fbpx Skip to content

Egy apró kitérővel kezdeném…

“The reports of my death are greatly exaggerated”

– hát igen, anno, azt hittem lefordulok a székről, amikor megláttam Jobs kezdő diáját az Apple Rock and Roll event engadget.com-os közvetítését nézve, nem tudom mennyien ismerték a mondat eredetét, amerikanisztika szakosok előnyben… (érdemes utánanézni, úgy már érthető)

Ezután, abban a konkrét szituációban eléggé önironikus Mark Twain-idézet után lássunk valami érdekességet… – úgy tűnik sikeresen reaktiváltam a “cikk-író” énem…

Valaki régen kérdezte, hogyan lehet saját betűtípusból kiindulva, átalakítani a LockScreen órájának a font-ját – a kép lentebb nem tévedés, még aug. 10-én elkezdtem írni a cikket, de elfeledkeztem róla… -, vagy az alapbetűtípust, a Helvetica-t. Persze, van FontSwap a Cydiában, de azért néha szeretnénk egy konkrét betűtípust átportolni. Hát lássuk, és akkor lehet mondjuk ilyen óránk:

IMG_0005

Hozzávalók:

1 db crackelt FontLab Studio 5 – tudom, ez a crackelés csúnya dolog, ha valaki szeretné, nyugodtan megveheti a programot, csupán – baráti árnak aligha nevezhető – 649 dollárt kell kipengetnie (a link Winfos alá valót tartalmaz a piratebayről, nem ellenőriztem svéd barátaink forrását, szóval óvatosan vele, de egy kevés guglizás után lehet találni MacOS X-re is) – a shareware verzió nem jó sajna, mert csak 20 glyph-et fog átírni…

-1 csipet kitartás

-az eredeti iPhone fontok

-az a font, amit szeretnénk átportolni

Nézzük, sorjában:

A program nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre látszik, talán szokatlan a kezelőfelület, dehát ez egy profi betűtípus-manipulátor, és nem Word vagy Excel.

A feltelepítése után szerezzük be az eredeti iPhone fontokat:

menjünk T-Pottal a /System/Library-ben a Fonts/Cache könyvtárba, ha itt csak egy symlinket találnánk, akkor a /private/var/stash/-ben akadhatunk rá. Innen másoljuk át a következő file-okat:

▪    Helvetica.ttf
▪    HelveticaBold.ttf
▪    LockClock.ttf
▪    MarkerFeltThin.ttf
▪    MarkerFeltWide.ttf

Lássuk, melyik milyen szerepet tölt be a rendszerben: Helvetica és Helvetica Bold a rendszer alapbetűtípusai: értsd: ezt látod a programok ikonjai alatt is. LockClock: értelemszerűen a lockscreen órájának  betűtípusa. MarkerFeltThin és MarkerFeltWide: a notes betűtípusa.

Az alábbiakban a rendszer betűtípusát cseréljük ki, mondjuk egy Verdana-ra, de a leírtak a többinél is teljesen hasonlóak, mindössze a megfelelő iphone-betűtípusokat kell módosítani.

1. Nyissuk meg a FontLab-ben az iphone-ról átmásolt Helvetica-t, valami ilyet fogunk látni:

HelveticaWindow

2. Most nyissuk meg azt a fontot is, amit szeretnénk átportolni. Üssünk Ctrl+A-t, így kijelöljük az összes glyph-et, majd Ctrl+Alt+F-et, erre megjelenik a Font Info ablak. Az ablak bal oldali menüjében kattintsunk a Metrics and Dimensions-re. Valami ilyesmit fogunk látni:

MetricsandDimensions

3. Most pedig átalakítjuk a betűtípust, hogy használni lehessen iPhone-on: a példában a Verdana UPM mérete: 2048, a 3.0-tól az iPhone-on is 2048 az elvárás. Úgyhogy ezt hagyhatjuk is, de ha a konkrét portolandó betűtípus UPM-je 2048 alatti, akkor ne felejtsük el bepipálni a “Scale all glyphs according to UPM size change” boxot, egyébként – tehát, ha 2048-as a betűtípus UPM-je – nem kell bepipálni.

OK-ézzuk le az ablakot, ezzel visszaugrunk a betűtípus glyph-jeire, elvileg az összes ki van jelölve.

Nyomjunk egy Ctrl+C-t, ezzel az összes glyph-et átmásoljuk.

5. Ugorjunk át az eredeti iPhone-os Helvetica betűtípus ablakára, megint nyomjunk egy Ctrl+A-t, ezzel az összes glyph-et kijelöljük. Majd ezután nyomjunk Ctrl+Alt+V-t, ez az ún. Paste Special… funkció, amivel megszabhatjuk, hogy pontosan milyen tulajdonságait Paste-elje a vágólapról a fentebbiekben kimásolt glyph-eknek. A megjelenő párbeszédablakban a következőket pipáljuk:

PasteSpecial6. Leokézás után észrevehetjük, hogy szépen megváltoztak az eredeti glyph-ek az általunk óhajtott formára.

7. Ezzel még nem vagyunk teljesen készen. A gond az, hogy az iPhone-on van egy speckós kis karakter, ami a jelszavak írásánál a konkrét, általunk beírt szó helyett jelenik meg, ez lényegében egy pont. De nem mindegyik számítógépes fontban található ez a karakter meg, ilyenkor az összes glpyh Paste Special-je miatt kitörlődik az iphone-os Helvetica betűtípusból is. Ezért: nyomjunk Ctrl+F-et, ez a Find parancs billentyűkombinációja, és a megjelenő párbeszédablakban keressük meg a bűnös kis pontot, az Unicode indexe 25CF.

FindGlyph8. Ha megtaláljuk a glyph-et, akkor készen vagyunk gyakorlatilag, mentsük le a munkák a File menü Save As… pontjával. Ha nincs meg a glyph, akkor kicsit még megdolgozhatunk az eredményért: nyissuk meg bármelyik számítógépes fontot, keressünk rá a fentebb leírt módon a 25CF glyph-re, ha találunk egy olyan betűtípust, amiben benne van, akkor az elezőekben leírtakat csak erre az egyetlen glyph-re kell alkalmazni: jelöljük ki, úgy hogy kattintsunk rá. A Font info ablakban ellenőrizzük a UPM méretet, és másolás után, a Paste Special paranccsal másoljuk át a Helvetica fontba.

9. Ha sikeresen megoldottuk a “pont-problémát”, akkor Ctrl+Alt+G-t nyomjunk, ez a File > Generate Font parancsot hívja elő, Helvetica.ttf (vagy annak megfelelően, mit szeretnénk az iPhone-on kicserélni) néven mentsük le a munkánk. A leírtak a Notes és a rendszer betűtípusainál természetesen a félkövér betűtípusokra is végrehajtandók, a fentebb leírtaknak megfelelően, csak ne felejtsük, hogy ekkor a portolandó betűtípusból is kell lennie félkövérnek.

10. Ha minden jól ment, a létrehozott új file-okkal T-Potban a /System/Library/Fonts/Cache könyvtárban írjuk felül az eredetieket, persze, nem hátrány ha backupoljuk őket. Ezzel egy mobilos reboot után örömmel nézhetjük munkánk gyümölcsét.

Jó próbálgatást mindenkinek 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

42 Comments

  1. Nice cikk gratula 🙂 egész jó a képen az óra,majd megpróbálkozom én is vele, remélem lesz olyan cikk is ahol a lentebb látható lockscreent lehet átvariálni ilyenre hogy nem elhúzni kell az ujjad hanem megérinteni az még bejön nagyon 🙂 még 1x grat a cikkhez

  2. @Sonik-29: Köszi! Ok, akkor olyan cikk is lesz :), egyébként nem nehéz…

  3. gratula a cikkhez, majd lehet én is kipróbálom 🙂 mondjuk nekem az érintés lock nem jön be 🙂

  4. @bzolkaa: zsír 🙂 de amugy tényleg érintéses vagy csak az van oda írva azt közbe ugyan úgy jedi trükközni kell 😀 egyébként ezt a”témát” te csináltad vagy csak talált? mert még az is pofás ahogy kinéz 🙂

  5. Inkább úgy mondanám, hogy én kerestem össze a dolgokat. Nem, bárhova tappolhatsz rajta, nem kell “húzogatni”. 🙂 A lockscreen calendar ripdeves, de egyáltalán nem cseszteti a rendszert, sőt, a legmemóriagazdaságosabb megoldás a fellelhetőek közül, és hasznos is, ha rátappolsz, átvált a calendarba beírt bejegyzések megjelenítésére, minden más ripdeves baromság a csomagjukból kiszedve. Egyébként az órát, betűtípust én “csináltam”, szóval portoltam, Tap to Unlock cydiában van, de az úgy nem működőképes, kicsit módosítani kell rajta, hátteret is kerestem hozzá, gelaskins-es. Almák a statusbarban egy cydiás témából lett kiszedve, aztán módosítva, átszínezve. Egyébként nem vagyok alkoholista – teljesen 🙂 – de ez a becsiccsent madár szerintem állati 🙂

