fbpx Skip to content

Ebben a cikkben azt írjuk le, hogyan lehetséges iPhone 4-et 4.1-re frissíteni gyári firmware segítségével anélkül, hogy a baseband is frissülne, tehát hogy megmaradjon a függetleníthetőség. A leírás során a TinyUmbrella 4.1.9 Mac-es verzióját használjuk, de ugyan így működik a Windows-os verzióval is.

FIGYELEM! A következő leírás KIZÁRÓLAG iPhone 4 esetén működik! Bármi más készülék esetén NEM, tehát ezekben az esetekben a baseband bizony frissül, és így átmenetileg elbukod a függetlenítés lehetőségét! Ha nem iPhone 4-ed van, NE is kezdj ebbe bele! Ha pedig már frissítettél 4.1-re, akkor nincs mód arra, hogy a korábbi basebandet visszatedd!

Szükséges eszközök:

Lássuk a teendőket lépésről lépésre!

  1. kössük össze az iPhone 4-et a számítógéppel, és lőjük ki az iTunes-t, ha futna, vagy elindult volna!
  2. indítsuk el a TinyUmbrellát, és kattintsunk a Save My SHSH gombra, ez lekéri az Apple által aktuálisan aláírt, legfrissebb firmware-hez való SHSH-t, jelenleg ez a 4.1 (az ECID és a Serial Number mezőkben a saját készülékünk ECID- és sorozatszáma kell szerepeljen, de itt kitöröltük őket!):

  3. ha az Umbrella letöltötte az SHSH-t, kattintsunk a Start TSS Server gombra:
  4. az Umbrella ekkor bezárja az esetleg mégis futó iTunes-t, és elindítja a TSS szervert. Ilyenkor a Start TSS Server átvált egy futást jelző spinningwheel-re, illetve Stop TSS Server feliratra. (A TSS szerver teszi lehetővé többek közt, hogy az SHSH fájl megléte mellett azokra a verziókra is tudjunk restore-olni, amit az Apple már nem ír alá. Ilyenkor a korábban lementett SHSH fájlt küldi vissza az iTunes-nak, amikor az kéri a restore elején és a 65% tájékán. Ezt alapesetben az Apple-től kérné le, aki viszont mindig csak az aktuálisan legfrissebb verziót írja alá, így ha jelenleg például 4.0.1-re szeretnénk restore-olni, akkor hibaüzenetet kapnánk.)

    Véletlenül se zárjuk be a TinyUmbrellát!

  5. ha fut a TSS szerver, indítsuk el ismét az iTunes-t, majd kattintsunk az iPhone 4-re a bal oldali listában. Mac esetén az Alt (Option) gomb lenyomása mellett kattintsunk a Restore gombra, majd az előugró ablakban tallózzuk be a már letöltött 4.1-es firmware IPSW fájlját. A megerősítést kérő ablakban ismét kattintsunk a Restore gombra. Ezzel elindul a restore folyamata.
  6. a restore vége felé, a készüléken futó állapotjelző csík úgy 65% tájékához érve a következő hibaüzenetet fogjuk kapni:
  7. CSAK SEMMI PÁNIK! Épp ezt akartuk, mert ez a folyamat azon része, amikor az OS már fentvan, és épp a basebandet kezdte volna frissíteni. Ilyenkor nincs más teendőnk, mint az Exit Recovery gombra bökni, és megvárni, míg a készülék újraindul, és bebootol a rendszer. (A képen az Exit Recovery azért inaktív, mert a rádugott készülék nem recoveryben van épp.)

Figyelem: ha a készüléked nem reagálna semmit az Exit Recovery lenyomására 2 perc után sem, akkor zárd be a TinyUmbrellát, indítsd el újra, és bökj ismét az Exit Recovery gombra. Ha így sem menne, használd az rslite-ot, vagy az iReb-et!

És ahogyan a cikk elején is írtuk, ismételten felhívnánk mindenki figyelmét arra, hogy a fenti leírás KIZÁRÓLAG iPhone 4 esetén működik! Ha nem iPhone 4-ed van, NE kezdj ebbe bele! Ha pedig már frissítettél a gyári 4.1-re, és frissült a baseband, akkor nincs mód arra, hogy a korábbi basebandet visszatedd!

***

Kiegészítés: ha valakinek httpd (PID:27) must be killed! hibát írna az Umbrella, és emiatt nem hajlandó a TSS szervert elindítani, az egyrészt töltse le újra az Umbrellát, mert a cikk közzététele óta már a második verzió jött ki a 4.1.9-ből; másrészt OSX alatt ki kell kapcsolni az Internet Sharing alatt minden megosztást, mert az is a 80-as portot használja.

Illetve reméljük, azt senki sem felejti el, hogy mint mindig, most is újra jailbreakelni kell a készüléket (limera1n vagy greenpois0n) a restore után, illetve Cydiából fel kell telepíteni az ultrasn0w-t a függetlenítéshez!

Olvasd el a hozzászólásokat is

81 Comments

  1. 3g-re nincs valami megoldas? egy tudom hogy van, de egyreszt ugy hallottam hogy az nem olyan megbizhato, es mindenkepp szukseges restore hozza, nem sok kedvem lenne a rengeteg prot ujra leszedni/felrakni..

  2. De ez miért nem megy 3G/3GS -en jöhet technikai halandzsa kiváncsi vagyok.

  3. Mert a “iPhone 4 4.1-es gyári firmware: iPhone3,1_4.1_8B117_Restore.ipsw” nem megy a többin :D:D:DD:D:D

  4. @W3ber: mert a restore folyamat a többi készüléken másképp működik.

  5. @Jadeye: Szia, Érdeklődnék, hogy mi most a jelenlegi baseban, ami lejön a 4.1 frissítéssel? Köszönöm.

  6. Üdv szifontársak! 😀
    Mi a helyzet az ultrasn0w-al? Mit írtak legutoljára? Várható mostanában, vagy még messzebb lesz?

  7. 3g ott a snowbreez:)

  8. off: van mac-re green poison

  9. 😀 13-dikán a “Vasárnap jön a PwnageTool, GeoHot Trailer 🙂 ” comment-ben (2.hozzászólás) már írtam,hogy megcsináltam ezt! 🙂 (csak kicsit másképpen) 😀 😉
    Valaki tudja miért nem megy azóta sem a 4-es 4.1-es JB??? 🙁 már Mac-en is próbáltam 🙁 megcsinálja szépen amit kell mindkét progi de semmi!!! 🙁

  10. Gond megoldva! 🙂

  11. MAC OSX 10.6.4 Snowleopard alatt a TinyUmbrella nem fut. Rákattintva az OSX bekéri a biztonsági jelszót, amit megadok, ez után semmi sem történik. Az Activity monitosban sem jelenik meg a futó processzek között. Van valakinek valami ötlete, hogy ennek mi lehet az oka?

  12. Ha ezt megcsinálom és 4.1-en vagyok, hogy tudom jailbreakelni (4-es szifon)? 🙂

  13. @baggins: hmm, nekem fut gond nélkül (10.6.4). :/ esetleg próbáld meg újraindítani a gépet, és úgy indítsd el. miután bekérte a jelszót, mennie kellene.

    @csuri: tetszés szerint limera1n for mac vagy greenpois0n for mac, amelyik szimpatikusabb.

  14. @Jadeye: Váááárj, nekem is dobj egy választ légyszi:-)

  15. @SzakiPod: off green SZAR.

  16. ! OFF !

    Megtudná mondtani valaki, hogy van-e esetleg ingyen sms küldő program ami Magyarországon is müködik?
    Köszönöm!

  17. @Jadeye: Köszönöm. Nekem sajnos megakad a TSS szerver elindításnál. Azt mondja valami fut a 80-as porton, holott semmi nem fut. OS 10.5.8. Már újra is indítottam a gépet és ugyanaz.

  18. A legújabb 5.14.02-es…gugle a barátod…. 😉

  19. Bocsi!Az a 3G\3GS! 🙂 a 4-es 4.1 2.10.04-es pedig a 4-esé!2G-n már nem frissül….marad a 3.1.3-mas…

  20. @csuri: “Mac users – web sharing uses port 80. Turn that off when trying to run the tinyumbrella TSS server.”

    @giannipc: 2G esetén az az 1.1.4-es, mert az azóta nem frissült. (04.05.04_G)

  21. @Jadeye: Mi használhatja még a 80-as portot? A Sharingben minden megosztást kivettem, most már megjelenik az Acivity monitor listájában, de nem fut.

  22. Nekem már ott akad meg, amikor elindítom a TinyUmbrella-t, azt írja, hogy Cannot Start TSS Service. Lehet, hogy túlterhelt? Várjak, vagy van rá valami megoldás?

  23. @baggins: nemtom… elvileg mennie kellene. esetleg töröld le, és tedd fel újra, hátha. meg most lett 4.1.9-1, tedd fel akkor azt.

    @dixike: már hogy lenne túlterhelt? ez a te gépeden fut, nem kell hozzá net. milyen hibát ír pontosan?

  24. @Jadeye: httpd (PID:27) must be killed! -re hivatkozik

  25. Jogos 🙂

  26. igyekszem figyelmesen olvasni, de lehet elkerülte a figyelmem: 3G esetén van már megbízható megoldás 4.1-re történő frissítésre szoftveres függetlenítés megtartása mellett? volt erről poszt a szifon.com-on?
    legutolsó infóm az volt, várjuk meg a devteam cuccát, mert ami van, az bugos. azóta jött geohot és iphone 3G-ről szó sincs sehol. szóval: mik a legfrissebbek, leírná valaki?

  27. De mit kell kilőnöm? Nem fut semmim a böngészőn kívül.

  28. Skype, MSN, Teamviewer… sok minden használ 80-as portot, ha jól tudom. Lőjetek ki mindent, akár a böngészőt is.

  29. @airness23:
    Ígérgetik itt a pwnage tool-t, vasárnap van, de sehol semmi.

    Viszont használhatod a Snowbreeze-t, azzal megoldható baseband frissítés nélkül is. Szifonosok nem szokták javasolni, mondván nem megbízható, de szerintem nincs különösebb gond vele, csak annyi hogy nem az dev-team csinálta hanem egy másik csapat.

  30. Ok, siker! Elindult.
    Amit észrevettem: A .dmg-ből felmountolt virtuális drájvról nem indul, és a desktopról sem indul. Bemásoltam az Applications/Utilities mappába, és onnan elindult.

  31. @dixike: internet sharing? a httpd az webszerver, azt teszi lehetővé, hogy kívülről elérhető legyen a gép http-n keresztül.

    @retsam: ezek pont nem szoktak beleszólni, mert kifelé használnak 80-as portot. nekem mindig fut adium, skype, safari, stb közben, semmi gondot nem okoz.

  32. @Jadeye: valóban a sharing volt a gond. Ahogy kikapcsoltam, már működik is. Köszönöm a segítséget!

  33. @baggins: mindig fel kell másolni valahová, a DMG-ből ezek nem futtathatóak. van pár telepítő, ami igen, de az ilyen appok, mint az umbrella, az nem.

    @dixike: 🙂

  34. Sziasztok!

    Egy kis OFF, de hátha valaki találkozott már hasonló problémával.

    A CallTell nevű Cydiás alkalmazást szeretném úgy használni, hogy a telefonom angol nyelvű menüt használ, de a CallTell magyarul beszél.

    Létezik erre valami trükk?
    (iPhone 3GS, iOS 4.0.1)

  35. A Restoring iPhone firmware állapot mennyi ideig tart? Már legalább 20 perce ezt csinálja, és nem történik semmi, nem dobja fel a hibaüzenetet. Most jönne az a lépés, amikor nem tudja frissíteni.

  36. Hi!

    Sorry az OFFért, de nem tudom hova írjak.
    Az a gondom, hogy 3G-m van és feltettem custom 4.1et, hogy tudjak függetleníteni. Viszont backupolnom kéne, de a köv. hibát adja az itunes:
    “seesion could not be started with the iPhone.”
    Mi lehet a gond?
    Köszönöm!

  37. én csupán azt nem tudom megérteni hogy azoknak akik gyárilag 4.1et kaptak az iPhonera azokkal mi van azokra szarik mindenki mert szerintem elég sok ember van így ezzel és nem tudom megérteni hogy akkor erőfeszítés lenne a rohadt ultrasn0wot frissíteni vagy valami mást kiadni ami végre nem az előző basebandel baszakszik hanem a mostanit unlockolja nem értem egyszerűen :S

  38. Valaki légysi segítsen! Mit csináljak? A restoring firmware-nél áll folyamatosan.

  39. 2 kérdés:
    1: ha most venném meg t-nél a telőt, menne e vele, ha nem frissítek??
    2: a garanciát ezzel a teló elveszti?

  40. Hát ez nekem nem jött össze. Az unlock-om elveszett, de baseband-nek 01.59-et ír ki, de 4.1-es verzió van fent. Nem tudom most mit csináljak. A telomat nem tudom használni. Valaki segítsen!

  41. @dixike: van folyamatjelző csík a telefonon? ha van, hol tart? elkezdte egyáltalán?

    @attilka19: ha tudod, hogy mekkora erőfeszítés megcsinálni az ultrasn0w-t az új basebandre, akkor megcsinálhatod te is… ha meg nem érted, akkor mindegy. a lényeg: senki nem szarik rájuk/rátok. novemberre, mikor kijön a 4.2, akkorra lesz unlock addig nem. amikor kijött a 4.1, tudható volt, hogy nem lehet majd függetleníteni, hiszen frissült a baseband. azt meg senki nem állította, hogy azonnal lesz rá bármi is, hiszen ez sosem volt eddig sem másként, új baseband esetén eddig is mindog várni kellett. most sincs ez másképp. kellemetlen, de ez van, pláne ingyen van.

    @gabee369: ha most vennéd meg a telót, már szinte biztos, hogy eleve 4.1 lenne rajta. de amúgy garanciális probléma esetén kell nyomni rá egy restore-t, és kész.

  42. @Jadeye:Minden úgy történt, ahogy le volt írva. A folyamatjelző 65%-kon állt, az iTunes azt írta, hogy restore firmware. Kb. 1,5 óráig itt állt, de nem jött a hibaüzenet. Kilöttem a processzt, és a tinyumbrellaban exit recoveryt. Újrabootolt, de az unlockom elveszett. Újra aktiválnom kellett a telot. 4.1 van fennt, de att lockos.

  43. @dixike: ha végigfutott, és ha a baseband 01.59.00, akkor nem veszett el a függetleníthetőség. mindössze csak az történt, ami minden restore után: még jailbreakelned (limera1n vagy greenpois0n) kell, és felraknod az ultrasn0w-t a cydiából.

  44. @Jadeye: És jó is lett! Köszönöm szépen!

  45. Sziasztok!

    Lehet OFF, de segítsetek nekem pls!
    3G-m van redsn0w-os 4.0-val ami elég idegesítő főleg azért mert a 3.1.3-al majdnem 2x ennyi ideig bírta az aksi. Hogyan és mivel tudom visszatenni rá megint?
    Tudom, hogy spirit-elni lehetne a gyárit, de ha visszateszem akkor itunes ilyenkori szokásos hibaüzenet löki, majd TinyUmbrella restore kikapcsolás, de original SIM kéne az aktiváláshoz, szóval ez az út nem járható.
    Kérlek segítsetek rajtam :):):)
    Köszönöm előre is!

  46. @Jadeye: Köszönöm a segítséget. Sikerült. Látszik, hogy kezdő vagyok, illetve jól be is paráztam.

  47. Sziasztok!
    Gyárilag függettlen 3GS-em van régi basebanddel 4.0.1 FW-rel JB-ve.

    Kérdésem csupán annyi, hogy upgrade-t nyomhatok rá 4.1-re itunesban, majd használhatom vmelyik JB-ket?
    Nem szeretnék mindent újra beállítani, adatokat elveszteni. Tudom hogy feltétlen ajánlott ezt így, de kérdés hogy vki megcsinálta-e így?

    Úgy tudom a geohot megoldása egyben hacktivál is. Nekem mivel gyárilag ftlen, erre nincs szükségem. Greenpoison is hacktivál?

    THX a válaszokat.

  48. hi
    nekem nem indul be aTinyumbrella…..

  49. Csak egy gyors kerdes :
    Van itt olyan 3G tulaj akinek 4.1 sn0wbreeze JB utan mukodik a youtube, es megy a backup iTunesban ?
    Nalam cannot connect to youtube es session could not be started with the iPhone hibauzi van.
    Ha esetleg valakinek sikerult megoldani barmelyik problemat legyszi ossza meg az infot. Koszi

  50. @iP3Guser: köszönöm a választ. igen, mára ígértek. nem is az a baj, h nincs, hanem, hogy egyik postban sincs szó már 3g-ről. értem én, h iPhone 4-nek nagyon örülünk, de szerintem még a legtöbb felhasználó nem azon van. mindegy.

  51. @Aky: Nekem is él ugyanez a probléma 4.0-án. Ezért lenne jó visszamenni 3.1.3-ra. Amúgy hogy tudtad feltenni 4.1 sn0wbreeze JB-t iTunes-al 3G-re??? Nekem a preparing the iphone restore-nál elakad a dolog..

  52. @murdock: iReb hasznalataval elvileg nem lenne szabad, hogy gondot okozzon az iTunes. Nekem felment a 4.1 siman hiba nelkul, csak a youtube hianya zavaro elegge.
    Amugy 4.1 utan mar nem akarok visszamenni 3.1.3-ra, szerencsere ujra gyors a telo.

  53. @Aky: Ez az iReb is a custom firmwaret alakítja át, amit az iTunessal kéne restorolni? Vagy ez már egyből a telóra updateli mint a redsn0w? Köszi egyébként hogy segítesz ebben, mert a 4.0 elviselhetetlen 🙂

  54. @baggins: hogy sikerult beinditanod a t.umbrellat?

  55. @Aky: függetlenül használod a telót? most letöltöttem sn0wbreeze-t, meg ireb-et, csak félek nekiesni vele a 3G-nek. nem szeretném a szoftveres függetlenítést bukni. jól jönne ebben egy vendég post, hasznosabb lenne, mint a ki mivel játszik matekórán.
    szóval, ha leírnád, mire kell figyelni a sn0wbreeze használatakor, az jó lenne.
    Köszönöm!

  56. @murdock: az iReb arra kell, hogy ne kapj hibauzenetet az iTunesban mikozben futtatoda a restoret a 3G-n a sn0wbreeze altal krealt ipsw-vel. (iReb fusson vegig az egesz folyamat alatt)

  57. @Aky: Értem köszi, illetve még egy kérdés lenne, hogy mivel hülyefejjel én nem mentettem le az SHSH file-t még 3.1.3-on akkor is vissza tudom majd tenni 4.0 után? Vagy te hogy vagy a 4.1-el? Tényleg érdemesebb azt feltenni? Semmi lassúság? Multi Task és a wallpaper gondolom nincs neked, de a 4.0 még így is gyalázat… 🙂 Köszi nagyon a helpet még1x!

  58. hali

    most hogyan kell függetleníteni a telefont? mert én nagyon kezdő vagyok egy részletes leírásért nagyon hálás lennék!

  59. @Aky: Illetve iReb melyik verzióját ajánlod? Thx

  60. @fenyvesidavid: ez nem változott semmiben. jailbreak után cydiából feltelepíted az ultrasn0w-t. a cydiát gondolom tudod használni.

  61. @Jadeye: Jadeye, tudsz esetleg valamit a mara igert Pwnagetool-rol ? Fog ez mukodni 3G-n is?

  62. @fenyvesidavid: @Aky:Ezer köszi, mindjárt próbálom is, de még egy utolsó kérdés, aztán leállok tényleg 🙂 iTunes melyik verziója kell e művelethez? Mármint a 4.1-hez. 10.0 van most, downgradeljem, vagy update?

  63. Az előző üzit jól elb…tam 🙂 sorry

  64. A frissítés után eltűntek a network beállítások a settings-ből, így nem tudom a vodas internetemet beállítani. Erre van valamilyen megoldás?

  65. @dixike: cydia szifon sourcban letöltheted a beállításokat, vagy sztem legegyszerűbb ha beírod kézzel az apn-nek: internet.vodafone.net

  66. @murdock: De nem tudom hova beírni, mert az a pont eltűnt a settingsből. A 4.01-es jailbreak+unlock után megvolt, de a mostani frissítés után eltűnt. Ezek szerint a szifonos megoldás jó lesz nekem.

  67. iPhone 4-en custom firmware+ultrasnow telepítése után eltűnt a cellular data network beállítás. Olyan mintha az att-s be lenne égetve, mert pl carrier att8.0-át ír ki, és mindenhol att-s beállítások vannak. A 4.0.1-es unlock után nem volt semmi gondom, minden att-s beállítás eltűnt, most pedig hiába próbálkozok mindenféle apn-es programok telepítésével, vagy nem működik, vagy hibát ír a telepítéskor. Ilyen a szifonos beállítás is a cydiaban. De miután felraktam ahogy sikerült, a carrier voda 7.0-ra váltott át, lett cellular data network beállítás, de mégsem megy a net. Már nincs ötletem, hogyan tudnék mobilnetet varázsolni újra a telómra. Remélem valakinek van ötlete.

  68. @Jadeye: tehát ha jól értelmezem, ha most veszek telefont az nem függetleníthető, mert a baseband friss rajta. igaz?

  69. @Aky: Nálam is ugyanez a hiba van. Találtál rá megoldást? Kérdezgettem máshol is, de senki se biztos benne. Arra gyanakszanak, hogy a hacktiválás miatt van a backup és a youtube probléma is.

  70. sikerult valakinek egyaltalan elinditani ezt a TU?

  71. @Irwine: En is erre gyanakszom, ezert varom mar a Pwnage toolt, hogy hatha azzal majd lesz rendes hacktivalas.
    Amugy ha most sikerulne rendbe raknom a 4.1-t es menne az ultrasnow unlock is, tobbet nem updatetelem a 3G-met, nem eri mar meg ez a rengeteg szivas es varakozas.

  72. tegnapra igertek,es meg sehol….

  73. Akik a custom fw miatt problémáznak sn0wbreeze alatt jól figyeljenek!
    Nekem tökéletesen működik.
    Lépések: letöltöd a sn0wbreeze-t megnyitod vele az ipsw-t és fontos hogyha azt akarod hogy működjön a youtube és a push akkor ne legyen beipalva az activate phone (termeszetesen ha gyari szolgáltatós simed van). Ha viszont nem eredeti simed van akkor maradjon bepipalva és majd cydiabol egy pushfixet fel kell raknod.

    Ha kesz a custom fw akkor bezarod a sn0wbreeze-t megnyitod az ireb-et, itt koveted az utaditasokat, majd a vegen meg kell a telon jelenni egy waiting for custom firmware feliratnak a telon. (nekem 2* jara jelent meg.) és mar csak annyi maradt hogy beadod a custom fw-t az itunesnak. Ez garantaltan nem frissiti a basebandet és jailbreakel is. Ha nem megy irj ide és segitek, ha kell custom fw-t is kuldok.

  74. nekem az a baj h iphon4 es jailbreakelve volt es a vevom csinalt egy restort rajta es most csak az alma van rajta semmi mas….szoval nekem ez a TU jo lenne csak nemindul be barmit is csinalok.probaltam macen is es win7 esen is es semmi,nembirok save shsh-t nyomni neki

  75. @Aky: Kipróbáltam T-s simmel, így jó a backup és a youtube is.

  76. @kiru_l: Esetleg otlet , hogy milyen cydia fix oldja meg a youtube problemat ? Kiprobaltam 3 youtube fixet is de egyik sem hasznalt.
    Eredeti kartyam sajnos nics, azaz van (Rogers Kanadabol) de nekem valamiert nem aktival vele az iTunes.

  77. tudna nekem valaki segiteni?

  78. @kiru_I: üdv. felfrissitettem ituneson keresztül 4.1re. van valami egyszerű megoldás arra hogy újra független legyen a telóm?

  79. az lemaradt hogy 3G-m van

  80. Hello! 4.1-ről 4.1-re szeretnék restorolni. azért, mert kell a baseband. az probléma az, hogy hiába dugom be a szifont a gépbe, az umbrella nem tölti le sz shsh-t 🙁 !

    hiába kattintok rá, nem csinál semmit. mit csináljak? (winfos)

    köszi


Add a Comment