fbpx Skip to content

Gondolom most már lassan mindenki ismeri a ziphone-t. Amit igazából tudni kell magáról a ziphone-ról, hogy ez a program tette lehetővé, hogy most már tényleg mindenkinek kikódolt iphone-ja legyen Magyarországon ill. a világon bárhol máshol, s ne kelljen mindenféle X-sim meg egyéb hw. kikódolás. Röviden jelenleg ezzel a programmal bármilyen iphone kikódolható: 1.1.1 1.1.2 1.1.3 1.1.4 OTB/NEM-OTB.

Most, hogy mindenki tudja már mit is jelent a ziphone, megismerkednénk a létrehozójával is, akinek a beceneve: Zibri.

111217899_9be4af6169_s.jpgZibri hozta létre nekünk durván 3 hete és fejlesztgeti napról – napra. Zibri 1 középkorú, magát átlagos embernek valló férfi, aki naponta több mind 15 órát feketet abba, hogy nekünk a legfrissebb szoftveres iphone/ipodtouch -unk legyen. Tehát ő lenne zibri, aki valójában igen nagy súlyt hordoz a hátán. Közél a háromnegyede az iphone-os társadalomnak várja nap mint nap tőle az újabb infórmációkat, s akkor az email-ekről a blog + chat és a fórumok-ról ne is beszéljünk!

Egy hete úgy döntöttem felkeresem zibrit, hogy kérdezzek tőle ezt-azt, pár nap után el is értem, de annyira elfoglalt, hogy lehetetlen volt tőle bármit is megkérdezni. Kértem őt, hogy valamikor probáljon már meg rám szakítani 10 percet amiben feltennék neki maximum 8 kérdést. Ebbe ő beleegyezet és tegnap este sikerült is egy interjút készítenem vele… Ezúton szeretném megköszönni neki mindazt, amit tett és amit még fog és ezt a kicsinyke 10 percet 🙂

íme az interjú:

Hello zibri!
Gondolom rengeteget “dolgozol” mostanában az 1.1.4 müködésén, holott az 1.1.3 is csak most lett “készen”.
Először is szeretnék a világon mindenki nevében, de legföképpen a magyar iphone tulajok nevében köszönetet mondani az ziphone softveredért, s nem csak neked hanem azoknak is akik neked segítettek bármiben…

1. Az első kérdésem logikusan az 1.1.4 -re irányúlna, hogy hogyan érzed, teljesen ugyan úgy fog menni mint 1.1.3-an minden fennakadás nélkül ?
 
Zibri: Én csak a törést+jailbreak-et+installert biztosítom, aztán jöhetnek a programfejlesztők és installátor karbantartók, fejlesztők. Szóval kérdezd Őket 🙂 !
 
2. Véleményed szerint az apple az 1.1.4 -nél már megnehezítette a munkádat vagy nem tett semmit ez ügyben?

Zibri: Pont leszarják/nem érdekli őket. Mellesleg én még fel se raktam az 1.1.4-et.

3. Továbbra is várhatóak az 1.1.3 -as 2.4 -es ziphone-ra fejlesztések? Vagy mindig a legfrissebb lesz a soron?
 
Zibri: A 2.5-ös menni fog, az 1.1.4-el, csakúgy mint a 2.4-es tette a 1.1.3-al.
 
4. Azt mindenki tudja, hogy rengeteg időt fektettél, hogy az OTB-s telefonokat feltudd törni, ez végeredményben min múlott? Szerencse? Idő? Véletlen? Tudás? 🙂
 
Zibri: Keress rá bátran a “zibri firmware” kulcsszóra a google-ban. 20 év munkájának eredményét fogod találni, kb. mindent módosítottam ami a kezeim közelébe került. A szerencse sosem került képbe.
 
5. Jelenleg hány olyan ember van körülötted aki segíti a munkádat és (nick)nevükön is neveznéd légyszives?
 
Zibri: Semennyi. Egymagam vagyok a csapat.
Segítenek néhányan a különböző nyelvekre történő fordításoknál és a site-ok esetében sok dologban, akiknek amúgy megvan a saját sitejuk a ziphone.org-on.
A ZiPhone.org ajtaja nyitva áll, de csakis tehetséges emberek előtt.
 
6. Mit szólnak a körülötted lévők, hogy te ezzel foglalkozol és, hogy a fél világ ismer téged? Gondolom naponta több száz email/ircpm-ed van ezeket, hogy fogadod? És az embereket számítanak is rád, tehát ezt csak úgy most már nem hagyhatod abba… olyan mintha egy kormányfő lennél 🙂
 
Zibri: A legtöbb időt a kommentek moderálása (sok a spam más oldalkról) és a válaszadás veszi el, mivel még a legidiótább emailekre is válaszolni szoktam.
Azért csinálom, mert szeretem. Ez nem arról szól, hogy “az emberek számítanak rám”, bár kétségtelen, hogy mindez megtisztelő. Tulajdonképpen ez boldoggá is tesz.
A lényeg, hogy a precíz és tiszta, pontos munkát szeretem. Ez az oka annak, hogy nem dobtam ki azonnal a 2.5-öst. Egyszerűen tökéletesnek akarom tudni és kész.
(Mellesleg a szűz a csillagjegyem, ez azt hiszem magáért beszél, ha érted mire gondolok.)
 
7. Én mindig csodálkoztam azon, hogy az apple nem keresi fel ezeket az embereket, akik feltörik, vagy éppen nagyon fontos/jó programokat írnak az iphone-ra. Téged felkeresett az apple vagy valamelyik alkalmazottja?
 