  6. @Sonik-29: ez a jedi trükközés jó szöveg 😀
    @bzolkaa: hát jó lenne ennyire érteni a szifonhoz 😀

  7. @gerdg: elfelejtettem hogy jó8 mindenkinek 🙂 majd holnap 🙂

  8. @bzolkaa: 😀 😀 😀 tényleg megfáradt egy madár az tény 😀
    @gerdg: hát jó lenne ja, a felénél én már össze zavarodtam, aztán rájöttem h nem lesz nekem ilyen 😀 😀

  9. Kedved bzolkaa és mindenki!
    Egy kis segítségkérés:
    Alternatív iGo-t próbáltam feltenni kipróbálás céljából, mielőtt megveszem. Találtam egy csak magyar térképeset az appulo.us-en. Letöltve az ipa-t, majd importálva az iTunes-ba, a szifonra sync közben megáll hibakóddal.
    Ugyanígy tettem fel a Navigon-t gond nélkül. Változott vmi a 9-es iTunes-ban, ami miatt nem megy? Vagy más a gond?
    (3G, 3.0, iTunes9)
    Köszönöm!

  10. Sziasztok,
    Hogyan tudnám azt elérni, hogy a lockscreen oldalon teljesen kiirja a dátumot?
    Ez a calendar is tetszik, ezt fel lehetne tenni külön, egy kis tuning leirás alapján?

  11. Nagyon tetszik, amikor egy kicsit átalakithatom a felületet. Én a csuszkánál irtam át:”Ne piszkálj”- ra, kézzel. Esetleg ha bzolkaa leirná, vagy közzétenné az ilyen “csomagból kiszedés” módszerét, annak nagyon tudnék örülni.;)

  12. @dumber56: jailbreakelve van a telefonod? mert ha nem akkor nem fog menni…

  13. @gerdg:
    Valószínűleg igen, ha az így letöltött Navigon ment neki

  14. @Abysmal: jaja, bocsánat, még reggel volt… sry!
    @dumber56: hát akkor szerintem valami nem jó azzal az iGo-val, próbálj meg leszedni egy full eu-t, és azzal nézd meg hogy mit csinál

  15. A teljes dátum a lockscreenen engem is nagyon érdekel! Ha nem túl bonyolult és kapnánk leírást, belevágnék…

  16. Engem a a csuszkánál való átírás érdekelnek jópofának tűnik ha leírnád h kell nagy megköszönném =)

  17. @Gergő: – T-pot-tal a következő fáljt kell keresni TPot\System\Library\CoreServices\SpringBoard.app\Hungarian.iproj\SpringBoard.strings
    – biztonsági mentés!!!!!!!!!!
    – kell egy plist editor pl. iPodRobot (gugli a barátod)
    – megnyitod a fáljt, ha nem találja, állítsd át hogy minden fáljt mutasson
    – CTRL+f és beírod hogy feloldás
    – teccőlegesre módósítod, mented, megnézed hogy mentette, felül írod az eredetit a szifonon
    – respring és elmétileg már jó is

  18. “…de ha a konkrét portolandó betűtípus UPM-je 2048 alatti, akkor ne felejtsük el bepipálni a “Scale all glyphs according to UPM size change” boxot, egyébként – tehát, ha 2048-as a betűtípus UPM-je – nem kell bepipálni.”

    A legordulo menuben azt az erteket kell hagyni ami benne van, vagy at kell allitani 2048-re?

  19. @bzolkaa: Valaki régen kérdezte, hogyan …. Én voltam! 🙂 Hálás köszönet a cikkért!

  20. @gerdg:
    Eddig semmi új, full eu-val ugyanez a helyzet. Régebben olvastam, hogy a .zip-et .ipa-ra átnevezve megy a dolog, jól emlékszem? Mi a helyzet a 10 darabos .rar állományokkal? Azokkal nem tudtam mit kezdeni.
    Egyébként az iTunes importálta simán…
    Valaki tudna adni egy használható linket?
    Akár e-mailben: dumber56 @ lycos . com
    Nagyon hálás lennék!

    Köszönöm a válaszokat!

  21. Engem is a csúszkánál való átírás érdekelne. Ha valaki leírná részletesen hogyan kell nagyon megköszönném.

  22. @bzsolt75: @Gergő: T-pot-tal a következő fáljt kell keresni TPot -System-Library-CoreServices-SpringBoard.app-Hungarian.iproj-SpringBoard.strings
    – biztonsági mentés!!!!!!!!!!
    – kell egy plist editor pl. iPodRobot (gugli a barátod)
    – megnyitod a fáljt, ha nem találja, állítsd át hogy minden fáljt mutasson
    – CTRL+f és beírod hogy feloldás
    – teccőlegesre módósítod, mented, megnézed hogy mentette, felül írod az eredetit a szifonon
    – respring és elmétileg már jó is

  23. @bzsolt75: Your comment is awaiting moderation, ha engedik akkor már válaszoltam is.

  24. @szmegma: nem, hagyni kell, azon ami van, csak ki kell pipálni a négyzetet ha az érték 2048 alatti

  25. Jó reggelt mindenkinek

    @dumber56: ha adsz 1 msn cimet elküldöm neked az igót

    akiket a csúszka átírás érdekel nyugodjanak meg egy picit és olvassák el a 3. hozászolást ott írja @bzolkaa hogy lesz arról is cikk csak nyugalom 🙂

  26. Szép napot mindenkinek inkább így du. 2 fele 🙂

  27. Nem ertem az elso hozzaszolokat. Kb 50 olyan locksreen tema van amit csak erinteni kell nem elhuzni. LOL

  28. A cikkben linkelt piratebayről letöltött fontstudioban sajna hibádzik a “gyógyszer”. Valaki tudna esetleg küldeni?

  29. @bzolkaa: pfff koszi szepen! akkor azert nem akarta az igazat. 😀

  30. Lehet tévedtem, elég csak a patch. Vista/win7-en rendszergazdaként kell futtatni, majd a kódnál akármit meg lehet adni.

  31. Arra esetleg van tipp, hogyan kell kicsit összébbnyomni a glypheket a progival? Kicsit mindenhol túllóg a beállított “Helvetica”.

  32. bzolkaa hamár így belemásztál a fontokba akkor megkérdezem nincsen kedved szétnézni a navigon házatáján, mert elég szarul látszanak az utcanevek.Ellenben ha átlehetne írni a szinét már sokkal jobb lenne. Egyáltalán lehetséges ez?

  33. @Sonik-29:
    Köszönöm a lehetőséget, de megoldódott a problémám!
    Én voltam a hunyó, nem a technika:
    egy nagytakarítás alkalmával valószínűleg leszedtem a mobilinstallation-t is…
    Így nem csoda, hogy nem ment, de már OKs!
    Köszi még1x!

  34. @bzolkaa: Jó cikk, teccik 😀
    Erről a témáról már Gaurav blogján is olvastam (ő csinálta a FontSwap-ot), csak akkor nem vettem a fáradtságot, hogy keressek krekkelt FontLab-ot magamnak.

    Viszont esetleg az eredeti Helvetica-t, és a HelveticaBold-ot fel tudnád dobni valahova? Legutóbb a restore utáni helyreállítási munkák közben mentés nélkül felülírtam a kedvenc fontommal, most viszont kéne.

  35. jó kis cikk, de engem is ez a tap to unlock érdekel a legjobban, hogy hogy csináltad meg a cydiásat használhatóvá?

  36. FontSwap-ot próbálta valaki. Most próbáltam, de szerintem ez szintén felülírja ezeket a fálj-okat amikről a cikkben szó van.. vagy nem?:)

  37. Megnéztem, és most már biztos hogy a FontSwap semmi mást nem csinál, csak az eredeti fálj-t íra felül, így aztán nem eszik memóriát:)

  38. @cia: Köszönöm a segítséget =)

  39. @luigi106: hú, megnézem, de úgy látom, valami speckós formátum. .ef a kiterjesztés
    @daralan: Nem, a fontswap nem eszik memóriát, viszont vele csak olyanra lehet kicserélni, amiket már portoltak iphonera, ezért jó, ha otthon is meg tudod csinálni.
    @iNigga: ej,ej hát pedig reméltem, hogy legalább te kitömörítetted a firmware-t a cikkem alapján 🙂 itt vannak a file-ok:
    rapidshare. com/files/282802039/Fonts.zip

  40. @bzolkaa: az mért lehet h van egy tök szép kéz írást imitáó font (segoe script) és elvileg van benne ékezetes karakter mer winen megjeleníti az őúűóüöéá betűket de amint felteszem a telóra kihagyja őket:(
    esetleg vlaami megoldás?

    Thx
    Üdv


Add a Comment