fbpx Skip to content

bluetoothwar

Talán tudjátok, de jelenleg egy háború van folyamatban két fejlesztő ‘csoport’ között az iphone kékfoga miatt.
Bizonyára mindnyájan emlékeztek hogyan kezdtük a Januárt. Az iBluetoothProject fejlesztői kibocsátották a Sweettooth-t, a legelső Bluetooth programot iPhonera, amelyik engedélyezte a kékfog eszközök “keresését” vagy egyéb bluetooth eszközöket, legyen az pl: Stereo headset. Ez egy nagy teljesítmény volt tőlük, ilyen még nem volt ez előtt.
Pár héttel ezelőtt bejelentették, hogy ez csak teszt volt, és a következő lépésük az lesz, hogy lehetővé tegyék az OBEX-t (OBject EXchange – Fájlcsere) és ez a közelgő Sweettooth V2 az tulajdonsága lesz.
Nos, az előző héten egy bluetooth fájlátviteli videó került bemutatásra, először egy iPhone és egy Mac között, majd másodszor egy iPhone és egy SonyEricsson K550i között, de ez nem az iBluetoothProject munkájából származik, hanem egy versengő fejlesztőtől akit MeDevil hívnak.
Az ibluetoothproject csapat gyorsan válaszolt a videóra, kibocsátott egy fórumbejegyzést;

Nos, biztos vagyok benne hogy néhányan hallottak már MeDevil kollégáról (régi tagunk) által kibocsátott videójáról ahol “bebizonyítja” hogy ő megoldotta a fájlátvitelt. Ha te még nem hallottál még MeDevil történetéről, akkor itt egy kis bemutató.

Csatlakozni akart a csapatunkhoz, mert segíteni szeretett volna nekünk, és küldött forrás kódot a fejlesztői részünkbe. Akkoriban a kód nem igazán volt működőképes, de az volt az alapja az aktuális kódunknak. Valamennyi úton részt vett kódunkban. Néhány héttel később kibocsátott egy képernyőmentést (“bebizonyítás”) azzal, hogy ő tud pár lehetőséget. Ez pár hónappal ezelőtt volt. Szerintünk amit mond, azt pár képernyőmentéssel nem tudja bebizonyítani. Azt tudja bizonyítani, hogy tud csinálni egy egyszerű programot.
Ő ellopta a kódunk és sajátjává tette. Nincs lényeges bizonyíték, viszont mi valóban kemény beleadással csináltuk a project-et, és bizonyítékunk van. Nem mondom, hogy a programja nem munka, Én nem tudom.
Miért beszélünk erről neked? Kérjük a támogatásod. Ne töltsd le az ő programját vagy támogasd őt bárhogy is. Győződj meg róla hogy ő nem őszinte, ő csak egy tolvaj. Ő nem egy hacker, ő nem egy dev. Ő éppen egy tolvaj. Mi megígértük, hogy hamarosan kiadjuk a kékfogat. Mi nem egy dátummal akarjuk húzni az időnket és ez a helyes. Mi nem akarunk előrukkolni néhány félig **kitakart** programmal, mert az nem elégít ki téged. Így kérem, hogy légy türelmes. Ha emlékszel még arra amikor zibri kiadta a ziphone-t a dev csapat előtt mindenki dicsérte őt. Holott kiderült nem éppen a megfelelő program volt a függetlenítésre, rengeteg hiba volt benne..
Köszönöm
the bluetooth dev team <–

Ez nyilvánvalóan csak egy része a történetnek, így tettem egy kisebb kutatást, és találtam egy heves párbeszédet cscho415, Schmave (ibluetoothproject) és Medevil között a feltöltött videó fórumán;

cscho415 – Kérlek, ezt ne töltsd le, Medevil egy tolvaj, miénk a kód…mi hamarabb bemutattuk mint ő… de ne legyen ez a videó a kiindulópont… ha emlékszel Zibrire és a Dev csapatra, Zibri ellopta az ő munkájukat… nos Medevil olyan mint Zibri.

