fbpx Skip to content

“Jelentős játékplatform lehet az iPhone-ból és csak wifit tartalmazó öccséből, az iPod Touchból. A két készülékből összesen harmincmillió példányt adtak el, az új játékok pedig megállíthatatlanul jönnek ki az Apple kütyüjére.” – írja az origo.

Igen a hangsúly még mindig a “lehet”-en van, hiszen “lehet” hogy eladtak már 30 millió példányt, de hazai tapasztalataink szerint az emberek többsége játékra nem is vagy csak nagyon ritkán használja készülékét. Az origo hírében olvasható, hogy a Nintendo DS és a Sony PSP méltó ellenfele lehet az iPhone, hiszen az előbbiből 100 milliót, míg a PSP-ből 50 millió darab felett adtak el 2004 óta. Mi sem bizonyítja jobban az Apple sikerét mint az, hogy ilyen “rövid” idő alatt sikerült ekkora eladásszámot produkálnia.

Természetesen ez köszönhető a 3G és Wifi kihasználásának, az érintőképernyőnek, s legfőképp az iPod sikerességének. Az Apple remekül lovagolta meg mp3-lejátszójuk sikerét, hiszen teljes egészében beépítettek a rekordokat döntögető telefonjukba. Ha már játékkonzolként tekintünk az iPhone-ra, akkor tudtuk hogy elkerülhetetlen lesz a kalózkodás megjelenése, éppen úgy mint PC-ken vagy a konzolos platformokon. Sokak szerint a warez élénkíti is valamilyen szinten a piacot, hiszen ily módon mégtöbb emberhez eljut a program, s talán a tehetősebb emberek adnak is pénzt a produktumokért. Bár azért valljuk be, hogy nem kell annyira tehetősnek lenni hogy 1-1 programért vagy játékért kiadjunk pár eurót, amikor az élet egyéb területein ennél nagyobb összegeket haszontalanabb dolgokra is elkölthetünk vagy el szoktunk költeni. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy rengeteg program jön ki továbbra is iPhone-ra, de még mindig csak kis százalékuk az amire azt mondhatnánk, hogy megéri a pénzét.

Érdemes elővenni a Catcha Mouse készítőinek példáját, akik remekül nyerték meg maguknak a vásárlókat. Csináltak egy szórakoztató és ötletes ingyenes játékot, majd az első rész sikerét látva a másodikat már 0.99 dollárért adják, s mit ad ég? A játék ismételten sikeres és befigyel az iTunes-os top10-ben.

Hiányolhatjuk azonban a magyar játékokat, illetve programokat – bár mindkettőből akadt pár (olykor feledhető) példány. Rengeteg olyan megvalósításra váró ötlet van, ami remek lehetőség lenne egy-egy garázsfejlesztő cégnek a kiugrásra, mégha valamelyik külföldi app alapötletét is ültetnék át sajátjukba. Példának okáért ott vannak a különböző amerikai TV-társaságok programjai, vagy a híresebb napilapok iPhone-ra letölthető verziói, amelyeket akár magyar érdekeltségű lapokkal is vígan meg lehetne csinálni..

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Mi alapján kerül be egy app a top25 (50)es listába???
    Mert az elején 4es csillagú appok vannak (nyílván most és ez változik) és utána láttam egy 4.5eset
    Ráadásul ott van valami 2csillagoa ujjlenyomatos app is
    Na nehogymá a népszerüsége miatt kerül volna be….vagy ha igen akkor miért szar az értékelése???

  2. @Billseigs: Szerintem a letöltések száma miatt..

  3. méltó ellenfele a pspnek? gyerekek, azért iphonera még egy olyan játék nem jött, mint például gta: liberti/vice city stories, god of war, tekken, mgs portable ops. nem értek a hardverekhez és tudom jól (lásd nintendo wii), hogy a játékoknál nem a poligon szám számít, hanem a hangulat, DE már eleve a játékok “mérete” is más: egy psp játék 1,8 giga is lehet, míg én nekem a legnagyobb iphone programom a beatmaker volt a maga 235 megájával. Arról nem is beszélve, hogy egy psps játéknak története van, cg animációk, befejezés, extrák… Szerintem ez a játékkonzol vetélytárs titulus erős.

  4. Szerintem amiben odaverhetné az a stratégia mert míg a psp-n baszakodsz a joyyal addig iphone-on oda kattintasz ahova kell
    Sajnâlom hogy nem állnak rá erre a kategóriára
    Jobs helyében én meg kiadnék egy billentyűzetet amit pl 10$ ért lehetnevenni (ajándék 1 játék bíztatás képp) és utána a cégek olyan játékokat nyomnának ki amelyek jobban irányíthatóak az új tartozékkal

  5. szerintem meg nem az igazi játékra.
    az érintő képernyő nem játékra való…
    arra ott a ds-em, sokkal élvezhetőbb.
    psp-t is fogtam már, szintén.
    Ez nem játék gép.


Add a Comment