fbpx Skip to content

Pár napja vált elérhetővé az App Store-ban az Ultrakam. Ezzel az alkalmazással nem csak 1080p-ben, hanem akár 2K-ban is készíthetsz videót. Ez azt jelenti, hogy a 1920×1080 helyett már 2240 x 1672 pixelben, tehát 70%-al több pixelt jelent egy HD videónál.

resolution2

iPhone 5s esetén a 2K-t 24fps-sel képes rögzíteni, ami azt jelenti hogy “akadás” nélkül készíthetünk a HD-nál nagyobb felvételeket. Nyilván ez régebbi készülékekre már nem igaz, ott a processzor már nem elég hozzá, csak a 20fps-re, ami némileg szaggatni fog.

A 2K-nak persze továbbra sincs sok értelme, tehát az alkalmazás 7 dolláros ára igen csak borsos, és emellett még sok egyéb kérdést vet fel ez a felbontás. Egyrészt, hogy min nézzük vissza? Másrészt pedig hogy mekkora helyet foglal? A legnagyobb felbontás és minőség beállítása esetén ez percenként 3GB-ot jelent, tehát egy 64GB-os iPhone esetén is maximum 20 percet tudunk felvenni. Így már közel sem annyira csábító a 2K, sőt, még mindig ott a kérdés, hogy min játsszuk le? 🙂

product_img4_black

Ettől függetlenül én továbbra is kíváncsi voltam, mit tud az app és kimentem tegnap délután a Bazilikához, hogy kipróbáljam. Alapjában véve az iPhone 5s elég erős ehhez a minőséghez, azonban még itt is néha megakad vagy lefagy az alkalmazás. Nyilván ez részben az app hibája, de el se tudom képzelni, milyen lehet egy régebbi készüléken. A következő probléma a helyigény. 3GB-tal indultam neki, tehát gyors, több szemszögből álló snitteket vettem fel, és minden snitt felvétele után ki kellett lőni az alkalmazást, hogy legyen elég memória az újabbnak, mert enélkül lefagyott az app. 🙂

Miután betelt a 3GB helyem, át kellett másolnom a gépre, majd ott megvágnom a videót. Jól látszik majd a YouTube videón is, hogy bizony azért szemcsés a felvétel, és ettől a 8 megapixeles kamerától ne várjunk borotvaéles képet. A 2K az 2K lett, de csak felbontásban. Minőségben nem nevezném annak, de tény, hogy sikerült felvenni ekkora felbontásban egy videót az iPhone-nal.

(Amennyiben nem a YouTube által tömörített videó érdekel, kattints ide.)

Ettől függetlenül az alkalmazás még számtalan funkcióval rendelkezik, például távolról való vezérlés, MJPEG-ben való tömörítés, slow-motion, TimeLapse készítés és így tovább. Amennyiben érdekelnek téged a további funkciói, nézz körül erre: vfxwarrior.com/ultrakam

[appstore id=”824589326″]

TimeLapse 4K-ban

A 8 megapixeles kamerának köszönhetően akár 4K-ban is rögzíthetünk TimeLapse videót. Ez azt jelenti, hogy x másodpercenként készítünk egy képet, majd pedig azokat összerakjuk, így egy videó készül belőlük. Ha már 2K-t kipróbáltam, gondoltam, készítek egy 4K TimeLapse videót is a TimeLapse nevű alkalmazással. Mivel sajnos szűkös volt az időm, így 6 másodpercet eredményző videót sikerült csak 20 perc alatt készíteni, de úgy gondolom, a minőség önmagáért beszél.

[appstore id=”312286984″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. mert tud ekkorát a kamera szenzora???
    :disappointed:

  2. Kétlem, hogy a kamera tudná ezt. Gondolom simán felkonvertálják 2K-ra, azt csókolom. Tényleg semmi értelme. Komolyabb géppel 3 MP-ben kategóriákkal élesebb, szebb képeket lehet készíteni, mint egy amatőr 12 MP-es masinával.
    Nem tudom, hogy csak én vagyok-e megáldva különleges szemekkel, de nekem még a 30 fps is szaggat, és roppant élvezhetetlen egy felvétel. Ezért rögzítek mindent 60fps-ben, na az már folyamatos. (i5)

  3. Én ki tudnám használni. Az iMac felbontása 2560x1440px. 🙂 De csak i5-öm van, így nem tudok rögzíteni ilyen nagy felbontásban.

    @Krisztián
    i5-el hogyan rögzítesz 60fps-el?

  4. Mit konvertál föl? A kamera 3264×2448 felbontásra képes… Persze nem lehet azt várni egy ilyen kamerától hogy pengeéles videót csinál, arra ott vannak a profi cuccok!

  5. @expa: iOS7 már támogatja, de persze nem alapból. Vannak appok, amik viszont lekezelik. Én ezeket használom: SloPro, SloCam. Csak egyszer próbáld ki, többet nem használod a gyári appot videózásra.:)

  6. @kisai

    Köszi 🙂


Add a Comment