fbpx Skip to content

A Föld órája (Earth Hour) nevű kezdeményezést először 2007-ben tartották meg az ausztráliai Sydney-ben. 2007. március 31-én több mint kétmillió sydney-i lakos, cég és maga a város is kikapcsolta a nélkülözhető fényeket egyórás időtartamra. Az esemény a vártnál is nagyobb eredményt hozott: a Sydney energiaellátását szolgáltató EnergyAustralia cég 10,2%-os fogyasztáscsökkenést mért. A becslések szerint az akcióval mintegy 5%-al csökkent a légkört szennyező anyagok kibocsátása, bár a fő cél a figyelemfelkeltés volt.

A Föld órája azóta nemzetközi eseménnyé vált: 2008-ban az akcióban Sydney mellett az összes nagyobb ausztrál város felsorakozott, de elsötétült például Bangkok, Szingapúr, Dubai és számos európai és amerikai nagyváros is. Becslések szerint világszerte 50 millióan kapcsolták le a villanyt egy órára.

forrás:origo.hu

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. Na ha ezt tudtam volna… 🙂

  2. nálam minden el volt sötétítve

    ( újraindítottam 3X az iphone-t az kb egy óra volt 😀 )

  3. és miért van ott a cikknél ez az SDK-s kép? nem értem… :\

  4. Mert egy iPhone-okkal foglalkozó oldal mit tegyen oda? Egy sötét szobában ülő bácsit? :]

  5. Sosem kapcsolok villanyt. Ennek két előnye van: nem látom milyen kupi van a szobában, másrészt optimálisabban tudok csatlakozokni így a Mátrixra.

  6. Na, érezhetően mindenkit meghatott a dolog. 😀 Mellesleg van benne valami.

  7. @Coug: Az áramszolgálaltóban pl. ideggörcs, mikor mindenki egyszerre kapcsolja be a dolgokat :]]
    Amúgy nálam csak a gép ment, nem szeretek a sötétben ülni, régen megvolt a haszna, de ma már annyi minden elektromos cucc megy (pl. hűtő, órák, mikró), hogy nem lehet mindent áramtalanítani…

  8. @tHeShAdOw:
    Lökött vagy 😉

    @zsepi:
    1óra a nem olyan sok. Télen sokkal könnyeben bátrabban meg lehetne csinálni, de hát nem akkor van ez a nap. Amúgy csa a nélkülözhető dolgokat kapcsolták ki a kezdetén, nem hinném, hogy azt jobban “fokozták” volna.


Add a Comment