fbpx Skip to content

A következő cikket Andris írta, aki nemrég csatlakozott az szifon.com fejlesztői csapatához.

Nemrég tettlegesen is csatlakoztam az szifon.com fejlesztői csapatához – aki nem tudná kik ők, akkor talán úgy lehetne bemutatni őket, hogy az egyik, iPhone-nal komolyan foglalkozó közösség. Ők csinálják az ifhone.hu-val közösen az iPhone nemhivatalos magyar fordítását illetve sok más hasznos tevékenységgel szolgálják az iPhone-használókat.

Ez azért is dicséretes, mert míg a hivatalos Apple képviselet eddig nem mutatott fel sokmindent az iPhone magyar viszonylatokba való beillesztéséért, addig ez a csapat folyamatosan tevékenykedett: magyar billentyűzetkiosztás, Carrier logók a magyar mobilszolgáltatóknak, magyar lokalizáció, és még pár fontos módosítás.

Abban nem tudok nyilatkozni, hogy vajon a hivatalos képviselet miért nem tart sehol; azért-e mert minden egyes lefordított szó után konzultálni kell-e a Nagy Apple-lel, vagy szimplán azért mert abszolút nem érdekli az Apple-t ez a kis piac és ezért nem is szán kellő mennyiségű erőforrást az itthoni fejlesztésekre. Bár inkább az utóbbi lehetőségre voksolnék, tudtommal 1 azaz egy darab ember készíti a teljes Mac OS X fordítását és gondolom most már az iPhone-ét is…

Az azért zavar a mostani fordításban, hogy rengeteg félrefordítás van benne, de olyan szintű, hogy az angol kifejezést félreolvasta a fordító, és emiatt más szót fordított le magyarra 🙂 Nos az ilyesmi dolgokban nagyon szeretem az igényes munkát, és nagyon zavar, ha valami nem tökéletes. Pont ezért szálltam be én is a munkálatokba nem olyan régen, szerettem volna én is hozzájárulni a lehető legjobb tudásommal a munkálatokhoz. Remélem sok hasznos dologban tudok majd segíteni. A fordításokat egyelőre nem kezdtem átnézni, viszont a szolgáltatók logói szerintem nem voltak igényesen elkészítve, amik a bal felső sarokban csücsülnek a térerősségjelző ikon mellett. (Nem akarok megsérteni senkit!) El voltak csúszva, teljesen más betűtípus, összecsapott munka, na. Úgyhogy a napokban folyamatos visszajelzések mellett elkészítettem mindhárom magyar szolgáltatónak a Carrier logóját iPhone-ra. Alábbiakban lehet őket megtekinteni és a hozzászólásokban kérem szépen építő jellegűen véleményezni. A szürke gradiens alapúaknál érdemes megfigyelni azt a halovány 1px-es alsó fehér “árnyékot” amit az Apple is alkalmaz a legtöbb felhasználói felületén. Erről szól itt is a dolog, beleilleszteni minél jobban a mobilszolgáltató logóját az összképbe, úgy, hogy megmaradjon az egyedisége.

Pannon fekete alappal Pannon világos alappal
Pannon

T-Mobile fekete alappal T-Mobile világos alappal
T-Mobile

Vodafone fekete alappal Vodafone világos alappal
Vodafone

Kicsit várni kell még, mire bekerülnek az új logók az szifon.com-s Cydia repository-ba, de akit érdekel és megcsinálná magának, az letöltheti külön a logókat alább. Akinek pedig kellenének a forrásfájlok is, az jelezze és eljuttatom hozzá!

Az eredeti cikk és a letölthető fájlok itt találhatók:
http://dev.kreative-labs.com/devblog/2008/10/25/iphone-carrier-logo-frissitesek/

[poll id=”16″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

60 Comments

  1. t-mobile esetén nekem személy szerint inkább az itt találhatóak jönnek be (thx to zoltan): http://zoltan.try.hu/1phone/

    amúgy a t-mobilosnál a baloldali képre kattintva is a térképes kép jön be.

  2. Javítva, köszi!

  3. meg ha megnézed a t-mobile logóját, nincs külön T utána.
    http://www.t-mobile.hu/img/logos/logo_t-mobile_hu.gif

    ezért is inkább az eddigi logó tetszik jobban, amit zoltan 2px-lel fentebb tolt, és így már egy vonalban van mind a logó teteje, mind az alja a térerőt jelző csíkok tetejével és aljával.

    de téged mindenképp köszönet illet, hogy ha már az Apple vagy a T nem foglalkozik a dologgal, te is azok közé tartozol, aki veszi a fáradtságot, és megcsinálja. 🙂

  4. Igen, enis igy vagyok vele 🙁 Ezt mar jeleztem Andrisnak is a csatin, nekem valamiert ez a T logo nagyon nem jon be. A pannon es a voda kiraly, de a t nagyon nem tetszik 🙂 Mint mondtam is neki, maris valtozna a velemenyem, ha ez a fajta T lenne rajt, nem a csupa rozsaszin: http://csomalin.elte.hu/~zoltan/1phone/Default_CARRIER_T-Mobile%20HU.png
    Amugy grat, szep munka!

    Kerdes: Mostantol mar ezeket lehet csak feltenni cydiabol, vagy esetleg a javitott, feljebb vitt tmobile logosat is? (Nekem a logo miatt maradna a regi)

  5. Azért ragaszkodom a sima kiíráshoz és a T logóhoz, mert így egységes a három szolgáltató feliratának és ikonjának megjelenése.
    Ennyi erővel a Vodafone-nak is más betűtípussal kéne írni a nevét és a Pannonnak is azzal a vékonyfajta sans betűjével. Kuszaság lenne, én mondom 🙂
    Egységes, konzisztens megjelenésre törekedünk.

  6. Szavazás kirakva 🙂

  7. Nagyon köszönjük ismét a munkát, valóban nagyon jó dolog, hogy emberek szabadidejükben másoknak segítenek munkájukkal. Akármilyen is az adott munka értékelendő!
    Azonban, sajnos én még mindíg nem tudom, hogy tudom felrakni! Annyit olvastam és keresgéltem…. valaki tudna segíteni ajánlani egy módszert ami műxik?
    “Kicsit várni kell még, mire bekerülnek az új logók az szifon.com-s Cydia repository-ba”
    Ez azt jelenti hogy letölthető lesz, Cydia-ból és magától bekerül a helyére??? Pls mond hogy igen 🙂

  8. Az iteni T-mobile-os jobban tetszik. Ha meg be is lett pozicionálva akkor még jobb. 🙂
    Andris: Értem én hogy így egységes, de úgyis mindenki csak a sajátját bámulja. Másrészt meg ha egy cég logóját átírod más betűvel az már nem is logó… És félre ne érts nagyon becsülöm hogy próbálsz tenni az ügy érdekében és nem csak vársz, hogy valaki megcsinálja helyetted.

  9. Nem a logót írtam át, a szolgáltatók feliratai egyformán vannak írva és csak az apró logó a végén más mindegyiknél.
    Igazad van, hogy mindenki a sajátját bámulja csak, de a készítő szerintem egyértelmű, hogy arra törekszik mingig, hogy a lehető legegységesebb legyen minden változat és ne legyenek belőle kilógó vadhajtások, amik nem olvadnak bele a kezelőfelületbe. Szerintem ergonómia.

  10. Szerintem ha már a javítás szóba került lehetne kicsit feljebb a magenta T, egy kicsit izmosabb de semmiképp sem utána mégegyszer. Egy T elég ….

  11. Az előző T-Mobile-os tényleg sokkal jobb volt szerintem.

  12. Az első Vodás és Pannon-os logót én követtem el 🙂

    “(Nem akarok megsérteni senkit!) El voltak csúszva, teljesen más betűtípus, összecsapott munka, na.”

    🙂

    Amiért mosolygok az az, hogy semmiféle munka nem volt.
    Tekintve, hogy egyszerűen letöltöttem a két szolgáltató sajtó oldaláról a hivatalos logókat és lekicsinyítettem.
    Az eltérés amiatt volt, hogy az Apple által használt eredeti png szélessége eléggé rövid volt, ezért került a Pannon virág a szöveg mögé és ezért lett a Voda logó átrendezve és lefelezve csak Voda feliratra. Később derült ki, hogy nincs ennyire limitálva a méret. (A voda logó azóta átküldésre került)

    A te Vodás logód (meg az én első verzióm is) hibás, mert a cseppnek a felirat előtt kell lennie az arculati kézikönyv szerint. 🙂

  13. 🙂

  14. Valaki le tudná írni pontosan, hogy honnan használja a telefon a logot? Előre is köszi!

    Andris: Ha már annyira ügyelsz a részletekre a magenta T-betűt ami nálad a logót hivatott jelképezni milyen megfontolásból torzítottad össze? Nem fért már el? 🙂

  15. Én ezt a verziót küldtem át az Admin-nak, ez a Voda hivatalos logója.

    http://kepfeltoltes.hu/081025/545417715IMG_0001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    Ha megváltoztatod a betűtípust, akkor az már nem logó, ilyenkor a lehetőség szerint közelíteni kell az eredetihez, vagy megtartani 1:1-ben.
    Egységességre nincs szükség, mert mindhárom cégnek más az arculata és egyszerre a 3 logó nem jelenik meg a készüléken.

  16. saybo:

    A szolgáltatód Carrier Bundle-jében vannak a logók png formátumban.

    A Voda pl.:
    System/Library/Carrier Bundles/Vodafone_hu.bundle

  17. mordon fele vodafone, regi(majd en fele)tmobile es andris fele pannont a nepnek!
    erre a haromra szavazok, bar engem csak a pannon erint!

  18. Szerintem is az előző T-Mobile-os jobb volt, szolgáltatók különböző arculata is hozzájárul(t) a szolgáltatóválasztáshoz, nem szabadna, hogy egységes legyen feliratuk és ikonjuk megjelenése.

  19. hali. ezt a két új logot bemásoltam a carrier könyvtárba töröltem a régieket de nem változik a logo..mit csesztem el
    ?

  20. Na most látom már de csak ha megnyitok valamit.az alap képnél még mindig a régi van

  21. A telefonszám-formátum javítás + logó fix a Cydiából jól sejtem hogy kompletten cseréli a T-s carrier bundlet? Mert csak a billentyűzetemen magyarra változtak a feliratok tőle. (szóköz, sorvég…) Pedig nincs fenn magyarítás csak bill fix és eddig angol volt.

  22. Mordon: Köszönöm! Köszönöm! Köszönöm!
    Végre meg kaptam ezt az egyszerű választ. 🙂
    A gondom, hogy nem magyar szolgáltatónál vagyok ami nem lenne baj, de nincs meg a saját szolgáltatóm Vodafone_xx.bundle könyvtára. Van Vodafone_au.bundle, Vodafone_cz.bundle és még vagy 10 országé, de a sajátom nincs!
    Tud ebben segíteni valaki?

  23. Melyik a szolgáltatód? És mit ír ki pontosan felülre?

  24. Vodafone UK és most iPhone-t 🙂 mert ezzel a programmal http://ifuntastic.com/ is csak ezt tudtam módosítani. Nem tudtam behuzni a logot a sajátom helyére ahogy a program engedné, mivel nem volt sajátom már itt sem. És mikor a segítséged alapján SSH-n belépve megkerestem a könyvtárat, itt sem látok Vodafone_uk.bundle cuccost. Szal… ez van… eddig.

  25. Állítsd vissza a gyári kiírást, ha meg tudod mondani, hogy mit ír ki gyárilag, akkor tudok készíteni neked saját bundle-t.
    Kell még a hangposta szám és az APN, meg ha van hozzá, akkor a password.

