fbpx Skip to content

A macOS Sequoia egyik újdonsága az iOS 18-at futtató készülékekkel az iPhone tükrözése opció, amivel az iPhone-unk kijelzőjének tartalmát láthatjuk a Mac-en, és azt vezérelhetjük is, tehát nem kell kivenni a zsebünkből, vagy levenni a töltőről, mindent el tudunk végezni rajta ezzel a távvezérléssel.

Ez a funkció azonban az EU-ban (és Kínában) jelenleg nem érhető el: ha elindítjuk az iPhone tükrözése appot, akkor az csak annyit fog kiírni, hogy “Nem sikerült kapcsolódni az iPhone-hoz – Az iPhone tükrözése nem érhető el az Ön országában vagy régiójában.”, így alapból nem tudjuk használni. Szerencsére ennek megoldása elég egyszerű. Lássuk, mi is ez az opció, és hogyan tudjuk működésre bírni itthon is!

Mit takar pontosan az iPhone tükrözése, mire használható?

Mivel itthon alapból nem érhető el ez az opció, az Apple a macOS Sequoia újdonságainak felsorolásánál ezt ki is hagyja a magyar aloldalon, így az alábbi képek az amerikai oldalról származnak, ezért angol nyelvűek.

Használd az iPhone-odat a Mac-ről. A Dockban található iPhone Tükrözése alkalmazással bármikor elérheted az iPhone-odat. Teljes mértékben vezérelheted az iPhone-odat és az alkalmazásait vezeték nélkül a Mac billentyűzetével, trackpadjével vagy egerével. És az iPhone zárolva marad, így senki más nem férhet hozzá, vagy láthatja, mit csinálsz.

Ez az Apple processzorral illetve a T2-es biztonsági chippel rendelkező, Intel alapú Mac számítógépeken érhető el. Szükséges hozzá továbbá, hogy az iPhone és a Mac ugyanazt az Apple ID-t használja, ami esetén be van kapcsolva a kétlépcsős azonosítás, az iPhone és a Mac közel kell legyen egymáshoz, és bekapcsolva kell legyen a Bluetooth és a Wi-Fi is, valamint a Mac épp ne használjon AirPlay-t vagy Sidecar-t.

iPhone értesítések Mac-en. Fogadd az iPhone értesítéseidet közvetlenül a Mac értesítései mellett. Ráadásul az iPhone Tükrözése használata közben azonnal cselekedhetsz és megnyithatod az adott alkalmazást is rajta közvetlenül egy ilyen értesítésből.

Zökkenőmentes áthúzás az eszközök között. Mozgasd a fájlokat, fotókat és videókat az iPhone és a Mac között ugyanolyan egyszerűen, mint ahogy az alkalmazások között húzod át őket Mac-en. Ez utóbbi opció csak az év későbbi részében érkezik.

Milyen hibaüzenettel találkozhatunk alapból?

Ha egy EU-s országban elindítjuk a macOS Sequoiát futtató Mac-en az iPhone tükrözése appot, akkor az alapértelmezetten az alábbi értesítést fogja csak feldobni:

Mint látható, ezt csak leokézni tudjuk, ami után az iPhone tükrözése app bezáródik, és ennyi, nem jutunk előrébb.

Hogyan lehet elérhetővé tenni az iPhone tükrözése opciót?

Az egészhez nem kell mást tennünk, mint a Mac-en és az iPhone-on az App Store-ban (és kizárólag csak ott!) átlépünk egy nem EU-s országhoz tartozó Apple ID-ba. Ehhez létrehozhatunk bankkártya nélkül is egy új Apple ID-t, csak előtte válasszuk ki a megfelelő országot, ami célszerűen lehet az USA például: Hogyan hozható létre új Apple ID azonosító?

Miután az App Store-ban bejelentkezünk ezzel az új Apple ID-val, a legelső alkalommal még végig kell menni az iPhone tükrözésének kezdeti lépésein, itt értelemszerűen kövessük, amit a Mac ír, utána pedig gond nélkül működni fog a tükrözés.

