fbpx Skip to content

Kedden az amerikai szövetségi bíróság bírája arra kötelezte az Apple-t, hogy segítséget nyújtson a kormányzatnak a 2015 decemberében, San Bernardino-ban történt lövöldözés egyik elkövetőjének, Syed Rizwan Farook iPhone 5c készülékén található adatok megszerzésében.

tim-cook-290513

Sheri Pym bíró egészen pontosan arra utasította az Apple-t, hogy bocsásson az FBI rendelkezésére egy olyan, speciális firmware-t, amivel a nyomozóhatóság feltörheti a készülék jelkódzárát brute force módszerrel anélkül, hogy a készülékről törlődnének az adatok, vagy bekapcsolódna a sok hibás kód megadása után az időkorlátos védelem. Ezt persze az Apple nem szándékozik megtenni, és ennek kapcsán Tim Cook nyílt levélben fordult az Apple vásárlóihoz, melyet alább közlünk, magyarra fordítva.

Nyílt levél a vásárlóink számára

Az Egyesült Államok kormánya azt követeli az Apple-től, hogy egy olyan, mindeddig példátlan lépést tegyen, ami a vásárlóink biztonságát veszélyeztetné. Mi tiltakozunk ez ellen a döntés ellen, ami közvetve túlmutatna a jelenlegi peren is.

Ez a pillanat egy nyilvános párbeszédre hív fel, és szeretnénk tájékoztatni a vásárlóinkat és az embereket a világ körül arról, hogy pontosan mi is forog kockán ennek kapcsán.

A titkosítás szükségességéről

Az okostelefonok, élen az iPhone-nal, lényegi részévé váltak az életünknek. Az emberek hihetetlen mennyiségű személyes információt tárolnak rajtuk, kezdve a személyes beszélgetéseinkkel, egészen a fotóink, a zenéink, a jegyzeteink, a naptárunk és névjegyzékünk, a pénzügyi és egészségügyi adataink mellett egészen addig, hogy mikor és hol tartózkodtunk, vagy éppen hová megyünk.

Ez az információhalmaz védve kell legyen a hackerektől és bűnözőktől, akik szeretnének hozzájuk férni, ellopni őket, és felhasználni azokat a mi tudtunk és engedélyünk nélkül. A vásárlók azt várják el az Apple-től és más cégektől is, hogy minden lehetséges intézkedést megtegyenek ezeknek a személyes információknak a védelmében. Az Apple mélyen elkötelezett a felhasználói adatok védelme iránt.

A személyes adataink biztonságának megsértése viszont egyben a személyi biztonságunkat is veszélyeztetheti. Ez az, ami miatt az adatok titkosítása ennyire fontos lett mindannyiunk számára.

Több éve használunk már titkosítást a készülékeinken, mert úgy gondoljuk, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy a felhasználóink személyes adatai biztonságban legyenek. Ezekhez az adatokhoz még mi magunk sem férünk hozzá, mert úgy gondoljuk, hogy a készülékeken tárolt adatok a készülék tulajdonosán kívül senki másra nem tartoznak.

A San Bernardino ügy

Megdöbbentett és felháborodással töltött el minket a terrorizmus ezen halálos tette, ami múlt év decemberében történt San Bernardino-ban. Gyászoljuk az elvesztett életeket, és igazságot szeretnénk azoknak, akiknek az életét ez az eset érintette. Az FBI a támadás utáni napokban megkeresett minket, és keményen dolgoztunk azon, hogy segítsük a kormányzat törekvéseit ennek a borzalmas bűnténynek a megoldásában. Semmiféle szimpátia nincs bennünk a terroristákkal szemben.

Amikor az FBI arra kért minket, hogy adjuk át azokat az adatokat, amikkel rendelkezünk, akkor azokat átadtuk. Az Apple eleget tesz az idézéseknek és házkutatási parancsoknak, ahogyan azt a San Bernardino ügy kapcsán is megtettük. Ezen túl az Apple szoftvermérnökeit is az FBI rendelkezésére bocsátottuk, hogy tanácsot adhassanak, illetve a saját ötleteinket is megosztottuk velük a nyomozási lehetőségek kapcsán.

Minden tiszteletünk az FBI szakértőié, és úgy hisszük, hogy a szándékaik jók. Eddig a pontig mindent megtettünk, amire képesek vagyunk és amit a törvényi szabályozás lehetővé tesz. De most a kormány olyasmit kért tőlünk, ami egyszerűen nincs a birtokunkban, és amiről úgy határoztunk, hogy túlontúl veszélyes lenne létrehozni. Arra kértek minket, hogy építsünk egy backdoor-t az iPhone-ba.

Egészen pontosan az FBI azt akarja, hogy készítsünk az iPhone operációs rendszeréből egy olyan, új verziót, amiben több fontos biztonsági funkcionalitást is kikerülünk, és ezt telepítsük fel a nyomozás során megszerzett iPhone készülékre. Ez a – jelenleg nem is létező – szoftver ugyanakkor a rossz kezekbe kerülve viszont képes lenne bármely olyan készülék feloldására, amihez valaki fizikailag hozzáfér.

Az FBI valószínűleg más szóhasználattal írja le ezt az eszközt, de ez ne tévesszen meg minket: egy olyan iOS-verzió létrehozása, amely kikerülné a biztonsági funkciókat, az tagadhatatlanul is egy backdoor. És noha a kormány azt állítja, hogy mindez csak ebben az adott esetben kerülne használatra, semmi garancia nincs arra, hogy ez így is maradjon.

Fenyegetés az adatbiztonságra

Többen úgy gondolják, hogy egy backdoor csak egy adott iPhone készülékre való létrehozása egy teljesen egyszerű dolog. Ugyanakkor ez a vélekedés teljesen figyelmen kívül hagyja a digitális biztonság kérdését, és annak jelentőségét, hogy mit is követel ebben az esetben a kormányzat.

Ma a digitális világban egy titkosított rendszerhez való kulcs egy olyan adat, ami a titkosított adatokat feloldja, és ez csak annyira biztonságos, amennyire az ezt óvó körülmények. Amint ezt az információ (kulcsot), vagy annak kikerülésére szolgáló forráskód ismertté válik, akkor a titkosítás bárki számára feloldható, aki rendelkezik ezzel az információval.

A kormány azt állítja, hogy ez az eszköz mindössze egyetlen alkalommal, egyetlen iPhone készüléken kerül majd használatra. Ugyanakkor ez egyszerűen nem igaz. Amint létrehozásra kerül, ezt a technikát újra és újra használni lehet majd, gyakorlatilag akármennyi készüléken. A fizikai világban ennek a megfelelője egy olyan kulcs lenne, amely több százmillió zárat is ki tudna nyitni – kezdve az éttermekkel, a bankokon át egészen az otthonainkig. Egyetlen értelmes ember sem tartaná ezt elfogadhatónak.

A kormány arra kéri az Apple-t, hogy feltörjük a saját felhasználóink adatait, és aláássuk a több évtizedes fejlesztéseinket, amelyeket a felhasználóink – beleértve a több tízmillió amerikai állampolgárt – védelme érdekében tettünk, hogy megvédjük őket a mesterkélt hackerektől és kiberbűnözőktől. Ennek eredményeként előállhatna az az ironikus helyzet, hogy ugyanazok a szoftvermérnökök, akik erős titkosítást építettek az iPhone-ba a felhasználói adatok védelme érdekében, utasítva lennének arra, hogy ezeket a védelmeket gyengítsék, és ezzel a felhasználóink kevésbé lennének biztonságban.

Nem találtunk precedenst arra, amikor egy amerikai céget arra kényszerítettek, hogy a vásárlóit nagyobb támadási esélynek tegye ki. Éveken át folyamatosan figyelmeztettek mindenkit a titkosítással foglalkozók és nemzetbiztonsági szakemberek, hogy a titkosítás gyengítése hiba lenne. Egy ilyen intézkedés csak az olyan jószándékú és törvénytisztelő állampolgárokat sértené, akik az olyan cégekre bízzák az adataik biztonságát, mint például az Apple. A bűnözők és rosszakarók továbbra is titkosítást használnak majd, olyan eszközökkel, amelyek már eleve elérhetőek a számukra.

Egy veszélyes precedens

Ahelyett, hogy a kongresszuson keresztül egy törvényhozási lépést kérne, az FBI példa nélküli módon az 1789-es All Writs Act-re hivatkozik, hogy ezzel igazolja a hatásköre kiterjesztését.

A kormányzat kényszerítene minket, hogy eltávolítsuk a biztonsági funkciókat, és olyan új funkciókat adjunk az operációs rendszerhez, amivel a jelkódot elektronikusan tudnák beírni. Ezzel sokkal könnyebb lenne egy iPhone feloldása brute force módszerrel, tehát több ezer vagy millió kombinációt kipróbálva egy modern számítógép sebességével.

A kormány követeléseinek következményei gyakorlatilag beláthatatlanok. Ha a kormány az All Writs Act használatával megkönnyíti egy iPhone feloldását, akkor hatalmába kerül gyakorlatilag bárki készülékébe betekinteni az adatok lementéséhez. A kormány kiterjesztheti a privát szféra megsértését és követelheti az Apple-től azt is, hogy megfigyelési szoftvert helyezzen a rendszerbe, ami lehallgathatja az üzeneteket, hozzáférhet az egészségügyi vagy pénzügyi adatokhoz, követheti a felhasználó helyzetét, vagy használhatja a készülék mikrofonját és kameráját a felhasználó tudta nélkül.

Ennek a követelésnek a visszautasítása nem olyasmi, amit könnyedén vennénk. Úgy érezzük, muszáj szót emelnünk ez ügyben, mert szerintünk az amerikai kormány túl messzire ment.

Az amerikai demokrácia tisztelete és a haza szeretete mellett visszautasítjuk az FBI követeléseit. Úgy hisszük, mindenki legjobb érdeke lenne, ha hátra lépne, és átgondolná a következményeket.

Noha úgy hisszük, hogy az FBI szándékai jók, a kormány számára rossz lenne, ha kötelezne minket egy backdoor beépítésére a termékeinkbe. És legfőképp, tartunk attól, hogy ez a követelés magát azt a szabadságot ásná alá, amelyet a kormányunknak megvédenie kellene.

Tim Cook

Olvasd el a hozzászólásokat is

52 Comments

  1. Tökös (?) levél ez Tim Cooktól!

  2. Szerintem csak ido kerdese hogy a kormany eleri amit akar. Mar csak azert sem, mert nem tenne jot a kormany imidzsenek ha egy ceg csak ugy ellentmondana nekik. Sajnalaotos ami tortenik.

  3. Korrekt. Valóban nagyon fontos nem az adott ügyre koncentrálni, hanem hátrébb lépni, és belegondolni a következményekbe.
    Viszont hány olyan nagyvállalat lehet, akik hasonló kérést kaptak, és azt szó nélkül teljesítették…

  4. @Tobb nap mint kolbasz: Ebből a levélből úgy tűnik, hogy az apple hajlandó kiállni az álláspontja mellett. Milyen eszközzel kötelezheti a céget egy ilyen fejlesztés elvégzésére egy kormány?
    Mindezt úgy, hogy a felhasználók tudjuk melyik oldalt fogják támogatni.
    Nyilván az FBI nem kevés hackert alkalmaz a különböző rendszerek feltörésére, de úgy tűnik az iPhone elég biztonságosra sikeredett, ha jogilag próbálják az apple-t rávenni a kiskapu elkészítésére, ha ők nem tudják kinyerni az adatokat egyetlen – a kezükben lévő – telefonból.