  26. Anno mikor elsőnek volt ez a logofrissités, ott olvastam, hogyan lehet átrakni a T-mobile logókat. Ott leirtak alapján mindenki berakhatja magának az eredeti T-mobile logót, nekem is az van. Az a legjobb:)

  27. Volt egy cikk, ahol először átrajzolták a voda/pannon logot, ott a kommentek közt ott van, hogyan kell átirni a logot. Users könyvtárban kell azt hiszem a carriert átrakni. De passz melyik cikk pontosan, akkor megcsináltam már a “zoltám féle” tmobile-ost.:)

  28. Igazából fent nem látszik csak ennyi: voda…
    De a carriers settings-ben: vodafone UK (3G) és vodafone UK hálozatot is talál, és ezeket írja. Hogy most melyiken van nem tudom ugye, mert automatic-on van. És fent ahogy írtam csak voda… látszik 🙂
    APN: internet user: web pass: web
    Hangposta: hálozatról 121 amugy +447802 090100
    Mindenesetre nagyon köszönöm, hogy foglalkozol a dologgal, de nem vagyok benne biztos, hogy ez a téma ide tartozik, nem akarom hogy tele irogassunk itt mindent. Talán máshol kellene folytatni… esetleg skype?
    Köszönöm.

  29. na, megkerestem pontosan a dolgot:

    Ha valaki már megunta a színtelen T-Mobile feliratot a Carrier Logo-ban, akkor itt egy tipp, hogy lehet kiszedni pl a Német verzióból a magenta T-s változatot, amit Cydia-ban TMobile Carrier Logos néven található (a legirással ellentétben nem USA hanem Germany). Sikeres telepítés után a következőket kell tennünk:
    1.) a telefon fájlrendszerében navigáljunk a /System/Library/Carrier Bundles/TMobile_Germany.bundle könyvtárba
    2.) keressük meg a Default_CARRIER_TMOBILE.png és FSO_CARRIER_TMOBILE.png fájlokat
    3.) másoljuk át ezt a két fájlt a /System/Library/Carrier Bundles/TMobile_hu.bundle könyvtárba
    4.) navigáljunk a /System/Library/Carrier Bundles/TMobile_hu.bundle könyvtárba
    5.) nevezzük át a Default_CARRIER_T-Mobile HU.png és FSO_CARRIER_T-Mobile HU.png fájlokat úgy hogy a teljes fájlnév után írunk “.bak”-ot, tehát a fájlok .png.bak-ra végződnek ezután
    6.) a TMobile_Germany.bundle könyvtárból idemásolt fájlokat nevezzük át úgy hogy a Default_CARRIER_TMOBILE.png legyen a Default_CARRIER_T-Mobile HU.png, az FSO_CARRIER_TMOBILE.png legyen az FSO_CARRIER_T-Mobile HU.png
    7.) Ügyeljünk a kis- és nagybetűkre!!!
    8.) Indítsuk újra a telefont, és élvezzük a csodálatos (nem teljesen tökéletesen igazított) T-Mobile logónkat
    !!!! FONTOS !!!
    ehhez képest a változás annyi, hogy mindezt A !!!! /user/Library/Carrier Bundles/TMobile-hu.bundle !!! helyen kell megcsinálni:)
    ekkor lesz a Zoltán által említett tmobile logo.

  30. Oneill: írj egy mailcímet, vagy MSN címet

  31. Saybo: A T betűt arányosan kicsinyítettem, az eredeti logóban is ilyen keskeny.

    Az apró képecskéket azért tettem a felirat mögé, mert akkor jobban összefut a térerősségmérő a szöveggel és csak utána szakítja ezt meg a logó.

