fbpx Skip to content

Brooks Kraft a Fehér Ház jelenlegi fotósa. Ő egyébként elég népszerű a fotósok körében – nem is csoda, mivel olyan fotókat készíthet, amiket mások soha az életükben.

White House Holiday Decorations

Minden évben más témát ölel fel az ezzel foglalkozó csapat idén ez “A Children’s Winter Wonderland” lett. Így leginkább a gyerekeknek díszítették fel a Fehér Házat, például cuki süteményekkel. Brooks Kraft idén a legújabb Apple készülékkel, az iPhone 6-tal fotózta le karácsonyi témát és ezzel kapcsolatban mesélt nekünk. Nézzétek meg a képeket:

White House Holiday Decorations

“Már nagyjából 10 alkalommal fotóztam a karácsonyi eseményeket” mondta a TIME magazinnak. “Ez egy nagyon könnyed esemény, és az elnök sincs jelen, így nincs valódi hírértéke, ami miatt lehetőség van új eszközök kipróbálására a fotók elkészítésénél. Ezeket az eszközöket pedig így később már megfelelő tapasztalattal használhatom a sokkal fontosabb, magasabb hírértékkel rendelkező környezetben vagy eseményeken.”

White House Holiday Decorations

Az alapötlet az volt, hogy az eddigi évekkel szemben másfajta képsorozatot készítsen, ezért Kraft kifejezetten a négyzetes képarányt választotta ki az iPhone 6 Plus készülékén: “Úgy gondoltam, hogy ez a formátum jól fog együttműködni a Fehér Ház építészeti berendezésével és ez még a kompozíció kapcsán is egy teljesen új látásmódot adott.”

Kraft egyébként mindkét modellt használta, mivel ki akarta próbálni az iPhone 6 Plus optikai képstabilizátorát is, ami sokszor hasznosnak bizonyult, ha kevés fény volt a helységben.

White House Holiday Decorations

“A szobák némelyike meglehetősen sötét volt, így azok esetén az iPhone 6 Plus-t használtam, és persze a nagyobb kijelző is sokat segít. Voltak olyan helyzetek, amikor a megfelelő kompozícióhoz az iPhone-t magasan a fejem fölé tartva készítettem el a képet, és így a nagyobb kijelző miatt jobban láttam, mit is lát a készülék.”

White House Holiday Decorations

Ettől függetlenül soha se cserélné le a nagyobb DSLR gépét, de az iPhone sokszor segített már neki olyan szituációban, ahol gyorsan kellett fotókat készíteni.

Végül pedig pár tipp az iPhone-nal való fotózáshoz Kraft-tól:

  1. Bizonyosodj meg arról, hogy az expozíciós érték megfelelő, mert a telefonon sokkal nehezebb korrigálni a hibás expozíciót. Érdemes rászánni az időt, hogy biztosan jó legyen. (Az expozíció a képernyőn a kívánt pontokra tappintva állítható.)
  2. Ne használj vakut! Ha biztos kézzel fogod a készüléket, akkor a legtöbb esetben az iPhone még kevés fény esetén is képes megfelelő képet készíteni, és az eredmény sokkal jobb lesz, mintha vakut használnál. Persze vannak olyan esetek, amikor már elengedhetetlen a vaku használata.
  3. Ne használd a zoom funkciót, mert az nem optikai zoom, így csak a pixeleket nagyítja fel, a minőség pedig romlik.
  4. Ügyelj a kép beállításaira a fotózáshoz használt app esetén: egyes appok ugyanis lekicsinyítik a képeket. Én az iOS beépített Kamera appját használtam, mert az egy tiszta, maximális felbontású képet ad, amihez bármikor visszamehetek, ha a szerkesztés nem volt megfelelő.
  5. Gondolj arra is, hogy mit fogsz tenni a képekkel azok elkészülte után. A tendencia ugyanis az, hogy a mobillal készült képek csak ott ülnek a készüléken, anélkül, hogy rendezgetnénk, archiválnánk vagy kinyomtatnánk őket. Később pedig ezeket visszanézegetve adott esetben nagy “lyukak” lehetnek az ilyen vizuális archívumokban.

White House Holiday Decorations

White House Holiday Decorations

White House Holiday Decorations

Neked hogy tetszenek a képek?

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. Hires fotos? Sok kep meg dol is.. Kompozicio zero

  2. Semmitmondó képek…

  3. Szerintem egyenesen csúnya ez a négyzet alakú fotózás. Régen se ilyen volt, ma is csak az instant gramm miatt 🙂 Még emellett feltűnt hogy a fotók nagyon szín hiányosak. Nem mondom azt hogy a tv teszt túl szaturált a jó, de ezek olyanok mint az én 3GSemmel lőtt fotók, hanem rosszabbak.

  4. @egyket: nagyformátum idejében ilyen volt. de ezek a képek borzalamsak nem csak minőség hanem kompozicio tekintetében is.

  5. egyet értek, nagyon rossz képek. semmit nem ad át, hogy újra meg kelljen néznem… érdekes

  6. Ilyen ramaty az iphone 6 kamerája vagy csak a fotós volt a béna? A 4-esemmel csinálok ilyen képeket. Nem szoktam összehasonlítani az újabb modellekkel, de észrevettem, hogy a 4-es túlexponál, és így színesebbek kicsit a képek és nekem jobban tetszik 😀

  7. Szerintem effektezve vannak a képek, azért ilyen alulszaturáltak. A kompozíciók nem olyan rosszak, csak nem minden esetben működik a négyzetes vágás. Mindenesetre messze nem olyan rosszak, és hangulatukban egységesek.

  8. Ahogy a képek be vannak ágyazva a cikkbe teljesen életlenek, viszont ha ráklikkelsz, feldobja egy külön ablakba és akkor megvan a megfelelő élesség – így egy kicsit értékelhetőbbek, de szerintem is kifejezetten gyenge kompozíciók és nemhogy csak alulszaturáltak, valahogy a fehéregyensúly is teljesen elmászott szinte minden fotón.


Add a Comment