fbpx Skip to content

Az az igazság, hogy mind a fiatalabbnak, mind a középkorosztálynak problémája van azzal, hogy túl sok időt töltünk a mobiltelefonunkon vagy éppen a számítógépünk előtt. Azt, hogy mennyi időt töltünk telefonon, nagyban befolyásolja, hogy van rajta internet és persze mennyi alkalmazástól kapunk napi szinten értesítéseket. Szomorú például azt látni, hogy a mai fiatalok még a TV előtt vagy éppen a moziban is előszeretettel telefonoznak, válaszolnak egyes értesítésekre, és szerintem nagyon rossz, amikor az egész család ott ül a TV előtt, de a gyerek nyomkodja a telefonját.

Én évekkel ezelőtt eldöntöttem, hogy az értesítéseket nagyrészt kikapcsolom az iPhone-omon. Mivel leginkább a laptopon dolgozom és kapcsolódom ki, például YouTube nézéssel, ilyenkor sem az Instagram, sem a TikTok, sem a Messenger nem küld értesítéseket és nem tereli el a figyelmemet arról, ami érdekel. Van olyan kolléga, aki ezeket az alkalmazásokat le is törölte a telefonjáról, tehát csak akkor válaszol bármi, ha éppen odakerül. Nálam az értesítések vannak kikapcsolva, és az üzenetküldőknél egyedül az iMessage-nél, illetve a telefonnál vannak értesítések, az összes többi alkalmazás, ami üzenetküldő vagy email, sem a kis 1-es nincs bekapcsolva, sem az értesítés maga. Így a mai világban sokkal jobban lehet egy dologra koncentrálni, esetleg valakivel együtt lenni, mintsem ezer üzenetre válaszolni óránként és ide-oda csapongani. Egy dologra koncentrálni és kiélvezni azt, amit szeretünk. Na de miért volt ez a hosszas bevezetés?

Néhány hete belefutottam Marques Brownlee videójába, amiben egy “mobiltelefont” mutat be, értesítések nélkül. Fel is keltette az érdeklődésemet, mert egy olyan eszközről van szó, amin elfutnak a modern alkalmazások, sőt, még fotókat is készíthetünk vele, de mégsem olyan, mint egy okostelefon, mert többek között nincs rá mód, hogy SIM-kártyát tegyünk bele. Ellenben Wi-Fi-re simán tud csatlakozni és ugyanazokat az alkalmazásokat használhatjuk, mint bármelyik más készüléken.

Ezen kívül egy, a Kindle elektronikus könyvolvasónál is elterjedt e-papír kijelzőt használ a készülék, ami miatt több héten keresztül is képes működni. Ha megnéztétek a fenti videót, képzeljétek magatok elé egy átlagos hétfő reggeleteket. Hogyan ébredtek? Az ébresztő óra szerepét az iPhone tölti, ha pedig már kikapcsoljátok az ébresztést, rögtön elő is veszitek azokat az alkalmazásokat, amikben értesítések jöttek. Chatek, információk, hírek, még több üzenet, rengeteg email, spam és így tovább… Még fel sem fogta az agyunk, hogy ébren vagyunk, már rögtön ezer inger éri, ami stresszt okozhat. Mennyivel jobb lenne, ha úgy ébrednénk fel, hogy csak elolvassuk a napi híreket, esetleg ha érdekel minket, elindítjuk a Messenger appot, és megnézzük ki írt, vagy válaszolunk a privát emailekre. És nem rögtön görgetjük a TikTok vagy Instagram feedet.

Én valahol emiatt szeretem a YouTube-ot, mert előfizetés mellett nincsenek reklámok, pozitív csatornákat követek, nem olvasom a napi politikát, nem látom az idióta TikTok videókat, és akár 1-3 órán keresztül is azt látom és azt nézem, ami számomra pozitív és megnyugtat. A YouTube mellett persze szeretek olvasni is, nem fizikai könyveket, hanem érdekességeket egy-egy olyan dologgal kapcsolatban, ami érdekel, mint például kütyük, vagy okosotthon, esetleg különleges helyek a világban.

Emlékszem, amikor még az Apple külön készített iPodot a zenelejátszáshoz, külön készített iPod touch-ot, ami gyakorlatilag mobiltelefon funkció nélküli iPhone volt, és persze ott volt az iPhone, amire az iPhoneOS 2.0 megjelenéséig jailbreak nélkül nem voltak a gyárin kívül más alkalmazások. Aláírom, a világ folyamatosan változik, és kellenek az okos kütyük, telefonok, a modern dolgok, de azt hiszem, abban egyetérthetünk, hogy a mostani generációkat annyi inger éri folyamatosan, amivel nem mindig tudunk megküzdeni és fáradtak, stresszesek, és persze depressziósak is leszünk.

Amennyiben lehetőségetek van, próbáljatok ezen változtatni, próbáljátok ki, hogy kikapcsoljátok az értesítéseket egy-egy alkalmazásban, vagy csak némítsátok le a telefont úgy, hogy még csak ne is rezegjen. 🙂 Lehetséges, hogy ez nálatok is beválik és boldogabban, sokkal jobban kipihenve ébredtek.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Persze, dolgozom. :smiley:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for farkas63