fbpx Skip to content

Egy új probléma bukkant fel a napokban: a vicces ismerősünktől iMessage üzenetben kapott “VCF fájl” megnyitása után gyakorlatilag lefagy az Üzenetek app, és azt az app kilövése illetve a készülék újraindítása sem hozza helyre. A jelek szerint pedig ez a hiba ráadásul még az iOS 10.2.1 legutóbbi béta verziójában is megtalálható.

Borítókép: Biztonság banner – sok kék, zárt lakat között egy piros, nyitott lakat.

Ha tehát egy névjegynek tűnő fájlt kapnánk, és félretéve az óvatosságot, még meg is nyitnánk azt, akkor az Üzenetek app átmenetileg használhatatlanná válik. Ha esetleg pórul jártunk volna, akkor sem kell pánikolni, mert szerencsére a megoldás is viszonylag egyszerű. De nézzük, mit érdemes tudni erről.

A vizális típusok számára a hiba közzétevője egy videót is készített:

Egyáltalán mi az a VCF?

A .vcf az elektronikus formában tárolt névjegyek szabványos fájlformátuma, összesítő névvel vCard-ként is hivatkozunk ezekre. A vCard fájlok az adott kontakt adatait tartalmazzák: ezek lehetnek például a név, cím, telefonszám, email cím, weboldal címe, és akár még az illető fotója is. Amikor valakinek átküldjük egy kontaktunk névjegyét, akkor azt a rendszer VCF-ként küldi el.

Egy normál VCF felépítése általában így néz ki:

A rosszindulatú fájl tartalmát megnézve rögtön látható, hogy egyáltalán nem VCF-fel van dolga a rendszernek, ráadásul a mérete is lényegesen nagyobb, mint egy, az akár az összes kontaktunkat tartalmazó VCF-nek. Így néz ki a vicceskedők által küldözgetett fájl tartalma:

Nem csoda tehát, ha az Üzenetek app kiakad tőle. (Külön piros pont jár azoknak, akik kitalálják, milyen fájlokból tákolta össze a “fejlesztő” a kamu VCF tartalmát. ????)

Hogyan előzhető meg?

Feltételezve azt, hogy a vicces kedvű ismerősünk nem nevezi át a “mókás” VCF-et, egyszerűen figyeljünk oda, hogy a vincedes3.vcf névvel érkező fájlra ne nyomjunk rá. Ha ugyanis nem próbáljuk megnyitni magát a fájlt, akkor nem történik semmi, magától az üzenet érkezésétől még nem fog megtörténni a baj. A problémás fájlt pedig néhány gombnyomással törölhetjük a beszélgetésből.

A vicceskedő ismerősök miatt pedig fokozott óvatosság javasolt a VCF-ekkel szemben addig, amíg az Apple ezt ki nem javítja, vagy drasztikus megoldás lehet az iMessage és az MMS funkció átmeneti kikapcsolása.

És ha már megtörtént a baj?

Ha esetleg rányomtunk volna a problémás fájlra, és így az Üzenetek app már beragadt, az alábbi linkre nyomjunk rá:

http://szifon.me/vcffix

Ezután a felugró üzenetpanelen nyomjunk a Megnyitás opcióra, amivel a rendszer átugrik az Üzenetek appba, ahol már nyugodtan rányomhatunk a Mégsem-re a jobb felső sarokban:

Amennyiben a fenti módszer nem oldja meg a problémát, akkor pedig bízzuk Sirire a dolgot: “Siri, send a message to John Appleseed”.

Következő lépésként pedig menjünk vissza a problémás üzenethez, és az a VCF-re hosszan nyomva válasszuk ki a Továbbiak… opciót, majd nyomjunk a bal alsó sarokban a kuka ikonjára.

A vicceskedő ismerőssel szembeni lépéseket már az olvasóra bízzuk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Csak nem assembly-ben íródott? 😀

  2. @hard: az biztos nem ????

    RTF és PNG ha jól látom


Add a Comment