fbpx Skip to content

Az év eleje óta arról szólnak az hírek, hogy mivel idén lesz 10 éves az Apple Watch, bizony az Apple egy hatalmas frissítéssel örvendezteti meg a felhasználóit, ami minden bizonnyal fog kapni hideget és meleget is. Ugyan ezek még mindig csak pletykák, tehát biztosra csak akkor vehetjük, amikor az Apple bemutatja, vagy valami kiszivárog a béta szoftverből, de azért valljuk be, elég nagy az esélye annak, hogy egy 10 éves jubileumi kiadás komoly változáson eshet át.

Vegyük csak alapul az iPhone X-et: nem hogy a design változott, de kapott egy vadi új előlapi Face ID kamerát, amit azóta is a világ legjobbjaként tartanak számon, új méretet, jobb Super Retina kijelzőt, még jobb akkumulátor időt és így tovább. Grandiózus frissítés volt, amit az Apple hónapig szállítani sem tudott. Ezek alapján elmondható, hogy a 10 éves Apple Watch X ugyanezen a frissítésen mehet át ősszel, és ezzel el is érkeztünk oda, hogy vajon mit kaphat az új generációs Apple Watch?

Az elmúlt néhány évben egyedül az Apple Watch Ultra volt az, ami esetleg megdobogtatta a felhasználók szívét, főleg azért, mert egy teljesen új design kaptunk, de azért valljuk be, elég kemény kompromisszumokkal. Ha az árat nem is nézzük, mert 400.000Ft fölötti óráról beszélünk (ami az óra világában nem drága, de nem az a célszegmens) hanem a méretet vesszük alapul, sokaknak túl nagy lett, kevesebb szíjjal volt használható, igaz nem a kompatibilitás miatt, hanem a mérete és a tokozása miatt. Illetve a gyengébbik nem teljesen ki is lett hagyva a dologból, és ezzel egy komoly szegmenst hagyott magára ennél a változatnál a cég.

Apple Watch X COVER

Körülbelül a Series 6 óta nem nagyon kapunk újdonságokat, persze apróságokat igen, de a nemrég megjelent 8-asnál a 7-eshez képest valójában egy új ujjmozdulatot kaptunk, ami vicc. Utoljára az Apple Watch Series 6-osnál kaptunk véroxigén mérést, ami a COVID alatt egészen jól jött, de elmondható az, hogy sem EKG-t, sem a véroxigént nem méregetjük napi szinten, noha utóbbit az Apple Watch automatikusan megteszi néhányszor a nap folyamán. A legtöbben egyébként a vérnyomás mérést várják az Apple Watch esetén, ami minden bizonnyal az Apple-nél is egy fontos szempont, de továbbra sem tudjuk azt, hogy ezt végül sikerül-e integrálni az órába. Arról nem beszélve hogy ez továbbra sem lesz majd hivatalos – tehát orvosi eszköznek minősülő – mérés. Kérdés, megéri-e a befektetett pénzt és energiát.

Mit tudunk eddig az Apple Watch X avagy 10-ről?

Az több mint valószínű, hogy új designt kap a Series változat, és itt most megemlíteném, hogy egyelőre csak a Series X-ről van szó, az Ultra esetén semmilyen pletykát nem hallani, én azt gondolom, hogy Ultra megmarad ebben a formában jelenleg, mivel az amúgy is a specifikus sportokhoz (is) van. Ellenben az Apple Watch Series X egy komoly változáson eshet át, és ezzel minden bizonnyal elvesztjük a régebbi szíjakkal való kompatibilitást is. Az, hogy milyen designt kapunk, még nem szivárgott ki az Apple-től, ezt nagyon védi cég, ami nem is csoda, hiszen egy olyan váltásról van szó, ami lényeges bevételt jelenthet nem csak az Apple-nek, hanem a kiegészítőket gyártó partnereknek is.

A tokozás mellett a kijelzőméret, és persze maga a kijelző is változhat: most, hogy az iPadeknél az Apple bemutatta a Tandem OLED-et, az új Apple Watch kijelző jóval fényesebb lehet, ahogy ez az alábbi iPad képen is látszik.

