fbpx Skip to content

Gondolkoztatok már azon, hogy az általunk nap mint nap látott és használt OS X ikonokat kik, hogyan, és miért olyannak tervezték, amilyennek mi megismertük őket? Szerintem kevesen gondolunk bele, hogy az ikonok megtervezése és azok bennünk keltett benyomásának felmérése éppúgy szerves részét képezik egy operációs rendszer megalkotásának, mint a főfunkciók fejlesztése. Susan Kare, az Apple egykori grafikusa mesélt arról egy kaliforniai konferencián, hogyan került kapcsolatba az Apple-lel, és alkotta meg azokat az ikonokat, amelyek ma már mindannyiunk életének meghatározó részévé váltak.

Screen-Shot-2014-06-23-at-7_42_40-AM

De ki is ő valójában? Susan Kare, 1954-ben született grafikus, a Mount High College és a New York University egykori hallgatója. Míg előbbinél művészetet tanult, utóbbinál PhD  minősítését szerezte meg. Aktív évei során dolgozott a NeXT-nél (amit Steve Jobs indított, miután kirakták az Apple-től), az IBM-nél és a Microsoftnál is, ahol többek között neki köszönhetjük a kártyapakli designját a Windows 3.0-ás pasziánsz játékban, valamint számos más ikon megrajzolását is.

Az Apple-lel az egyetemi évei során került kapcsolatba, amikor egy barátja, Andy Hertzfeld (az Apple akkori grafikus csapatának vezetője) munkát ajánlott neki. Susan rajzoláshoz és ikonok tervezéséhez való, különleges tehetsége már az első interjún megmutatkozott, a beugrónak szánt grafikák többségét már akkor felhasználták, a későbbiekben pedig szerves részévé váltak az OS-nek. Susan feladata volt a Macintosh kezdeti prototípusán dolgozva egy olyan operációs rendszer megalkotása (grafikus szinten), amely legalább annyira „egyszerű és intuitív, mint egy arcade-stílusú játék”, és „nem igényel semmilyen útmutatást” a használat során.

susan-kare-icons-2011

A konferencián számos érdekes történetet mesélt, egyet viszont mindenképpen érdemes kiemelni a többi közül: vajon miért cseréltette le Steve Jobs az alma logót a ma már jól ismert „Command key”-re (⌘) az OS menüstruktúrájában? A Macintosh rendszerében eredetileg minden billentyűkombináció az alma logó használatára támaszkodott, ám amikor Steve Jobs meglátta a lenyíló menükben sorakozó almák tömkelegét, vészjóslóan felkiáltott: „Ez így túl sok, tönkreteszitek a logónk egyediségét!”

Kare kénytelen volt új szimbólum után nézni, és némi keresgélés után bukkant rá a ma már jól ismert és mindannyiunk által kedvelt ⌘ piktogramra, amely már egyébként akkoriban is ismert és népszerű volt a svéd kempingezők körében. (Hogy miért, ez egy érdekes kérdés.)

Susan az utóbbi 30-40 év egyik legmeghatározóbb grafikusa volt és jelentősen hozzájárult az Apple jelenlegi imázsának kialakításhoz is. Akinek felkeltettük az érdeklődését Susan iránt, az ennél jóval többet is megtudhat róla és történetéről a konferencián készített videofelvételből.

[vimeo 97583369 w=700 h=394]

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment