fbpx Skip to content

Na persze csak az iphone-on, és a Winterboarddal – illetve anélkül. Kezdjük azzal, hogy a Winterboard egy „egyszerű” MobileSubstrate-ot használó kiterjesztés, ún. dynamic library. Azt mindenki tudja, mit csinál: betölti az engedélyezett témák könyvtárában található file-okat a SpringBoardba, na meg sajna néha belassítja kedvenc telefonunk is… Sokan azt gondolják, nem is használ memóriát – nem fog látszani topban, vagy a MemToolban, hiszen nem önálló futó folyamat. Az összes MobileSubstrate-os program a SpringBoard memóriabeli méretét fogja növelni.

1 2

Hát lássuk, mennyi az annyi: a téma „bonyolultságától” függően – ha pl. van benne LockBackground.html, vagy Wallpaper,html, ami még javascripteket is betölt, akkor jellemzően több memóriát foglal (pl. StatusNotifier widget, ezt használja az Intelliscreen is). A Cydiából telepíthető Terminálos toppal nézve, néha ez akár 1-1,5 MB is lehet, de saurik szerint ez nem ilyen egyszerű: a topban van egy „hiba”, a lényeg az, hogy a Winterboard nem mindig használja az összes modulját, a top pedig úgy számolja ki az értéket, mintha mind egyszerre használatban lenne. Állítólag fél MB az annyi. Hát, ez nem túl sok – de nem is a memóriabeli mérettel van a baj (igen, a méret nem számít  🙂 . A Winterboardban modulok vannak, az egyik ilyen modul a UIKit modulja.

Az iphoneOS-ben a /System/Library/Frameworks/UIKit.framework/ helyen van 4 artwork file. Az artworkök lényegében png file-ok, összegyűjtve.

Picture 2A file-ok mérete sokkal kisebb kicsomagolva, mint az artwork-öké, tehát valamiféle cache-elés lehet a dologban, hogy a billentyűzet és a rendszer különböző kis képeinek a betöltése gyorsabban menjen. A UIKit modul sajnos – nem én állítom – nem valami jól megírt, vannak benne lag-ek, hibák, amik belassíthatják bizonyos helyzetekben a rendszert. Ezt persze saurik nem hajlandó elismerni… Azt is kevesen tudják, hogy egy egyszerű prózai oka van annak, hogy az egyes nagyobb firmware-verzióugrások után miért nem működik a winterboard: hát a UIKit modul miatt. A 3.0-ban az Apple módosította a billentyűzet artworkjeit, mégpedig a landscape keyboardok bevezetése miatt minden alkalmazásban. Innentől kezdve persze nyilván nem tud betöltődni a régebbi képnevekkel a rendszert megerőszakoló régi Winterboard….

És ez az oka annak is, hogy nem működött a 3GS-en a Winterboard, a VoiceControl és a videofelvevő egyes háttérképei az artworkökben vannak.  DE: ezek a problémák megelőzhetőek. Van egy David Ashman nevű fejlesztő, aki egyszerűen kikapcsolta a UIKit modul betöltését, ezzel nemcsak memóriát spórol, saját tapasztalatom szerint is gyorsabb a témákkal együtt is a rendszer. És igen, ez a megoldás MINDEN firmwaren működni fog, a 3.0-n is működött az első bétától kezdve, és a elvileg a 3GS-en is.

HALADÓKNAK: Itt a zip, kitömörítés után T-Pottal, vagy WinSCP-vel ki kell törölni az /Library/MobileSubstrate/DynamicLibraries/ könyvtárban lévő Winterboard.dylib-et, az csak egy symlink az Applications/Winterboard.app-ben található Winterboard.dylib-hez. Az új file-nak adjuk meg a jogokat, nehogy valami gebasz legyen (775, root:wheel), és  nyugodtan nyomhatunk egy respringet. Akinek nem tetszik, hogy nincs háttere a Springboardban (mert azt is a UIKit modul tölti be) az nyugodtan törölje és másolja vissza  az eredetit a /Applications/SpringBoard.app-ből. SAJÁT FELELŐSSÉGRE!!!! ha valamit elcseszünk, és nem akar betöltődni a SpringBoard, egyszerűen töröljük ki boot után T-Pottal a Winterboard.dylib és Winterboard.plist-et.

WinterBoardLITE

Most sokan felkapják a fejük, akkor mi a francnak téma, ha nem fogja átírni a billentyűzetet, vagy nem tudja levenni a lockscreenen az óra mögötti sötét hátteret -mert ez mind a UIKit modullal lehetséges… Igen ám, de saurik se az ujjából szopja ki az éppen aktuális legújabb firmware verzióban használt artworkök szerkezetét, felépítését. Ugyanebben a könyvtában van egy UIKit file, kiterjesztések nélkül. Ebben van a szerkezet leírva, nyilván innen tudja a SpringBoard is, mit hogyan kell betöltenie. Van egy kis program, talán valami BlackKnight nevű fejlesztő írta, sajna nem tudom. Lényeg a lényeg, a programot egy iphone-témás fórumon találtam, egy java alkalmazás, tehát bármilyen oprendszeren fut.

uikitextractor

A használata a következő: a zip kitömörítése után kapunk egy könyvtárat, ahová be kell másolni a UIKitet és az artworköket (értelemszerűen, ott van, UIKit here, míg a null könyvtárba az artworköket). A progi kiolvassa a UIKitből az artworkök felépítését, és kitömöríti a bennük található képeket (Export.cmd), amiket utána felülírhatunk, és újra becsomagolhatunk (Import.cmd). Nem annyira bonyolult, és ezzel megspórolunk egy kis memóriát, ráadásul nem fog akadni a rendszer. Az új .artwork file-okkal írjuk felül T-Potban a régieket a telón. Nem kell jogosultságot állítani.

Picture 3

Nem tudom, ki hogy van vele, én a témákból kiszedem a UIKit képeket, kicsomagolom az artworköket, át szoktam írni a billentyűzetet, leszedem a hátteret az óra mögött, és kész.

Ha olyan témát használunk, ami az egyes Apple alkalmazásokban is átállítja a kinézetet, akkor ezt kézzel is megtehetjük. Ezután átírhatjuk nyugodtan a MobileSubstrate-ban, hogy ne a UIKit-be töltse be a Winterboardot, hanem a SpringBoardba:

Picture 5

Így sokkal kevesebb memóriát fog foglalni, de cserébe nem fogja az egyes alkalmazásokban felülírni a képeket, szóval kézzel kell megtennünk ha ilyen phone-t akarunk….

4

Csak a SpringBoardos ikonokat tölti be ilyenkor a Winterboard. De nincs lefagyás se. Hát valamit valamiért, mindenki eldöntheti, mi a fontosabb.

5

Olvasd el a hozzászólásokat is

56 Comments

  1. Wááá ez nekem nagyon bonyolult, inkább még várok egy picit, bár nagyon nem tetszik az eredeti téme… 🙁

  2. Köszönjük a cikket.
    Csúnya mód nem fog a témához kapcsolódni a kérdésem, tehát OFF: a cikkben a második képen látható fájlkezelőnek mi a neve? még viszonylag friss mac-es vagyok, és jelenleg worklift-et használok, ami viszont nagyon elüt a jó öreg total commandertől, ezen viszont úgy látom, sokkal jobban hasonlít. (ez hiányzik legjobban a windows-ból :D)
    Előre is köszönöm az infót, és bocs az off-ért!

  3. Hartam: mucommander es free.

  4. @hartam: Forklift-et használsz épp nem worklift-et, egyébként meg az muCommander, java alapú, eléggé lassú, de ingyenes. http://www.mucommander.com/

  5. @hartam: így van 🙂 winen is működik egyébként, javas, kicsit lassú néha, de egyébként semmi gond vele.

  6. bocs az offért, de a 3.0 milyen programmal lehet megváltoztatni a carrier szöveget? szóval hogyan tudom átírni a Pannont? 🙂

  7. Én épp az imént akartam felrakni egy Winterboard-ot a Cydia-ból. Hibaüzenettel elszáll. 🙁 Valaki megnézné hogy egyedi probléma vagy a szerverük szaraxik?
    Köszi! Jah, és 3G 3.0 soft

  8. @gerdg: Make it Mine a program neve a carriert is meg az órát is át lehet írni bármilyen szövegre. 3.0 alatt nálam tökéletesenműködik. Jelenleg is használom.

  9. sziasztok! bocsássatok meg az OFF-ért de muszáj megkérdeznem… Még sosem volt az iPhone 3G-m elött előfizum :), ikon 400-as csomagom van és augusztusban lejár az 1éves hűségem.. Nemtudom hogy milesz utána ha lejárt az előfizu, mert mint mondtam még sosem voltam hűségnyilatkozatos.. 😀 Szóval akkor ugrik a 2giga adatforgalom, ugrik a 400perc lebeszélhetőség és a 200SMS is, és a 10.000Ft-s havidíjam is? Milesz akkor dominó v hogyvanez? Kérlek válaszoljatok és neharagudjatok a tudatlanságomért.. 🙂 Köszönöm, DTW

  10. ikon 400as maradsz, nem történik semmi.

  11. @DownToWn: Csak ha bemész és lemondod, amugy minden megy tovább.

  12. Köszönöm a váklaszt, de mégegy kérdés: De akkor a havi 10ezer is marad? vagy mi? 🙂 köööszi

  13. Sziasztok, elnézést az OFF-ért, de sűrgős kérdésem lenne:

    Az lenne a kérdésem, hogy mi lehet a baja egy 1 hetes iPhone 3G-nek, ha nem reagál semmire. Kb. 71%-os töltöttségen volt, amikor sleep-be ment, majd ezek után semmit nem lehet vele csinálni. Se DFU, se soft reset, se semmi. Ha töltőre rakom akkor se reagál rá. Még garanciális, de ugye jailbreak, meg ultrasnow. Érdemes megpróbálni a garanciális szervizt?

    Köszönöm

  14. @cia: @zenorbi: @bzolkaa: köszönöm szépen a válaszokat. 🙂
    zenorbi: ezt valóban elgépeltem, köszönöm, hogy szóltál, munkából írtam, valószínűleg ez kavart bele a fejembe – már nagyon kivolt az… irhám a munkával. 😉
    ok, hogy ez lassú, de jobb mint a forklift? Ti mit használtok?

  15. Sziasztok!

    A trémobil megint kitett magáért bevezették a “sokak” által várt fin csodát és már rögtön dominós csomagban olcsóbban mint bárhol az EU-ban. Kiváncsi leszek hogy a tényleg nagyon várt iPhon-t mikor és mnnyiért fogják bevezetni? Már NAGYON várom, kb mint aprónép a télapót! 🙂

  16. @DownToWn: mért ne maradna havi 10000???

  17. @hartam: hét én ezt használom, dualboot van megcsinálva a gép, boot camp-el, a másik partíción xp zötyög… Én azért használom, mert ingyenes, és mind2 rendszerben elérhető. PLUSSZ: amit majdnem csak ez tud: ki tudja csomagolni a deb file-okat, mindenestől, tehát a Debian control és preinstall, postinstall file-okkal együtt, azaz ha valami új progit letöltök a cydiából, mindig megnézem, jó lesz e az nekem úgy, vagy inkább kézzel rakjam fel, hogy ne lassítsa be a mobilt….

  18. Közel egy hete küldtem emilt az adminnak egy szifonos témával…
    Ha esetleg valakit érdekel írjon az emilemre. átdobom nagyon szívesen.

  19. @DownToWn: persze hogy marad, a havidíjban nem az iPhonért fizetsz, hanem a szolgáltatásért, net + sms + duma.

  20. @Pter69: ezek mind saját képek az oldaladon? Gyönyörűek…

  21. Nem kicsit haszonos írás… Köszi szépen!!!

  22. @Deeday: köszi, és gondolom ez installeres progi… honnét tudom elösször is leszedni az installert? 😀

  23. OFF!
    ADMIN! SOK 2G-S TULAJNAK NEM VÁLT BE AZ MMS/LOGO…FIX (mert kedves apple szarul írta meg a comcentert) AZ AKKU PROBLÉMÁK MIATT! (MIÓTA NINCS FENN, NINCS AKKU PROBLÉMÁM) EZÉRT SZERINTEM SOKAN ÖRÜLNÉNEK EGY LOGO/CALL FW/TELSZÁM FIXNEK! PLS KÉSZÍTSETEK EGYETT! KÖSZÖNÖM SOKAK NEVÉBEN!

  24. @bzolkaa: Nagyon köszönöm!
    Igen, az oldalon találhatü képek mind saját készítésűek.

  25. @Pter69: Nem tudom megállni,hogy ne gratuláljak én is neked,valóban csodaszépek a képeid!(mail ment,köszönöm!)

  26. @leves90: kedves leves90! olvass egy kis netikettet, ugyanis a kizárólag nagybetűk használata ordibálásnak minősül… a caps lock használata NEM kötelező. logó/callfw/telszám fix pedig van, ez nem patchel commcenter-t: MMS/Tether/Logo/Cfw fix

    @Pter69: milyen gép/objektív?

  27. @tferi66: Téma ment és köszönöm!
    @Jadeye: Canon 30D és a makrókhoz egy 100/2,8-as

    Mivel moderációra vár az elérhetőség, talán így: domifoto kukac gémél com

  28. @tferi66: Ja és persze érdekelne a véleményed róla.
    Új ikonok, E-mail és Sms háttér valamint új Lock és Notesz.

  29. @gerdg: nem, keress rá, ez cydiás, Erica Sadun féle :)@Pter69: asszem én is küldök mailt, ilyen szép fotók mellett a téma se lehet csúnya 🙂

  30. @bzolkaa: Várom és elnézésedet kérem hogy itt hoztam fel.
    Csupán grafikailag módosítottam a magam laikus szintjén, amennyire te belemásztál, annyira én nem merek:)

  31. @Pter69: ugyan, lesznek még ilyen cikkek, tervezem legalábbis, ha admin és isten is engedi /bár nem tudom, a szifon.com-on nem uyganaz e a kettő 🙂 / – ezeket úgyis az érti és haszálja, aki már belemászott valamennyire az iphoneba, de gondoltam, ezek se ártanak a jónépnek…

  32. @bzolkaa: Mél ment, fontold meg amit írtam.

  33. kedves szifonosok,meg tudnátok mondani nekem melyik az az app. amivel át lehet írni a szolgáltatók logóját bármi másra?pl neved v akármi hülyeség…előre is köszönöm

  34. @atessy: MakeItMine egybeírva

  35. 1000 köszönet Jadeye

  36. Elnézést kérek! Igazad van! De nem volt mögötte kiabálás! Csak azért ment nagybetűben, hogy kitűnjön! Szóval elnézést mindenkitől!

  37. És persze köszönöm a választ!

  38. @Pter69: Nos feltettem,nagyon tetszenek az ikonok.. nálam nagyon bejött!Külön poénosnak és egyben találónak tartom a lock-ikont illetve a notes/sms hátteret!!Maga a főmenü háttere egy kicsit egyhangúnak tűnik nálam,de hát “ízlések és pofonok”.Talán még a bateryt lehetne megváltoztatni ennek a hangulatnak megfelelően….Ennyi kritika után összegezve gratulálni tudok csak neked,igazán egy hangulatos,kedves témát alkottál,köszönet érte!

  39. @tferi66: A főmenü…igazad van, de az egy szójáték:)
    Lehetne az is szifonos, talán kicsit homogénebb formában.
    Battery-re már van kész tervem, de nem akar az istennek se működni sajna.
    bzolkaa-val talán sikerül valamit alakítanunk, legyen ez a tesztüzem:)

  40. @atessy: Ha egy kicsit olvastál volna, a 8. kommentben már megválaszolták a kérdést egyszer.

    @bzolkaa: Grat, jó lett a cikk! Mondjuk én az artwork-öt nem piszkálgatom (korábban volt rá példa, most már nem). A winterboard meg csak a háttérkép miatt kell, mivel az ikonokat winscp-vel kicserélgetem, a lockclock, meg a helvetica fontot szintén, mást meg nem igénylek.
    Korábban mondjuk használtam olyan témákat, amiben rakás html, meg javascript volt, plusz egy csomó ikon, artwork stb. Csodálom, hogy egyálltó helyében nem omlott össze a springboard, és tette magát safe mode-ba 😀

  41. @leves90: En is ma szedtem le a 2G mms cuccost. Delutan negy ota 1% ot ha lement az akso mar sokat mondok. Elotte szemmel lathatoan porgott lefele. Sleepben reggel hattol nyolcig 10% megevett..

    Admin: Nem lehetne egy callforward+logo fixet felrakni 2Gsek kedveert? 🙂 Koszi elore is.

  42. @Pter69: Gondoltam hogy azért ezt sem hagytad volna ki,egyben sok sikert hozzá/thx mégegyszer!

  43. “vaku” az iphone-“ba”

    thechannelproject. com/ryan/2009/7/7/mod-my-mophie-camera-flash-for-the-iphone.html#entry4542364

  44. Sziasztok.
    ha már Témázgatunk, tudja valaki,hogy a wintherboard a 3.0 alatt miért tünteti a hátteret ha a “lock status” be van kapcsolva? Mert azt kell bekapcs,h a kis ikonokat kirakja a képernyőre a hívásokról, smsekről.
    Köszönet

  45. @san2000: Támogatom! Itt tényleg nagyon szinvonalas kiegészítők vannak!

  46. hello !
    a carrier mellett mivel varázsoltad a 2 szárnyat a szifonodra ?
    (nem a MakeItMine-ra gondolok azt ismerem !)
    előre is köszönöm !

  47. @Pter69:
    Üdvözeletem!
    Mail ment oldalad szuper, téma biztos jó!!:)
    Előre is köszönet!

  48. @isty: Teszteld csak és várom az infókat:)

  49. pter69 mail ment és grat a témához

  50. Sziasztok, létezik h lehet a springboard alap fekete hátterét egyénire cserélni, winterboard nélkül? Már szinte mindent kipróbáltam, felül írtam mindent az uj képpel ami sztem az lehetett, de nem megy.

  51. @andrisa: megtudtad oldani? mert engem is érdeklne 🙂

  52. Remélem olvassa ezt még valaki.. 🙂
    Annyi lenne a kérdésem, ha felrakok egy keyboard themet, és beállitom winterboarddal, hiába respringelek, megtartja az eredeti keyboardot.. 🙁
    Lehetséges hogy itt is törölni kell vmi lockakármilyen jépégét, mint amikor egyszer a wallpaperem ragadt be? Előre is köszi a segitséget! 🙂

  53. Itt olvastam hogy el lehet tüntetni a lock screenen az óra mögül a hátteret a kérdésem annyi lenne , hogy hogyan, melyik fájlt kell változtatni az artwork-ben


Add a Comment