fbpx Skip to content

iphone

Láthatólag komolyan megharagudott az Apple mindazokra, akik szabadon szeretnék használni az iPhone-t. Az SDK programra jelentkező fejlesztőket ugyanis szigorúan eltiltotta mindenféle védelem-megkerüléstől.

Ami bővebben kifejtve annyit tesz, hogy nem írhatnak egyetlen olyan iPhone-alkalmazást sem, amit jailbreakkel lehetne telepíteni, és általában véve semmiféle Apple-készülékhez nem alkothatnak semmi olyan szoftvert, ami a legkisebb mértékben is kikezdené a védelmi rendszereket vagy a DRM-et.

Konkrétan a következőképpen fogalmaztak: “Nem írhatsz […] olyan alkalmazást vagy programot, amely letiltaná, feltörné, vagy bármi módon zavarná a Security Solution-t vagy bármilyen védelmi rendszert, digitális jelölést, digitális jogkezelést (DRM), ellenőrző vagy engedélyező rendszert az iPhone vagy az iPod touch operációs rendszerében vagy szoftverében, […] vagy bármely más Apple szoftverben vagy technológiában, vagy lehetővé tenné ezt másoknak.”

Kimondja továbbá azt is, hogy az SDK útján fejlesztett alkalmazások csakis az App Store-on keresztül forgalmazhatóak, az Apple kizárólagos döntnökségével. És hogy mindez mit fog eredményezni? Vélhetően _tényleg_ lelassíthatja egy kicsit a jailbreakelőket, mivel az SDK-programból való kizárás lehetősége fokozottabb óvatosságot tesz szükségessé, és egyeseket talán még vissza is tart a próbálkozástól. És persze tovább fokozza az iPhone “bebörtönzöttségét”.

(forrás: LiNK)

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. SZánalmas amit az Alma művel… sztem

  2. Tom h nem ide tartozik de 2.2.1-es szoftvert lehet valamilyen modon függetleniteni? (yellow-al tom h nem de van már hozzá valami uj turbosim vagy ilyesmi?)
    THX

  3. Hát ez tiszta vicc – bár “hát”-tal nem kezdünk mondatot.. Mindenesetre nem félek, hiszen tutira megtalálják majd a módját a készítők vagy a crackerek h hozzájussunk a fontosabb progikhoz, addig azonban értem hogy az Apple a pénzt hajszolja, de még mindig kevés programra szánnék pénzt szívem szerint.. Ezen kéne változtatni, hogy több olyan program legyen amire tényleg érdemes kiadni az eurókat..

  4. Ez elég nagy geciség az appletől.Példának okáért ha akármilyen szoftvret megveszek akkor szabadon belirhatok modolhatom ilyesmi,és amíg fel lehet törni a telefont addig úgy is lesznek rá 3rd party alkalmazások.

  5. Valahol érthető (habár én nem értek eggyet vele) hogy kidolgoznak egy SDK-t ami remek lett, megcsinálják az ehez szükséges eszközöket (emulátor, fejlesztő környezet, előre emgirt API-k stb …) és ezt ingyé oddaadják ha jól tudom 🙂 (2.x nél ingyé volt) és csak annyit szeretnének hogy az álltaluk kiadott szoftverekkel ne csinálj olyan programot ami egy álltaluk nem támogatott rendszerben lesz használható 😀 (a legtöbb fejlesztőkörnyezet proffesionális verziója kemény eurókba kerül …)

  6. Az alma mindig éhes marad, és sosem fog engedni :S
    A pénz a pénz a pénz. A fél világot “pillanat” alatt meghódította az iPhone-al, iPod-al, és még rengeteg más termékeivel szoftvereivel, dugig van pénzzel.
    Szerintem is még nagyon kevés olyan program van, amiért tényleg érdemes fizetni, mert vagy közel sem ér annyit, tud annyit, mint amennyit várunk a programtól (így vagy nem is használjuk, vagy csak ritkán, rövid ideig), vagy mert tényleg sokat kérnek.