    Értelmezzünk pár szót, még mielőtt félreértéseket szül:

    Az én értelmezésem szerint a Carrier logo a teljes kép, ami tartalmazza a szöveget és utána a szolgáltató kis ikonját.
    Ikon vagy logó: A szolgáltató logója (itt szöveg nélkül)
    Megpróbálom ezeket következetesen használni 🙂

    Az viszont azért öröm számomra, hogy a nagytöbbségnek tetszenek az új Carrier logók 🙂

  32. Szubjektiv vélemény, de nekem a “A “Magyar tel/logo fix 2.1 “-ben lévő T-moble logó jobban tetszik mint ez.
    De amúgy mind nagyon szép munka

  33. Ami engem zavar az az, hogy vodafonenál a wifi melett forgó gyűrű a hely hiánya miatt átkerült az óra jobb oldalára. Szerintem jobb lenne kis v betűvel írni és akkor talán elférne.

  34. eh? nekünk ezt nem sikerült még elérni :p

  35. ejha ! Ez előfordulhat abban az esetben, ha megelőzően használtál már make it mine -t ill. egyéb winterboard témákat.

  36. az az igazság, hogy nem használtam témákat, mert az alap jön be a legjobban. na mindegy annyira nem zavaró, csak érdekes 🙂

  37. Helo,

    Gratulálok ehhez az egészhez amit műveltek!

    Elcsesztem a carrier logo fix-et, mert valamijen packageket leszedtem cydiából. Ha próbálom újratelepíteni a repositoryból, elszáll, hogy “unmet dependencies”.

    Minek kell fönt lennie, hogy menjen?
    (keresném, de nem tudom hogy kell. Legalább állítsatok irányba 🙂

    danke

  38. Hali!
    A segítségeteket kérném.
    Feltelepítettem, de mivel a készülék Holland T-s ezért a T-logot telepítette, én pedig vodával használom.
    Esetleg tipp valakinek, hogyan tudnám felrakni a vodás logot?

    Köszi

  39. Köszi 🙁

  40. killingb ! amúgy csak a logo a gond? cseréld ki a mappában a két logot
    System-> library->carrier bundles->T-mobile bundles

  41. jaa voda . hu bundles :-))

  42. Sajnos nem ez a gond, a T-s logot sem teszi ki csak telepítésnél írta ki a cydia-ban, hogy “mivel te t-mobilos vagy ezért most telepítem a t-mobile logot” valami ilyesmit.

  43. de magát a png-t cseréld le!

  44. Ezt értem és le is cseréltem volna már rég (ez volt az első gondolatom), ha volna vodafone-os hu mappa, de nincs!

  45. azt keresd meg amiben a mostani logod png-je van

  46. nincs logom csak ennyi: voda…

  47. valamelyik carrier bundles-t csak használja a rendszer. azt találd meg, sajna jobb 5 letem nincs

  48. Rajta vagyok! Köszönöm 🙂

  49. Hali! Iphone Turbosimes 3g -hez szeretném megcsinálni! Minden stimmel csak nem jelenik meg a Logo hanem marad H pannon – miért? Köszönöm

  50. hát ez dúrva… 2 napja látogatom ezt az oldalt de eddig mindent meg tudtam csinálni pedig nem vok nagy májer. csak így tovább!!!!

  51. Sziasztok.

    Segítsetek légyszives ,sehogysem sikerül kicserélni a logot (pannon)

    előre is köszi

    e-mail:[email protected]

  52. k.tomi@ menj a system/library/carrier bundles mappába ott a szolgáltatód_hu.bundle mappában kell kicserélni a png kiterjesztésű file-okat

  53. @miki315: de nem működik. kicseréltem a 2 filet ,ujraindítottam de semmi !

  54. Meg tudja valaki írni pannon os carrier logot hogy kell feltenni??
    System\library\Carrier Bundles könyvtárban pannon nincs.

  55. 3.1.3-nál hogyan lehet kicserélni a T-s logot sajátra? Tpot-tal nézem, de mintha erősen megváltozott volna a könyvtárszerkezet… 🙁


Add a Comment