fbpx Skip to content

A Wolfeinstein 3D-t azt hiszem, hogy senkinek sem kell bemutatnom. Aki egy kicsit is szereti a játékokat és nem pelenkában számítógépezik, az tudja hogy az FPS-ek (gyk. first person shooterek) egyik atyjáról beszélek. Természetesen a Wolfeinsteint az id Software már nagyobb szintre is emelte, de ezt most nem az a történet.

Térjünk hát vissza a játékhoz, amit egy kicsit vonakodva fogadtam, mivel a Quake 1 és 3 esetében is az iPhone-os irányítás igencsak rányomta bélyegét a játékélményre. Nincs ez másképp jelen alanyunk esetében sem, hiszen szinte billentyűzetért kiált a gamma. A készítők mentségére legyen mondva, hogy több beállítást is használhatunk az irányítás “megkönnyítésére”: 4 féle variációban helyezhetjük el a játékhoz elengedhetetlen “gombokat”, amik a fordulást, balra-jobb és előre-hátra mátrixolást, valamint a tüzelést teszik lehetővé. Itt jön a játék másik gyengesége: a célzás. Mit ne mondjak rengeteg FPS-en (belülnézetes lövöldözős mókán) verekedtem már át magam, de én még olyat nem láttam hogy fullra mellélövök és már fekszik is a náci katona. Igen-igen itt bizony megvadult németekkel kell felvenni a harcot, akik mellé kutyák, zombik és még egyéb finomságok is csatlakoznak.

Ha azonban eltekintünk az irányítás adta nehézségektől – ami egy picit nehéz lesz, de csak megszokás kérdése – akkor a méltán híres játék kiváló adaptációjával tölthetünk el nem is kevés időt, ugyanis 4 nehézségi fokozat mellett 6 epizódon keresztül ível a történet, ami összesen 10 pályát foglal magába – ebbe beletartozik a secret level és persze a boss is. Megfelelő választás ez egy-egy unalmasabb délutánra vagy előadásra is, hiszen már csak a játékidőért is megéri a pénzét – mint tudjátok 4 euróért vesztegetik a kicsikét a drága AppStore-unkban. Ha szeretnétek egy kis betekintést nyerni a játékmenetbe, akkor csekkoljátok a YouTube-os videót:

Aki esetleg nem kíván az AppStore által kínált lehetőséggel élni, a Wolf3d elérhető a szifon.com cydia source-ról is.

Olvasd el a hozzászólásokat is

30 Comments

  1. @cbdomi: Nem kell az neked 🙂

  2. XD

  3. Ez pont ilyen volt számítógépen is, mellélövök meghal, elakadok az asztalban állandóan, idegesítő labirintus, ilyesmi. De ott lehetett csalni is, ha jól emlékszem egyszerre lenyomtam három betűt, ML vagy valami ilyesmi, meg még egyet, de arra nem emlékszem, és kaptam 999 lőszeres forgócsöves gépfegyvert 🙂
    Nosztalgiázni jó

  4. Ezt esetleg még hozzátenném, hogy a szifon sourceban is fent van. A célzással nem volt bajom, az eredeti játékban is ilyen volt nem banális mellé lövésre kell gondolni kb 10 fokot enged ami Easyn és ez csökken a nehézséggel asszem (ebben nem vagyok biztos). Az irányitás szerintem kiváló pillanatok alatt ráált az újjam. (most nézem a szifon sourceról lekerült :S miért?)

  5. Off: tudna valaki linket dobni egy watchmen letöltéshez?? Köszi

  6. Fenn van, és elérhető, csak lehet épp te felraktad azért nem látod a source-ba 🙂

  7. @admin: Látod ez lehet 😀

  8. Ez hatalmas, a wolf3d a világ első, és azóta is legjobb fps-e. Ez nem az FPS háborúról szól, ennek a játéknak van hangulata, és nem is akármilyen. Anno az első 286-os gépemen ez volt az első game, évekig játszottam vele. Fantasztikus, hogy az iPhone-omon is tolhatom!

  9. Én is nagyon örülök neki! Megnéztem a videót és ott szerintem a legrosszabb irányitásra van állitva, amit csak lehet használni:) Én azzal játszom amikor egy joy van és azzal egyszerre fordulsz és mész. Na azzal majdnem tökéletesen lehet irányitani 1 óra után. Köszi hogy fel lett téve cydiába!

