fbpx Skip to content

Tegnap kora este érkeztek az első hírek, hogy az Apple minden előzmény nélkül kisebb összegekkel terheli meg magyarországi felhasználókat, amiről akkor több hírportál is beszámolt, köztük a 24.hu. Ezek vagy korábbi előfizetések vagy korábbi vásárlások lehetnek, amiket valamilyen hiba folytán a rendszer újra le akart vonni, és bizony aki nem használt webes kártyát vagy nem volt tiltva a kártyája, annál sikeres is volt a terhelés.

Még én magam is észrevettem ezeket, de mivel a korábbi cikkünkben is megírt módszert alkalmaztam, így az Apple nem volt képes levonni pénzt a kártyámról. Azonban mivel kisebb összegekről van szó, talán sokan nem is gondolnak rá, hogy ez valami hiba, hanem úgy gondolhatják, hogy csak a szokásos meglévő előfizetéseket akarta levonni a cég, így mindenképp érdemes utánanézi, hogy mennyit vont le tőlünk, ha esetleg ez sikerült. Szerintünk egyébként ezt a cég automatikusan vissza fogja adni, miután a rendszerben megtalálták a hibát, de ha valaki biztosra akar menni, akkor érdemes felhívni az Apple hivatalos támogatását.

Nyilván felhasználástól függ, de továbbra is azt mondjuk, hogy normál bankkártyát nem szabad megadni webes vásárlásoknál, ezért is készítettünk ezt a cikket: Vásárlás korlátozása gyerekeknek és felnőtteknek az Apple ID családi megosztás keretében, avagy a “pénztárca” használata.

Úgy tudjuk, hogy az Apple pénztárcát, és az arra előre feltöltött egyenleget nem is érintette ez a hiba. Természetesen a pénzünk nem fog elveszni, az Apple nem teszi zsebre, de minden bizonnyal néhány nap lesz, mire a cég ezt felgöngyölíti. Ezen kívül többen is jelezték már a bankok felé ezt, így nem érdemes őket hívni ezzel, de az Apple Támogatásnál mindenképpen érdemes jelezni.

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy amit le akart vonni az Apple, az valós előfizetés, vagy pedig korábbi, régen lejárt, a biztonság kedvéért nézzük meg az előfizetéseinket a Beállítások / iCloud (Nevünk) / Előfizetések és vásárlások alatt. Ha egyeznek az összegek, akkor nincs feltétlen baj, de érdemes megnézni.


A dolog pontos háttere jelenleg nem ismert, az Apple még nem tett közzé ezzel kapcsolatban információt. Természetesen ilyen hiba bármilyen cégnél előfordulhat, és vissza fogjuk kapni a pénzt, viszont remélhetőleg nem fordul elő többet.

Tőled is vont le pénzt az Apple? Te jelezted már feléjük?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. -5.490 HUF
    Az Apple előfizetéseim egyik fordulónapja sem mostanára esik…

  2. Nekem 16k, amit nem tudott levonni… :slight_smile:

  3. Nekem webkártya volt elkülönített összegkorláttal, de erről több mindent fizetek ezért néhány 10e Ft kell, hogy mindig legyen rajta…

  4. Az Apple-nél van vmi bejelentési minta ilyen helyzetekre?

  5. Elvileg itt látszódnia kéne ha valós levonás lenne, de nem látszik. Szóval Apple support, ahogy a cikkben is írva van.

  6. Nekem 799 forintot vont le. Az összeg alapján ez az egyik olyan alkalmazás havi díja amit még áprilisban lemondtam… Korlátoztam a bankkártyámat, de jó lenne tudni, hogy meddig hagyjam így, mert 30-án tényleges levonásaim lennének esedékesek…

  7. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    akit érint, az írja már le azt is, hogy melyik banknál lévő kártyájával tapasztalja ezt!

  8. Avatar for Edems Edems says:

    Nekem most is probalt levenni Wise kártya van megadva.

  9. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @Nem_Tom @vkleszken @Edems hozzá van adva a kártyátok az Apple Pay-hez is, vagy csak az Apple ID alatt szerepel fizetési módként? illetve a fordítottja: hogy csak Apple Pay-hez van hozzáadva, de a tényleges kártyaadatok nincsenek beállítva fizetési módként?

    mert szerintem annak semmi köze nem lesz ehhez, hogy egyébként hozzá van-e adva az Apple Pay-hez is vagy sem, hanem csak az számíthat, hogy fizetési módként meg van-e adva az Apple ID-nál. ha nincs, de közben Apple Pay-be regisztrálva van, akkor szerintem nem érinthet ez a jelenlegi probléma sem.

  10. Ez nem Apple Pay probléma, ez az Apple ID-hez kapcsolt kártya Apple által ok nélkül való megterhelése.
    Az én esetemben ezt a konkrét kártyát nem is lehet hozzáadni a tárcához azaz nem lehet Apple Pay fizetésre használni.
    A 24.hu-n lejött egy tisztázó hír erről ahol hivatkoztak is a Szifon.com-ra

  11. Itt nem kicsi osszegekrol van szo hanem van akitol 80-200-500 ezret is levont.
    Es itt nem korabbi elofizetes vagy vasarlasrol van szo szerintem hanem egy hibarol mivel tolem 2000ft-t vont le es semmi elozo elofizetesem nem volt ennyi.

  12. Avatar for Czo Czo says:

    Biztos vagy te ebben?

    Mert tobb ismerosom is erintett, de mindenkinel “csak” korabbi havidijakat zaroltak. Volt olyan, akinel 1 vagy 2 probalkozas volt, de van egy ismeros, akinel 79 alkalommal zaroltak a regi 2 TB-s iCloud arat (ezt, ha kiszamolod, akkor pontosan 236210 Ft, de ez nem nagy foglalas, hanem a hibamintaba bele illo, kicsi).

  13. Felesleges felhívni, simán vissza fog kerülni a pénz elvileg:

  14. Szerintem ezt az Apple Ai intezte. :smiley:

  15. Avatar for Klabi Klabi says:

    Nekem 1990ft-t vont le tegnap, revolultról. A Korona rádió ebben a pillanatban mondta el a hírekben, hogy vissza fogják téríteni a pénzt.

  16. Avatar for Klabi Klabi says:

    Ja, és a revolut kártyám bent van az apple pay-ben meg meg is van adva fizetésikártyaként, meg a magyar is.

  17. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    tuti levonás volt, vagy csak zárolás?

  18. Nálam levonás

  19. Egyébként végül nálam is levonás volt, nem zárolás

  20. Avatar for vjan vjan says:

    A cikk végén a kérdés ugye költői? Mert nincs hol jelezni az Apple-nél a lopásaikat. Telefon nem müködik, 16 órakor közli, hogy zárva vannak, mert csak 8-17-ig vannak nyitva, persze előbb percekig kapcsolgat ide-oda.
    A támogatási oldalon csak olyan tételeket lehet reklamálni, amik szerepelnek az előzményekben. Természetesen a lopások nem szerepelnek, tehát nem lehet bejelenteni.
    Vagyis az Apple mostanra egy csaló tolvaj bandává fejlődött. Természetesen semmit nem reagálnak. Nem véletlen, hogy a második, nagyobb lopássorozatukat a hétvégére időzítették. Nincs ügyfélszolgálat, nincs bank, nincs rendőrség. Ez utóbbi is játszhat, hiszen itt tömeges csalás történik.
    Talán ideje lenne feljelentést tenni.
    De a banknál mindenképpen vissza kell igényelni az ellopott tételeket.

  21. Ne szedjen tobb modositoszert. xD

  22. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem ezt várnánk az Apple-től – de ha az év 365 napjából 364-ben nincs ekkora hívásforgalom, és ennek megfelelő mennyiségű munkatárssal dolgoznak, akkor azért egy ilyen teljesen váratlan okból adódó, az év többi részéhez képest jelentősen többszörös számú bejövő hívásokra nem tudnak felkészülni – sem ők, sem mások. azt is érdemes észben tartani, hogy az egyszeri, magyar nyelvű ügyfélszolgálatos mindaddig nem fog tudni központi hibáról sem, ameddig azt az Apple vissza nem igazolja nekik, addig pedig csak az általános problémamegoldási lépéseket tudják bárkinek mondani. nyilván ehhez az Apple-nek is kell idő (plusz ugye add hozzá azt is, hogy Cupertinóban 9 órával kevesebb van, és nem biztos, hogy ebben az európai központ bármit is tud határozni), tehát azonnal nem tudnak naprakészek lenni. a terhelések a hozzászólások és közben az Apple Támogatástól kapott információk alapján nem is látszanak az Apple-nél, mert azok nem is feltétlen terhelések, hanem csak zárolt összegek, amelyek automatikusan feloldódnak a zárolás lejártával.

    nyilván ez egy roppant kínos helyzet, amin csak tovább ront az, hogy hivatalos kommunikáció továbbra sem érkezett a cég részéről, nincs sajtóközlemény, semmi, csak annyi, amit az Apple Támogatás semmiről sem tehető ügyintézője elmond. értelemszerűen ameddig nem tudja a cég, mi okozta mindezt, addig nem nagyon tudnak mit mondani, de szerintem sokat segített volna, ha legalább egy annyit kiszorít magából a PR osztály, hogy “van ez a hiba, vizsgáljuk az okát, és minden érintett kártalanítva lesz”, de persze ezt jóvá kell hagyja az amerikai fél is, stb. viszont így most sokkal rosszabb lesz a végkimenetel.

  23. Avatar for vjan vjan says:
    1. Nem zárolt összegek, hanem terhelések!
    2. Az addig rendben lenne, hogy az ügyfélszolgálat leterhelt az első nap, de a harmadik napon, amikor az Apple változatlanul tovább lop, azert már számítaniuk kellett valamilyen reagálásra. Számítottak is, mert a telefonos ügyfélszolgálat géphangja, miután ide-oda kapcsolgatott, végül közölte, hogy zárva vannak, csak 8-17-ig vannak nyitva. Kár, hogy mindez pénteken 10-kor, 14-kor, 16- kor hangzott el. Ezt rajtam kívül többen is tapasztalták, tele van az FB ilyen kommentekkel.
      Vagyis az Apple nemcsak lop, de hazudik is. És ez nem csak Cupertinora vonatkozik, hanem a magyar ügyfélszolgálat is ugyanolyan szemét. Falaznak egy tolvaj cégnek!
  24. Nekem is Apple ID-hez kapcsoltból vonta le nem a Walletbe regisztráltból.
    Mikor láttam az ismeretlen terhelést limitáltam a kártyát egyből nem kell befagyasztani vagy törölni.

    Ma reggel visszatérítették.
    Nyilván néztem nagyokat, de ha jogtalan terhelés úgyis visszatérítik, véletlen vásárlásokat vagy előfizetés meghosszabbítást is refundoltak már többször.

    Hibáztak, visszakaptam szó nélkül a pénzem, ahogy mindig.

    Felesleges a hiszti néhányak részéről.
    Problem solved.

  25. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    én értem a felháborodásodat, de amit írsz, az sajnos nem életszerű.

    szerinted honnan szereznek hirtelen plusz munkaerőt, és tanítják be őket, hogy aztán ne az legyen, hogy az amúgy is megnövekedett várakozási idő miatti zenehallgatás után csak újabb percekre várakoztatásba rakjon az illető, hogy megtalálja a szükséges információkat, és megfelelően tudjon tájékoztatni?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Edems Avatar for Czo Avatar for vkleszken Avatar for Szifon Avatar for Klabi Avatar for szgergo88 Avatar for farkas63 Avatar for vjan Avatar for Nem_Tom Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin