fbpx Skip to content

A Find My iPhone egy újfajta és jóféle feature lesz az iPhone OS 3.0-ban, ami hivatalosan június 17-én válik elérhetővé. Kipróbálásához szükségünk van egy iPhone OS 3.0 Gold Master-verzióra és egy aktív MobileMe account-ra.

Miután megvan a MobileMe accountunk szépen be kell állítanunk iPhone-unkon. Itt fontos megjegyezni, hogy ne kapcsoljuk be a különböző szinkronizálási opciókat ha nincs szükségünk rájuk!

A Find My iPhone biztos működése érdekében be kell kapcsolnod telefonodon a Location Services opciót (ezt a beállításokon/settingsen belül a General menüpontban találod).

Következő lépésként böngésződ segítségével kell megnyitnod MobileMe oldaladat és ha minden jól ment, akkor látni fogod listában a Find My iPhone ikonját.

Ha végeztével a fentebb említett dolgokkal, akkor kattins a Find My iPhone MobileMe-re, ami egy kis idő elteltével meg fogja mutatni szifonod pozícióját a Google Maps-szal behatárolva. Ezen belül váltogathatsz a hibrid, alap és műholdas térképnézetek között.

A Google Maps-os nézet mellett lehetőséged van, hogy eltűnés esetén aktiválódó üzenetet írj telefonodra. Emellett egy “ébresztő” üzenetet is tudsz küldeni iPhone-odra, amivel könnyedén rálelhetsz a közeledben leledző telefonodra az üzenet hangkibocsájtásának köszönhetően. A Display Message opción belül gépelheted be az üzenet szövegét és kedvedre beállíthatod, hogy adjon-e ki hangot avagy sem.

Amennyiben alapos okod van azt feltételezni, hogy ellopták telefonod a Remote Wipe gombbal minden telefonon tárolt médiafájlt és egyéb adatot törölhetsz, ami a gyári beállítás visszaállítását is eredményezi. Persze ez egy visszafordíthatatlan lépés, amit alaposan meg kell fontolni..

Olvasd el a hozzászólásokat is

46 Comments

  1. Szerintem hatalmas, főleg itt Magyarországon : ) Aluljáróba megállítós népek nem fognak jól járni : ) Vigyorogva fogom nekik odaadni és utána a fakabátokkal érte menni! 😀

  2. Mi alapján tudja, hogy hol van a szifon?

  3. Megfizethető ennek a szolgáltatásnak az ára amúgy ?

  4. Nagyon jó kezdeményezés,remélem lesz majd megoldás MobileMe-t kihagyni.

  5. @apricot: Háromszögelés és GPS, ha jól hallotam a WWDC-n akkor kikapcsol állapotban is megtudja mondani merre van a telefon? Erről tudtok valamit?

    Más. Mennyire éri meg ez a MobilMe? Évi 20~ ft ha jól számolom. Egyre több jó dolog van benne habár nekem egyelőre csak ez a Find My iPhone lenne újítás ha jól gondolom, mert van egy Exchange 2007-es szerverünk amivel a push szolgáltatások működnek (e-mail, contacts, calandar, notes) Mivel ad ennél többet egy MobilMe?

  6. @FekaBa: kikapcsolt állapotban vagy mobilnet hiányában elég érdekesen tudná… ilyenkor max a legutolsó, még elérhető állapotot tudja megmondani. ha ki van kapcsolva, akkor sem GPS-jelet nem vesz, sem a mobilnet nem megy, így a GPS-koordinátákat sem tudja továbbítani a MobileME-re…

  7. De nyilván előbb-utóbb bekapcsolják, és akkor hopp : )

  8. ugyanígy, ha a tolvaj kiveszi belőle a SIM-et, és egy olyat tesz bele, amin nincsen aktív mobilnet, akkor szintén nem ér semmit a dolog. a GPS ugyanis ezekben olyan, ami csak egyirányú, tehát csak veszi a GPS jelet a készülék, ebből meghatározza a saját helyzetét, de visszafelé követni csak akkor lehet, ha azt akkor így mobilneten továbbítja a MobileME felé – ott is a zöld bogyó a telefon alatt, hogy “Online”. ha nem online, mert nincs hálózat, vagy repülős módba tette, vagy kivette a kártyát, vagy bármi más, és így nincs mobilnet, akkor ez a funkció sem megy. ez esetben marad a bekapcsolt, mobilhálózaton lévő telefon adótornyok általi háromszögeléses bemérése, de ehhez is az kell, hogy be legyen kapcsolva, és legyen benne valami sim, amivel valami hálózaton is fentvan. egyébként cumi.

    persze ha a tolvaj van annyira hülye, mint anno, amiről már volt itt szó, akkor működik a find my phone gond nélkül.

  9. @Wask: ha te találnál egy iPhone-t, és meg akarnád tartani, nem az lenne az első dolgod, hogy némítod (hogy kussoljon), repülős mód (hogy ne lehessen bemérni), majd ki is vennéd belőle a SIM-et az első adandó alkalommal?

  10. A Remote Wipe meggondolandó, ha elveszik a telefon. Találkoztam már olyan becsületes megtalálóval, aki a talált telefonon felhívta az utolsó hívott számok valamelyikét, és kiderítette, hogy kié volt a telefon, majd visszaszolgáltatta azt az eredeti tulajnak.
    Még egy kérdés: Remote Wipe után is ki lehet deríteni a telefon helyzetét? Ha nem, akkor megint meggondolandó.

  11. @funditno: Remote Wipe után nem lehet kideríteni a telefon helyzetét, mert minden beállítás, így a beállított MobileME fiókod is nullázódik. ezek után már üzenetet sem tudsz küldeni rá. de legalább az adataidat törölted.

  12. Az nem lehet hogy a telefont nem sim azonosító alapján keresődik, hanem szériaszám szerint. Tehát bármi más szimet teszetl a telóba az a neten a telefon sorszámát küldözgeti a pozícióval.
    Szerintem ez így lenne működőképes.

  13. @jadeye: Okos tolvaj rogton kikapcsolja a telefont, majd egy restore-al indit – es buktad a Find My iPhone szolgaltatast. 🙁

  14. @Godlike: de nem érted? ha nincs aktív mobilnet, akkor nem megy.

    találsz egy iPhone-t. és azért sem vagy becsületes megtaláló, így megtartod. eshetőségek, hogyan lehet pillanatok alatt meggátolni, hogy használják a find my phone opciót:
    – kiveszed belőle a T-mobil kártyát (és belerakod a saját akármilyen kártyádat, amin nincs aktív mobilnet);
    – repülős üzemmód;
    – kikapcsolod;
    – kitörlöd belőle a mobileme fiókot;
    – stb…

    a find my phone csak a bárgyú emberek ellen véd, mert azoknak ezek az alapvető dolgok nem jutnak eszükbe.

    egyébiránt csak emiatt $99-et fizetni egy évre… akinek kell, vegyen mobileme subscription-t. de csak emiatt felesleges.

  15. és mit akar ez a Phone OS 3.0 Gold Master-verzió takarni?
    ezt hogy lehet elérni?

  16. @developer: pontosan.

    onnantól meg tökmindegy, hogy mi alapján nézné a find my phone. beállításokat kilőtted, így nem tudja a teló már azt sem, hogy neki egyáltalán küldözgetni kéne bármit is, azt meg pláne nem, hogy egyáltalán hova… ugyan ezt eredményezi a remote wipe is, azzal le is mondtál a telefonról.

  17. Valakinek valami megoldása erre a mobileme fiókra hogy ingyenes legyen van?:)

  18. @mixycsabi: 60 nap trial van. fizetni csak utána kell.

  19. @mr.electrophone: ez a kiadásra szánt 3.0, “megjelent DC-n és kazettán”. 🙂 egyébként 17-én megjelenik hivatalosan is, addigra meg valószínűleg lesz jailbreak is, szóval sok értelme nincs most a GM-mel küzdeni, mert arra nincs JB. ellenben baseband-et frissít ez is 3G esetén, szóval függetlenítés miatt is ellenjavallt jelenleg próbálkozni.

