fbpx Skip to content

Magyarország és főleg Budapest egy elég különleges helynek számít a különböző tech szolgáltatások kapcsán. Apple fronton elég hamar megkaptuk a térképeknél a 3D Flyovert és a tömegközlekedési információkat, megelőzve több nagyobb európai várost is, de a magyar nyelvű Sirire és az Apple Pay-re még mindig várnunk kell. Volt korábban Uber is itt, de az elég tiszavirág életű volt sajnos, viszont helyette a taxi szolgáltatások okosodtak, mint például a Bolt (Taxify).

DriveNow – újabb carsharing szolgáltatás érkezett Budapestre

Akik viszont maguk akarják vezetni a bérelt járművet, azoknak se kell szűkölködniük: a MOL Bubival biciklit, a Blinkee-vel elektromos robogót és a GreenGo-val és a MOL Limo-val pedig elektromos és benzines autókat bérelhetünk. A mai nappal pedig egy újabb, főleg német nyelvterületen hódító car sharing szolgáltatás, a DriveNow is elérhetővé vált Budapesten.

Autóflotta

Autók frontján a DriveNow kínálata változatos és szerencsére hozzánk se egy egyszerűsített palettát hoztak, hanem a BMW csoport népszerű autóinak széles választékát. Ennek a szolgálatatásnak az az egyik nagy előnye, hogy különböző méretű és kihasználhatóságú járműveket bérelhetünk, vagyis ezentúl nem kell betömködni az Volkswagen Upok apró csomagtartójába a heti bevásárlást, hanem nyugodtan bérelhetünk egy sokkal nagyobb csomagtérrel rendelkező autót, amivel még akár a babakocsi szállítása vagy egy kisebb költözés se lesz probléma.

DriveNow autóflotta

A DriveNow-nak jelenleg nem célja, hogy csak elektromos autókkal fedje le a zónákat, de persze aki itt is az ilyen meghajtású autókat preferálná, azoknak a méltán népszerű BMW i3 lesz a tökéletes autó a flottából. A kisebb méret parkolóhely szempontjából szerencsésebb, ezért a MINI Cooper 3 és 5 ajtós változata lehet egy jó választás, vagy hát a személyes kedvencem, a MINI Cabrio, amit alig várok, hogy újra vezethessek. Akik viszont a nagyobb autókat szeretik, azoknak a BMW 1-es sorozat, a BMW 2 Active Tourer, a BMW X1 és X2 lesz a tökéletes járgány. Az autók mindegyike automata váltós Budapesten (más városokban más flotta van), de a felszereltségük változó, és alkalmazással és PIN kóddal nyílnak és indulnak, hiszen nincs bennük kulcs, csak Start/Stop gomb.

Regisztráció

A DriveNow szolgáltatás regisztrációs díja alapból 9990 Ft, ami jelenleg féláron, 4990Ft-ért érhető el (az ingyenes regisztráció időközben megszűnt).

Elképzelhető, hogy a szolgáltatás feltételei közben módosulnak, így a regisztráció díja is változhat, amit minden esetben célszerű ellenőrizni a regisztrációkor!

Az alkalmazás letöltése után a regisztrációhoz szükség lesz a jogosítvány mindkét és a lakcímkártya egyik oldaláról készült fényképre és egy selfie-re a személyigazolvány első oldalával, illetve a 21. életéve betöltésére. Amennyiben miden rendeben van, 24 órán belül már használhatod is a szolgáltatást.

Árak

Az autók bérlése 99-129 Ft/perc között mozog a percdíjas és óradíjas csomagtól függően. A legolcsóbb 99 Ft/percért a 3 ajtós MINI, aztán az 5 ajtós és az 1-es BMW 109 Ft/percért, és minden más autó pedig efölött, 129 Ft/percért bérelhető. Az autókat 15 percig mindenféle költség nélkül lehet foglalni, azonban az idő lejárta után 33 Ft/perces áron tarthatjuk a foglalást egészen 8 órán keresztül. A várakoztatás, azaz, míg valahova beugrasz, de a bérlést nem zárod le 50 Ft/percbe kerül, illetve hétfőtől péntekig éjféltől hajnali 6-ig a bérlés megszakítása nélkül ingyenesen “magadnál tarthatod” a járművet. Az utóbbit egyik konkurencia se tudja, de szerintem óriási előny, hiszen így garantálhatod, hogy reggelre biztosan legyen autó a környékeden egy hosszú nap után mindenféle extra költség nélkül. Fontos megjegyezni, hogy a percdíjas opciónál minden bérlés maximum 200 km-ig csak a percdíjba kerül, utána 100 Ft/km-es árat kell pluszban fizetnünk.

DriveNow árak

Van egy nagyon érdekes önrészcsökkentő szolgáltatás, ami opcionálisan minden útnál kifizethető plusz 300 Ft-ért és azt a célt szolgálja, hogy esetleges károkozás esetén a 250 000 Ft-os önrészt 50 000 Ft-ra csökkenti. Amennyiben tényleg beüt a baj, akkor abszolút megérte, hogy az út elején bekapcsoltuk ezt a szolgáltatást, de amúgy minden útnál nem hiszem, hogy megérné. Ezek voltak az egyszerű perc alapú árak, azonban a DriveNow-nál óradíjas csomagok is léteznek, amelyek hosszabb bérlésekre ideálisak.

DriveNow csomagárak

3, 6, 9 és 24 órás csomagok érhetőek el, amelyeknél az idő mellé kilométer korlát is tartozik 80, 120, 200 km-es értékekkel. Ezeknek a csomagoknak két ára van, ami az autók percdíjas áraihoz alkalmazkodik, vagyis a MINIK és az 1-es BMW a Stílusos csomagba, a többi autó (és a MINI cabrio) pedig a Prémiumba csomagba tartozik, és 11 990-től, akár 49 990 Ft-ba is kerülhet, ha így szeretnénk autózni. Ezeket a csomagokat érdemes maximálisan kihasználni, mert a bérlés végeztével a fel nem használt idő és kilométer elveszik és a teljes csomagár számlázásra kerül.

A DriveNow-nál nincsen percdíj csökkentő havidíjas opció, de persze itt sem kell külön foglalkozni a biztosítással, az üzemanyaggal/töltéssel és persze a parkolódíjjal se. Mivel az autók nagy része benzines, ezért ha nincsen elég üzemanyag benne, akkor a partner benzinkutaknál (OMW kutak, de az alkalmazás megmutatja melyikek ezek) a kocsiban található kártya segítségével ingyen megtankolhatjuk őket, azonban nem partner kútért büntetés jár, ahogyan a kártyával való visszaélésért is. Amennyiben a bérlésed során megtankolod az autót és több mint 90%-os tankkal fejezed be az utad, ajándék 20 percet (3 hónapos érvényesség) ír a cég jóvá a számládon, vagyis ha partner benzinkút környékén laksz és ilyen járgánnyal jársz haza, még akár ingyenessé is teheted az utadat. Fontos, hogy elég sok mindenért jár a büntetés, ezért érdemes a DriveNow oldalát rendesen átolvasni, hogy lásd, miért mennyit kell pluszban fizetni, ha valamit nem jól csináltál. MasterCard, VISA és Diners Club kártyát tudunk az alkalmazáshoz kötni, amiről az út után automatikusan levonásra kerül 2 nappal később a bérlés összege. Minden bérléskor 8000 Ft óvadék zárolásra kerül, ami a bérlés után azonnal feloldódik.

Zóna

Érthető módon a DriveNow autók az induláskor kisebb területen tehetőek le, mint a konkurencia autói, de ígyis azért Buda és Pest nagy részét lefedi a zóna Óbudától Kelenföldig, Újpesttől a Közvágóhídig. Természetesen itt is vannak “no-go zónák”, mint például a Budai vár vagy épp a Margitsziget, de ezeknek mindegyikét az alkalmazás mutatja és ha ilyen helyen szeretnék hagyni az autót, akkor csak várakoztatni hagyja, nem lezárni. Az autókat bátran kivihetjük a zónából, de az országot ne hagyjuk el velük (és Pest megyén túl az autópálya matrica költségeit nekünk kell állni), mert ezért jár a büntetés és persze a bérlés végére vigyük vissza őket a zónába.

DriveNow zónatérkép

Autóradar

A DriveNow-nak van még egy extrája a konkurenciával szemben, ez pedig nem más, mint az autóradar. Ennek a segítségével egy általunk meghatározott sugarú körben, ha a igényeinknek megfelelő autót rak le éppen egy másik felhasználó, akkor az alkalmazás értesít erről és egyből le is foglalhatjuk azt. Ez nagyon hasznos tud lenni akkor, amikor nem fix időpontban szeretnénk indulni, hanem abszolút ráér, mikor, csak legyen autó hozzá, így nem kell folyamatosan a térképet lesni, hogy mikor jelenik meg végre egy szabad autó. A radar 7 napig él és nemcsak a hatósugarát szabhatjuk személyre, hanem a kocsik típusát és felszereltségét is, vagyis ha mindenképp azt szeretnéd, hogy a hajadba fújjon a szél menet közben, akkor tudsz szűrni csak a MINI Cabriora is – hurrá!

Összegzés

A DriveNow egy, a nemzetközi piacon több éve működő szolgáltatás, így már kellő tapasztattal rendelkezve érkeztek Budapestre, ezért a minőségre, mind autó, mind szolgáltatások terén nem lesz panasz és a regisztrációnk külföldön is használható, csak a bónuszpercek nem. Amint látszik, drágábbak a költségei, mint a budapesti konkurenciáknak, viszont sok esetben több extrát is kapunk a pénzünkért és az autóflottájuk is változatosabb, felszereltebb. Az pedig, hogy kinek melyiket éri meg használni, persze azon túl, hogy épp mi érhető el környékünkön, mindenki döntse el maga, de nekünk csak jó, hogy erősödik a car sharing verseny a fővárosban, amivel mi felhasználók csak nyerhetünk.

[appstore id=”435719709″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Hat Angliában nem volt ez olyan nagy durranás. Szinte nem használja senki.

  2. Brutál drága.
    Egy napnyi díjért egy hétre is lehet autót bérelni.

  3. Avatar for cyb cyb says:

    Én Münchenben élek és itt már évek óta megy a szolgáltatás. Sőt, itt a legfelkapottabb… de ami egy vicc, hogy Magyarországon közel dupla annyiba kerül mint itt :see_no_evil:

  4. Nem, nem ilyeneket.
    De A-ból B-be eljutni alkalmi jelleggel bérautóval jó egy Suzuki vagy Dacia is.

  5. Mondjuk az az óvadék nem jár vissza egyből, inkább 4-5 nap után. :smiley:

  6. Szerintem még hazánkban eléggé gyerekcipöben jár ez az egész bérlési dolog. Ami külföldön gördülékenyen müködik nálunk meg csak nyögve nyelösen.
    Illetve szrintem nagyon elenyészö azaz arány aki megengedheti magának, hogy béreljen. Inkább szerintem ezis a külföldi hazánkba látogató réteget célozza meg.
    Csak irok egy példát, aki megtehetné itthoni fizetésböl bérelje annak már biztosan van saját autója az biztosan nem fog bérelni. Ellenben a külföldi ha pl repülővel jön egyből kapva kap az alkalmon és bérel. Aztán ugye nem mindegy h egy itthoni fizetésből vagy egy külföldi bérből történik a kifizetés.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for cyb Avatar for daniellantosi Avatar for trigmegistos Avatar for Szifon Avatar for LordAxwell Avatar for winstonwolfe Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Hat Angliában nem volt ez olyan nagy durranás. Szinte nem használja senki.

  2. Brutál drága.
    Egy napnyi díjért egy hétre is lehet autót bérelni.

  3. Avatar for cyb cyb says:

    Én Münchenben élek és itt már évek óta megy a szolgáltatás. Sőt, itt a legfelkapottabb… de ami egy vicc, hogy Magyarországon közel dupla annyiba kerül mint itt :see_no_evil:

  4. Nem, nem ilyeneket.
    De A-ból B-be eljutni alkalmi jelleggel bérautóval jó egy Suzuki vagy Dacia is.

  5. Mondjuk az az óvadék nem jár vissza egyből, inkább 4-5 nap után. :smiley:

  6. Szerintem még hazánkban eléggé gyerekcipöben jár ez az egész bérlési dolog. Ami külföldön gördülékenyen müködik nálunk meg csak nyögve nyelösen.
    Illetve szrintem nagyon elenyészö azaz arány aki megengedheti magának, hogy béreljen. Inkább szerintem ezis a külföldi hazánkba látogató réteget célozza meg.
    Csak irok egy példát, aki megtehetné itthoni fizetésböl bérelje annak már biztosan van saját autója az biztosan nem fog bérelni. Ellenben a külföldi ha pl repülővel jön egyből kapva kap az alkalmon és bérel. Aztán ugye nem mindegy h egy itthoni fizetésből vagy egy külföldi bérből történik a kifizetés.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for cyb Avatar for daniellantosi Avatar for trigmegistos Avatar for Szifon Avatar for LordAxwell Avatar for winstonwolfe Avatar for SzifonAdmin