  5. Hat igen. Elég tökös level. Kiváncsi lennék ha a hozzátartozói gyilkosait lehetne megtalálni egy iphone feltoresevel, akkor is ilyen szép nagy hangzatos mondatok hangzananak el. amúgy nem kell kiadni a kulcsot, ha meg tudjak egyáltalán oldani állítsák vissza a telefon tartalmat mindenféle korlátok nélkül es senkinek se kellene tudnia hogy ez hogy történt. Most is vannak olyan security projektek, amit "8ezer" lakat alatt őriznek. biztos ezt is meg lehetne oldani…

  6. @hujbera: ha meg tudnák ezt tenni, hogy bármi készülék adatait lehúzzák, és leszedik róla a titkosítást, akkor azt bárki készülékével meg lehetne tenni, és az ismét csak visszaélésekhez vezethet.

  7. @hujbera: vagy akkor nézzük más szemszögből.

    ha azt feltételezzük, hogy ezt technikailag meg is tehetik, gyakorlatilag akkor sem engedelmeskedhetnek az FBI-nak, mert akkor kiderülne, hogy ezt megtehetik, és az azonnal öntökönlövés lenne, hiszen azt állítják, hogy nem képesek ezt megtenni.

    ugyanakkor azt sem tehetik meg, hogy titokban megoldják, hiszen akkor olyan információkat kapna az FBI, amihez másképp nem jutottak volna hozzá, csak az adott telefonról, tehát kiderülne, hogy titokban mi történt, ami még rosszabb.

    ezért még ha lehetősége is lenne erre az Apple-nek, egyszerűen üzletpolitikai szempontból sem teheti meg. ez persze nem jelenti azt, hogy egyébként ne lenne erre lehetőségük, de kiindulva abból, hogy már jogilag tekergeti ezt az ügyet az amerikai kormány és az FBI, az azért arra utal, hogy a saját hackereik nem tudták ezt megkerülni, tehát a beépített biztonsági megoldások jók – ami meg arra utal, hogy akkor valóban nincs erre lehetősége az Apple-nek sem.

  8. Kamu. Az Apple mar 2015 belépett abba a “biztonsági” csoportba ahol a “köz” érdekében bárkiről bármit megosztanak a kormánynak. (Ugyan itt Homland Security) gondolom erről erről se hallottatok. A Googleval az élen. Az Android miért nem kerül ilyen hírbe? Hát persze fű alatt azt már intézték. Ezt a hírt csak az eszi meg aki fő sodrású médiából táplálkozik. Mindenkinek jó álomvilágot! Szerintem ez a program már rég kész már rég át van adva csak egy óriási lufi a hattérbe keszt ki durranni és az Apple előre be védi magát.

  9. @White64GB: Hülyeségeket beszélsz. Az első feltevésedre légyszives egy forrást, mert az, hogy mi, vagy te mit “hallottál” az nem igazán megbízható és hivatalos.
    A másik az Apple szempontjából még érthető is lenne, ha médihaekk lenne az egész, mert multi, és reklám, na de az FBI? Bírói végzéssel? Ne nevettess már!

  10. Persze. És bizton állíthatod hogy a chemtrail is valóság.

  11. Erről beszéltem. Persze először csak az USA-ban vezetik be, utána meg mindenhol.az amerikai kormány úgyis osszeroppantja az Apple-t előbb utóbb. Max az időt lehet húzni kicsit. A terrorizmust használják mindenhol arra hogy olyan törvényeket vezethessenek be a biztonság érdekében amiket amugy soha nem tudnának bevezetni. Ilyen lesz majd a chipeltetés is, de ne ugorjunk ennyire előre…

  12. Vmit titkositani tudnak, akkor pontosan ismerik annak a visszafejteset is. Komolyan azt gondoljatok, hogy nem tudnak az adatokat kinyerni? Biztos, hogy menne az 🙂 amugy koztes megoldas nem letezik? Az apple megoldja, szepen feloldja a keszuleket, kinyeri az adatokat es atadja. Nem mell egybol kulcsot adni hozza, az adatok nem elegendoek? Vagy az fbi nem bizik az apple-ben? Akkor az apple miert hinne el, hogy meg csak egyszer hasznalnak fel.

