fbpx Skip to content

Még tavaly augusztusban vásárolta meg az Apple a gépi tanulással és mesterséges intelligenciával foglalkozó Turit 200 millió dollárért. Úgy látszik, a fúzió után sem tétlenkedtek a mérnökök, az almás cég ugyanis néhány napja nyílt forrásúvá tette és feltöltötte a GitHubra a Turi Create elnevezésű programját.

A Create volt a zászlóshajója az Apple-be olvadt vállalatnak. Segítségével bárki egyszerűen és gyorsan tud a gépi tanuláshoz szükséges modelleket összeállítani anélkül, hogy igazán értenie kellene a tudományághoz. Az eszköz képes többek között kép- és szövegfelismerésre (klasszifikációra), képek közötti hasonlóságkeresésre, de ajánlások összeállítására is, például online vásárláshoz.

A repository-ban található példakód bemutatja, hogyan lehet néhány sorból egy olyan képfelismerőt írni, ami aztán sikeresen besorolja a neki “megmutatott” képeket – úgy mint egy cserepes virág, egy szökőkút, és egy fürt banán.

Az Apple láthatólag kibővítette az eredeti programot, ugyanis az már képes a macOS és az iOS által nyújtott CoreML keretrendszer formátumába exportálni. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az almás készülékekre fejlesztő programozók egy az egyben felhasználhatják alkalmazásaikban a Turi Create által generált modelleket.

A hozzáértőbbek számára is hasznos eszköztárral rendelkezik a program: aki szeretne elmélyedni a gépi tanulás algoritmusainak világában, az használhatja a beépített regressziós, klaszteranalízis- (csoportosítási) illetve szomszédsági (nearest neighbor) modelleket.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment