok:
    tetovalo kukac gmail pont com
    köszönöm előre is
    T


Add a Comment