  13. Nézzél bele a Blacklist – be, nagyon jó sorozat.Picit bevilágít a kulisszák mögé. A mai világban egy bírói végzést elintézni kutyafüle.:D fbi rol ne is beszéljünk…

  14. @AppleFan: azt kellene megérteni, hogy akik bűnözni akarnak, azok már most is olyan titkosítási módszereket használhatnak, ami jelenleg is szabadon, bárki számára elérhető, platformfüggetlenül. semmit nem változtatna ezen az, ha bele tudnának nyúlni egy iPhone-ba, hiszen nem lenne tőle biztonságosabb a világ, mert akik ki akarják ezeket kerülni, azok már most is kikerülik. de cserébe annyi lenne a személyes adatoknak.

    @pergabb: attól, hogy ismered a titkosítási módszert, visszafejteni nem fogod tudni az adatokat. kicsit olvass utána a titkosítási módszereknek. ha az Apple egy esetben feloldja a titkosítást, akkor az azt igazolná, hogy fel tudja oldani. de ha utánaolvasol, akkor látni fogod, hogy attól, hogy ismered a módszert, az adatokat nem fogod tudni visszafejteni, épp ez a lényegük.

  15. Az egyszerűbb az lenne ha az Apple nyerné ki az adatokat és átadná az FBI részére, minek ehhez IOS módosítás?

  16. @modeart: Tim Cook többször is elmondta, hogy az Apple nem tudja ezeket az adatokat visszafejteni – tehát nem lenne más lehetőség, mint valahogy kikerülni az iOS beépített biztonsági funkcióit, hogy a kód esetén az összes lehetséges kombinációt végig tudja próbálni az FBI. de lásd fentebb.

  17. Ez csak media duma. Meg lesz az a backdoor ha még nincs kész ezt azért nyilatkozta le hogy megelőzze a rossz sajtót.

  18. Sokan, főleg a nem Apple-eszközöket használók képtelenek elfogadni, hogy létezik ilyen szintű titkosítás. Rossz tapasztalataik, meg némi irigység áll ezen vélemény mögött…? És: köszönet Jadeye, a kiváló fordításért!?? MÁS oldalon “csikorgó” változatot lehet olvasni…

  19. Egy alap 4 számjegyből álló jelkódot feltörni nem olyan nehéz,főleg az FBI-nak.

  20. Egyébként az FBI-nak meg vannak az eszközeik,hogy megvalósítsák az elképzeléseiket.Egy kód feltörése nem okoz nekik gondot szerintem……ha apple-ről van szó,ha másról.

  21. Csak pozitívan 😀 Én már rég nem hiszek a tökéletes titkositásban, mert nincs. 😀 És igen, hasznalok apple termékeket, de megbízni sohasem fogok semelyikben sem. Olyan dolgok mennek a világban amiket ha megtudnánk, bokán fosnánk magunkat.

  22. A biztonságról még annyit hogy anno 2014 ben amikor egy csomó színész, színésznőről mesztelen képek kerültek ki, mert feltorték az icoud ot. Na most ez volt szeptemberben, apple-t már marciusban figyelmeztették e-mail ben hogy 20 ezerszer bróbálkozhatott jelszavak megadásával, a rendszer engedte. Semmibe vették a figyelmeztetést, szeptemberben feltorték. Ki volt a hibás? A felhasználó mert gyenge jelszót és könnyű biztonsági kérdéseket adott meg. Ennyit az egészről.

    http://www.macrumors.com/2014/09/25/apple-icloud-flaw-six-months-before-hacking/

    Ezert sem hiszek abban hogy ilyen, olyan szintű biztonság.

