fbpx Skip to content

Összességében elmondhatjuk, hogy az Apple remekül helyezte a hangsúlyt az iPhone-ra készített játékokra. Az AppStore-ban a mai napig rengeteg szórakoztató produktum található (az ingyenesektől kezdve a legolcsóbbakon át egészen a 10 eurós árhatárig), így bátran állíthatjuk, hogy mindenki megtalálja a pénztárcájának megfelelő termék(ek)et (persze a jailbreakről és a magyar store hiányosságiról most inkább nem regélünk). Még a drága Anna Frank is látja, hogy egyreinkább játékplatformmá válik a készülék, hiszen olyan programok jelentek meg rá ezidáig, mint az Assassin’s Creed, Terminator:  Salvation, Need For Speed: Undercover stb.

Mai szifon.com-os történelem kurzusonkon betekintést nyerhetünk az Apple történelmébe, ahol az eredeti Apple géptől eljutunk egy új következő generációs konzolig. Az olvasmányhoz jó szórakozást kívánunk!

Az Apple Gaming őstörténete

Az okosok szerint ahhoz, hogy meg tudjuk jósolni a jövőt ismernünk kell a múltat. Az Apple játéktámogatása még az ősidőkben kapott hideget, meleget is a felhasználóktól és a fejlesztőktől is egyaránt. Ugorjunk vissza az Apple II idejére, amikor színes képernyők láttán estek le az emberek állai. Akkoriban az Apple II csúnyán a monokróm kategóriát képviselte, de mentségére legyen mondva rengeteg klasszikus játék jelent meg rá 1977 és 1993 között.

Ezek a játékok a következők voltak: Adventure, Planetfall, Lode Runner, King’s Quest, Elite és a The Bard’s Tale, amik csodálatos szöveges kalandjátékok voltak, igencsak minimál grafikával, de később színes megjelenítéssel Apple IIGS-en.

Persze az emberek rajongása apadni kezdett a 90-es évek elejére, amikor is a tortából az IBM és a PC is kezdte kivenni a saját részét. Utóbbi szereplők jelentős piaci előnyre tettek szert olyan platformok mellett, mint az Apple II, az Amiga vagy a Commodore 64 (ami kazettás és floppy verzióban is létezett és még cirka 6 évesen voltam boldog tulajdonosa).

A Pippin-től az iPhone-ig

Az Apple a Gyűrűk Urából jól ismert nevű Pippin-nel próbált belépni a konzolpiacra, ami inkább kevesebb mint több sikert eredményezett.  A készülékben egy media player és egy mai szemmel vicces 4x CD-ROM kapott helyet, amit 599 dolláros áron próbáltak meg elsózni az embereknek. Támogatottság híján azonban az almás cég leállt a csodamasina gyártásával és forgalmazásával.

Az Apple azonban bebizonyította anno az iPod-dal, majd később az iPhone-al hogy képes a megújulásra, valamint a játékos kedvű felhasználóknak is tartogat 1-2 meglepetést.

Az iPhone-t egy felettébb vonzó külsővel ruházták fel tervezői, akik elérték hogy az emberek első látásra (mint ahogy több Apple-termék esetén) beleszeressenek a készülékbe. Az érintőképernyőnek köszönhetően megszüntették a hasonló készülékek ezernyi gombja által biztosított átláthatatlanságot és bonyolultságot. A multi-touch funkciót, az accelerometert és csak simán az érintőképernyőt is rengeteg játék használta és használja ki a mai napig, amik felettébb új játékélményt garantálnak a telefon használóinak. A szerkesztő megítélése szerint az első kategóriában a Bed Bugs, a másodikban a Doodle Jump, a harmadikban pedig a CatchaMouse számít a legjobb darabnak.

Mivel a készülék valami igazán újat, forradalmit nyújt (mint anno a Nintendo Wii) ezért egyretöbb ember lesz boldog és elégedett használója az Apple telefonjának. Ma ez a platform igencsak meghatározó a piacon, hiszen összesen már 30 millió darabot értékesítettek belőle világszerte.

A jövő

Most sokan úgy gondolják, hogy az iPhone egy remek játékplatform, ami nagyobb eladási sikereket könyvelhet el magának, mint anno a Sony PlayStation 3-ja vagy a Microsoft XBOX360-ja. A platform sikerét a temérdek fejlesztőcsapat által fejlesztett játéknak és programnak, valamint az erre vevő AppStore-os vásárlóknak köszönheti.

Emellett úgy véljük, hogy a jövőben jelentős technikai ugrásoknak és forradalmi megvalósításoknak leszünk szem- és fültanúi, amik remekül fogják kihasználni a terjedőben levő szélessávú internetet, valamint a WiFi-kapcsolatot. Példának okáért ott lesz az Apple TV (ami lényegében egy set-top box, ami összeköti a Mac-et és az iTunes Store-t) és az AppStore egyvelege, ami önálló eszközként a casual és hardcore gamereket is meg fogja mozgatni. Persze ez egy vezetéknélküli masina lenne, ami beépített flashmemóriával és iPhone-összeköthetőséggel  rendelkezne annak érdekében, hogy a TV-n megjelenítve tudjunk játszani a szifonos játékainkkal. Az otthoni netkapcsolatunkat kihasználó online játékok térnyeréséről nem is beszélve..

Természetesen mindez csak spekuláció, de abban biztosak vagyunk hogy az Apple előbb vagy utóbb létre fog hozni egy olyan hardvert, amellyel a konzolpiacot is sikeresen meghódíthatja. Az iPhone elhitette velünk, hogy mennyire jók lehetnek a telefonos játékok, úgyhogy egy Apple konzol is hitesse el velünk Wii-módra, hogy számunkra is nélkülözhetetlen.

Forrás

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. eggyel omniék alatt de tessék olvasni 🙂

  2. Jó a cikk. Tetszik. Ilyen is kell, ha nem akarunk szakbarbárok lenni. 🙂

  3. Szerintem már benne vannak a konzoliparban, nem is kicsit. Nem is tudtam, hogy az Assassin’s Creed is kijött iPhone-ra… De akkor ezt is nézzétek meg: http://www.vimeo.com/4499956
    Szerintem ez nagyon ott lesz, ahogy az első rész is 🙂

  4. @hage:
    szerintem ez es az elso resze az eddigi legjobb jatek a telora!

  5. a Pippin-ről nem is tudtam, kár hogy bebukták :S
    ameddig az apple nem változtat a céljain amiket az iphone-nal akar elérni addig nem lesz benne a konzolpiacban!
    most mint casual gameing eszköz, így bele-bele kóstol a konzolpiacba, de nem veheti fel a versenyt amíg erre nem fektetnek megfelelő hangsújt!
    (erősebb proci+több memória és jobb grafikus izé)
    és szeretnék utólag gratulálni hogy végre sikerült szótejteni a Bed Bugs-ról, ami egy a legjobbak közül iphoneon, és igen hage, a rolando a másik, alig várom én is a 2 részt, ütni fog, nem kicsit:P
    éljen az ngmoco 🙂

  6. Azért vannak “apró” eltérések a mobil és a “sima” játékkonzolok között,és hiába szeretjük az apple-t,mindenben még Ők sem lehetnek jók(engem személy szerint a hideg is kiráz az iMac-ektől,bár a a macbook air az jó,elismerem:) ).
    “hogy a TV-n megjelenítve tudjunk játszani a szifonos játékainkkal” vicces lenne akár csak egy hd ready tv-n-(és akkor egy full hd-ról ne is beszéljünk)szifonos játékokkal játszani:D

  7. @hage: olyan,mint a bounce on ::)

  8. Ugyanmár “wii módra”… az az egyetlen mostani konzol ami nagyon nem jön be nekem…:/ én in egy Sony szerű élményre vágyok….:D

  9. Szerintem is igen jó esély van rá, hogy az Apple új irányban nyisson, mint ahogy tette ezt 2 évvel ezelőtt az iPhone-nal. Ki gondolta volna 2 éve, hogy egy pc-ket és notikat gyártó cég egy telefonnal ugrik a piacra?
    Én remélem, hogy most is valami hasonló fog történni, nem feltétlen X360 ill PS3 versenytársra gondolok, hanem hasonló multitouch-os cuccra, vagy valami ilyesmire:
    http://www.notebooks.com/wp-content/uploads/macbook_tablet.jpg
    http://images.smarter.com/blogs/appletablet.jpg

  10. @hage: nekem rolando 1-se tetszett.
    @molnarmate: ez a mac table szerintem meg értelmetlen 😀

    a cikkel kapcsolatba szerintem meg egész jo kis platform lenne az iphone ha jobb lenne az aksi.és akk erősebb dolgokat is belehetne építeni.

  11. amugy nemrég jött ki egy tökjó játék. Zenonia. nekem nagyon teccik. online-ba nagyon király lenne:D

  12. @BeniPhone: szerintem meg egy hatalmas fos már első ránézésre is, úgyhogy inkább ki se próbálom

  13. @nka: ránézésre ez az anime grafika télleg nem az igazi de legalább irányiható és rendesen megvan csinálva minden. ellentétbe az underworlds-el

  14. Benihez csatlakoznek! Hatalmas game a zenonia!ha valaki regebben ismert a pc magyar jatekai kozott akkor rajon hogy ez stilusaban ugyan az mint az amnezia cimu jatek! Grat a fejlesztoknek tok szuper kis jatek!


Add a Comment