  10. És a zene… azonnal elvarázsol. A számítógépen már csak dosboxos segítséggel élvezhetem, és féltem, hogy az iPhone-on csak a pc speakos hangok lesznek, de nem, teljes a repertoár. Még egyszer köszönöm mindenkinek!!!

    (12Mb-jó mi? Pc-re csupán 2Mb…)

  11. heh;-D hátha mégis:)

  12. 2g-s touch-al indítás után pár másodperccel crash-el… újratelepítettem kétszer is, touch restart is megvolt. Valami nem jó ezzel :/

  13. fergeteges játék, ez is egy pont ami miatt imádom az iPhoneom, so krá a port, de ez akkor is magasan a legjobb!
    már csak a doom ot kéne valahogy normálisan megoldani, mert a mostani irányítás szar, hasznavehetetlen és élvezhetetlen :SSS

  14. király játék, kellően idézi gyerekkoromat:) kár hogy mikor kilépek nem ott folytatom ahol abbahagytam, nem jóval előbb, és játszhatom újra a pályát… ilyet csak nálam csinál??

  15. Valakinek valami ötlet vagy hasonló tapasztalat a problémámra?

  16. @daralan:

    pedig elmenti hol hagytad abba

  17. a cikk írójának durung ujjai lehetnek, vagy béna a kézügyessége, mert a játéknak valami hihetetlen jó az irányítása! az első játék, ami nem kényelmetlen.

  18. Sziasztok,
    Egy kis off, lenne egy olyan kérdésem, hogy ha valaki használja az inelliscreen-t nála is behalt-e az időjárás frissítés ( nincs eléhető adat) vagy csak nálam produkálja ezt. A d-tunes meg belép, aztán pár mp és ki is lépett.
    Köszi a visszajelzéseket

  19. @daralan: nekem sem menti el a kis mocsok 🙂

  20. @predikator: chmod változtatást próbáltatok az app mappáján?

  21. OFF: Lehet, hogy tudjátok, de ha mégsem.

    Ma még lehet crackelt appokat tölteni az Xsellize szülinapja jóvoltából itt:
    http://iparepo.com/free/

  22. tud valki egy ingyenes radio appot, amivel magyar adókat is tudok hallgatni? Unatkozok előadáson :S 😀

  23. Valaki Tudja hogy a dexter mikor jön ki iphonra?…mármint a játék amit fejjebb mutattatok..,

  24. @Daffi: Annyiban ingyenes hogy crack: Allradio lelohely ihacks pont ru

  25. Iphone 3G-n van hasonló problémám, mint mitisz kollégának.
    Először a Zott Source-ból próbáltam az install-t, de nem sikerült rendeen feltennem. Leszedettem a cuccost a Cydia-val, gondolván majd megpróbálom később újra WIFI-vel. Aztán a jött a Szifon, hogy megsegítsen és frankó gyorsan meg is volt a telepítés 3G-vel. Sajnos az eredmény továbbra is ugyanaz. Az ikonra tapicskolva bejön egy szükés háttérkép a keménykedő főhőssel ahogy éppen mellberúgással hatástalanít egy gaz náci ellent. Kb 3 másodpercig csodálhatom e hátteret majd visszadob “desktopra” (az iphone-os terminusokkal nem vagyok túl tisztában).
    Mi lehet a hiba??

  26. Mostmár kezd nagyon idegesíteni hogy nem tudok vele játszani, még mindig nem jó :/
    Ötleteket én is nagyon megköszönnék.

  27. Nekem is az a bajom, hogy kidob indítás után pár másodperccel (szifon.com-os letöltés).
    Az is fura, hogy install után a cydia újraindítja a springboard-ot (a home screen), nem igazán értem, hogy egy ilyen játék installja után ezt miért kell megtennie.
    Lehet itt veszik össze valamilyen más springboard-ot piszkáló alkalmazással, dehát végülis ez csak egy béta..

  28. nekem sem működik a szifon.com-os cumó, mint az előttem szólóknak. 🙁
    két telepítés után se vót’ lövődözés’… :\

  29. Sziasztok! Valaki tudja hogy tudom elmenteni a játékot? Megcsinálok mondjuk 4 pályát, kilépek majd amikor fojtani akarom mindig a 2. pályától kezdi! Nincs resume game!?

  30. Megoldódott a dolog, a Cydiáról most éppen le lehet tölteni ZodTTD repoból a Wolf3d 1.0.2-es verziót, az nem dob ki, fut rendesen.


Add a Comment