Ez azért jó nagy különbség és az Apple Watch-nál is fontos a kijelző, szóval várhatóan az új méretek mellé új kijelzőt is kapunk. Ezen kívül még a vércukor mérés volt szóban, de összességében elmondható, hogy a kialakítás mellett egy nagyobb újdonságra is számíthatunk idén, tehát Apple Watch Series órákat újonnan talán nem érdemes már venni.

Persze minden pénztárca függő…

100%, hogy megmaradnak a régebbi generációk is, az új változat pedig jóval drágábban kerül forgalomba, tehát ha valaki egy átlagos, edzésre alkalmas Apple Watch-ot szeretne vásárolni, meg fog maradni a régebbi generációknál, mert olcsóbbak lesznek és a szíjak is kompatibilisek lesznek vele. Én azt gondolom, az Apple Watch Ultra idén nem változik, maximum megkapja a ráncfelvarrást, de nyilván ez majd ősszel derül ki. Az szinte biztos, hogy drágább lesz.

Tegyük fel hogy…

A jelenlegi Apple Watch Series 9-nek az ára 189.000Ft-tól, és mondjuk az Apple Watch X 249.000Ft-ról indul majd. Te megvásárolod az új design és funkciók miatt? Megér ennyit egy új okosóra? Én azt gondolom talán, nyilván attól függ, hogy fog kinézni, de valljuk be, a jelenlegi paletta unalmas és csak 4-5 évente érdemes cserélni új órára. Talán most ez változni fog, legalábbis idén.

Te mit gondolsz?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for gunar gunar says:

    Nálam pont a cserén lesz kb az idő, persze ha valóban kap vmi nekem tetsző külsőt, pl vékonyabb lesz végre, na meg vmi jóságot is tudásban, ami hasznos. Eddig volt S1, majd S4, utána S4 LTE és most az S7 LTE, azaz várom mit tolnak elénk.

  2. Én azt gondolom

  3. Ha benne lesz a vérnyomásmérés lehetősége cserélek!

  4. Avatar for Hacsi Hacsi says:

    Series 2 óta van watch-om jelenleg egy acél 8-as amit nagyon szeretek, de időközben lett egy Garmin is edzéshez, teljesen más világ… Nagyon oda kellene tenni magát az Apple-nek…
    És azt is had említsem meg, hogy a másél éves Watch-nak 88%-os az aksija :no_mouth:

  5. Avatar for gunar gunar says:

    A gyorstöltés eszi meg az akkut sztem jobban mint a régieket, bár ki tudja mit is mókolnak Apple-nél a háttérben. Mert ugye elvileg újabb jobb akkukémiák és mégis rövidebb ideig tartanak :question:

  6. MEsélj már erről a garminról és edzésről, miben más? Miben tud többet, mondjuk egy futás vagy sétálás, bringázás esetén?

  7. Avatar for Hacsi Hacsi says:

    Magánba írtam egy hosszabbat. A lényeg, hogy nem csak leméri a dolgokat hanem normális visszajelzést ad mindenről. Alvás, edzés, stressz stb. és persze ajánlásokat ad mennyit kéne pihenni, mennyit és milyen típusú edzést kellene végezni stb.
    A minap miért ne alapon indítottam egy súlyzós edzést amikor fekvőtámaszt csináltam. Szépen számolta a fekvőtámaszok számát és az edzés végén a telón az összesítésben saját testsúlyos fekvőtámaszként jelent meg és persze jelölve volt mely izomcsoportokra volt hatással… Én csak elindítottam és leállítottam.

  8. És akkor az én vesszőparipámat, az akku üzemidejét még nem is említették. Elég csak egyszer elutazni 5 napra, otthon felejtett töltővel.

  9. Avatar for Czo Czo says:

    Ilyenkor mindig eszembejut megkerdezni, hogy mi a helyzet a telefon, a tablet es a laptop toltojevel? :smiley: Azok is mukodnek 5 napig tolto nelkul? :smiley:

  10. Azoknak annyira nem specifikus (már) a töltőjük. De igen. Ha azok eszedbe jutnak ennek is eszedbe kéne.

  11. Az összes telefon, tablet, laptop, ami nálam van, mind tölthető egyetlen USB C-s töltővel. A Garmint elég 2,5-3 hetente feltölteni, amivel annyira nem tud versenyezni az AW, hogy 2 éve ott pihen a fiókban. Egyébként véletlen maradt otthon, én úgy emlékeztem, hogy eltettem, de mégsem. És itt még azt sem lehet megtenni, vagy legalábbis nem tudok róla, mint az asszony Samsung órájánál, hogy a telefonjáról inverz töltéssel fel lehet tölteni az órát.

