fbpx Skip to content

Hányszor fordult már elő veletek, hogy azért nem mertetek elmenni külföldre, mert nem beszéltek semmilyen idegen nyelvet vagy, hogy hirtelen nem jutott eszetekbe egy-egy kifejezés? A német Jourist Verlags GmbH által fejlesztett Úti tolmács ilyen helyzetekben hivatott segíteni. Ne ijedjetek meg, az alkalmazás magyarul kommunikál velünk. Az egész program offline, tehát nem kell hozzá internetkapcsolat.

Az alkalmazás 23 nyelven tud: amerikai és brit angol, német, francia, spanyol, olasz, portugál, dán, holland, finn, svéd, norvég, lengyel (az alkalmazáson belül véletlen Vengyel –nek lett írva), cseh, szlovák, orosz, görög, török, kínai, japán, koreai, arab, héber.

Minden egyes nyelven belül 15 darab témakör és ezeken belül különböző számú téma közül választhatunk.

A következő témaköröket találhatjuk meg a tolmácsban: alapok, utazás, szálloda, helyi közlekedés, városnézés, bank, kommunikáció, az étteremben, ételek/italok, vásárlás, javítások/mosás, szépségápolás, a rendőrség hívása. Ezeken belül összesen több mint 2100 kifejezés található. Például az alapok témakörön belül olyan alapfogalmak találhatók, mint az „Igen/Nem”, „Mennyi?/Hány?”, „Értem/Ne Értem”, az elköszönésnél pedig a „Viszontlátásra” vagy pl. az „Ez a névjegykártyám” kifejezés.

A kifejezéseket a szöveges fordításon kívül anyanyelvi kiejtéssel is meghallgathatjuk.
A kiejtést legkönnyebben úgy hallgathatjuk meg, hogy a szöveg melletti kis képre tapizunk. A felsorolt lehetőségeken kívül képillusztrációt is kapunk a kifejezésekhez. Ha ez még nem volt elég, akkor a kínai, japán, koreai, orosz, görög, arab és héber nyelveknél fonetikusan is le vannak írva a kifejezések, nem csak saját írásjelükkel.

A kifejezések közötti böngészést a beépített kereső nagyban elősegíti, így csak elég beírnunk egy kialakult helyzettel kapcsolatos szót és máris láthatjuk, hogy milyen lehetőséget kínál a tolmács. Például ha arra szeretnénk valakit megkérni, hogy csináljon rólunk egy fényképet, csak elkezdjük beírni a keresőbe a fénykép szót és már láthatjuk is a „Készítene rólam egy fényképet?” kifejezést. Ha éppen egy olyan embert szólítottunk le, aki a kiválasztott nyelven nem beszél, akkor elég a képernyő jobb felső sarkában lévő földgömb ikont megnyomni és máris válogathatunk a 23 nyelv mindegyike közül 🙂 Hibaként talán nem hozható fel, de ilyenkor az írott szöveget nem látjuk csak a kiejtés halljuk. A kereső mezővel kapcsolatban extraként megemlítendő, hogy a kifejezések nem csak a magyar nyelvű, hanem az idegen nyelvű megfelelője szerint is kereshetők.

Egy apró bakit észrevettünk. Ha teljes méretben böngésszük végig az adott témán belüli kifejezéseket, akkor a fenti számláló kis nyelvi hibával küszködik, amit rögtön az elején észre lehet venni: „1 ból 27”. A hiba okát nem tudni, de biztos vagyok benne, hogy javításra fog kerülni. Mivel rengeteg kifejezés található a tolmácsban, így fordítási hibát nem igazán tudtam keresni, de ha valaki használja az alkalmazást és talál ilyet, az jelezze felénk és megpróbáljuk továbbítani a fejlesztőknek.

Láthatjuk, hogy azért az infó résznél is van némi baki. Pl. a “Done” gomb nem magyar, illetve az “Az Appstore további termékei” szövegből nem derül ki, hogy a saját termékeikre gondoltak.

Az alkalmazás megvásárolható a Magyar AppStore -ban 7.99€ ellenében. Említést érdemel talán az, hogy a telepítéshez legalább 1.3 GB helyre van szükség, mivel először felkúszik a telefonra az 539 MB-os .ipa és ott kerül kicsomagolásra.

Az elmaradhatatlan videó:

forrás: NapiiPhoneApp.hu

Olvasd el a hozzászólásokat is

47 Comments

  1. Jópofa progi, az ötlet 5-ös!
    Kis off: miért jelenik meg a szifon.com az iPhone-omon 1hete lassan normál nézetben?? Mindíg ezen olvasom, és így eléggé zavaró!

  2. @Mad6: előző postnál leírtam. Ki lett kapcsolva a mobiltéma mert valamiért nagyon bugos az oldalon.

  3. nagyon jó kis alkalmazásnak tűnik és egy csillagos ötös érte, hogy offline 🙂 esetleg kitalálhattak volna valamit, hogy ne kelljen az össze nyelvet felrakni, ha mondjuk csak Csehországon keresztül Németbe utazunk. (sok az a majd 2 giga, ha 16 gigás telefonnal megyünk nyaralni és a navigon is eszik majdnem ennyit)

  4. @jarodfree: Tessék elolvasni még egyszer. A telepítéshez kell 1.3 GB. Nem foglal annyit a program. Felmászik a telóra az 539MB -os ipa és azt utána telefonon tömöríti ki. Ergo utána az ipa törlésre kerül, ergo nem fog 1.3 Gb -ot foglalni csak a telepítés alatt.

  5. @jarodfree: Azt max. úgy lehetett volna megoldani, hogy külön mindegyik nyelvre megcsinálják az appot vagy a programon belüli telepítési lehetőséggel, de ahhoz viszont már netkapcsolat kellett volna.

  6. Infy teljesen jogos, akkor 760 mega lesz kb. a végén. Az se kevés, de már sokkal jobb. A programon belüli telepítés szerintem pont jó lenne, akkor mondjuk az alapprogram angollal 3 dollár és 1 dollár minden plusz nyelv. Ha minden nyelvet megveszel többre jön ki, de általában a legtöbb embernek nem kell mindegyik.

  7. Mi is gondoltunk amúgy erre! szóval 1-2 dolgot fogunk javasolni a fejlesztőknek! írjátok az ötleteket, javaslatokat! 😉

  8. Sziasztok!

    Bocs az OFF-ért, pár órája a telóm nem kapcsol be. Reggel még ok volt a dolog, kikapcsoltam, mert eldobta a hálózatot, gondoltam utána ok lesz a dolog. Hát azóta csak alma logó, jön egy töltés ikon felette, majd fagyás. Újraindul, majd ugyanez, de folyamatosan. JB-s a teló, sima 3G, 3.1.2-vel.
    Kontaktok kellenek, mert rengeteget kell hívnom, és nem a kártyán van a sok info.
    DFU módban csak restore-t ajánl fel, de olyankor minent gyalul.
    Vkinek lenne használható infója?
    A töltésnél van vmi progi ami miatt lefagy?
    Előre is köszönöm, nagyon fontos lenne a segítség, ha elindul lementek mindent, aztán mehet a restore…de addig is telefonálnom kellene 🙁
    Bocs az OFF-ért
    Üdv:
    kremoki

  9. az nagyon nagy szívás 1 hete kb már a sims word advan…,és tony ,kölöttem a havira szánt itunes pénzemet.
    létszi valaki küldej el p.ü. a crack verziót mert ez kelene de a “keret”elfogyot pls:)

  10. @Tocso: grat, gyönyörű hsz volt

  11. tom de mind1 rááldoztam a kövi keretre és megvan és megérte:))

    ajánlon mindenkinek annyira nem volt sok :))

  12. @napiiphoneapp: Akkor a napiiphoneapp.hu miért jön be mobiltémával???

  13. kremoki: most nem basztatásképp, de mért olyan nehéz a kontaktlistáról egy backupot tartani a gépen???

  14. kremoki : az enyém is ezt csinálta, már mindent megpróbáltam délután megyek az appsuluteos srácokhoz,ismerik a problémát de aztmondták ha garis akkor irány a tmobile, sokat nemtudok énsem ebből T service lesz 🙁

  15. bocs az enyém 3gs

  16. Vki tud adni egy alternatív linket erről a progiról? Kerestem mindenhol, de sehol nem találtam…Nagyon megköszönném

  17. sziasztok! ez tényleg egy nagyon jó kis progi!ha valakinek kell én tudok adni egy linket ahonnan le lehet tölteni ennek a proginak egy régebbi változatát ami csak 130mb,de ugyan igy használható!

  18. Sosem fordult még elő velem, hogy azért ne mentem volna külföldre, mert nem beszélem az adott nyelvet 🙂

  19. @Mad6: mert nálunk megy rendesen a plugin 🙂 szifon.com -on összeakad valamivel.

  20. @Stifler öcsi: Sajnos nincs alter megoldás. Meg kell venni.

  21. Teljesen OFF!
    Nem tudja valaki, hogy vissza lehet-e kérni valamely alkalmazás árát az Apple-tól, mert mondjuk az alkalmazás teljesen SZ@R????
    ON

  22. @taky1974: Hát talán hosszas levelezés után. Próbálj meg írni a supportnak, de nem reménykedj. 1000000:1 -hez az esélye.

  23. @infy:
    Ok, azt már megtettem. Várok… 🙁
    Amit írtál, az is csak esély nem? 😀

  24. @ Roboka213

    Köszönöm a linket, kipróbálom, és ha jó megveszem

  25. @Roboka213: Nem. Ez angol nyelvű. Tehát angol a az alap nyelv amiről tolmácsol.

  26. Szép és jó ez a napi iphone app, de ne ezzel legyen már tele a szifon, elvesznek a szifonos bejegyzések a sok spam között. Mármint nem tudom mások hogy vannak ezzel, de én magamnak is meg tudom keresni az appokat amire szükségem van. Ha lenne heti két-három ilyen reklám bejegyzés, akkor azt mondom oké, és legalább nem retardált programokkal lenne tele.

  27. Wááá, ez nagyon tetszik!

    A videóban kibökte valami a szemem. Amikor nyelvet választ, akkor a legalján “Vengyel” van, és nem Lengyel!
    Ezért megérdemelhetnék egy promo kódot 😉 😛
    Amúgy is gyenge vagyok idegen nyelvből 🙁

  28. @igali: Semmi gond, két óra mulva meg lesz a tescos változat. 🙂

  29. Sziasztok le szeretném töltei ezt a tolmácsot hol lehet már mindenhol kerestem..nagyon jo kis progi..vki segithetne kösz előre is

  30. Igali tévedsz,pont ez a hiba van kiemelve a leírásban!nem olvastad?bocs!

  31. @desplaca: Nekem jó lenne a régebbi verzió is, csak kipróbálni hogy milyen. Max ha kell majd a bővített kiadás akkor megveszem, ennyiért nem sok 🙂

  32. @Saga24: Igaz 😉
    De egy promo kódnak akkor is örülnék 😛

  33. @igali: Nah, a “Sötét” oldalról tölthető az app! 😀

  34. @IC.hu: elérhetővé tennéd ezt a programot, ha megkérhetlek?(:

  35. Most tesztelik a srácok odaát…..

  36. @maadie:
    Üdv!
    Megoldódott a problémám, egy hozzáértő srác segített, egy phoneview nevű progival. Valszeg a bootolásnál vmi gond volt és többszöri újraindítások között míg nem fagyott le, lementette nekem a fontosab adatokat.
    Aztán restore és most ok a dolog.
    Érdekesség, hogy a helyi T-ben ahová küldtek hogy megnézzék, leellenőrizték a telót a szériaszám alapján, kiderült, hogy 19 napja lejárt a gari, bármit is akarok, csak pénzért nézik meg…
    Mondtam, hogy két évről tudok, de ez csak egy év, így jártam 🙂
    kremoki

  37. Én megvettem, hiszen az ilyen progiknál a frissités nagyon fontos. 🙂

  38. Amúgy elmondanátok hogy igazából mi új van benne ? mert apptrackr-en már 2009 február óta elérhető, magyar felirattal ugyanúgy, annyi hogy nem lehet benne lapozni meg nem annyira színes, de a többi ugyanaz sztem. Na mindegy 😀

  39. @IC.hu:

    egy pontos linket tudnál adni nekünük:):

  40. @pata: google a barátod, egyébként apptrackr.org-on beütöd a keresőbe (ahol még Német illetve Török edition is található:D )

  41. Nem értem miért annyira jó ez a progi, mondjuk japánban hibátlanul felolvastatsz egy kérdést a programmal, aztán honnan szülöd ki a választ?? Mert, hogy azt értelmezni nem fogja ez az biztos.

    Szóval arra kb. jó, hogy elszórakozz vele, de tényelegesen használni nem tudod, mert ha nem beszélsz idegen nyelvet, akkor ezzel sem társalogni de még csak a választ sem fogod érteni.

  42. Valaki egy sima német-magyar , magyar-német szótár progit tudna ajánlani nekem?

  43. Sziasztok!

    Appstoreban megvásároltam az alkalmazást, de a telepítés több próbálkozás során is megállt a szinkronizálás alatt. Hely bőven van a szifonon (3GS 16GB, 3.1.3 JB) , mi lehet a probléma?

    Mielőbbi

  44. Valaki tudd adni egy linket az 1.5 -verzióhoz

  45. amugy csak egy kérdés megvettem az appot mert szeretek ilyen kis dolgokból tanulni sok hasznos szót meglehet jegyezni
    DE MI ÉRTELME olyan mondatoknak benne hogy ” ezt a filmet szeretném előhivatni” vagy “vakuba ,hallókészülékbe , vagy már nem is tudom hová szeretnék elemet venni ” persze benne lehet de csak pár kifejezés van egy egy topic-bak és ilyen régimódi dolgokegy Iphone/Ipodtouch app-ban?
    kicsit fura lenne ha Iphone-omat előkapnám egy boldban és felolvastatnám vele hogy eldobható fényképzetőgépet szeretnék 😀
    de aki meg teljesen nulla egy adott nyelvből az nem tudja pl átfabrikálni a mondatot úgy hogy pl a 70wattos izzót kapjon ne 65 szal jó kis progi kicsit többre számítottam de kommunikálni vele nem nagyon fogsz max magadnak otthon szórakozgatni /tanulni

  46. Nem tud valki egy linket ahonnan ingyen lelehet tölteni ?(torrent oldal)


Add a Comment