fbpx Skip to content

Akár 3rdparty szoftverekben is?

Az új iPhone-ba a hírek szerint többek közt elektronikus iránytűt, kompasszt is beépítenek. Ennek az információnak így elsőre talán sok hasznát nem vesszük, hiszen talán eszünkbe sem jut, mi mindenre lehetne mindezt felhasználni.

Ugyanakkor kombináljuk az iPhone-ban már jelenleg is helyet foglaló egyéb érzékelőkkel: például a proximity sensor (közelségérzékelő), ambient light sensor (fényérzékelő), accelerometer (helyzetérzékelő), temperature sensor (hőmérsékletérzékelő)… Megvan? Talán pár ötlet felmerül bennünk, de egy biztos, hogy amennyiben  az SDK hozzáférést ad az összes ilyen szenzor mért értékeihez, az ismét újabb lökést adhat az egyre innovatívabb, és egy-két éve még talán őrültségnek is tartott szoftver-víziók számára.

Képzeljük el a beépített Maps alkalmazást. Szeretnénk megnézni, hogy néz ki mondjuk a Crashdown café és környezete az életben a Roswell című sorozatból. Rákeresünk a forgatás helyszínére Maps-ben. Aztán elforgatjuk a készüléket oldaltfekvő helyzetbe, ami így automatikusan utcai nézetre vált át (ha elérhető a streetview). És ahelyett, hogy a képernyőt tapicskolnánk össze, körefordulunk, és az utcakép a fordulással együtt irányhelyesen szintén folyamatosan fordul, mintha csak az iPhone saját kameráján keresztül néznénk, ha a helyszínen állva elindítjuk a Camera-t. Felemelve a készüléket a fejünk fölé, látható az égbolt, övmagasságban, a készülék földdel vízszintes helyzetében meg az aszfaltcsík…

Futurisztikus? Nem hinném. Ugyanis az Android már tud ilyet. Egyszóval nem hiszem, hogy az Apple ezt ne csinálná meg. Pláne akkor már kicsit felturbózva. Izgalmas lesz ez a nyári-őszi időszak, azt hiszem. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

25 Comments

  1. Nagyon ígéretes lesz!

  2. jó ez, csak ájgó legyen:)

  3. es akkor vegre az apple is lop otletet masoktol, hogy fognak igy magukba nezni? es mi lesz a hardcore applefuggokkel szegyenukben hogy lop az imadott marka?!

    trefat ferreteve, kellenek az ilyen aprosagok!

  4. @zoltan: ez nem lopás, ez a google Maps funkciója, az meg kb platformfüggetlen, de így akkor már iPhone-on is múúúkodhet majd. különben az Apple sosem szégyellt jó technológiákat beépíteni, ezt még Steve Jobs is mondta egy interjúban anno. a lényeg az innováció, és a minél kezelhetőbb cucc.

    ilyen erővel az SMS-t is lopta anno az összes GSM gyártó a Nokia-tól, ma meg alapfunkció. 😉

  5. ” emperature sensor (hőmérsékletérzékelő)…” ez meg hol van? és mi az alkalmazás hozzá ?

  6. En sem tudtam rola h van benne homersekleterzekelo

  7. Hehe! én inkább játékba láttok ilyesmit:) pl: A játék meg ad egy Mappot 3D környezetbe ugyan úgy! tegyük fel te egy olyan helyen vagy ami tágabb s nincs semmi ami akadályozz!aba,h tovább menny, szal a lényege,h a játék kitárít eléd egy labirintust vagy akár még lövöldözős játékba is betehet:D / Ez csak egy egyszerű fantázia!/

    Viccesen nézne ki aki a teloját maga elé tartja és vele forgolodik s megy ide-oda 🙁

  8. Am ha megnézitek a iphonba a hungarian nyelvi fájt ako találtok benne olyanokat,h túlmelegedett a készülék s ezé kikapcsol meg ha túl hideg van akkor is ezt írja ki, asszem:)

  9. @jadeye:
    Tőled eddig csak kommentekben láthattunk jó hozzászólásokat,de örülök hogy kaptál szerkesztői jogokat,szeretem a cikkeidet,így tovább Jadeye!:)

    Hogy hozzászóljak a cikkhez is,érdekes lenne ha ez is bekerülne,várjuk mivel hozakodik elé az Apple:)

  10. @fontix, Laama: van benne, ahogyan MusTanG89 írja, pont erre van, hogy ha túlmelegszik vagy fázik, akkor sipákol, és nem engedi magát bekapcsolni.