  20. Annyira inkompetens oldal a szifon.com, hogy az már fájdalmas..Egyrészt sírok a sok helyesírási hiba miatt, egyszerűen fáj az olvasása. A másik pedig az, hogy simán leírnak olyan hülyeségeket, ami nem is igaz: gondolok arra, hogy a remote wipe-ban pont az a lényeg, hogy a telefont a megtalálása esetén bármikor vissza tudjuk állítani az eredeti állapotába – vagyis visszakerül minden bejegyzés, sms, telefonszám, beállítás, stb. Ehhez csak egyszerűen újra szinkronizálni kell az iTunes-szal.
    Mellesleg érdemes jelszóval védeni a telefont, és bekapcsolni rajta a “passcode lock” funkciót, és bekapcsolni azt is, hogy 10 próbálkozás után törölje az adatokat. Ez kb. kiválthatja a MobileMe-t is, a telefon Magyarországon nem hiszem, hogy visszakerülne a tulajdonos kezébe. Viszont ezzel a beállítással legalább azt megakadályozhatjuk, hogy esetleg olyan adatok kerüljenek ki a kezünkből, amik fontosak lehetnek. (email-fiók beállítások, stb.)
    Az évi 99$ egy olyan szolgáltatásért, ami csak bizonyos feltételek mellett működik, nem feltétlenül éri meg, aki meg csak ezért fizetne elő, annak meg pláne nem érné meg.

  21. @krk:

    visszaállítani mindig is magán az itunes-on keresztül kellett,a remote wipe pontosan az aminek leírták..

  22. @krk:
    egyet kell értsek, bár engem a nevetséges moderálás zavar
    és megint egyetértek, én is passcodeot alkalmazok ami 10után töröl mindent, bár mivel a folyamatos próbálkozásokat nem engedi és pihenőt tart köztük ezért egye esetleges haver se tudja restoreolni ha épp játszana rajta 😛
    de cask úgy jó ha 15perc után lockolja, ne keljen állandóan írogatni!
    valaki tud esetleg SB settgins gombot ami lock+passt rakja be azonnal? nemártana :S

    (admin szerk: Talán nem a http://bazd.meg.szifon.com http linket kéne berakni és akkor nem moderálna a bazdmeg szóra 😛 )

  23. @csavar, akkor idézem: “Persze ez egy visszafordíthatatlan lépés, amit alaposan meg kell fontolni..”
    Mitől lenne ez visszafordíthatatlan lépés? Inkább örülni kéne annak, hogy nem fér hozzá más az adataidhoz!

  24. @krk: az benne a visszafordíthatatlan, hogy onnantól már felejtheted a GPS tracking-et, hiszen mindent töröl, így a beállított mobileme fiókot is, ami eddig a koordinátákat tolta fel a mobileme rendszerébe… szóval mielőtt hőbörögsz, olvasd el a többi hozzászólást is, vagy nézd meg, mit mond róla az Apple, tisztán le van írva, hogy mikor és hogyan működik mind a location tracking, mind mit csinál a remote wipe…

    (ha utána megtalálod a telefont, valóban visszaállítja iTunesban, ha rádugod. de itt nem is ez az, amiről szó volt…)

  25. @krk: akkor azt hiszem meg szovegertesbol egy picit gyurnod kellene:

    “Amennyiben alapos okod van azt feltételezni, hogy ellopták telefonod a Remote Wipe gombbal minden telefonon tárolt médiafájlt és egyéb adatot törölhetsz, ami a gyári beállítás visszaállítását is eredményezi. Persze ez egy visszafordíthatatlan lépés, amit alaposan meg kell fontolni..”

    Neked a gyari beallitas visszaallitasa mit jelent?

    @krk: Attol, hogyha egy atlag egysegsugaru user elkezdi nyomkodni a gombot, akkor szamitson ra, hogy a telefonon tarolt adatai veglegesen elveszne.

    Miert lenne inkompetens az oldal, ezt kifejtened bovebben?

  26. az Apple is, meg itt a cikk is arra utalt, hogy maga a folyamat, tehát a remote wipe, mikor törli az összes cuccot, na az a folyamat maga nem vonható vissza. tehát ha egyszer elküldted a remote wipe command-ot, akkor kész, az már végig fog futni, nem lehet leállítani.

    de ha valaki ebből azt szűrte le, hogy akkor ezzel kész, kinyírod a telót…

  27. @jadeye: Értem én, de ki az a marha aki az ájfonját elzárja a nettől? Nyilván azokra alapoznak akik szerint egy szimcsere és már övék is a teló.

  28. @krk:

    1. Nem kötelező minket olvasni. komolyan…
    2. Igazat adok nem fizetnék a mobile.me szolgáltatásért azért, hogy csak a remote wipe funkciót használhassam vészhelyzetben. Mert a telefonzár 10 helytelen kód után elkezdi letörölni a telefont.

