fbpx Skip to content

Az iPhone valóban egy remekbeszabott készülék. Tény hogy még igencsak magas bevezető áron kapható, de érdemes érte mélyen a pénztárcába nyúlni. A fent említett magyar szolgáltató 2 előfizetéses csomagot is kínál, amely egy-egy 2 éves hűségnyilatkozatot foglal magába – éppen ezért érdemes jól átgondolnunk a készülék megvásárlását. A playmobile tesz arról hogy ne nagyon bírjunk tarifacsomagot váltani ha esetleg nem lennénk elégedettek a jelenlegivel, hiszen cirka 100 ezer forintért teszi lehetővé a váltás kieszközlését.

Az első tarifacsomag T-Mobile ikon 400 névre hallgat, aminek a havidíja 9900 forint. Ez magába foglal 400 lebeszélhető percet, 200 ingyen smst és a legfontosabb: 2 giga adatforgalmat. Tapasztalataim szerint ez bőven elegendő az embereknek és rengeteget kell hozzá letölteni hogy ez összejöjjön. Természetesen ha jórészt wifin járatjuk a készüléket akkor sosem lesz gondunk az adatforgalommal.

A másik csomag a T-Mobile ikon 600, ami 16 990 havonta. Ebben 600 lebeszélhető percet adnak, 400 sms-sel és 4 gb adatforgalommal. Értelemszerűen ez már azoknak jó akik rengeteg programot és játékot kívánnak kipróbálni, s netán még torrentezésre is adják a fejüket – ugyanis erre is van lehetőség. Annak érdekében hogy még több pénzt varázsolhassak ki az emberek pénztárcájából létrehozták az iTunes nevezetű programot, amivel pénzért lehet megvenni hasznos és kevésbé hasznos programokat, illetve játékokat. Igaz ingyenes változatok is léteznek amik pár kellemes órát tudnak biztosítani. A telefon már nem csak telefon, hanem egyben egy komplett iPod is ami videó lejátszására is képes (pl podcastoknál ez nagy előny), bármikor lehet rajta internetezni a Safari böngészőjének segítségével, külön beépített e-mail klienssel figyelni leveleinket, megnézni a tőzsde jelenlegi állását illetve a Yahoonak köszönhetően az időjárást. Továbbá beépített naptár, kamera, számológép és még GPS is segíti az egyszeri felhasználót.

Alternatív lehetőség (természetesen) létezik az iTunes megkerülésére, amit jailbreak-nek nevezünk. A jailbreak szoftveres megoldás arra hogy a feltört progikat és játékokat ingyenesen leszedhessük. Sokak félelme azonban alaptalan hiszen ezzel nem ugrik a szolgáltató által beígért garancia – egy restore az iTuneson keresztül és mintha mi sem történt volna. A feltörés után egy Cydia nevezetű program települ a telefonra, amely rengeteg cuccot kínál számunkra. A kijelző ikonjától kezdve, a slidebaron, gombokon át mindent testre lehet szabni saját ízlésünknek megfelelően. Miután megtörtént a jailbreak, regisztrálni kell egy accountot az iTuneson ami a nem dombornyomott bankkártyával rendelkezők számára sok bonyodalmat okozott. A regisztráció azonban egyszerű: név, mail cím, cím és a bankkártyánál a none-ra kattintva már kész is a felhasználónevünk. Ekkor felrakunk egy ingyenes programot a Tuneson keresztül és már lehet is másolni a játékokat a telefonra. Vigyázni kell azonban mert ha sok a program, akkor az nagyon leterheli iPhone-unkat.

Programok. Eléggé bő a választék de megpróbálom összefoglalni a legfontosabbakat: a BeeJiveIM egy msn-kliens a telefonunkra, amellyel értelemszerűen gép nélkül is tudjuk élvezni az msn-es partnereinkkel való társalgást. A gépelés egyszerű és gyors az érintőképernyőnek köszönhetően. Apropó érintőképernyő: érdemes a karcvedelem.hu-ról egy tudományosan kifejlesztett fóliát venni a kijelzőre, hogy tutira ne karcolódjon. Az xms.hu-ról pedig szép tokokat tudunk venni a hátlap megóvásának érdekében. A TuneWiki az egyik kedvenc programom, ugyanis ezzel akármelyik zeneszámunk szövegét hiphop megtalálhatjuk miközben hallgatjuk kedvencünket. Az MxTube youtube-os videók megtekintését, illetve letöltését teszi lehetővé ami a videoklippek és tube-függőknek számos kellemes percet fog okozni. Mivel az iPhone kameraszolgáltatásától nem dobtuk hanyatt magunkat, ezért érdemes a Snapture-t illetve a Photonasist telepíteni amik kielégítik igényeinket.

Összességében egy kiváló termék az iPhone, ami azonban még nem a közép árkategóriát képviseli. Tény hogy netezni lehet rajta, skypeolni, msnezni, játszani jobbnál jobb játékokkal, YouTube-os videókat nézni, blogolni, rss-híreket olvasni de sajnos még kevés ember számára elérhető.

A végére csak egy kérdés: Te mire használod az iPhone-odat?

Olvasd el a hozzászólásokat is

55 Comments

  1. bocsi csak azzal egészíteném ki, hogy a t-mobile ikon díjcsomagba foglalt lebeszélhető percek nem csak hálozaton belülre vonatkoznak hanem minden belfőldi vezetékes és mobil hálozatra. jómagam a hazai premier napján vásároltam a készüléket ikon 400 díjcsomagra vállalt 2 év hüségnyilatkozattal.
    azóta sem vágyok más telefonra.

  2. “Az első tarifacsomag T-Mobile ikon 400 névre hallgat, aminek a havidíja 9900 forint. Ez magába foglal 400 lebeszélhető percet (természetesen hálózaton belül)…”

    Nem igaz, a 400 perc nem csak hálózaton belül beszélhető le, hanem belföldi hálózatokon.

  3. lekéstem 🙂

  4. Nos, nem rossz leírás, de azért annyival kijavítanám a dolgot,h a lebeszélhetőség a T-mobilnál ( ikon 400 vagy ikon 600 ) hálózattól független ! Tehát teljes egészében le lehet beszélni, bármelyik más szolgáltatóval.
    Nekem ikon 400 van, onnan tudom. Az sms valóban csak hálózaton belül ” ingyenes ” 🙂
    Ja, és mire használom? 🙂 Mindenre: E-mail, Telefon , Zenelejátszó, Internet…
    Na és persze Cydia, és szifon 😉

  5. 🙂 ok javítani fogjuk. Köszi

  6. Én telefonálásra használnám, ha már lenne 2.2.1. yellowsn0w. Amig nincs, porfogó funkciót lát el 🙁

  7. Akkor netántán turbosim-et bele kéne ranki azt nem lenne porfogó….
    2.2.1-el baseband frissitéssel megy urbosimmel. ennyit a szopásról

  8. Bármelyik turbosim vagy csak valamilyen speciális?

  9. OFF: valaki ha tudna segíteni nekem a telefonnal kapcsolatban, azt megköszönném! irc -en vagyok, lenne 1-2 kérdésem!
    köszi bocsi

  10. enyémnek simán TurboSIM 3g a neve, és gyönyörűen megy pannon-nal vodával. Tökéletes…

  11. @Bobak: Egy elérhetőség? Vagy a tiéd vagy az ahonnan szerezted a turboSIM-et. Nagyon nagy szükségem lenne rá! Plízzz!

  12. @Bobak: Modem verziód: 02.30.03. igaz???

  13. – hát én speciel használom még határidőnaplónak a google calendarral szinkronizálva, és egyre jobban bízom magam rá születésnapok és névnapok tekintetében is 🙂

    – illetve már használtam lámpának is a sötétben… 🙂

    Hogy a kérdésedre válaszoljak 🙂

  14. @Eyesis: 🙂 Lámpa az nálam is alap 🙂

  15. Ha már írtátok akkor hogy kell vele torrentezni???
    Vagy ez csak az a torrentfigyelö???me az nemnagy adatforgalom:)

    Amugy én 400asban vgyok
    Egyetlen hátrány hogy a 200 sms sajna csak tmobileosra mehet

    Kérdésem viszont az lenne hogy külföldön hogy tudok 3G-zni…mert amikor átmentem szlovákiába még a 3G ikon is eltünt

  16. apricot ! Igen a modemem 02.30.03. A Telcsit pedig egy ismerőstöl vettem ezzel a simmel együtt.

  17. @admin: Mi újság a swirlymms cikkel, amit küldtem?

  18. Helló!
    Eyesis: Leírnád hogyan megy a Google Calendar szinkron?
    Köszi!

  19. @Lacc: NemusSync…? (cydia-ból telepíthető)

  20. @jadeye: Köszi, nem tudtam, de már nagyon kellett.

  21. Sziasztok. Annyit fuznék a leíráshoz, h nem csak azzal a kép elofizetéssel lehet megvenni… eleinte én is azt hittem, de végul utánakérdeztem, és megvettem a telefont 55e-ér, és havi 6250 két évig az elofizetés, igy kapok 250 lebeszélheto percet. Sztem ez igy mar annyira nem vészes.

  22. @iNigga: találtá rá vmi okosságot? 🙂

  23. nah, hát én még bőven kiegészíteném a cikket azzal, hogy a hűségnyilatkozat idejétől valamint hogy 8 vagy 16 gb-s iPhone-t szerenétnk változik a telefonért befieztendő összeg! ezáltalá ezt a mondatot én személy szerint nem tartom helyesnek: “amely egy-egy 2 éves hűségnyilatkozatot foglal magába ” helyette: amely 1 vagy 2 éves hűségnyilatkozatot foglal magába!
    konkrétan torrentezés(torrent letöltése): dTunes program mely telepíthető Cydia-ból! (a programban találsz infót hogy h kell pontosan)

    mire használom? inkább mire nem 😀 ( és ezzel válaszoltam is asszem 😛 )

    apropó T9-es leehtőségről nemírtok “cikket”, sztem lenne pár ember akit érdekelne!(ha már esetleg volt akkor bocs)
    és köszi a tunewiki tippet még azt nem próbáltam ki!
    jahm és a 2 GB net bőven elég ha nem kötöd rá gépre a telót! 🙂

    üdv

  24. Venni.

  25. Ne írj többet, köszi. 🙂

  26. Tegnap jól eltévedtem kocsival Pesten és a kis szifonom segített ki a bajból 😀

  27. üdv!

    én hirdetésen keresztül vettem a telóm (beszeljukmac), bontatlanul 90000ért. (8gb)
    szerintem jól jártam vele, semmi havi díjat nem kell fizetnem a telóra, mostmár tökéletesen működik a yellowsnow is. Nagyon örültem, hogy nem kell a töréssel szenvednem, csak felteszem ysnow reboot és már is megy akármilyen karival..
    viszont nagy bajom a Pannonnal, hogy elég ingadozó a 3G lefedettség és 100mb nem elég ami az előfizumon van 🙂
    erre kitaláltam, (iPhone vásárlás után 1 héttel), hogy veszek egy T-s domino karit és aktiválok rajta egy Domino Net 3GB csomagot 4000ért.
    Ez szerintem nagyon jó mert akkor töltöm fel amikor akarom, és csak akkor vonják le a lóvét ha feltöltöm (értelemszerűen kell, hogy legyen rajta 4000 ft 30 nap után mikor ujta leszedik a pénzt), nem kell minden hónapba fizetni ha nincs rá keret, praktikus.
    egyre jobban bánom a Pannon előfizum ami tart még augusztusig 😀

    amugy meg mire használom a telót?

    kb mindenre amire lehet, mindig kitalálok valamit soha nem unatkozva nyomkodom mint a régi nokiámat 🙂

  28. Üdv!
    Ha jól tudom már lehet kapni magentáéknál dominóhoz is. 😉

    És mire használom?
    -Telefon funkc
    – szervező funkc
    – multimédia fullosan, fotók és videók is
    – riasztások
    – játékok
    – vakítani a haverokat :p
    – mail
    – net
    – plusz a ketyerék (vízmérték, lámpa, stb.)

  29. Mire használom?
    Telefon, net, sms, email, néha GPS jól jön ha a vonaton éppen nem tudom merre járunk:)
    Ja, és a lámpa funkció nálam is alap.

  30. egyáltalán van olyan aki nem használja ki a telót? 🙂
    mert gondolom a szifon.com olvasói mindenre kihasználják 😀

  31. Nekem 2007 szeptembere ota van igaz csak 2G 🙂 Azelott havonta csereltem a telefonokat,pda telefon kombokat.Azota rajuk se tudok nezni 😀 Itthon azt mondjak hogy a kezem meghosszabbitasa :))) Nem ertem miert ??

  32. Email
    Net
    Rss
    Naptár, riasztás
    Szifon.com
    Cydia
    Dokumentumok tárolása, olvasása
    És pl. Londonban szinte mindenhol van freewifi, így a legeldugottabb utcákat símán megtaláltam a térképpel. A 400-as csomaggal csak egy bajom van, drága a külföldi hívás. Ja és én úgy tudtam eddig, hogy a 200 sms is hálózatfüggetlen.

  33. kinek milyen tapasztalatai vannak a mobilinternetekkel kapcsolatban? mennyi adatforgalom az ami elég, nem elég, kevés…?
    én pl. jelen pillanatban vodafonnál vagyok, ahol a következő szolgáltatások vannak: http://www.vodafone.hu/microsite/mobilinternet/dij_elofiz.html
    a sebességel nem lehet gond(sebességteszt alapján), mivel az 5gigás árát már kicsit sokallom, így igazából a Vodafone Internet 1G-t néztem, csak az a kérdés, hogy ez az 1G adatforgalom mire elég. Napiszenten használnám, de csak levélnézegetés, netezés…stb.
    valakinek esetleg tapasztalatok?

  34. @Bobak: Bobak! Nem tudnád nekem megtunk, hogy honnan lehet beszerezni egy olyan turboSIM-et? Vagy mi a pontos neve? Nagy segítség lenne!!!

  35. apricot: habár nem tudom én sem, de lassan már csak jön az a yellow frissites az uj basebandhez…27ike körül jelent meg a 2.2.1., mostmár ideje lenne 🙂
    én is arra várok egyébként….

  36. Mejulie: untig elég 1GB, nekem Domino karimon van most 3GB van mivel a kisenn csomag 80MB…
    szoval mához 2 hetre rendeltem meg a netet es 200 mega felett vagyok valamivel, ugy, hogy itthon is 3G-n nyomom, a wifi ki van kapcsolva!
    azt mondom 1GB a legidealisabb csomag iphonera.

  37. köszi a választ hegyi

  38. Én nekem ikon 400 díjcsomag van és a beszélgetési időn kívül minden tökéletesen elég. [a beszélgetés is csak a csajok miadt nem = D nah jó. . .csak vicc volt. . .pár perc, néha 1-2 óra túllépés] A net meg = D Kész vicc hogy nekem havonta: minden nap internetezek nagyon sokat, napközben kb állandóan megy az internet rádió és cydia meg szifon 1ooorel, de a 25o mbnál eeeeegyáltalááán nem tudok feljebb menni = D | Már úgy igyekszem feltornázni az adatforgalmat, hogy akinek töröm az iPhoneját, beleteszem a simkarim és azzal töltöm lefele a cydiás cuccokat = D

  39. ezek a válaszok megnyugtattak akkor 🙂 köszi

  40. @Mejulie: szvsz: bőőőőven elég neked az 1Gib = )

  41. t-nél elég faszok már sorry…
    80 mega utan 3 gb van, hogy vedd a nagyobbat :((
    ekkorát meg le nem netezek

  42. @Mejulie: azok a vodafone-os csomagoknak ugye nincs hűségnyilatkozata, megrendelem azt ha megunom meg csak lemondom igaz??? legalább is alink szerinti táblázatot ha jól értelmezem:)

    Amúgy szinte mindenre használom, csak a barátnőm rohadt féltékeny rá:P

  43. ikon 400-al
    telefonálás
    sms,
    gmail,
    gcal
    rss -> SmartRSS2, GRIS
    ebook -> Bookshelf
    ébresztő
    facebook,
    fényképező
    térkép
    twitter -> Twitterrific
    diktafon, -> Voixe
    pendrive -> Air Sharing
    Terminal/ssh -> TouchTerm
    Installer, Cydia
    video lejátszás, -> vlc, mplayer
    mp3 lejátszás, vlc, mplayer,
    játék (go,simcity,pinball, dáma, livepoker)

  44. @apricot: ebay-röl vette. Viszont az expressz.hu-n is vannak ilyenek 3000huf-ért amik remélhetőleg működnek.
    Én a helyedbe ott néznék, és személyes kipróbálás után ha müxik megvenném 😉

  45. @apricot: szia! en regebben foglalkoztam turbosimmel. maradt meg 1-2 darabom. van olyan is, ami mukodott a baseband frissitessel. a mostani frissitessel nem tudom, hogy megy e, de ha gondolod kiprobalhatod. ha mukodik olcso penzert oda adom. holnap pesten van lehetoseg kiprobalasra. ha erdekel dobj egy mail cimet. udv

  46. Két dolgot fűznék hozza:

    1. Ahogy azt “siriuspapa” is mondta, van lehetőség az ikon tarifákon kívűl, mást is választani. Én pl. mivel van céges telóm, és nem tartok külön magánt, ezért nekem az iPhone csak netre kellett, ezért szimplán “net 3gb” csomagot kötöttem, aminek a havidíja 3900. Ezt persze nagyon jókor tettem mert új ADSL előfizetéssel 1 évig ez az összeg csak 1950 (most nézem a T-t, most alapban 1 évig 50%). A másik, hogy még ebből a kedvezményes árból is lejön az első 3 hónapban 50%, így most 3 hónap után kaptam a 3. 950 ft-os csekket. Tehát csak nettel egész olcsón ki lehet jönni, ja a készülék így 62e volt. (de ha tel kell, akkor ott a Fring + SkypeOut vagy Sip(voip).)