    Szerncsére mindig lesznek lelkes emberek, kik azon fáradoznak, hogy hogyan lehet ezt azt feltörni, módosítani, buherálni 🙂 Csak lehet, hogy lassabban fog menni…

    Csak kíváncsiságból.
    1.Amikor megveszek egy iPhone-nt, vagy Touch-ot, akkor hova van leírva, hogy a fent lévő rendszert nem lehet buherálni?
    2.Sosem fogják kiadni a need for Speed-et, és a Tiger Woods golfos játékot? Igen csak elnémult a világ…

  7. Viccesek ezek a hozzászólások.

    “akármilyen szoftvret megveszek akkor szabadon belirhatok modolhatom ilyesmi”

    – Szoftvert nem veszel meg, csupán annak használati jogát
    – Nem fejtheted vissza, nem módosíthatod, ezt mindegyik felhasználói szerződés kimondja

    “Az alma mindig éhes marad, és sosem fog engedni :S”

    No igen, hisz az Apple fejlesztői ingyen készítik el az SDK-t és a keretrendszereket, hogy azt Te ingyen arra használd amire csak akarod. Hol élsz te? Az Apple logója még mindig a kiharapott alma és nem a vörös kereszt, ha jól tudom. 🙂

    “A fél világot “pillanat” alatt meghódította az iPhone-al, iPod-al, és még rengeteg más termékeivel szoftvereivel, dugig van pénzzel.”

    A MS még jobban dugig van pénzzel, de ők kemény pénzért adják a saját fejlesztői környezetüket és a Market Place-be csak 5 alkalmazást tölthetsz fel 100 dollárért, utána újra csengetned kell.
    Az Apple ezzel szemben minden fejlesztői segédletet ingyen ad, és a 99 dolcsis belépőért 1 évig korlátlanul használhatod az App Store-t.

    “Amikor megveszek egy iPhone-nt, vagy Touch-ot, akkor hova van leírva, hogy a fent lévő rendszert nem lehet buherálni?”

    Kaptál hozzá némi papírt, lehet, hogy érdemes lenne átlapoznod 😀

    “Szerintem is még nagyon kevés olyan program van, amiért tényleg érdemes fizetni”

    Ugyanilyen programokért más platformokon nem 2-3 dolcsit, hanem 20-30-at kérnek, gondolom ott jobban megéri….

    Egyébként nem értem a dolgot, SDK-val eddig sem volt szabad jailbreak-re fejleszteni, mi változott? Aki meg kalózkodik, azt eddig sem érdekelte és eztán sem fogja, hogy mit szabad és mit nem.

  8. @Ulkesh: Többnyire egyetértek, de azért azt meg kéne jegyeznem, hogy egy programért, amit egy vagy több ember x óra fejlesztéssel elkészített, és úgy számolták, hogy ez kb az iphone tulajok közül mondjuk y embert fog érdekelni, ennek fényében kiszámolják, hogy mennyit szeretnének kapni a programjukert… persze emellett az apple mindezert “ingyen” mert mindent “ingyen” ad a fjelesztoknek, megkaparintja a kicsivel tobb mint 30%-at… érzed itt a kis ellentmondást 🙂 az apple sem ad semmit ingyen! a google sem! csak masképp kérik el az árát…

  9. balfasz apple

  10. “Természetesen” jailbreakes vagyok,de ettől függetlenül tökéletesen megértem az Apple álláspontját,sajnos igazuk van,de szerencsére nagyon sok ügyes ájfónos hackerünk van,akik mindig biztosítani fogják nekünk az ingyenes programokat…

  11. Azt nem értem az Apple nél, hogy mért nem akar jót tenni az embereknek ha már veszenek egy közel 130 ezer forintos telefont akkor mért szivatják ezen túl az embert. Ez ugyan olyan, hogy nem tudod lementeni a sim kártyádra a számaidat… Komolyan mondom nem értem. De ezért az Apple még mindig a szivem közepében van a Windows és a Linux mellett 😀


Add a Comment