    DE

    Ha a telefon fel van törve és rajta van a kód nem tart 3 percbe, hogy az egész mappastruktúrát lássam akár totalcommanderrel és ebben az esetben már mindent letudok menteni ami fontos, restorolom a telefont és vissza rakom rá a dolgokat máris olvasható minden. Természetesen csak akkor működik ha a telefon jailbreak-elve van.

    Viszont!

    Ha biztos, hogy tudjuk, hogy ellopták és adott esetben van mobileme accountod máris törölheted, ha a telefon internet közelbe kerül.

  29. Nem szeretek én sem hőbörögni, nem is fogok többet hozzászólni egy fórumhoz sem.Egyébként meg úgy nem szólnék hozzá, ha nem olvastam volna végig a bejegyzést és a hozzászólásokat, ez nekem soha nem volt a szokásom.

    Nekem személy szerint fontosabb az adataim biztonsága, mint az, hogy reménykedjek abban, hogy a MobileMe segítségével megtaláljam a telefonomat. Egyrészt a GPS lenne a legpontosabb, de ez a technológia jellegéből fakadóan nem megoldható.

    Arról nem esett szó, hogy üzenetet lehet küldeni a telefonra a MobileMe-n keresztül, ami például tájékoztathatja a telefon “megtalálóját” a tulajdonos elérhetőségeiről.
    Az Undercover nevű program pedig a megvásárlása után tudja azokat a funkciókat ingyen, amit a MobileMe évi 99$-ért árul: vagyis meg tudja határozni nagyjából a telefon helyét a wifi hálózat alapján.
    De továbbra is azt mondom, hogy Magyarországon ennek sok értelme nincsen, a telefon egyszerűen státusszimbólum, és annak az esélye, hogy visszakerüljön a tulajdonos kezébe, vajmi kevés.

  30. @krk: a helyesírás mellé tényleg nem ártana egy kis szövegértés gyakorlatot is végezned. Szerintem mindenki más értette, hogy miről szól a remote wipe 😀
    Emellett ha egy site számomra inkompetens akkor nem járok oda, nem olvasom és ebből a szemszögből nézve elég hisztiszagú az írásod…

    Némi tévedés előfordult már a szifonon is, de eddig nagy többségében pontos információkat kaptam erről az oldalról.

  31. @jarodfree pontosan tudom, mi a remote wipe, megnéztem a wwdc ’09 prezentációt, de akkor sem volt minden leírva.
    Mellesleg nem tudom, hogy miért beszélsz a helyesírási gyakorlatról, hiszen pont ez az egyik legidegesítőbb dolog az oldalon. Javasold ezt az oldal adminjainak, de ne nekem.
    És most tényleg ennyi voltam, sok sikert az oldalhoz!

  32. @krk:
    Teljesen felesleges volt ez a műsor, ez nem Lőrincze Lajos weboldala.

  33. @krk: már boccs, de te elég korlátolt lehetsz. olvass még sokat és figyelj! rád fér. ja és a mobileMe nem csak ezt a funkciót árulja…

  34. @krk: rohadtul nem kötelező olvasni ezt a blogot, van egy csomó másik iphone-os oldal is, de véleményem szerint szifont.com adja a legpontosabb és legmegbízhatóbb információkat minden téren… a többi pedig szerintem fabatkát se ér, de ez csak az én véleményem és mindenki azt olvas amit akar.. 🙂
    a helyesírási hibákról pedig: a gyors információ-közlés a helyesírás rovására megy általában… 🙂 javítani meg bármikor lehet őket csak szólni kell, nem hurrogni 🙂

  35. Gyerekek !!
    Én már jó ideje használom a Mobile Me szolgáltatás Triál verzióját.
    Meg kell, hogy mondjam! Teljesen oda vagyok, meg vissza mikor használom. Minden! De, tényleg minden nagyon ott van. A naptár, a kapcsolat szinkron, a tárterület (20GB), a képeim kezelése, és a mail. Ha lehetne értékelni akkor tőlem biztosan egy 10-est kapna.
    Ezek után nem kérdéses, hogy elő fizetek e a szolgáltatásra. Különben 72-75 euró között mozog az ára 1 évre. De ha valaki elgondolkozik rajta, hogy tényleg mit is nyújt ez a szolgáltatás, nem hiszem, hogy fog habozni a megvásárlásán.