    @MusTanG89: Garmin kézi GPS-ekben (pl eTrex Venture Cx) van a GeckoSmack nevű játék. ott az a feladat, hogy a GPS kitalál egy pozíciót pár 10 m-en belül, ahova lerak egy gekkót, te odaszaladsz, és mikor az adott pozíción vagy, akkor nyomsz neki egy joystick-click-et, akkor lecsapja a gekkót, és kapsz egy új pozíción egy újat. mint egy élőben játszott nokia snake kb, és te vagy a kígyó… na most képzelj el egy olyat, amikor pl 30 ember játszik vele egyszerre egy nagyobb szabad téren, és a látványt, ahogy a külső szemlélő számára ezek összevissza rohangálnak… 🙂

    @csavar: thx 🙂

  11. @Drifter: ez mekkora ötlet… LOL 😀

  12. üdvözletem! Lenne egy problémám. Mivel nekem 2g-m van nem érdekelt soha a dolog túlzottan, de most egy barátom vett egy 3g-t és függetleníteni szeretné. 2.0.1-es szoftver van rajta, Azt lehet még ugye feltörni? ha lehet pc, vagy csak macen, és hogy kell annak nekiállni? quickpwnel lehet?

  13. @Drifter: Az ötlet nagyonnagy, a leírásban a megjegyzés meg megalol:
    “Note: We can’t take any responsibility for your stupidity, so please don’t go walking into traffic, off of cliffs, or into the middle of gunfights while emailing.”
    Attól, hogy látod, mi van előtted, ne sétálj lövöldözés kellős közepébe 😀 😀

  14. Sziasztok! Bocs az off-ért, de nagyon sürgős lenne a segítség….
    Jailbrakelt, yellowsn0w-s iPhone 3G-m van, Vodás kártyával használom, és alapból nincs vele semmi gond, viszont amikor Ausztriában vagyok – mint most is – nem tudok sms-t küldeni! Minden szolgáltatót próbáltam már, és az igazán érdekes jelenség, hogy más országokban (pl. Szlovénia) nem tapasztalom ezt a problémát. Semmi ötletem sincs! Előre is köszi a segítséget!

  15. @errant: 3G esetén gyári 2.2-re (nem 2.2.1!) kell frissíteni, az frissíti a baseband-et 02.28.00-ra, amivel megy a yellowsn0w. gyári 2.2(!) felrak, aktiválod, jailbreak, cydia-ból yellowsn0w felrak. megy ez pc-n meg mac-en is. csak annyi a lényeg, hogy a fw az 2.2(.0) és NEM 2.2.1! ez nagyon fontos! eredeti fw-k linkje bal oldalt a menüben.

    @kasricsi: másik telóba rakva tudsz küldeni sms-t? mert ha másik telóval sem, akkor erről a szolgáltatódat kérdezd meg.

  16. érdekes cucc! bár énis inkább az iGo-t várom, hogy tudjak végre vele normálisan navizni! Moha bácsi meg Adrienn hiányzik, hogy megszólaljon a szifonomból! 😀

  17. streetview egy innovatív dolog, meg hogy forogsz körbe nézel, “szinte” bárhol a világban bárhonnan a világból! respect az ilyen dolgokért, aki kitalálta!

  18. @jadeye: Bocs, ezt kihagytam: más telóba rakva tudok sms-t küldeni, ezért gondoltam, hogy az iPhone beállításokkal lehet a gond.

  19. @kasricsi: reset network settings? mondjuk nemtom, hogy az a wifi jelszavakat is kiszedi-e… de egy próbát megér. a teló majd újraindul, az nóóóórmális. 🙂

  20. Jadeye! Koszonom szepen a segitseget!

  21. OFF/

    HOgyha 3gs tmobileos iphononet akarok jailbreakelni, de nem akarom függetleníteni akkor quickpwn-el feltöröm és annyi? nem lesz semmi gubanc vele? köszi a választ! bocs az offért!:)

  22. @iisanyii: a quickpwn amúgy sem függetlenítené a 3G-s telefont. ahhoz még a yellowsn0w-t is fell kell utána telepíteni. a quickpwn csak jailbreak-eli. ha nem is akarid egyáltalán függetleníteni, akkor csak update vagy restore a gyári fw-re, és quickpwn. ennyi az egész.

  23. ok értem… köszi jadeye

  24. Am olyanon is gondolkoztam,h ezt megkéne ugy alkotni,h a gps-be épüljőn bele ugy h lehessen rá kötettni egy olyan szemüveget ami áttetszős s azon keresztűl mutattja nekünk az utat! Szal miközbe vezetsz látod magad elött az irányt egy áttetszős szeművegen ami a gps-re van kötve


Add a Comment