fbpx Skip to content

Eredetileg még 23-án reggel keletkezett ez a cikk, de végül nem publikáltuk napközben, mert az ultrasn0w úgyis nagyobb érdeklődést szerzett éppen magának, és legtöbben úgyis azt telepítettétek. Mi meg közben dolgoztunk egész délelőtt a carrier fix-eken adminnal, tesztelgettünk, szitkozódtunk, mert voltak mókák rendesen, főleg pannon esetén.

***

Az Apple közzétett egy összehasonlító táblázatot a három iPhone készüléktípussal kapcsolatban, ami sok kérdésre választ ad, és eloszlat jó pár félreértést is a nemrég megjelent 3.0 és az abban elérhetővé vált új funkciók, valamint ezeknek az egyes készülékeken való elérhetőségével kapcsolatban.

picture-115

A listában az egyes számok jelentései:

  1. A Peer-to-peer kapcsolathoz kompatibilis alkalmazás szükséges, ezek majd az App Store-ból lesznek letölthetőek, ha valaki elérhetővé teszi a szoftverében ezt az opciót.
  2. Az eredeti iPhone nem támogatja a bluetooth kapcsolatot a peer-to-peer-hez. Ehelyett a Wi-Fi-t és a mobilnetet tudja erre használni.
  3. Az MMS egyes régiókban nem érhető el; egyéb költségek felmerülhetnek. Tájékozódjon a szolgáltatójánál.
  4. Internet tethering jelenleg nem érhető el az Egyesült Államokban és néhány más országban. Tájékozódjon a szolgáltatójánál.

Lehetséges hack-ek, amiknek elvileg van létjogosultsága: hangvezérlés, könnyített kezelés. Ezek talán működhetnek még akár 2G-n is. TALÁN.

A videórögzítés annak hardveres támogatása miatt és a hozzá megírt szoftver következtében eddig NEM bírható működésre a korábbi készülékeken. Ezzel kapcsolatban már voltak próbálkozások a 3.0 beta ideje alatt is, de az írisz nem nyílt ki, így a fényképezés funkció is használhatatlanná vált a patchelés következményeképp. Valószínűleg most is meg fognak próbálkozni páran ezt működésre bírni.

Az iránytű és a Nike+ opció kifejezetten külön hadvert igényel, ez sem hozható át a korábbi készülékekre.

Az MMS szintén a szoftver adott hardverre való exkluzív támogatása miatt nem fog menni 2G-n. (Megoldás 2G-seknek: SwirlyMMS)

A sztereó bluetooth hasonlóképp a kiszolgálószoftver és a hardver összekapcsolt működése okán egyelőre nem hack-elhető 2G-re.

A tethering opciója már jelenleg is elővarázsolható, de a számítógépre való csatlakozáskor el is tűnik, amikor a gép felismerné, hogy új eszköz (legalábbis új opció az adott eszköznél) lett csatlakoztatva, így ez is elég valószínű, hogy NEM oldható meg 2G-n.

Tehát akkor akiknek még mindig nem világos a fentiek alapján, a hivatalos álláspont a következő:

  • A következő, főbb 3.0 újdonságok érhetőek el az összes iPhone készüléken: kivág/másol/beilleszt, fektetett billentyűzet, spotlight keresés, szülői felügyeleti eszközök, shake-to-shuffle, hangjegyzetek.
  • A videórögzítés, iránytű, hangvezérlés, könnyített kezelés (accessibility), és a Nike + iPod opciókat az Apple kizárólag a 3GS készülék esetében teszi elérhetővé. (Ezek egy részéhez kifejezett hardveres támogatás szükséges ugyanis, a többi elvileg menne a korábbi készülékeken is, így talán ezek egy része hack-elhető lesz 3G-re vagy 2G-re is. TALÁN.)
  • A bluetooth peer-to-peer, MMS, sztereó bluetooth és tethering CSAK 3G vagy annál újabb készülékeken elérhető.
  • Wi-Fi vagy mobilnetes peer-to-peer azonban elérhető 2G-n is. Persze a leírásban arról nincs szó, hogy Wi-Fi esetén ez a két eszköz közötti közvetlen (Ad-Hoc) kapcsolatként értendő, vagy a két eszköznek ugyanazon a Wi-Fi hálózaton kell-e lennie.

Pont.

Olvasd el a hozzászólásokat is

29 Comments

  1. Ez tényleg senkit se érdekel annyira, vagy én kelek csak korán…;)

    Amúgy thx a cikkértXD

  2. én azt nem értem hamár van peer-to-peer kapcsolat a névjegyet miért csak mms ben lehet elküldeni és ha egynél több cimzettnek irok sms-t akkor miért mms-ben megy el

  3. Nagyon jo kis osszeallitas, cimbe meg be kellene irni, hogy “a nagyon lamaknak keretik 18x elolvasni”

  4. A szifon.com-os magyarított Swirly már jó 3.0 alá, vagy még várjunk?

  5. ja és iBluetoothot sem mertem eddig felrakni. Próbálta már valaki 3.0 alatt?

  6. iBluetooth fain…:D

  7. Srácok letudom én magam cserélni winen a bootlogot a szifonomon? vagy nem tudom lecserélni!? :S

  8. Sziasztok!

    Kicsit tanacstalan vagyok mert nem talaltam errol semmi,hogy mukodik e:

    http://www.iclarified.com/entry/index.php?enid=4255

    Az elozo frissiteseket mindig az iClarifield-el csinaltam es minden ok volt de most nem tudom,hogy a 3.0 is bevallalhato e?
    Ha van valami tapasztalatotok leci osszatok meg velem! Elore is kosz!

  9. Sziasztok
    Én azt vettem még észre a 2G-n, hogy mióta fent a van a 3.0, azóta sokkal jobban merül (2-3x jobban), illetve akadozik a görgetéseknél, meg az egész rendszer. Játéknál is ami ment eddig simán, az most pont annyira akad h zavaró:D Nálatok nincs ilyen?

  10. @Fleto93: Igen jó szolgálatot tesz a BT fájlátvitel, amit a gyári 3.0-ban nem találtam meg.

  11. Köszönet az összefoglalóért, valami ilyesmire vártam egy vállalkozó szellemű szifonostól, hogy segítsen eldönteni a frissítési dilemmámat. Azonban @andrisa akadozása aggaszt. Ez egyedi probléma vag más is tapasztalt ilyet, mert akkor 2G-én nem érdemes frissíteni, hiszen most akadozás nélkül működik. Köszi.

  12. Annyira nemértem…ezeket, hogy voice controll miért kell kihagyni, mihiányzik 2Gből és 3Gből ahoz??? Idióta marketingesek. 2Gben nincs MMS(nem mintha hiányozna majd, megoldom én..meg amúgy se használnám, de ez azért suttyóság)

    A stereo bluetooth mire jó? Ez lenne a normális bluetooth?!

  13. @Hypeboy: A voice control nem fog menni 2g/3g-n hardware miatt…

  14. @Hypeboy: MMS és bluetooth terén viszont teljesen egyetértek veled. Érdekes, de hát sajna ez az apple…

  15. Én már próbáltam iBlueTooth-t 3.0-n és nekem nem működött 🙁

  16. @Marty: Mi az a hardware ami 3Gsben van de a régiekben nincs?..sztem ez mikrofonon alapszik…miután a régi nokiám is tudta ezt(legalábbis a telefonkönyvet simán és nem a régi “felmondom és vissza mondom” hanem felismerte az összes telefonkönyvbe írt szöveget)

    Na mind1, ettől még nem dől össze akkor se a világ…

  17. Ja és vhogy sikerült a letiltott részeket feloldani, szal még van remény :):)

  18. Egy érdekes problémával állnék elő de lehet h csak én vagyok tök láma. Nekem 3g-m van de nem tudok mms-t küldeni. Egyszerűen sehol nem találom a beállítások közt az mms bekapcsolásának lehetőségét. Nekem a messages beállításoknál csak ez van: Show Preview, Repeat Alert Viszont a networknél van lehetőség mms beállításokat megadni. Huuuu biztos én nem látok vlmit…. Ötlet?

  19. @multituning: carrier/tethering/logo fixet tedd fel, reboot, és elvileg megoldja. melyik szolgáltató? van kis kamera ikon az új üzenet írásakor a szövegmező bal oldalán?

  20. pannon, nincs ikon 🙁

  21. felraktam, reset, újraindít és semmi
    kezdek kétségbe esni :((((

  22. @jadeye: @jadeye: az ustable-és verziót raktam fel ,csak azt találtam. Arra gondoltál? Ja és köszi h segítesz!

  23. bárhogy róbálom nem megy a dolog, nem tudom előcsalogatni az mms funkciót! Más ötlet?

  24. Üdv emberek!

    Vettem egy iPhone 3G-t amin a 3.0-ás szoftver fut. Azt szeretném kérdezni hogy downgradelhetem-e 2.2.1-re hogy normálisan jailbrakelhessem illetve szedhessek le majd rá programokat (cydia) ?

    §A választ előre is köszönöm

  25. @multituning: független vagy bármifüggő a teló? használsz rebelsim-et, vagy ultrasn0w-t csak? 2.2.1-ről update-elted, vagy restore volt 3.0-ra? de amúgy van erre külön topic, ott nézelődj. de egyébként mennie kellene.

    @hazcuky: minek downgrade-elni, ha már van jailbreak 3.0-ra is, és megy a cydia, a korábbi progikat meg folyamatosan frissítik?

  26. @jadeye: Eredetileg T-mobile. ultrasn0w-val függetlenítve. 2.2-ről frissítettem t-s kártyával aktiváltam majd jailbrake. Olvasgattam a topicokat de nem találtam megoldást. Szerinted mit próbáljak meg?

  27. @multituning: jaa, hogy FRISSÍTETTED… na akkor szerintem ez lesz a baj. én próbálnék egy restore-t, és úgy, hogy utána NEM tennék vissza backup-ból semmit. szerintem ugyanis valami még 2.x-ből maradt ott beállítás, ami miatt nem tudja engedélyezni az mms-t.

    restore után mennie kell, aktiválod tmobillal, és nézd meg, van-e kamera ikon az új üzenetnél. utána jailbreak, ultrasn0w, pannon kártya be, és megnézed megint. carrier fix pannonra nem árt itt.

    olvasd el ezt, különösen az update #1-et: http://szifon.com/2009/06/25/hogyan-mentsuk-az-adatainkat-manualisan/

  28. Kö@jadeye: Köszi! Megpróbálom.

  29. Nyomtam egy restoret aztán megkérdezte h visszarakja-e a bacup-ot. Én visszaraktam és minden működik. Nem veszett el egy sms sem. Nekem ez lényeges volt mert voltak fontos üzik. Tehát számomra az jött át h ha nem update-elsz megmenthető minden.


Add a Comment