fbpx Skip to content

Az Apple drasztikusan átalakította a Mac modelleket, amikor kezdve a 12″-es MacBookkal 2015-ben, a jack aljzat kivételével az összes csatlakozót lecserélte USB-C-re. Ez igazából nem probléma azok számára, akiknek mindenből mindig a legújabb van, vagy mindent rögtön lecserélnek, viszont kényelmetlenséget eredményez bárkinek, aki régebbi eszközöket használ, így maradnak az átalakítók.

Az Apple-től már megszokott módon persze az új kábelek és átalakítók persze most sem olcsók, így sokan érthető módon az alternatív, olcsóbb lehetőségeket keresik. Az Xpro.hu kínálatában is elérhetők az Apple árszabásához képest mérsékeltebb árszabású ADAM elements termékek, amelyek közül most többet is kipróbáltunk.

ADAM elements CASA Series F13 USB-C/USB3.1 adapter

A legáltalánosabb és legkézenfekvőbb adapter segítségével a megszokott USB-A csatlakozóval ellátott kiegészítőinket, kábeleinket tudjuk az USB-C-s gépünkhöz csatlakoztatni. A legegyszerűbb adapterek általában igyekeznek a lehető legkisebb méretben megoldani mindezt, amivel viszont előállhat az a probléma, hogy mivel az USB-A csatlakozó szélesebb, mint az USB-C, ezért ha a dupla USB-C portos MacBook Pro egyik portjába bedugunk egy ilyen adaptert, akkor a másik portba általában már nem fér bele semmi.

Ezt több adapter gyártója, így az Apple sajátja is úgy oldja meg, hogy egy rövid kábel másik végére teszi rá a nagyobb méretű USB-A aljzatot, az USB-C-s kábelfejekből pedig probléma nélkül elfér egymás mellett kettő. Ez a rövid kábel ráadásul eléggé vastag, erős, és szövött borítása miatt várhatóan lényegesen tartósabb hosszú távon, mint az Apple szokásos kábelei, technikai adatai alapján pedig 3A átvitelére képes, illetve természetesen támogatja az USB 3.1-es szabványt is.

Az adapter egyetlen hiányossága talán, hogy jelenleg csak arany színben érhető el az Xpro kínálatában, 5 352 Ft-os áron.

ADAM elements CASA C100+ USB3.1 Gen2 100W USB-C/USB-C adat- és töltőkábel

Az USB-C-s gépekhez kapott hálózati adapter előnyeként megemlíthető, hogy maga a kábel végre nincs egyben a hálózati adapterrel. Így a kábel sérülése esetén már elegendő – és a felhasználó által lehetséges is – mindössze csak azt kicserélni a teljes hálózati adapter helyett. Ennek köszönhetően jelentősen csökkent egy ilyen probléma megoldásának a költsége is, még ha az Apple a garanciaidőn belül egyébként kicserélné a megsérült borítású kábelt.

A kábel a 100W töltési teljesítmény mellett természetesen támogatja az USB 3.1 Gen 2-es sebességet is, amivel akár 10Gbps adatátviteli sebesség is elérhető, és támogatja a 4K 60Hz videó és audió kimenetet. A csatlakozó kialakítása masszív, emellett pedig tartós, harisnyázott, fonott kábellel rendelkezik, amin még egy tépőzáras kábeltartó is helyet kapott a rendezett tároláshoz.

A CASA C100+ kábel 1 méter hosszú, és a képen látható feketén kívül elérhető ezüst és piros színben, 6 632 Ft-os áron, 3 év gyári garanciával.

(Ha nem fontos a 100W töltési teljesítmény, viszont rövid számunkra az 1 méteres kábel, akkor választhatjuk helyette a B200-as típust, amely 2 méter hosszú, viszont csak 480Mbps adatátvitelre, és 36W töltési teljesítményre képes, illetve 1 év garancia jár mellé. Cserébe viszont megvásárolhatjuk szürke, piros, arany és rozéarany színekben is.)

ADAM elements CASA HUB A03 5 port USB-C elosztó

A portok száműzése nem jelenti azt, hogy a felhasználónak ne lenne ezekre szüksége – így gyakorlatilag egy új szegmens keletkezett a multiadapterekkel, hogy a régebbi, nem USB-C-s kiegészítőinket a géphez csatlakoztathassuk. A legtöbb adapter általában legalább egy USB-A aljzatot, HDMI-t, SD és mikro-SD kártyaolvasót tartalmaz.

Az ADAM elements CASA HUB A03 ezt megfejeli még egy VGA-val is azok számára, akiknek még van ilyen csatlakozójú készülékük, bár annál a maximum kimenet az 1920x1080p @ 60Hz-en, a HDMI esetén viszont 4Kx2K is átvihető, 30Hz-en. Ezen felül két darab, 3.1-es USB-A portot találunk rajta, amelyeket természetesen az USB-s készülékeink töltésére is tudunk használni, az SD/SDHC/SDXC kártyaolvasó pedig a normál méretű SD-kártyákat támogatja, de itt is használhatunk megfelelő adaptert a mikro-SD kártyánkhoz.

A hub egyet foglal csak el a gépünk USB-C portjai közül, és a csatlakozó kialakítása itt is masszív, a kábelhez pedig itt is a tartós, harisnyázott, fonott megoldást alkalmazza a gyártó (maga a kábel egyébként 13,5cm hosszú), az alumínium ház pedig nem csak a hőleadást segíti, hanem minimálisra csökkenti az elektromágneses interferenciát is.

Jelenleg ezüst és rozéarany színben érhető el, 21 192 Ft-os áron, 3 év garanciával.

ADAM elements OMNIA P5 PD/QC3.0/57W USB-C hálózati gyorstöltő

Az Apple hálózati adapterei értelemszerűen csak egyetlen kimeneti porttal rendelkeznek, így utazás esetén jobban járunk egy több portos hálózati adapterrel, mert minden egyes porttal kevesebb, amit magunkkal kell vinni. Itt igazából a gépünk típusa fogja meghatározni, hogy milyen adapterre lesz szükségünk, hiszen az egyes gépekhez más és más teljesítményű adapter jár alapból is.

Az ADAM elements OMNIA P5 PD/QC3.0/57W USB-C hálózati gyorstöltővel egy új MacBook Air 30W-os adapterét teljes mértékben ki tudjuk váltani, a cserélhető csatlakozódugókkal pedig a világ több, mint 150 országában lehet használni. Az adapter kompatibilis a legfrissebb Power Delivery (PD3.0) és Qualcomm Quick Charge (QC3.0) gyorstöltési technológiákkal, és többféle kimenetet támogat: USB-C PD3.0 45W és USB-A 5V/2.4A 12W a nemzetközi váltóáram szabvánnyal (100-240V), amelyek közül a MacBook és iPad Pro esetén 30W, iPhone esetén pedig 18W a maximálisan elérhető teljesítmény. A biztonságossága is fontos szempont, ezért rendelkezik 3.15A 250V auto-reset biztosítékkal is.

A gyorstöltő fekete és gyöngyfehér színekben érhető el, 15 912 Ft-os áron, 3 év garanciával.

(Ha ez a teljesítmény kevés, akkor a nagyobbik testvér, az OMNIA P7 lehet segítségünkre, amin dupla USB-A aljzat van az USB-C mellett, és már 65+12W teljesítményre is képes, és ugyancsak fekete és fehér színben érhető el.)

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok