fbpx Skip to content

Az iPhone platform programozásában komoly jövő van, hiszen a felhasználók tábora széles, a lehetőségeknek pedig csak a fantázia szabhat határt. Azonban a kezdő fejlesztők gyakran szembesülnek komoly problémákkal, melyek könnyen eltántoríthatják őket ettől a műfajtól, rajtuk kívánok segíteni ezzel a kis útmutatóval, mely célja, hogy elkészítsük életünk első iPhone-os alkalmazását.

sdk_hero

Rólam annyi érdekeset lehet tudni, hogy egy egyetemi tárgy keretében februárban kezdtem egyedül a fejlesztést. Természetesen a tárgy lezárult, és a programom sikeresen megjelent az AppStore-ban.  Azóta megtanultam néhány dolgot és úgy gondoltam leírom őket és segítek a kezdő fejlesztőknek az indulásban. Természetesen én sem tudok mindent, azonban azt remélem, hogy a márciusban indított fejlesztői blogon, illetve mostantól ezen oldal keretein belül sikerül összehozni egy népesebb magyar fejlesztői tábort akik összetartanak, illetve segítenek egymásnak. Nos miért is nem kezdjük el?!


Az első dolog amire szükség van az iPhone-ra való fejlesztéshez, egy legalább Mac OS X 10.5.5 rendszer, avagy egy Macintosh számítógép. Enélkül nem lehet belefogni, mivel az SDK is Macintoshon fut. Ha ez megvan, akkor irány az Apple oldala, ahol be kell regisztrálni a developer programba, ez felhasználóknak ingyenes. Ezzel lehet hozzáférni a videobemutatókhoz, leírásokhoz, példaprogramokhoz és persze a jelenleg legfrissebb 2.2.1-es SDK-hoz. A 3.0-s változat sajnos csak a developer licenc megvásárlása után érhető. Azaz az SDK letöltése ingyenes, a fejlesztés ingyenes. Ahhoz viszont, hogy egy készülékre vagy az AppStore-ba feltölthessünk egy alkalmazást, kénytelenek vagyunk megvenni a licenszt, ami 99$ magánszemélynek.Az SDK letöltése után a telepítés magától értetődő, aki idáig eljutott, annak ez is menni fog. Az SDK-ban alapvetően 4 fontos komponens található.

Az első az IDE, azaz az integrált fejlesztői környezet, ami az Xcode névre hallgat. Ezzel fog történni az egész fejlesztés, itt lehet programot írni, képeket hozzáadni, és az ehhez hasonló műveleteket.

A második az Interface Builder. Ebben a programban egy nagyon fontos műveletet fogunk végrehajtani, mégpedig a programunk kinézetét fogjuk megalkotni. Itt tudunk tehát új gombokat, labeleket elhelyezni.

xcode

A harmadik, amit legalább olyan gyakran fogunk használni, mint az Xcode-ot, az az iPhone simulator. Itt tudjuk a fejlesztési fázisban futtatni az alkalmazásunkat, letesztelni, hogyan működik. Sajnos nincs lehetőségünk a gyorsulásérzékelő használatára, de a multitouchot akár itt is kipróbálhatjuk.

A negyedik hasznos dolog pedig a Performance nevű program, amivel az elkészült termékünket monitorozhatjuk különböző szempontok szerint, mint például a processzor használat vagy a memóriafoglalás mérete.

Most hogy mindezt már tudjuk, ideje nekilátni egy kis programozásnak. A hagyományokat követve mi is egy “Hello World” alkalmazást fogunk elkészíteni elsőnek. Ehhez indítsuk el az Xcode fejlesztőkörnyezetet, mely alapértelmezetten a /Developer/Applications könyvtárban található.

iphone_einstein

Innen elérhetjük a példakódokat, az Apple fejlesztői oldalát, illetve a referenciákat. Érdemes áttanulmányozni az oldalt, mert még így az elején is sokat lehet tanulni belőle. Ez minden indításkor el fog indulni, amennyiben megengedjük neki, amit érdemes, mert sokszor hasznos lehet a fejlesztés közben.
Amire nekünk szükségünk van, az egy új projekt. Ezt a File/New Project menüből hozhatjuk létre. Itt látjuk felsorolva az előre elkészített alkalmazásmintákat. Jobb oldalt felül látunk egy iPhone OS feliratot, ami a platformot jelöli, alatta ha rákattintunk az egyetlen menüelemre, akkor középen megjelennek az Apple által előre elkészített minták. Most nekünk a View-Based Applicationra van szükségünk, ami egy jó kiindulópontja lesz egy általános iPhone programnak. Válasszuk ki, és adjuk neki a “Hello World” nevet.
Az Xcode legenerál nekünk jó néhány fájlt, amiről a későbbiekben lesz részletesen szó. Jelenleg csak egyetlen fájlra lesz szükségünk, a Hello_WorldViewController.xib nevűre, melyre duplán kattintva elindíthatjuk az Interface Buildert.

1

A .xib (nib) fájlok az alkalmazás kinézetét tartalmazzák, melyet az előbb említett Interface Builderrel szerkeszthetünk. Természetesen lehetőségünk van kódból is generálni és hozzáadni a tartalmat a felhasználói felülethez, azonban ez mindenféleképpen lassabb működést fog eredményezni. Szóval célszerű az Apple által biztosított eszközöket használni a fejlesztés során, persze kivételek mindig adódhatnak.

Az Interface Builderben három ablakot látunk.  Az egyik fejlécében egy View felirat látható, ebben fogjuk szerkeszteni a felhasználói interfészt, a második ablak fejlécében pedig a Hello_WorldViewController.xib felirat jelent meg. A harmadik ablak pedig a Library, amiről másodperceken belül szó lesz.
Ha valakinek nem nyílt volna meg a Library ablak, akkor a Tools/Library menüvel hívhatja elő. Itt található minden olyan vezérlőelem, amivel egy iPhone program rendelkezhet (menü, gomb, label, szövegdoboz stb).
Most keressük meg a Label nevűt, és egyszerűen húzzuk a View-ra. Ezzel sikeresen hozzáadtunk egy labelt a view-hoz, amire tetszőleges szöveget írhatunk. Az attribútumainak szerkesztéséhez szükségünk van az “Attributes Inspector” elnevezésű ablakra, amit a Tools menüben Attributes Inspector néven találunk.

A beállítási lehetőségek
A beállítási lehetőségek

Itt láthatjuk a különböző tulajdonságait, amiket nyugodtan állítgathatunk, kipróbálhatjuk hogy mi mire jó, például más színt, árnyékot, hátteret állíthatunk be neki.

Ha ezzel megvagyunk, mentsük el a művünket a File/Save menüponttal, és térjünk vissza az Xcode-hoz, és nyomjuk meg a Build and Go ikont a felső menüben, ezzel futtatva az alkalmazást.

🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

144 Comments

  1. Igazából aki neki akar állni annak úgyis ottvan az apple által biztosított help. Akinek meg eddig fogalma sem volt hogy ez ténylegesen hogy zajlik, annak ez jó kiindulópont. Nekem pont elég volt ez a leírás ahhoz, hogy majd regisztráljak, letöltsem az SDK-t, aztán eljátszadozzak vele. Hátha egyszer jön egy jó ötlet amit érdemes lesz lefejleszteni. GZ a cikkhez!

  2. sziasztok! most uppoltam 3.0ra és szifon.com-os cydiáról vissza akarom szedni az appokat mert én buta azokról nem csináltam backupot 🙁 de nem taállom a szifon.com forrást seholse ezen a cydián…. esetleg valaki help? köszi

  3. Grat a cikkhez…
    Egy forrás angolul beszélőknek akik nekilátnának… sok sok példa lépésről lépésre…
    http://icodeblog.com/ (linkét, hogy admin eldönthesse kimoderálja-é… 🙂 )

  4. Megjegyzés: Az iphone sdk legújabb verziója már csak 10.5.7-re megy fel!

  5. @Lac: manage/source/edit/add
    “stable.szifon.com” (esetleg unstable.szifon.com de ezt neked nem ajánlom…)

  6. @Lac: pedig ott van! stable.szifon.com

    köszönjük a cikket!

  7. nagyon szépem köszönöm!

  8. Ez jó ötlet volt. Grat.

  9. egy torrent oldalon fent van az SDK 3.0 final.2,08giga.

  10. ez rendkivul jooooo otlet

  11. Talán hülyeség, nem is illik ide igazán de a 2G 3.0 állapotban a korábbi Winterboard dolgokat nem engedi használni, illetve telepíthető, de nem jeleníti meg. Icy fennvan, WbApp is, de sehol semmi. Ötlet?

  12. SDK oktatás egyébként klassz ötlet

  13. nem találom, hogy hol kell beregizni az apple-nél az ingyenes kipróbáláshoz. Heeelp …

  14. Ez nagyon jó ötlet!!!
    Én 1x már neki kezdtem, de már az elején elakadtam mivel a Library-t nem néztem meg jobban és gondoltam csak programozásból lehet, hát nem.

    SDK 3.0 ért küldön kell fizetni, vagy egy kész app-ért, mellyet Store-ba fel akarok rakni?

    Várjuk a bloggot!!!

  15. Nagyon jó cikk, csak a lényeg és semmi maszlag. Minimal Rulz.
    Amúgy simán lehetne csinálni egy általános kérdések post-ot, ahova a mindenféle gonddal rendelkező emberek írhatnának, ezzel is kiküszöbölve azt, hogy az emberek az egyéb kérdéseiket beleírják egy teljesen más témájú post commentjei közé. Szerintem. 🙂

  16. @Meta:

    nagyon jó cikk, meg az appod is elég jó. grat!! a jövőhéten jön meg a mac gépem, és szerintem neki állok. majd írok ha elakadtam:D

  17. Gratulalok, es orulok, hogy vannak vallalkozokedvu fiatalok az egyetemeken! 🙂 Sok sikert!

  18. emberkék nincs meg valakinek a IDA Disassembler iphone verziója? Esetleg más Disassembler?