    2. A garancia… tényleg nem kell félni a jailbreak miatt. A telóm wifi-je tönkremen (“Unable to join network …”-vel semmihez sem tudott csatlakozni), itunes-al eredeti fw vissza, szervizbe bead, 1 hét múlva hívnak, hogy jöhetek, és kaptam egy zsír új készüléket. Szóval nem veszik észre (vagy nem akarják :D)…
    Udv, Klorel

  47. Amire használom:
    telefon, sms, naptár (gmail-essel szikronizálva), fotózok, youtube videókat nézek, ébresztő, számógép, notesz funkciót is használom, email is van rá beállítva.
    Ezek ugye az alap funkciók, és még ezeken kívül:
    lámpa, qik (videót streemel!!! még nem láttam itt róla cikket), msn, skype, vnc, játékok, last.fm (erről sem láttam itt még cikket, pedig nagyon hasznos!) – online rádió.
    Ikon400-ban vagyok én is, még egyszer sem sikerült túllépnem a korlátokat, csak az sms-ek jönnek rá pluszban, amit más hálózatba küldök (25E volt a teló).

    OFF:
    Van egy mobilnetes előfizum, ha érdekel valakit…5GB adatforgalom, 4500/hóért.
    Ha érdekelnek a részletek, dobj egy mailt! ([email protected])

  48. Off: sracok a quake3-ban segitene valaki?

  49. milyen segítségre gondolsz?

  50. Off: Próbálok accountot csinálni, bankkártya nélkül. De nem kinálja fel az itunes a none-t. Mit csinálok rosszul? Ingyenes progikhoz kellene.

  51. Mivel eddig nem említette senki,ezért leírom hogy bármilyen előfizuval meg lehet venni a szifont.Én például az eco díjcsomaggal vettem és havi 1690 ft az előfizu. Igaz megkérték a telcsi árát /106990/ ezért két év hülyeséget irtam alá.Viszont nekem nem sürgős, hogy szolgáltatót váltsak.Azért ezzel a csomaggal vettem mert nekem az a fontos hogy elérjenek engem, otthon és munkahelyen van wifi. És hát szerelem volt ez első látásra.Imádom a super technikai cuccokat.És ez az. Nem is fogom egyhamar lecserélni maximum esetleg, egy 4-re ha lessz.

  52. Sziasztok!

    Nekem ugyan csak 2G van, de azért írok tapasztalatokat. Én telefonáláson kívül az Outlookommal szinkronizálom a levelezőjét, a naptárát és a névjegyekártyáit. Nekem magyarul muzsikál, de még csak 2.2, nem 2.2.1. (Nem volt rá időm és admin írásából arra következtettem, hogy nem egy nagy durranás.)
    Ezek mellett még van fenn egy rakás játék. Újabban este már nem kapcsolom be a pc-m hanem a safarit hsználom az szifonon. Ja és még egy apróság: nekem a MSN MEssenger+skype kiváltására együttesen a Fring jobban bejött, főként, mert én egy olyna BeeJivevel találkoztam, ami nem volt hajlandó skypeolni.
    Amióta az OpenTTDt letöltöttem még egy új korszak kezdődött, mert elég nagy rajongója vagyok a játéknak, akár hiszitek akár nem, nekem 1997 óta folyamatosan van a gépemen TTD és mással hosszabb távon nem is nagyon szoktam játszani… (Úgyhogy ha indulna egy ilyen fórum abba szívesen segítenék bárkinek, aki még kezdő.)
    Amit hiányolok az iPhoneból:
    bluetooth (ez már ugye folyamatban… :)), fm rádió (ha már annyi antenna van benne, nem tudtok ilyen fejlesztésről?), GPS ( sajnos az enyém csak 2G 🙁 )

    Off: valaki vízmérték programot is írt a 28-as bejegyzésben. Ilyenről nem volt még szó legalábbis mostanában a fórumon. Tudtok valamit ajánlani?

  53. @kipseter: Carpenter, Dual level, Dual level pro. Ezek tudják mind.

  54. sziasztok. vettem aa neten egy jailbreakes progit ami elméletileg függetleníti a telót new unlock, de hiába tettem fe egyszerűen nemtom használni semmilyen simmel. valaki tudja esetleg h h kell megoldani vagy h kell a cydiaval érvényesíteni mert a yellowsn0w semmire sem jó.


Add a Comment