Medevil – @cscho415: TE hívsz engem tolvajnak? LOL! Véletlen elfelejtetted a fejlesztői fórumba való bejegyzésemet a KÓDOMMAL, az még a CSAPATBA VALÓ BELÉPÉSEM ELŐTT VOLT!!!

cscho415 – @medevil – ummm nekem megvannak a most postázott bejegyzések ablaka: SCHMAVE és további postázott RPCONNECT aka kramer… egyiknek sem vagy a forrása Medevil……mi a saját kódunk használtuk…az összes amit te valaha küldtél az egy hello world…

MeDevil – eheheh… Ez tényleg nagyon poénos. – még a csoportba való belépésem ELŐTT dolgoztam a bluetoothon (az iSpazio fórumon az igazság) – a kódom a vizsgálatod alatt ment át IRC-en, még mielőtt bevettek volna a csapatba, DE EZT TE IS TUDOD! Van egy levelem egy sráctól nevezzük “David Thorntonnak” az államokból: “Van, és lesz számodra egy óriási összeg ha ez a program műküdik, tekintsd ezt üzleti ajánlatnak.” Ha amit használok a TE kódod, akkor miért nem mondtad el a világnak, hogy megtaláltad a lehetőséget a bluetooth fájlcserére? Akkor én hazudok? Bizonyítsd…

cscho415 – Medevil nekem vannak másolataim az összes IRC beszélgetésről…nekem vannak feljegyzéseim, neked nincsenek… szintén Medevil szeretnék veled magán párbeszédet folytatni. talán elrendezhetünk néhány kemény dolgot.

Medevil – @cscho415 – miért kellene beszélnem veled? Hazugnak jelöltek mialatt és ez nem igaz, én SOHA sem kritizáltam (pozitív vagy negatív) a csapatod munkáját. Tolvajnak jelöltek, de tudod azt, hogy ez nem igaz, azóta a kódnak a forrását már postoltam a fórumban, te pedig kiosztottál 1 ban –t az ircen. kösz. Nem én kezdtem a háborút, és soha nem is akartam, de ha a terved így folytatod, akkor nem maradok, és nem teszek semmit.

Schmave – Medevil Hát ez már kicsúszott a kezeid közül. Én csak annyit szeretnék bizonyítani, hogy ez 1 teljesen ingyenes és open source program / project és ez a fáljtransfer 1 dolog, ennél jóval többet tud a kékfog. A bluethooth az iphone on még több lehet, és még jobb, de csak akkor ha össze dolgozunk és együtt csináljuk. Sokan mások, mint te spamelnek minket azzal, hogy elloptuk azokat a pénzeket, amiket kaptunk azoktól akik támogattak minket. Egyszóval, szerintem nem minket kell majd emiatt felelősségre vonni miután MeDevil ki fogja adni a kékfogat jó pénzért. Ezt nevezem én programozó sperspektívának, beleölsz X órát és mások pedig ellopják a munkádat. Amondó vagyok abba kéne hagyni a támadásokat és MeDevil lépj be a valós iphone közösségre és add közre a munkádat.

Legtöbben azt gondolhatják “Kit érdekel ki lopott kitől, milyen kódot, a lényeg az, hogy csináljanak egy működő Bluetooth-t”, nos a dev-sek közt nem lesz kibékülés, így valószínűleg az lesz, hogy látni fogunk két hamar kibocsátott, egymással versengő bluetooth programot. Azt mindenképp elmondhatjuk, hogy  bluetooth fájlátvitel az első minden iPhone felhasználó kívánság-listáján, nem tudom, hogy ezek az programok ingyenesek lesznek -e vagy sem.

Forrás, külön köszönek iTrash kollégának!

Olvasd el a hozzászólásokat is

30 Comments

  1. SzerényVéleményemSzerint eléggé p’o’cs ez a MeDevil. Ez ilyennek az arcát kellene célozni. = )
    De az a baj hogy elég sok ilyen ember van még a világon. = /

  2. Én úgy vagyok vele, hogy nekem zibri cuccával se volt semmi gondom, és ha emiatt még jobb és még olcsóbb akár ingyenes kékfog projectek lesznek akkor miért ne legyen harc ? 🙂

  3. @admin: Ezzel teljes mértékben egyet kell hogy értsek = )

  4. Hát nem tudom jót tesz az biztos a Bluetooth-nak de nem vagyok biztos, hogy MedDevil “csaló” (nem foglalkozom a témával csak amit itt olvasok) csak üres szavak nincs alá támasztva semmi bizonyítékkal akárki lehet “csaló”.

  5. szerintem a Dev-esek kiadnak egy free-t és MeDevil meg a fizetöset és hát biztos hogy akad ember aki fizet de a többség a freet fogja tölteni bár szerintem Medevil hamarabb kifog dobni egyet és lehet a devesek kapkodásból dobnak ki egy nem tökéleteset :S

  6. @Adee: Na látod, a Devsek kijelentették hogy nem akarnak holmi shit alkalmazást kiadni. Szóval szerintem be is tartják. Ők a tökéletességre pályáznak, ami időigényes is.

    “Mi nem akarunk előrukkolni néhány félig **kitakart** programmal, mert az nem elégít ki téged. Így kérem, hogy légy türelmes.” = )

  7. én nemtom, hogy kinek van igaza és kinek nincs
    úgyis az lesz, hogy megnézzük melyik a jobb, stabilabb, gyorsabb és azt fogjuk használni
    ja, hogy lehet, hogy fizetős lesz az egyik? ugyanmár, és az kit zavar… a jó öreg cracker arcok majd ‘okosítanak’ rajta és annyi

  8. @obalix: Attól mi sem félünk hogy most fizetős vagy sem. Szerintem az lesz a lényeg hogy shit van pénzért vagy kimondottan jó program [ahogyan TE is írtad: gyors-e, megbízható-e stb.].

  9. ha 10 dollárba kerül, megveszem. Nem pénz érte. A swirlymms -st is megvettem, igaz nem használom, de jó, hogy van.

  10. hát ha jól emlékszek a videón csak 10 kb/s volt az nem elég gyors vagy csak az én véleményem ez?

  11. @Adee: az részletkérdés…

  12. engem jobban érdekel hogy a telefon mit tud kezdeni a kapott fileokkal
    oké mondjuk egy olyasmi program ami tud mászkálni a teló fájlrendszerében, és meg tud nyitni jpget, docot, pdf -et…stb., akkor ok
    de pl ha kapok egy mp3at lefogadom nem fogja szeretni az iphone, és valszeg nem kreál hozzá playlistet az ipod, ugyanígy a képeknél, nem fog bekerülni a képek közé
    szal oké, hogy jönnek a fileok, de mint tudjuk, az iphone az ituneson kívül más külső adatforrást nem szeret 🙂

  13. ha fizetös lesz majd feltöri a dwv team.. 🙂 Mi ujs a 2.2.1 jb-el? Ez inkabb erdekel mindenkit

  14. @obalix: Az iPhonban ez bluetooth nélkül is egy elég nagy probléma a fileok használata. Vagy egy tucat filekezelő van amivel fileokat tudunk feltölteni és megnyitni a telefonon, de mindnek van saját Documents könyvtára és mind csak annyit lát ami abba fel van töltve. Azt pedig, hogy a képek között vagy netán az iPod lejátszóban kapjanak ezek a feltöltött dolgok helyet ne is nagyon várjuk mert ilyet az Apple nem igen támogat.

  15. @obalix: neked igazad van pl egy videót se fog majd lejátszani meg talán mp3-at se mert itunes vmit alakitgat rajta szvl nemtudom hogy lesz megoldva :O

  16. Elég baj ez nekünk, h csak össze-vissza mindenféle rendszermappában tudunk használni dolgokat(mint pl a netről letöltött cuccosok meg majd sztem a kékfogas cuccok is) sztem ink vmi olyannal kéne foglalkozni amivel rendesen lehetne az ipodban használni a fájlokat mint az istenkirálycsászárságos kettőpontkettőegészegymilliomodossemmitsenemújítósszoftver… már a 2.2-re is berágtam mert sokat gyengült tőle a wi-fim…:@ Jah és nem ártana egy flash lejátszó se…;-) Majd írok a húsvéti nyuszinak…:D

  17. “nem tudom, hogy ezek az programok ingyenesek lesznek -e vagy sem.”

    Ha azt írja, hogy: “Én csak annyit szeretnék bizonyítani, hogy ez 1 teljesen ingyenes és open source program / project ” akkor vajon fizetős, vagy ingyenes lesz?

  18. Van a billentyuzeten ket karakter… A pont, a vesszo. Tudod mire kell oket hasznalni?

    Vmi kis betaval elorukkolhatnanak a sracok, csak kivancsisagbol 😛

  19. van egy olyan program h PwnPplayer ami nagyából tudja azt amit a gyári lajátszó, emelett lejátsza a telefonon lévő mp3-akat amikről az itunes nem tud

    videókhoz meg van egy Mplayer nevű lejátszó ami pl támogatja az avi-t is

    remélem összehoznak legalább egy használható programot a bluethootra

  20. olvastam pár napja az eredeti postot, akkor is ugyanazt gondoltam, mint most: leszarom. csak mukodjon 🙂 vihar a biliben, srácok. az viszont biztos, hogy az idő eldonti majd, zibriről is kiderült a 3g-vel meg a 2.0-val, hogy kicsoda, micsoda.

    képeket a camera rollba még bele tudja rakni, zenét a sima audio playerbe kurvaziher, hogy nem.

  21. háború, aláhúzva, csúcsciki… ne felejtsük el, hogy az iphone azért még mindig csak egy termék, egy vas, egy használati cikk. … én mindig is utáltam az ilyen “túlhájpolt” sárdobálós témákat. adjanak ki egy normálisan működő bluetoothos appot külön külön vagy együt, nekem teljesen mind1.

  22. Hát nem tudom mi az igazság.
    A leírtak alapján a fickó beszállt a csapatba és az ő beadott kódja lett a project alapja, közben a team-en kívül dolgozott rajta és videón bemutatta, hogy működő megoldása van, míg a team-nek egy demón kívül, ami a környező BT eszközöket detektálja nincs semmije.
    Gondolom ez óriási presztízs és anyagi veszteség a csapatnak, hisz eddig is szépen gyűjtögettek “adományokat”, így a legegyszerűbb menteni a mundér becsületét azzal, hogy tolvajnak kiáltják ki azt aki eredményesebb volt náluk.

    Persze bármi lehet az igazság, de a leírtakból és felmutatott eddigi eredményekből nekem ez jött le.

  23. Lehet hogy én vok tudatlan vidéki bunkó de kiaza zibri?

  24. @Daneealama: az, aki kiadta a ziphone-t (iphone unlocker and jailbreaker 2.0 előtt)

  25. Amúgy ez tényleg érdekes, azon kívül, hogy ilyen tolvaj olyan tolvaj mást nem nagyon tudnak mondani. De ha minden amit bemutatott azt lopta akkor hogy lehet, hogy a ibluetoothproject csapat mégsem tud felmutatni még ennyit sem? Ez a “hello world-ön kívül nem küldtél semmit” duma is nagyon gyenge, ha ennyit tudott MeDevil hogy lehet, hogy bevették a csapatba? Ez a dolog nekem eléggé sántít.

  26. Nincs ezzel olyan nagy baj (oké emberileg van), a nagyoknál is így megy ez. Mi, felhasználók csak nyerhetünk a versengésen.

  27. szerintem az is lehet hogy medevil igazat mond.

    masreszt pedig, nem rossz hogy a 2 kulon bluetooth projekt fut. versenyeztetes! 🙂 igy legalabb gyorsabban fejlodik majd mindketto. 🙂

  28. Hali! Tényleg érdekes a téma és én is várom már, h legyen vmi komolyabb előrehaladás a Bluetooth projektben, de h ez az első minden felhasználó kívánság-listáján… Én speciel sokkal jobban örülnék ha végre lenne flash támogatás. De kinek mi a fontosabb.
    Egyébként meg had versengjenek csak, az már az ő problémájuk. 🙂

  29. sziasztok ki tudja hogy mikor lessz belöle valami??mert nagyon várom már!!!!!!

  30. Sziasztok!
    Nah valaki tud valami újat?


Add a Comment