Mivel az ehhez létrehozott Apple ID-nál nem fogunk megadni bankkártyát, így fizetős alkalmazásokat sem tudunk vele letölteni, de bármely ingyenes appot nyugodtan leszedhetünk ezzel a fiókkal – a fizetős appok vásárlásához vagy korábban megvásárolt appok letöltéséhez egyszerűen átmenetileg lépjünk vissza az eredeti Apple ID-nkkal, majd a vásárlás illetve letöltés után lépjünk vissza az új ID alá.

Mind a Mac-en, mind az iPhone-on az új Apple ID-val kell belépve lenni az App Store-ban. Ha bármelyiken a magyar ID-val vagyunk belépve, akkor ugyanúgy hibaüzenetet fog csak dobni, amikor megpróbáljuk a Mac-en elindítani a tükrözést. Amint visszalépünk az új ID alá, azonnal használható újból.

Ezt kizárólag az App Store esetén kell megtenni, tehát az iCloudban tárolt adatainkat ez nem fogja érinteni.

Miért kell új Apple ID? Nem módosítható inkább a meglévő ID régiója?

A meglévő Apple ID régiójának és országának átállítását azért nem javasoljuk, mert ebben az esetben előfordulhat, hogy egyes tartalmak nem érhetőek el az új régióban, vagy hogy új, az adott országhoz tartozó bankkártya megadása is szükséges lenne, ez pedig minden előfizetésünkbe is azonnal bele tudna szólni.

Erről itt ír az Apple részletesebben: Az Apple ID országának vagy régiójának módosítása.

Vannak hátrányai annak, ha valaki nem magyar Apple ID-val van belépve az App Store-ban?

Az EU-s digitális piacokról szóló szabályozás (DMA) rendelkezései miatt adott esetben elképzelhető, hogy a DMA kínálta egyes lehetőségeket nem tudjuk igénybe venni, tehát nem használhatunk alternatív alkalmazásboltokat, nem tölthetünk le appokat közvetlenül az egyes fejlesztők weboldalairól, illetve nem állíthatjuk át az alapértelmezett appokat másra.

Hogy ez mennyiben érint valakit hátrányosan, az teljességgel egyedi dolog, és mindenki maga tudja mérlegelni, számára mi a fontosabb.

Legutóbbi frissítés: 2024.09.18.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. inkabb az a kerdes “miert nem hasznalhato”?

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem tudom, miről beszélsz, hiszen használható. a cikkben az is világosan le van írva, hogyan.

  3. Nnnnnaaa…
    Biztos velem van baj, de nem megy.
    Csináltam új ID-t, telefonon szépen be is lép.
    Ám a MacOs bejelentkezésnél valami címeket kellene kitölteni ilyen regisztrációs űrlapot, de ott semmilyen módon nem sikerül elfogadhatóan kitölteni Neki, ezt az üzenetet adja:

    This Apple Account has not yet been used with the App Store.

    Mit csinálok rosszul? Kicsit emelkedik a vérnyomásom, már vagy 2 órát el***m vele.

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    van Review gomb ennél a hibaüzenetnél? nekem annyira régóta van amerikai ID-m (is), amikor még nem is létezett magyar ID-ra lehetőség sem, és még nem is e-mail cím volt az ID, hanem egy rendes felhasználónév…

    ezeket nézd még meg:

  5. Csatlakoznék az első kérdéshez: lehet tudni miért, és meddig nem hasznalható ez alapból hazánkban?

  6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a cikk végén szó van a DMA-ról, jelenleg emiatt nem használható alapból az EU-ban. hogy ezt mikor oldja fel az Apple, arról jelenleg nincs információ.

  7. Köszönöm! Hasznos volt!
    Ha valaki hasonlóan járt,:

    • telefonon belépve ingyenes alkalmazás letöltése,
    • ekkor ott is kiírja az üzenetet,
    • telefonon gond nélkül megy a regisztráció - ellenben a macos-el.
    • Hurrá, Működik! :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for jimbimx Avatar for tibor731 Avatar for Jadeye