  12. Avatar for Czo Czo says:

    Node, ha azt az egyetlen egy toltot elrakod, akkor az ora toltojet miert nem? En mondjuk tobb toltot viszek mindig, mert nem akarom hogy azon kelljen gondolkodnom, hogy mit toltsek most, mert tobb eszkoz is sorba all, de csak 1 tolto van nalam.

    A Garmin orait szerintem, folosleges idekeverni, mert nem hasonlithato ossze egy Apple oraval. A Garmin orajan nem fogok Facetime hivast inditani, es Mastodon klienst sem tudok ra telepiteni, igy szerintem a hasznalhatosaga alulrol surolja a semmit.

  13. Mint írtam, úgy emlékeztem, hogy elraktam. Egyébként mivel egy rakás töltő van itthon, így egy C-s laptoptöltőt ki sem vesszük az utitáskából, így nem tudjuk otthon felejteni. Valamint ha elmegyünk egy hétre pihenni, azt nem azért tesszük, hogy tabletet, laptopot nyomkodjunk naphosszat, hanem hogy kiránduljunk, túrázzunk. Nálunk ilyenkor 1 hét alatt nem merül annyit a készülék pár utiterv, nyitvatartás megtekintésével, hogy egyszer is rá kelljen dugni a töltőt. Tehát ha az a töltő otthon maradna, legfeljebb a telefon lenne gondban, de az meg tölthető a kocsiban az utazás alatt. De hát hívőkkel nehéz vitázni.

  14. Avatar for Czo Czo says:

    Tehat, azert nem felejted el azt az egy szem toltot, mert van belole extra a taskaban. Akkor miert nincs az oratoltobol is egy extra? Ugyonennyi erovel, a Garmin orad is elfelejtheted tolteni indulas elott, igy hiaba birna 5 napot, ha abbol 4-et mar elhasznaltal :smiley:

  15. Avatar for Hacsi Hacsi says:

    Mert siman elmegy két hetet pedig pulzusmérés az 0-24! Nem 10 percenkent mér és ennek ellenére 20-30 perces adatok vannak idönként a watch facen….
    incoming-B15DF484-BD31-440C-B4EB-F8BE1468674D
    incoming-98BD5F28-D006-49EA-A861-FF7117B98FFB

  16. A Garmin úgy van beállítva, hogy szól amikor a töltöttség 25%-ra csökken, és onnantól már csak 4 napot bír normál üzemben, vagy átállhatok energiatakarékos módra, akkor 8 nap. Alapból bír 2,5 hetet, ebből kifolyólag ilyen meglepetés nem tud érni.

  17. Köszönöm, ez valóban jó lett volna 2 évvel ezelőtt, de én teljes mértékben átálltam a Garminra, semmi sem hiányzik az AW funkcióiból, hívást sem az óráról indítok, és egy azóta fiókban fekvő órához már nincs értelme semmit sem venni.

  18. Avatar for Voody Voody says:

    Annak ellenére, hogy nem szoktam picsogni emiatt, mégis azt kell mondanom az óra töltője egy szép állomásban (több készülég egy helyen tölthető) van nekem, amit nem szeretek kibelezni ha utazni kell, így nekem kényelmetlen, az egész állomást pedig nyilván nem utaztatom. Túlélhető, de azért messze nem kényelmes.

  19. Avatar for Voody Voody says:

    Nagy valószínűséggel ez Ultrához nem jó, 3W vezeték nélkül, próbáltam utángyártott 3 wattos töltőket, meg sem nyekken az óra, ha javassolhatom vegyen hozzá mindenki apple által javasolt, vagy eredeti töltőt.

    Az ajánlás is: “amely támogatja a legalább 5 W-os USB Power Delivery (USB-PD) funkciót” .

  20. Avatar for gunar gunar says:

    Ezt csak nagyhirtelen leltem, de nem erre emlékeztem, ergo lehet olyan ami funkcionálisan ilyen, de jó az ultrához is. Ez csak egy ötlet ami utazó töltőnek jó, mert tudja amit kell szükségben és biztosan több hasonlót lelni akár az amazon.de-n ha itthon nincsen, onnan gyorsan meg is szokott jönni, keresgélni kell és lesz .
    pl ez?
    itt lejjebb van egy fekete is kihajtós watch töltővel és 5W-tal

  21. Avatar for vjan vjan says:

    Amikor órát akartam venni szóba került a Garmin is sok más mellett. Régebben nagy Garminos voltam, több navigációs cuccom is van.
    Viszont az órával kapcsolatban sok negatív véleményt olvastam. Többek szerint a töltőcsatlakozója (mert ilyen is van neki) erősen rozsdásodik. Nekem szempont volt a csatlakozó nélküli töltés. Emiatt esett ki a Garmin. Tudom, ritkábban kell tölteni, meg biztosan jobb is mindenben, de elég sok panaszt olvasni a Garmin csoportokban például a Connect csatlakozás problémáiról is.
    Nekem a Watch állandóan a karomon van. Két naponta töltöm fél-egy órát. Ennyit kibírok. Viszont hatalmas előny az, hogy a telefont akár otthon is hagyhatom, nem maradok le a bejövő hívásokról (akár a strandon is), sőt telefonálni, fizetni is tudok.

  22. Csak ámulok és bámulok, hogy másoknál milyen jól bírja a Garmin óra, nekem a felix 6x pro solar sose bírta 8-9 napnál tovább, pedig 21 nap van írva gyárilag.

  23. Avatar for gunar gunar says:

    Csak nézz be egy-két villanyautós oldalra és ott meg kb a fele (de főleg az ellenzők) napi szinten mennek 1000km-t “egyseggel” és kevesebb mint 9 óra alatt :grinning:

  24. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @gunar mármint ennek pontosan mi köze van egy okosórához?

  25. Avatar for gunar gunar says:

    Minek is?

  26. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    annak, amit írtál, hogy egy villanyautós oldalon ki hány km-t megy egy nap, kevesebb mint 9 óra alatt. hogyan kapcsolódik ez bármi okosórához?

  27. Avatar for gunar gunar says:

    Hasonlat a sok napos akkuidőkre, ami van akiknél él van akiknél meg nem és ez egy szinoníma rá szvsz.
    Ennyi csak

  28. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de egy elektromos autóban sokszor még az akku kémiája is más, mint ami egy okosórában van, és akkor a kapacitást értelemszerűen hagyjuk is ki ebből. attól, hogy mindkettő elektromos energiával működik, és akkumulátort használ, még nem összehasonlítható egymással.

  29. Avatar for gunar gunar says:

    Rosszul értelmezted, mert a cél az volt, hogy az ellenzőknek azért nem kell többnyire EV, mert ők “napi szinten mennek 1000km-t és az erre nem alkalmas” és ennek kb a fele ha igaz mert gázolajjal is csak 90-nel tud menni 1 tankkal annyit, kivéve pár autót ha van olyan egyáltalán és a Garmin óra is igéri a sok napot és párnak megvan (akik írják :grinning:) talán sokaknak meg nem.

  30. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de ennek semmi köze az okosórákhoz. ilyen erővel akkor hivatkozhattál volna a belső égésű motorral rendelkező autók katalógus-beli fogyasztási adataira is, azok is csak ritkán tapasztalhatóak meg a vásárlóknál. de ez mind lényegtelen, mert azt, hogy egy okosóra meddig bírja egy töltéssel, semmiben sem befolyásolja az, hogy egy autó mit tud.

  31. Avatar for gunar gunar says:

    Nem tudom mi számodra a hasonlat fogalma, de az lehet két teljesen eltérő dologgal kapcsolatos is és itt ez volt a lényeg a hasonlat és annak a tartalma, ami csak ott és arra vonatkozóan jön le, de ezek szerint nem mindenkinek. Ez van.

  32. Avatar for Hacsi Hacsi says:

    A pulzoxi teljesen és az Always On normál használatnál ki van kapcsolva. Hetente töltöm olyan 54-56% körül szokott lenni amikor felrakom töltöre.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for mihalyjozsef1963 Avatar for Czo Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for Voody Avatar for Hacsi Avatar for ZuboraF Avatar for Jadeye Avatar for vjan Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar Avatar for 83miki83