    Itt egy leírás hozzá: http://www.macbolt.hu/mobileme/

  36. Ok, szerintem vita befejezve.

    Ő olyan ember, aki a saját véleményét akarja ráerőlteni másokra. “krk” most azt magyarázta, idézem: “Nekem személy szerint fontosabb az adataim biztonsága, mint az, hogy reménykedjek abban, hogy a MobileMe segítségével megtaláljam a telefonomat.”

    OK. Neki ez a fontos. Pár embernek meg az, hogy vészesetben (és erre az estre hajlandó pénzt is áldozni, hogy megoldódjon) meglegyen a telefonja, és tudja hol van. Nem mindegy, hogy a haver vitte el véletlenül, vagy vmi csóró lopta el h eladja és legyen pénze piára.

    Most ez a 2 típus vitázott erről. (No meg persze “krk Kritikus Úr” stílusáról :D)

  37. @fuji001: ja jok a szolgaltatasok, csak kar hogy fizetos. meg en amugyis google-t hasznalok, az meg free, es tudja a contactokat, mailt, calendart, amiket en hasznalok.

  38. Persze!!!
    Kinek a Pap, kinek a Papné !!! Én ezt ismerem, és erre esküszöm!!!!!

  39. csak hogy “magyar” legyek, alternatív mobilme megoldásra lesz esély?:)

  40. @laserze:

    eddig sem volt, és szerintem nem is nagyon lesz.:S pedig nekem is kéne:DDD

  41. nem igazán értem, hogy ha az illető, aki ellopja az iPhone-t, kikapcsolja/restore-olja/másik kártyát tesz bele és ezért már nem lehet behatárolni a helyzetét, mert már nincs kapcsolatban a mobileme-vel, akkor a remote wipe-ot hogy lehet elküldeni rá?

  42. @lachyx: az illető, aki ellopja az iPhone-t, kikapcsolja/restore-olja/másik kártyát tesz bele és ezért már nem lehet elérni a telefont semmilyen adatkapcsolaton keresztül, úgy egyértelmüen nem lehet ráküldeni a remote wipe-ot. ebböl következik hogy a remote wipe, vagy akár maga a find my iphone funkcio akkor használható, ha valami nyomorék találja meg a telefont, és meg nem fordul a fejében hogy ne adja vissza(amire igen kevés az esély, valljuk be). igazából a fmi funkcio max arra jó, hogy ha valahova leesett a telefon (pl kanapé mellé, esetleg a ruhák közt hagytad, vagy zsebben és nem emlékszel rá, és rázizzenthetsz ha nincs másik telefon a közelben amivel megcsörgetheted a drágát.) Csak mondjuk ezért 99dodot fizetni hülyeség… de amugy a mostani wwdc-n amugy is csak hülyeségeket mutogattak… ami jo dolog, azt már tudtuk/(használjuk). És most ez a felfogása az applenek, hogy akik még csak 2éve azt mondták, hogy benyulnak a zsebükbe és megbiznak az applebe, azokat most szarban hagyják, és azt éreztetik velük hogy kizsebelték öket, ez a lépés nem volt teljesen korrekt tölük. Ez van iPhone-téren, Macbook téren, és az uj snow leo miatt minden kb 1évnél régebbi apple gépnél, amiknél nem támogatottak az uj funkciok. Ennyi.

  43. a végére elég off voltam, bocs.

  44. na, akkor nem én voltam értetlen. 🙂 csak mert mindenki arról ír, hogy a find my phone-t a gyakorlatban úgysem lehetne használni, éppen az miatt, amiket leírtál, a remote wipe viszont szóba se jött ezzel kapcs. (csak az, hogy ha elküldjük, utána már a mobile me sem fog működni.)

  45. Én is MobileMe user vagyok már egy ideje és csak ajánlani tudom. Minden funkciója kifogástalanul működik: képek, contactok, email stb sőt én még egy weblapot is ezen keresztül tartok életben, nem nagy cucc, de ha valakit esetleg érdekelne http://web.me.com/martone
    Az évi 100dodó meg szerintem teljesen vállalható, ha tényleg kihasználod a szolgáltatás adta lehetőségeket, ha nem akkor viszont felesleges. Amit a leginkább szeretek benne az az, hogy teljes biztonságban tudhatom a contactjaimat, így nem kell bíznom az Outlookban egy percig sem:)


Add a Comment