  19. @Télapó: erre gondolsz iDAAlertDisabler.plist ?

  20. Jo a cikk, lenyegertoro…
    Akkor mar megkerdem hatha van itt valalkozo szellemu grafikus aki segit megrajzolni egy jatek karaktereit meg ilyenek, mert amugy a platform kesz van, 2D-s gammarol van szo

  21. Pc-re tudok telepíteni valamilyen mac OSX-et?

  22. @gabo007: Legaláisan nem… egyébként: h t t p : / / ideneb.net a te oldalad…

  23. Szerintem nem lesz mms iphone 2.0-ra… 🙁 Valószinüleg maga a futó kód ellenőriz valamilyen hw specifikus dolgot… A vonatkozó fájlok, gyakorlatilag bítre megegyeznek a két fw-ben… fájl módosítással (plist…) sok mindent elő lehet bányászni csak úgy mint a video editnél… (Rávettem a telefont hogy megjelenítse a beállításokat (MMS data), sőt arra is hogy megjegyezze (username, password). Egy tesztcella segítségével még az is kiderült, hogy a teló valamilyen szinten próbálkozik az adat hozzáféréssel) de a messages app mintha erről mit se tudna. Szóval bukta. Szét kéne szedni a messages appot, és átírni a releváns jump zerot jump non zerora… de ehez nekem már nincs türelmem… 🙁

  24. Nincs és nem is lesz windowsra IDE? Nekem is a fősulis anyaghoz kapcsolódik, de nem gondoltam, hogy ennyire komplett kis pakkot ad az Apple, szívesen dolgoznék rajta, de Apple notit nem veszek ( mert olyan olcsó), Szent és sérthetetlen első számú gépemen pedig nem kísérletezem… Akkor én ezt ki kell hagyjam?

  25. A remény hal meg utoljára! Remélem én néztem el valami primitiv dolgot, és mégis lesz…

  26. LAAMA
    En grafikus volnek vagymi
    de nemtudom mi az a 2D gamma
    ha megirnad hogy miben kene pontosan segiteni akkor megmondanam hogy tudok-e

    szivesen segitek a szifonosoknak ok is sokat segitettek nekem
    udv creo

  27. @Télapó: videonal is hasonlo problemak vannak sztem

  28. @creo: 2d játék… :)) Gamma=Game=Játék… Szerintem…

  29. Gondolom te a gamma szűrőre gondoltál… 🙂 de itt nincsenek hiszterézis görbék! 🙂

  30. @creo: hat talan az a legegyszerubb ha a supermariohoz hasonlitom, ugralos pontszerzos… ha tenyleg segitenel akor kattints a nevemre, ott elojon egy oldal, megtalalod a contacts menupontot, ott az elerhetosegem, es dobj egy emailt, h te rajzolnal, es akkor estere oszerakok egy leirast, elkepzelest, meg par screenshotot, hogy pontosabb keped legyen rola…

  31. @Laama: Az még érthető is, a video sw közvetlen kell kezelje az io streamet, ami ugye más hw esetében más… de a messages az oprendszertl kér mindent… datatot ip alapon, data-t gsm-en… szóval nincs hw korlát az mms kezelésben, az meg az apple mondatában egy nagyon ügyes csavarás, hogy “Eleget változott a hardware a 3g-ben, hogy engedélyezzük az mms-t” Ez az én olvasatomban annyit jelent, hogy nem a régi hw nem tudta, hanem eleget változott a hw hogy a régiben ne tudják engeélyezni a hackerek… Miért ne tudná? GPRS-t tud, APN-t kezelni tehát tud, adatot adni-venni tud… a többi SW kérdés… (Lásd mms progik 2g-re…)

  32. @Télapó: Hat igen erdekes az tuti. Nem tudom h mivel lehetne visszaforditani a messages appot, mert nem probalkoztam meg ilyennel, de nekem 3G-m van es megy az mms…probaltad mar h kicsereled a ket progit? ha kell, elkuldhetem

  33. @Laama: Persze… De mondom bit-re megegyeznek… tehát ha kicseréled egészen pontosan nem történik semmi… 🙂 🙁

  34. sztem a messages appban tuti van egy olyan sor ami megnezi a modellverziodat, vagy magat a telo tipusat, es ugy donti el h vegre hajtja-e vagy sem, talan az kene irni az azonosito plisteket, vagy valaami hasonlo, de igazabol vissza kene forditani az egeszet, de akkor mar a camera.app-ot is 🙂 es akor lehetne szorakozni vele, de sztem tuti van benne valami ellenorzes, ha mindketto ugyanazt az appot hasznalja, es nem kulonboznek semmiben sem, csak hat igen kellen e decompiler amivel belelatunk a forraskodba, ami kb esselytelen…:S

  35. Sracok azt megtudjatok nekem mondani, hogy az hogy lehet, hogy van jelenleg netem? Vodas sim van a teloban (uzleti elofizetes-mobilnet nincs)…wifi sincs itt ahol vagyok, akkor hogy-hogy van net????

  36. Vege a munkaidonek 😀

    @Mejulie: Sztem az sokba fog neked kerulni…

  37. azt gondoltam én is, próbáltam is kikapcsolni, de nem tudtam. gondoltam vmi apn, szal general/network/celullar data network alatt ki vettem az apn mellől a beállítást, de továbbra is van netem… nem tudja valaki mit hogy kell állítanom?
    (korábban-2.2.1 alatt nem volt ilyesmi)

  38. Valami nagyon okos ember válaszoljon nekem erre a kérdésre:
    Egy teljesen szabadon módosított ipws fájl tönkreteszi a telót, elvileg helyre lehet hozni DFU módban?
    Tudja valaki az IPWS melyik része felelős a modem firmware-ért?
    (Csak mert ráérek, a két ipws megvan tehát ha ráveszem, hogy az 1,2-est tegye a 1,1-es iphonra, akkor
    a: nem fog elindulni -> valószinű
    b: elindul és hülye/fagy meghal -> 1%
    c: elindul, bizonyos funkciók nem müködnek lásd irisz nem nyilik ki, de egyébként látom a 3.0 funkcióit… -> 0.5%
    d: valami amire egészen nem számítunk, mondjuk megjelenik S. J. bácsi és gratulál egy mpeg4 videoban… -> 0.000000001% 😀 )

  39. @Mejulie: Settings/general/network/ es ott kapcsold ki a dataroamingot

    @Télapó: en ugy tudom h az a resze le van titkositva, jo hosszu koddal, ha megnyitod az ipsw fajt akor van benne 3 dmg, ebbol 2 jelszavas, beta2ohoz talatam kodot, de az nemjo mostanihoz, ha megvan a kod es kibirtad bontani, akor mar fel sikert. Elvileg helyre lehet hozni DFU-ban, elvileg direkt nagy hibak kezelesere van benne ez a mod, viszont ha megvarialod a firmwaret, akor mar ketseges.
    Az ero legyen veled 😀

  40. @Télapó:

    ha a modern frimware-el (basebandel) elkezdessz variálni, akkor ugy eltod cseszni, hogy nem tudod rendbehozni software-esen. pl ha a 3g bb-jét 2gre teszede, vagy a bootloadereket cseszteted akkor lehet h nem tudod megcsinálni. v csak adatlapcserével

  41. @Laama: dmg fájlok bitre megegyeznek a két verzióban… tehát azon kivül kell keresni a megoldást…

    Kód amik kellenek a dmg-k visszafejtéséhez:
    iPhone

    25CCE378DE209D8FB6EC45ECBE7525695272B81FE38BBAD76E979AC3921C3614ED162C87

    iPhone 3G

    8D5D1FEA02D627C9E9B0D994C3CFDEAAB9780C86AC908DB15461EFE44EDDD19F8924B6B2

    iPhone 3GS

    7D779FED28961506CA9443DE210224F211790192B2A2308B8BC0E7D4A2CA61A68E26200E

    iPod touch

    16FDAD25424DC17008728E89F4900B887732DCC5FB48EEDC9F1C9433AF558DB705EB0577

    iPod touch 2G

    415225778E1BEBF8EEFF2A9050B04CE429DE9680E4ACBA50820A3FA453897BC4A4B307E2

    _http://www.theiphonewiki.com/wiki/index.php?title=VFDecrypt_Keys:_3.x#iPhone

  42. A programozas elsajatitasarol mar lemaradtam 🙁
    De megvalositasra varo otletem van egy par
    pl.: landscape springboard

  43. @vik707: Landscape springboard jó ötlet, de a springboard az apple hackelni meg nem érdemes… 🙁
    Viszont mindne egyéb ötlet jöhet… 🙂 nekem per pill ugysincs, amin meg dolgozom, ahoz infora várok…

  44. Szóval egy sima macbook is elég lenne fejleszteni?

  45. Sziasztok! Ha kitöröltem az smseket a telefonról, vhogy vissza lehet varázsolni esetleg az ituneson keresztűl?

  46. @nico: mindegy, inteles osx kell, akár szerintem az osx86-on is megy amit pcre tudsz rakni.

  47. valaki meg tudná mondani, hogy mit kell beáálítani az IDA-oz hogy működjön? feltettem, crack meg volt, úgy tűnik minden ok, de vmiért nem talál gps jelet és csak folyamatosan azt írja, hogy várakozás gps jelre és nem történik semmi…
    Csak a helymeghatározást kell bekapolcsni a beállításoknál?? vagy kell még valmit állítgatni? vagy mért nem működik….
    (3G-3.0 egyébként…)

  48. ok, most már jó…nem tudom mi volt a baj.

  49. @Adamos: csak egy kérdés. beregisztráltam és a letöltésnél nekem az sdk 3.0 kezdi el letölteni, nem a 2.2.1-et. potom 2,08 giga. jó ez vagy keresgéljek a régebbi után?

  50. SEGITSETEK LÉGYSZI !!!!!!! 2.2.1-en fent volt az iDA,3.0-án viszont nem tudom meghackelni ,azt irje az idő lejárt! Mit csináljak????????

  51. @markusm: tökéletes a 3.0-s sdk, azonban ahhoz ár 10.5.7-es rendszer kell valóban. 🙂

  52. m.blog. hu/re/revolutionea/image/pikcsorz/photo1.jpg 😀

  53. Hejhó Meta, Logout óta nem láttalak : )
    Már az appodat is kijátszottam : ), lesz folytatás? : P

  54. @Meta: megnyugodtam, a rendszerem 10.57-es. 🙂 akkor most megfigyelem, hogy mit is tudok ebből elsőre felfogni.

  55. Valaki nem tudná kiszedni az SDK-ból a 3.0 forrás fileokat? Nem kell a teljes sdk mert nincs mac-em, viszont programot forítani a header fileok segítségével iphonon is lehet gcc-vel. Legalábbis 2.2-n nekem működött.

    Ha valakit érdekel: http://antirez.com/page/iphone-gcc-guide.html

  56. OFF!
    Megtaláltam a Iblacklist 3.0-t a Cydia/ BigBoss-on.
    Fel is tettem, és remekül működik! Viszont kellene hozzá serial, vagy keygen.
    Tud valaki segíteni?

  57. jó estét:) off komment. Van valaki online aki tudna segíteni helyrepofozni a szifonomat? 2G és okosan updateltem 3.0ra. tehat valahogy helyre kellene hoznom a hibat:)
    köszi előre is.

  58. restron keresztül feltettem a 3.0-at és tudom luzer vagyok , de a wines videot neztem es a macbocin csinaltam az egeszet. Na itt off lett. At jottem a pc.re , de ezen az itunes nem latja a iphonet es most nem tudom hogyan tovabb. A bocira tegyek egy regi itunes-t vagymi. De mar annyira regen baszakodtam a szifonnal, hogy kiment a fejembol, mit és hogyan.

  59. Na, már csak egy mek kell az első hello worldomhöz ;D

  60. hat ha vissza akarod rakni a regi 2.2.1 et akor kell a regi itunes, meg DFU, es restore a regi os-al…

    OSX latja a telot?
    Pc-n fentvan a 8.2-es itunes? mert aszem csak az kezeli a 3.0-at

    remelem segitettem vmit…:D

  61. hat igen , valamit:) a maci látja igen, a pc-n fent van, de az meg nem látja a telefont

  62. dfu ?:) elakadtam

  63. abszolut nem csinal semit a pc ha bedugod? hibauzenet az itunestol, vagy vmi?

  64. DFU mode:

    home+power 10s
    majd power elenged és tart tovább a home 30s

  65. winfoson el van inditva a apple mobile device szolgaltaltas?

  66. hmmm , hát ez most jól megkérdezted:) hol kell elinditani?:)

  67. @scofield: (vezerlopult/rendszereszkozok/szolgaltatasok)

  68. itt egy leiras apple-tol
    http: //support.apple.com/kb/TS1495
    (szokozt torolni :))

  69. azt irja elinditva

  70. Most néztem az SDK-at és a 3.0-s SDK-k ingyen letőlthetők “már”.

  71. Szevasztok.OFF:
    Cydiaban az alabbi hiba uzenettel talalkozok amikor frissitene az osszetevoket “couldn’t configure pre-depend dkpg for ncurses,probably a dependency cycle”
    Nem telepiti egyiket sem. 3G
    Masnak is van-volt hasonlo tapasztalata?

  72. @CodeRed: Asszem az a baj nalad h redsnowal jailbreakelted…es feltetted az icy-t is…
    Probald meg megint jailbreakelni, de icy nelkul, es elvileg meni fog…

  73. megy az SDK frankón osx86-on is, probléma nélkül. mert én azon használom… (ideneb rulz, már említve is volt). 😉

  74. @Laama: ertem koszi

  75. Admin és Fiuk segítsetek jelbrek alma villog telo nem indul mit tegyek köszi elöre is

  76. @apapplaci: bovebben? hol all meg? meddig jutott a jailbreak?stb…

  77. Le ment a jailbreak és onnét másolja a képeket de nem tudja betölteni csak villog az alma 4 mp ként

  78. @Laama: alma alatt a frissitö kör és semmi

  79. @apapplaci: Nem talakoztam meg hasonloval…
    Probald meg DFUba rakni(feljebb megtalalod h hogyan) azt probalkozz restoreval.

  80. @Laama: Már 3x bemásolta a képeket azt hittem indul a rendszer de csak az alama van most villant a képernyő és csak alma van a képen

  81. az iTunesre nem reagál nem kapcsolodnak

  82. DFU???

  83. bent van most látja a telot dolgozik valamit preparing restor kiirta mivel rányomta a restorra alma kint vauuuuuuuuuuuu kezditölteni a telot köszönöm az ötletet hálás vagyok

  84. @Laama: szentendre jiesik Neked vagy nektek?

  85. Kiesik vagy közel vagytok?

  86. @apapplaci: Hogy én hányszor szívtam nemrég ezzel. Valóban úgy van ahogy Laama mondja, icy-t nem szabad rendsn0wnál kipipálni és nem lesz vele gond.
    Most viszont DFU módba kell tenni a telefont, hogy lehessen restoreolni:
    -Rádugod a gépre miközben be van kacsolva az iTunes.
    -Nyomod a home és power gombot 10 mp-ig együtt
    -Elengeded a power gombot de a home gombot 10 mp-ig tartod nyomva tovább.
    -Az iTunes felismeri a telefont és mehet a shift+restore.

  87. Bajan vagyok szal….

  88. @Laama: Srácok az az ötletem támadt,hogy csinálhatnánk egy görbe estét szentendrén van 1 kocsmám az iPhpnpsok találkozhatnának nállam a kaját én állom !! Ötlet?

  89. @apapplaci: Na látom közben megoldódott 🙂

  90. Dolgozik a restoron csik halad előre köszönm még egyszer

  91. Nem rosz otlet, legalabb osszekovacsolodna a csapat, de sajna nekem egy kicsit messze van

  92. @Neu: Elötte : kidobott a cydia feltettem az icyt arrol töltöttem dolgokat és ez lett a vége.Ha kidob a cydia mi a teendő?Lement a restore tölt pin kér +1x köszönöm

  93. @Laama: aki erre van szoljatok szívesen látlak benneteket

  94. @Laama: be indult,most jeilbrek?

  95. igen, de ha redsnowal csinalod, akkor ne pipald ki az icy-t

  96. Fiuk segisetek + 1-et. Mit kell beirni a szifonhoz mert idegességemben elfelejtettem h fel tudjam tenni

  97. stable.szifon.com

  98. @cia: Köszönöm

  99. Nincs mit, ha meg logot is szetetnel de CsAK teszteloknek, unstable.szifon.com

  100. @cia: Köszi de lehet h ágynakdőlők ha szink befejezeödött 6kor nyitok

  101. Ok jo ejt.

  102. OFF

    Notificationsról hír? iPhonefreaken irják h OS 3.0ban benne van, de nálam semmi

    OFF

  103. Jóestét mindenkinek! Az a problémám hogy az itunes nem synceli az alkalmazásaimat pár órája. letöltöttem appulóról a magnetic joet, itunes beteszi az applications mappába azután rányomok a syncre lemegy a backing up utána mintha nem lenne új alkalmazás a listán véget ér a folyamat. iTunes újratelepítés nem segít. Lehet hogy az a baj hogy a telefonra szedtem le alkalmazásokat installous-al?

  104. @chrisp: Nekem úgy rémlik, h tegnap telepítettem a BeejiveIM-t és megjelent a beállításoknál a Notifications menüpont, de mikor a töröltem a fent említett appot, mivel nem működik, az új menüpont is megszűnt…

  105. @hero: Az installous-ban megfelelőek a beállítások???
    csak mert nekem ott a felső csúszka megoldotta az iTunes-os gondomat, bár az kicsit más volt, de szintén nem syncelt….

  106. Be van húzva az itunes syns az installous-ban.Gondolom a tethering nem tehet be neki mert arról netezek…

  107. @hero: Hát szerintem nem, mert máig nem volt jó a netem és én is használtam a modem részét, de asszem nekem ment…
    Nem tuti, szal megér 1 próbát, h le kikapcsolod a netet 1 percre…

  108. @rastawicc: hát nem ér semmit hogy kikapcsolom a modemet.

  109. @rastawicc: nálad is license probléma? :S

  110. @hero: Ok!
    Bocsánat!
    Én kérek ELNÉZÉST!!
    Bocs h élek!

  111. @chrisp: Az!
    De előjött a menü??

  112. nem is figyeltem, ezekszerint előkellett neki jönnie. senkinek nincs ötlete erre?:S

  113. srácok így korán reggel reméljük jönnek még az okosságok =D

  114. Sziasztok!
    Az a kérdésem hogy ha más megveszi az itunesban a BejiveeIM programot az átkerülhet e hozzám vagy a saját UDIDemmel kell megvennem mindenképp?
    Valamint ha lehet megveszi e valaki nekem mert én egyik kártyámat sem tudom beregelni. Vagy segitene valaki a regben?!
    Köszi

  115. Nemcsak torrent oldalon, én a 3.0 sdk-t szedtem le hivatalosan az apple oldaláról, gondolom nem most íródott a cikk és ezért van benne régi infó:
    http://www.apple.com/downloads/macosx/development_tools/iphonesdk.html

    Developer acc kell hozzá de csak az ingyenes verzió a 100$-t nem kell befizetni hozzá, viszont a telefonra nem fogod tudni átvinni, legalábbis legálisan.

  116. @rastawicc: Nálam működik hibátlanul, előhozta a menüt a settingsben, persze én megvettem 8 Eurós akció van, annyit bármikor megér szerintem. Jah és a Push notification is király dolog be lehet állítani a beejive-ben hogy miután bezárta az alkalmazást meddig maradjon online, és addig kapod a push, be lehet persze korlátlanra is, stb. szerintem nagyon jól sikerült ez a 3.0 os meg 3.0 beejive.

  117. Cyberbird hogy vetted meg segítenél nekem is? Kellene az az app. Feljebb leírtam a problémám.

  118. regisztráltam az appstoreban, sima otp-s bakkártyával és megvettem 🙂 regisztrációról leírás az oldalon is van, a különbség, hogy megadtam a bankártyám adatait, ennyi. viszont most mennem kell, ha délutánig amikor hazaérek, még senki sem segített akkor segítek 🙂

  119. A problémám mondom hogy nem fogadja el a kártyaszámot, az egyik nem dombornyomott gondolom azért nem jó de a másik ilyen internet kártya tehát az elméletileg dombornyomott csak fizikailag nem az… Na mindegy szaljó lenne ha valaki segítene

  120. Nem lehet valahogy megcsinálni, hogy a PC-sek is tudjanak programozni? Esetleg le lehet olyan Mac OS-t tölteni, amit PC-re is fel lehet rakni?
    Valami emulátorral nem lehet megoldani?
    Engem is nagyon érdekel ez az iPhone programozás dolog (igaz még abszolút fogalmam nincs az egészhez, de azért én is megpróbálnám 😉 )

  121. @igali: De lehet, en is ugy nyomom…ket valasztasod van, vagy felraksz egy osx-et vmware-ben, aminek nagy a valoszinusege h nem megy… vagy felteszed a ideneb, vagy kaalaway verzioju hackelt szoftot, radbizom melyiket rakod fel, de szolok elore h olvass utanna, h melyik kell a gepedhez, nem olyan egyszeru beuzemelni…

  122. @Laama:
    Ok, ez remek, de sajnos a ideneb oldalon a downloads oldalát nem tudja betölteni, illetve errort ír ki.
    “de szolok elore h olvass utanna, h melyik kell a gepedhez, nem olyan egyszeru beuzemelni…”- ezalatt mit értesz, hogy mit tud a gépem, miből áll?
    AMD Sempron 3400+, 1,5 GB DDR3 memória, integrált ATI Radeon Xpress 1150 videókártya. Remélem megoldható :/
    Amúgy melyik rendszert érdemes felrakni, a Leopárdot?
    Már nekem is megvan a iPhone SDK 3.0 leopard 9m2736 final.dmg (én még torrentről töltöttem le). Ezt majd melyik programmal kell megnyitni, vagy ezzel mit kell pontosan csinálnom?
    Bocs a láma kérdésekért, de ezen a téren még abszolút nem vagyok jártas, de ha segítetek, akkor lassan- lassan nekem is kikövesedne az út 😉

  123. @Laama:
    Először töltsem le a iDeneb v1.4 OSx86 ISO-t, írjam ki, rakjam fel, majd töltsem le a iDeneb.upgrade 10.5.7-et, és azt is írjam ki, és frissítsem a rendszert? vagy hogyan csináljam? Nekem is a 3.0 SDK van már meg 😉

  124. @igali: Hello!

    Bocs h csak most valaszolok, de nem lattam h irtal 😀
    Szoval elosszor is nezd meg itt: http: //wiki.osx86project.org/wiki/index.php/HCL_10.5.6 a konfigodat, hogy tamogatja-e(elso ranezesre a videokartyaddal problemak lehetnek(lehet nem lesz hardware-s gyorsitas), meg oszinten az ati es amd konfig nem a legjobb kombinacio, inkabb intel+ati-t ajanlanek(vagy forditva))

    Ha megvagy ezekkel akkor felteszed az idenebet, kipipalod ami neked kell…(az oldalon kapsz egy kis infot is arrol h melyik kernel kell neked meg ilyenek..) Elvileg ezutan elindul a rendszer, es beallithatod amit akrsz…Celszeru biztonsagi masolatot csinalni a feltelepult os-rol egy masik particiora, mielott UpDateeled, mert lehet h szetc*eszi a meglevo rendszered, ugy mint nalam is..:S (mondjuk nekem azota sincs fent az update, de meg birtam hackelni a cuccot h felmenjen…(ha nem megy akor szolj es elarulom h hogyan))

    Miutan felment az update es minden franko akor mar csak 6GB hely kell a root particion, es telepitheted az sdk-t. Ha ezzel is vegeztel akkor keszen allsz hogy megird elso progidat a telodra 🙂

    A fejlesztokornyezetet ugy ered el h Developer/Application/ es ott inditod az Xcode-ot.

    Esetleg elakadnal a telepitessel akor vannak olyan forumok amik direkt ezzel foglakoznak.(nem szeretnek reklamozni, Google a baratod :))

  125. @Laama:
    Köszönöm a segítséget!
    Sajnos a napokban el kell utaznom, és kb 1 hétig nem fogok tudni ezzel foglalkozni, de ha utána esetleg gondjaim lennének akkor privátban tudsz segíteni a rendszerrel kapcsolatban? (Mert hát ez már nem igen a témához, nem a postba tartozik.)
    Légyszíves írj valamit az emailemre, hogy tudjam, hogy te vagy!
    tealista (kukacka) freemail (pontocska) hu

  126. Off bar utalom valaki esetleg egy msi ex600-hoz modositott biost tudna adni mert nem talalom sehol a neten nekule meg nem tudom az osx telepIteni a laptopomra koszi, es bocs. On

  127. @igali: Katt a nevemre, es a contactsnal megtalasz

  128. @Cyberbird: viszont a telefonra nem fogod tudni átvinni, legalábbis legálisan.

    Tudtommal egyébként sem (vagy tévedek?).

  129. Fel akartam telepiteni a 10.5.7-re a iphone_sdk_3.0__leopard__9m2736__final.dmg SDK-t, de restartolja a gepet.
    Elindul a telepites, majd par % es restart.
    Barmi mast tevekenykedek nem tortenik semmi kulonos.Mozillat is telepitettem semmi gond nem volt.
    Ha valaki tapasztalt ilyet es tudja a megoldast, az kerem irja meg !

    Koszike,

  130. Majd el felejtettem. ez iPC OSX.

  131. @LaRs: “CHUD OSX86”-ra googliz rá.. bár mondjuk ez még nem zárja ki azt a hibát hogy telepítés közben kifagy…

  132. Jól értem?
    Ha egy rázogatós/gravitációs alkalmazást szeretnék csinálni,
    azt nem tudom tesztelni? Akkor hogyan csinájjam meg?

    Vagy a gyorsulásérzékelő, meg a hogyan áll az iPhone, az két külön dolog?
    Valamilyen mód nincs a világon, amivel tesztelhetném valós készüléken a fejlesztés alatt álló programot?

  133. @Geri:
    Köszi a gyors reagálást.

    A merre-áll-az-iPhone, és a gyorsulásmérő az két külön dolog, erre azóta rájöttem.
    A device-on való teszteléshez meg kell venni legalább az alap Developer License-t (99.9 USD). Csak ha valakit érdekelne a válasz.

  134. Sziasztok! Látom, hogy elég régen nem volt komment, de most bukkantam rátok. Remélem még lesz aktualitása a dolognak nálatok.
    Következő félévben fogok államvizsgázni PTI szakon és szakdogámat most vettem fel. Témakörnek IPhone alkalmazásfejlesztést választottam.
    Előző tanévben én is résztvettem egy gyorstanfolyamon(néhány hónap 2. hétvégenként). Ez igazából annyi alapot adott, hogy megismertem azt ami ebben a leírásban is szerepel(+néhány összetettebb példafeladatot). Láthattam a felületet és kipróbálhattam néhány dolgot. A problémám sajnos az, hogy hadilábon állok az angolal. Nagyon ciki, de nem értem. Másik nyelven viszont egész stabilan beszélek.(nyelvvizsgát is belőle teszem, de közel egy évet külföldön is töltöttem).
    Ismerem a c, C++,Java programnyelveket épp olyan mélységig amíg azt oktatják:D. tehár kiegészítő tapasztalatokkal nem rendelkezem, viszont segédanyagok használatával + elég idővel sokmindenre vagyok képes.
    Most ismerkedem a C#-al ami a héten kezdődött.
    Legszívesebben iPhone fejlesztéssel foglalkoznék a diploma után (és megszerzése közben). Így ahoz szeretnék segítséget kérni, hogy mit ajánlottok a céltudatos elsajátításához ami nem angolnyelvű.(Célom későbbiekben egy angol nyelvtanfolyam is, de most ez időhiány miatt csak diploma után megoldható mert emellett van egy néhány hónapos kislányom is.)
    Milyen apple laptop lenne a legmegfelelőbb az itthoni munkához? Az xcode szimulátora kielégítő az ellenőrzéshez? Úgy emlékszem a prezentációt tartó fejlesztő azt mondta, hogy ennek ellenére van, hogy készüléken nem fut. Lehetőségem van egy bármilyen készüléken ellenőrizni az alkalmazást vagy ez hogyan működik? Milyen fizetős szolgáltatásra lehet még szükségem? Szeretnék minden olyat beszerezni ami egy biztos alapot ad az induláshoz.
    Esetleg magyar oktatóanyagok kerültek már forgalomba? (webalkalmazásos tudom, hogy van, sajnos ,,igazi” átfogó oktatóanyagról még nincs tudomásom)

    Nagyon köszönöm annak aki elolvasta és külön annak aki segít!
    Dia


Add a Comment