fbpx Skip to content

A tvOS 18-ra alig 2 percet szánt az Apple a WWDC24-es keynote-on, pár percben pedig szó volt még az AirPods-zal, az Otthonnal és a HomePodokkal kapcsolatos változásokról is, így ezeket egyben Audio & Home kategóriaként mutatta be.

Mindenesetre az Apple nyári sajtóközleménye alapján most lássuk, mégis milyen újdonságokat emelt ki a cég a tvOS 18 esetén!

InSight

Az InSight funkció valós időben jelenít meg naprakész információkat az épp a képernyőn látható színészekről, karakterekről, és a hallható zenéről is az Apple TV+ filmjeiben és sorozataiban.

Ennek köszönhetően egyszerűen kiválaszthatjuk egy színész nevét, hogy megnézzük az illető információit és filmográfiai oldalát, vagy gyorsan megtekinthetjük a jelenetben játszott dalt, és hozzáadhatjuk azt egy Apple Music lejátszási listához. Emellett az iPhone-unkon is láthatjuk az InSight információit, amikor azt Apple TV távirányítóként használjuk.

Továbbfejlesztett beszédkiemelés

A tvOS 18 rendszerrel a Beszédkiemelés (Enhance Dialogue) funkció még okosabbá válik: a gépi tanulás és a számítástechnikai hangfeldolgozás segítségével nagyobb beszédtisztaságot biztosít a zene, az akció és a háttérzajok felett.

A HomePod hangszórók mellett a Beszédkiemelés funkció már használható a beépített TV hangszórókon, HDMI-csatlakoztatott hangszórókon, AirPods-on és más Bluetooth-csatlakoztatott eszközökön keresztül, valamint támogatott tartalmak lejátszásakor iPhone-on és iPaden is.

Automatikusan megjelenő feliratozás

A feliratok lehetővé teszik, hogy jobban elmerüljünk a kedvenc tartalmainkban. A még nagyobb kényelem érdekében a tvOS 18-cal a feliratok mostantól automatikusan megjelennek a megfelelő pillanatokban – például amikor egy műsor vagy film nyelve nem egyezik meg a készülék nyelvével, amikor elnémítjuk a hangot, vagy amikor visszatekerünk valamit nézés közben.

21:9-es képarány támogatása

A tvOS 18 a 21:9-es képarány támogatását is elhozza a filmek és sorozatok kivetítőn való lejátszásához.

Új képernyővédők

A tvOS 18 olyan új, lenyűgöző képernyőkímélőket vezet be, mint például a Portrék, a TV és Filmek, valamint Snoopy, aki Woodstockkal együtt egy bájos animációban veszi át a képernyőt, mielőtt különböző helyeken, például a kutyaházában megpihenne.

Újdonságok a HomePod esetén

Az Apple az alábbiakat említi meg a HomePod esetén:

A 18‑as szoftververzióban bemutatkozik a SharePlay funkció, amellyel megoszthatja az Apple Music lejátszási listája feletti irányítást iPhone‑on és iPaden, így a vendégei is segíthetnek kiválasztani, hogy mi legyen lejátszva a HomePodon. Ez a frissítés hibajavításokat és stabilitással kapcsolatos fejlesztéseket is tartalmaz.

Kompatibilitás

A tvOS 18 az összes, a tvOS-t támogató Apple TV-re elérhető, de egyes funkciókhoz újabb modell szükséges. A HomePodok esetén az összes modell frissíthető, de egyes funkciók itt is újabb modellt igényelnek.

Letöltés

A frissítés az Apple TV-n a Beállításokban a Rendszer / Szoftverfrissítés menüpontban érhető el, tehát OTA frissítésként, a HomePodok pedig vagy automatikusan frissülnek, vagy pedig az Otthon app jobb felső sarkában található (…) ikonra koppintva az Otthonbeállítások alatt találjuk meg a Szoftverfrissítés opciót, ahol elindíthatjuk a frissítést.

A hivatalosan megjelent verzió buildszáma 22J357, ami megegyezik az RC buildjével, így akinek már az RC verzió van fent, annak nem jelenik meg majd OTA a frissítés.

Kérdésem van!

Ha kérdésed merül fel, érdemes elsőként a Gyakran Ismételt Kérdések cikkünket végiglapozni: Gyakran Ismételt Kérdések.

Linkgyűjtemény

A tvOS 18-ról szóló összes cikkünk megtalálható a tvOS 18 címke alatt, a HomePodokról szóló cikkeink pedig a HomePod illetve HomePod mini címkék alatt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. A 21:9 képarány támogatása egyik bétában sem volt benne és a véglegesben sincs. Talán majd máskor.

  2. Nekem a frissítés óta az Up Nextben nem mutat semmit, csak ha bemegyek a TV appbe…

    Már újraindítottam, áramtalanítottam, semmi változás… Ez valami bug vagy nálam történt csak valami?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for vkleszken Avatar for Szifon