  23. @Jadeye: … itt a pont 🙂

  24. @White64GB: internetet használsz, nyilvánosan szólsz hozzá. semmi szükség arra, hogy majd pont az iPhone-oddal figyeljen meg bárki is, elvégre te magad az internethasználatoddal sokkal több adatot adsz meg magadról, amit ráadásul nem is kell külön kipréselni belőled. egyébként meg: http://szifon.com/2013/06/08/titkos-adatgyujtesi-megallapodassal-segitik-a-szilicium-volgy-cegei-az-amerikai-kormanyt/

    @Tamaci: köszi, igyekszünk.

    @Kable: több hibás próbálkozás után időkorlátos késleltetés lép életbe, tehát nem lehet túl sokszor próbálkozni. de próbáld meg, azonnal látni fogod.

    @AppleFan: lényegtelen, mit használsz, ha internetezel. nem az iCloudot törték fel, hanem a “Temp12345” típusú ostoba jelszavakat: http://szifon.com/2014/09/03/a-gyenge-jelszavak-atka-feltort-icloud-fiokok-es-kiszivargott-kepek/

  25. Tor böngésző. 😀

  26. @White64GB: Elolvastam. A cikk azt írja, hogy a konkrét szerverparkhoz, vagy az eszközökhöz nem fértek hozzá a PRISM program keretében sem. Ebből a szempontból irreleváns a cikk, mert itt konkrét eszközökhöz kér hozzáférést a kormány.
    Illetve a második kérdésemre nem válaszoltál, szóval újból felteszem: Mi értelme ennek az egész cirkusznak ha már úgy is kész a backdoor? Nem az apple, hanem az FBI szempontjából. Miért megy el addig az FBI hogy kvázi a média nyomásával, és a közvélemény manipulásával (mert pár hónappal ezelőtt azt hozták fel, hogy az apple hozzáállása miatt nem fognak lekapcsolni majd egy pedofilt, na persze) próbálja ráerőltetni az akaratát?

    Én is szeretem a konteókat, de ez már sok.

  27. @AppleFan: Ez az érvelés elég gyenge lábakon áll, mert egyrészt brute forceval sem ugyanaz feltörni egy egyszerű, 4-5 karakterből álló jelszót, mint egy teszem azt 30 karakteres, speciális karaktereket is tartalmazót. Másrészt pedig a two-way verificationnel még ha fel is törik, akkor sem férnek hozzá semmihez, amíg nem azonosítják magukat. Ahhoz pedig ugye kell a fióktulajdonos egy eszköze. Szóval erről tényleg ennyit, erre mondják azt hogy ha a felhasználó hülye, akkor a legkomolyabb rendszer sem segít.

  28. Valamiert én sem tudom elképzelni , hogy sem az FBI se bármilyen titkosszolgálat ne férjen hozzá az Apple szoftvereihez…
    Ugye az Apple bent van Kínában .., szerintetek egy diktátori berendezkedésben be engednék úgy az apple-t, hogy ne tudjanak adatokat gyűjteni…, hát nem tudom …

  29. @jagBp: a kínaiak esetén az internetkapcsolatot felügyeli a párt, ergo a készülék internetforgalmát meg tudják figyelni, ami már elegendő lehet sok esetben. nyilván a kínaiak meg eleve VPN-t és más megoldásokat használnak épp az állami tűzfal kikerülése céljából.

    “Apple takes user security and privacy very seriously,” it said. “We have added China Telecom to our list of data center providers to increase bandwidth and improve performance for our customers in mainland china. All data stored with our providers is encrypted. China Telecom does not have access to the content.” (Forrás: Reuters)

  30. Értem is hogy vannak hülye felhasználók. De ahhoz is ész kell hogy a rendszer nem blokkolja a probalkozast 3 után, hanem hagyja hogy 20.000 szer csinald, nem? 🙂

  31. Én imádom az iPhone-t, iPad-em is van és fél év Note 4 kínlódás után vissza is jöttem, de kétlem, hogy ha egy Snowden a világ végén kell, hogy bujkáljon, miután közölte, hogy egy fél délután alatt MINDEN adatot megtudhatott bárkiről, akkor az iOS-ben nem lehet backdoor. 99.99%, hogy van. Ez a nyílt levél egy nagy kamu. Ébredjetek már fel! Komolyan azt hiszitek, hogy nem látnak mindent? Kétlem!

  32. Ha nagyanyámon meg áramszedő volna, akkor ő lenne a villamos. Bocsi, ez kikívánkozott. Mindent lehet mondani és írni…

  33. Ekkora bullshitet. 😀 Tim is megéri a pénzét.
    Nyilván a szoftver, amivel le lehet tölteni egy lezárt iPhone adatait, létezik. Jailbreak esetén is hozzáférhetsz a készülék teljes flash tárterületéhez. Ezen kívül mindenki tudja, aki az informatikában járatos, hogy az a gép, amihez fizikai hozzáférésed van, elbukott. Teszem azt lemásolják a tárat nyersen (titkosítva), próbálkoznak 10x, visszaállítják a tárat, próbálkoznak megint 10x, és így tovább. Picit lassabb, de célravezető. Vannak szimulátorok is, amikbe fel lehet tölteni a titkosított tártartalmat, és egy szuperszámítógépen néhány ezer párhuzamos szálon percek alatt megvan a kód.
    Természetesen az Apple-nek egy nagy önreklám az egész, hiszen mekkora már, hogy az FBI megy hozzájuk kuncsorogni, hogy szíveskedjenek segíteni az iPhone feltörésében. Ezt még megfejelték ezzel a levéllel és máris minden terrorista* rohan iPhone-t venni, pörög a biznisz.
    Egyébként nem hiszem, hogy szükség van ilyen mértékű titkosítások használatára. Az emberek 99,99%-a nem atomtitkokat tárol a telefonján, a nyaralós fotók meg nem érnek meg annyit, hogy egy konkrét bűnesetben bizonyítékként felhasználható adatok csak lassan és költségesen álljanak rendelkezésre, hátráltatva ezzel a bűnüldöző szervek munkáját. Szóval ahogy a reptéri csomagok lakatjait is a biztonsági személyzet által kinyithatóvá kellett tenni, úgy a telefont is nézhessék meg a hatóságok, ha felmerül az alapos gyanú, hogy olyat tett a tulajdonosa, ami törvénybe ütközik.
    * és biztonságmániások

  34. Szerintem is igy van amúgy. iPhone mellett note 4 em is van. Én nagyon szeretem. 🙂

  35. @rgbx: amióta nincs bootrom-szintű exploit, azóta jelkód megadása nélkül nem jailbreakelhető az iOS, és így az adatokhoz sem férsz hozzá. dd-hez nem kell jailbreak, de attól még titkosított adatokat fog ledumpolni, amivel a kulcs nélkül nem fogsz tudni mit kezdeni. a titkosítási kulcs nem azonos magával a jelkóddal.

  36. Az en velemenyem is az, hogy a titkosszolgalat hozzaferhet barmelyik mobilhoz, ha akar. Szerintem ez torvenyi eloiras, nem is lehet gyartani enelkul hivatalosan mobilt. A terrorizmus vilagat eljuk, SENKI nem mondhat ellent a nemzetbiztonsagiaknak. Tim meg csak szeret szerepelni, es reklamozza a ceget.

  37. Egyebkent egy erdekes tortenet. Egy csaladtag minden evben Kinaban dolgozik 2-3 honapot. Itthon 2 napig birja az iphoneja egy toltessel. Amikor kint van, azt mondja minden este tolteni kell az iphonejat, pedig alig hasznalja. Ha hazajon, visszaall a toltesi ciklus. Nyilvan megfigyelik, mint kulfoldi tudost a Kinai hatosagok.

  38. @Ugyankerem: persze, biztosan csak ez lehet, hogy megfigyelik, és nem az, hogy más a hálózat kiépítettsége, lefedettsége, a tornyok elhelyezkedése, és millió más körülmény.

  39. @Ugyankerem: Te is chemtrailen élsz, mi? Megfigyelést minden szolgálat központilag végez, se nem fog gyorsabban merülni a telefonod, se nem fog visszhangzani a hívás és semmi ilyen jellegű dolgot nem fogsz tapasztalni. Csak azt, hogy elkaptak vagy nem kaptak.

  40. Nem az a kérdés hogy az Apple jogilag hogyan akarják rá venni, hogy csinánáljon hátsó ajtót hanem, hogy egy részt nem csak amerikai hanem nemzetközi polgárokat is képesek lesznek ez álltal megfigyelni. Az applenek nem azt a 250-300 millió amerikaira kell csak gondolnia hanem arra az 1-3 milliárd emberre is akiknek iPhone juk van. Továbbá ez már korábban felmerűlt ugyan is minden nagyobb bázissal rendelkező szolgáltatást adó céget meghívtak (Apple Facebook, Microsoft, Samsung, stb) egy ilyen beszélgetésre de ott is az Apple megvédte a ti érdekeiteket,jogaitokat is! az már jobban aggaszt hogy volt egy olyan kijelentés a cikben: Jelenleg ilyen még nincs. Na ez a gond!!!

  41. Apple ios 8 ig(2014 szeptemberig) , simán kiadta az adatokat a rendőrségnek ha kértek.Ios 8 után valtoztattak a policy – n. Ezt inkabb úgy mondtanám, hogy kis kihagyás után, újra ki fogja adni. Szoval nem kell hanyatt esni ettől a jol csengő szupertitkos, csak te tudsz róla szövegtöl, mert ez egy hatalmas marketing fogás is. Kormány bedarálja őket előbb utóbb ha tetszik ha nem.

  42. Amugy google főnök is támogatja tim cook véleményét.”Important post by @tim_cook. Forcing companies to enable hacking could compromise users’ privacy”

    Valamont azt mondta hogy ők kiadnak adatokat a hatoságoknak ha engedéllyel kerik tőlük, viszont ez nem egyenlo azzal amit most kérnék a vállalatoktol hogy egy olyan kaput nyissanak amin keresztül turkálhatnak a felhasznalok adatai közt. Twitter

  43. @AppleFan: A Google főnökétől ez kb. olyan, mintha a Kim Dzsong Un nekiállnak mocskos kommunistázni. Viccnek jó.

  44. @ef-dani: Igen igazad van.

    Jadeye: Ez igy volt fer, koszi.

  45. @Jadeye: Volt egy sejtésem, hogy jailbreaknél ez így van, köszönöm a megerősítést. Ehhez képest viszont elég hamar megy a jelkód megváltoztatása. 1-2 másodperc csupán, ami érdekes…
    Ha a dd működik, az még jobb (bár én fizikai kiolvasásra gondoltam közvetlenül a Flash-ről, mint az iPhone tárhely-upgrade videóban a kínai fickó). A többi módszernek, amit írtam, pontosan a titkosított dump kell, amit maga az iOS fog visszafejteni, akár az adott eszközön, akár egy virtuálison.

  46. Ez az egész nagy kamu. Bármikor le tudják venni az alaplapról a Flash-t, még házilag is, nem kormányzati technológiával. Ott van benne minden. Semmilyen tömörítést nem használ. Csak ki kell olvasni. A Story az hogy online esetben amikor a telefon a felhadználó birtoában van bele tudjanak nézni vagy sem? Mindez arról szól. A nagy Teso nagyon látni akar mindent, csak még egyenlőre nem tud.

  47. Apple reveals FBI screw-up: Tech giant says government lost access to shooter’s iPhone backup by changing passcode hours after the attack.Apple is firing back at the government saying they could have accessed the phone of the San Bernadino shooter had his password not been changed after the FBI seized the device.

    Apple executives pointed out that Syed Farook’s iCloud account had been reset with a new passcode by his employer, the San Bernardino County Department of Public Health, who owned the phone just 24 hours after the shooting.

    Bocs hogy nem fordítom le. Ezek a fejlemények eddig. Elvileg…


Add a Comment