Zibri: Nem, nem kerestek, email-t se írtak és igazság szerint örülök is, hogy nem tették. Nem jött el még az ideje. Előbb alkotnom kell valamit ennek a vilgának, aztán elképzelhető hogy szóba állok az Apple-el, a Microsoft-al vagy a médiával.
 
8. Utoljára azt szeretném megkérdezni, hogy te milyen fejlesztésekre számítasz, milyen új iphone tulajdonságokat szeretnél a jövőben, amit az apple megcsinálhatna?!
 
Zibri: Hogy én?
Rossz emebertől kérdezed.
Kérdezd “az emberek”-et 🙂
—————————————————————————-

The english version:

Hi zibri!You must be ‘workin’hard on new 1.1.4 firmware, however the 1.1.3 has just been ‘finished’ lately.
First of all, I’d do like to say huge thanks for your ziphone software on behalf of the whole world, but especially on behalf of the Hungarian iPhone users. Needless to say, thanks goes out to your ‘assistance’ if there were any 😉 !1. My first question logically would be pointed to new 1.1.4, What do you think, will it be great workin without any crashes like 1.1.3 did?

Zibri: I only provide unlock+jailbreak+installer. Then it’s up to app developers and installer maintainers. Ask them! 🙂

 

2. In your opionion, Apple made your (our) work harsher with 1.1.4 or did noting new ’bout it?

 

Zibri: They just don’t care. And I haven’t even installed 1.1.4 yet.

 

3. Are there any upgrades scheduled for 1.1.3, v.2.4 ziphone, or always the latest will rule the ‘life’?

 

Zibri: 2.5 will work with 1.1.4 as 2.4 worked with 1.1.3.

 

4. Everyone knows that you spent huge amount of time to crack OTB phones, but what was the key to it as you look back? Luck? Time? Fortune? Knowledge? [You can be sincere! 🙂 ]

 

Zibri: Search for “zibri firmware” on google. It’s 20 years I modify almost everything I get my hands on. No luck has ever been involved.

 

5. How many person is around you assistin’ the uprgadin processes? Would you name them (of course with their nickes) ?

 

Zibri: Nobody. I am a one-man-band. People is assiting me for language translations, sites and many things. And they all have their own page on ziphone.org. ZiPhone.org doors are open to talented people only.

 

6. What are the responses around you, that you work with these stuffs, so as at least half of the modern world knows you..etc? I assusme, that hundreds of emails/irc pm-s you get every day, how you manage/accept that personally? Do you think that these people count on you, thus you cant stop doin’ your ‘world” like a king his country?

 

Zibri: I spend more time moderating comments (lots of spam from other sites), answering them and I answer all non-dumb emails.

I do this for my pleasure. It’s not because of people “counting on me” but I am honoured they do. And very happy lately. And motivated to do a clean and solid work. That’s why I don’t release 2.5 immediately. I need it to be perfect. (and I am a Virgo, if you know what it means)

 

7. Personally I’ve been wonderin, that Apple is not after those men crackin’, or very important sw-s they write onto iPhones. Have you been asked/found by any employee of Apple?

 

Zibri: Nope. They didn’t call, or email. And I am happy they didn’t. It’s not the right time.
I first need to show something to this world. Then maybe I will talk to Apple, Microsoft or media.

 

8. The last question for today would be, that what kind of upgrades you are expecting, and what kind of new iPhone properties should be done by Apple that you would personally like to see in the future?

 

Zibri: Me ?!

You are asking the wrong person.

Ask people 🙂

 

http://www.ziphone.org

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Nehany dolgot elfelejtettek reszletesen kifejteni, ami azert levon a “mester” erdemeibol:

    1, A Ziphone felhasznalta az anysim1.3 toreset, sokak szerint egyszeruen lenyulta mielott a DevTeam kiadta volna.

    2, A Ziphone Bootloader butitasa es baseband torlese ugyancsak lenyulas, GeoHots volt az aki kidolgozta.

    3, Annyira gyorsan probalta kihozni az elso verziot hogy azt sokak telefonja banta, (nekem 9 oras ekstra munkat adott vele) es naponta tobbszor hozott ki feljavitast hogy foltozza a hibakat.

  2. Nekem legelső ziphone-al ment a telefonon nem volt vele gond, egyébként szerintem a dev team 1.1.3 verziója siralmas bolt több volt a fix mint maga a verzió ez ahoz képest…

  3. Ha beirom a google ba a “zibri firmware” -t nekem csak ezt az írást jeleniti meg 🙂

    Egyébként meg valóban gyanusan flegma a csávó… lehet, hogy nyúlta csupán… az biztos, hogy sosem volt még ilyen egyszerü feltörni az iphone-t! Még egy nyugdílyazott krampácsoló is meg tudná csinálni!

  4. Nallam anno az 1.1 Mac futas kozben lefagyott, rament az ejszakam. 🙁

    Valoban nagyon egyszeruve valtak a dolgok, de azert nem art az ovatossag.
    Az a pont ahol a Ziphone visszabutitja a bootloadert 3.9-re nagyon erzekeny. Ha a folyamat megszakad valami miatt (pl. aramszunet vagy kontakthiba) akkor kesz, mehet a telefon a kukaba. Ennek persze kicsi a valoszinusege, de ha megtortenik akkor a feljavitasi probalkozasaink vegere ertunk. 🙂

  5. ez ezért, vagy élj paks(on)(mellet) vagy pedig szerezz be 1 szünetmentest 50.000FT -ért 😀 Egyébként tényleg kicsi az esélye.


Add a Comment