fbpx Skip to content

Az online zene streaming szolgáltatások elterjedésének hatására egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a különböző hangrendszerek. A zene és hangminőségre igényesebb emberek számára sok esetben már nem elég a fülhallgató, vagy a beépített hangszóró, valami sokkal nagyobbra, komolyabbra vágynak. Ilyenkor jönnek képbe a vezeték nélküli hangszórók, mint lehetséges opciók. Szerencsére széles a választék mind minőségben és árban is, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb darabokat.20140603_ue-roll_0014-1170x780

Viszont épp a nagy választék teszi oly nehézzé a megfelelő választást, ezért sokszor jól jön, ha rendelkezünk némi információról a kiszemelt termékkel kapcsolatban. Az iDealer Team közreműködésének köszönhetően lehetőségünk volt kipróbálni az UE termékcsalád legkisebb, hordozható Bluetooth hangszóróját, az UE Roll-t, amit a gyártó mérete ellenére rendkívüli hangminőséggel és tudással vértezett fel.

Csomagolás, külső

A hangszórók, amelyekből rögtön kettő is érkezett (hogy miért, arról később), nagyon diszkrét, ám esztétikus csomagolással vannak ellátva. A specifikációt tartalmazó matricát feltépve gyakorlatilag kigördíthető a hangszóró az őt körülölelő dobozból, és szinte azonnal használatba lehet venni. A csomagolás túl sok dolgot nem rejt magában a hangszórón kívül, egyedül a töltéshez elengedhetetlen, színes mikro-USB kábelt bújtatták még el a doboz felső részében.

thumb_IMG_2286_1024

Az anyaghasználatot tekintve az UE Roll nagyon masszív, ami nem meglepő, hiszen az IPX-7 besorolás megszerzéséhez por és cseppálló burkolattal látták el. Ennek köszönhetően akár extrém körülmények között is felpörgethetjük magunkat a kedvenc dalainkkal, legyen szó vadvízi evezésről, hegymászásról, vagy egy buliról a vízpart mellett.

A hangszóró felső része erős szövetből készült, ami könnyen és foltmentesen tisztítható, így nem kell aggódni, ha strandfocimeccs közben belepi a por vagy a veríték. A hátulja gumírozott, az illesztések pedig nagyon precízek, ezzel keltve robusztus hatást. Itt találjuk a be- és kikapcsolásra és a párosításra szolgáló gombokat, valamint találunk továbbá még egy akasztót is, amivel könnyedén felcsatolhatjuk például a nadrágunk övére, vagy hátizsákunk pántjára, könnyebbé téve a hordozhatóságot. Szerkesztőségünkbe egy kék-piros és egy szürke-narancs színű modell érkezett, de a gyártó weboldalán számos egyéb színből és mintázatból lehet válogatni.

Technikai adatok és hangzás

Az UE-Roll átmérője 135 mm, magassága 40 mm, súlya pedig mindössze 330 g, ami kézben tartva kicsit többnek tűnik a durva anyaghasználat miatt. Maximum hangerő mellett 85 dB-lel dübörögtethetjük, frekvenciatartománya pedig 108 Hz és 20 kHz között van, ami ebben az árkategóriában nagyjából alapnak számít. A megfelelő hangerőről és hangminőségről egy 2″-os mély, és két db 3/4″-os magas hangszóró gondoskodik.

ue-roll-3

A hangminőségre panaszunk nem lehet, a magas hangok szépen és tisztán szólnak, és bár a mély első hallasára eltörpül a magas mellett, a Bass jump-ot bekapcsolva azt is elő tudjuk csalogatni a hangszórókból. Kialakításának köszönhetően pedig a hang szabályosan terjed, így 360°-ban élvezhetjük a dallamokat.

A beépített akkumulátor teljes töltöttség mellett 9 óra folyamatos lejátszást tesz lehetővé, töltési ideje pedig 5,5 óra. Hatótávolsága a leírás szerint akár 20 méter is lehet, ám tapasztalatok szerint nagyjából 10 méter megtétele után a lejátszás már akadozott, nem volt folyamatos, tehát ebből a szempontból nem feltétlen érdemes a gyártóra hagyatkozni.

Beépített funkciók

Beépített funkciók terén az UE Roll nagyon erős. Azt fontos megjegyezni, hogy bármely, Bluetooth-kompatibilis készülékkel használható (iPhone, Mac, PC és Windows Phone készülékekkel teszteltük), de a megfelelő kihasználáshoz elengedhetetlen a gyári alkalmazás letöltése, amit az App Store-ból vagy a Play áruházból tehetünk meg. Tehát a valódi használat így végeredményében iOS-re és Androidra korlátozódik.

IMG_2288 IMG_2289 IMG_2292

Az alkalmazást elindítva némi várakozás után rögtön érzékeli is a csatlakoztatott hangszórót. A főképernyőn látszódik az akkumulátor töltöttsége, valamint egy ki/be kapcsoló gomb, melynek segítségével fizikai érintkezés nélkül kapcsolhatjuk a hangszórót. Ebben az üzemmódban némileg többet fogyaszt, mintha a hangszóró hátulján lévő kikapcsoló gombbal tennénk meg ugyanezt, de ez a kényelemi funkció ennyit simán megér.

A cikk elején került említésre, hogy két darab is érkezett a hangszórókból, ami nem véletlen. Az UE termékeinek egyik legszimpatikusabb funkciója a hangszórók egymással való párosításának a lehetősége. Ha párosítunk két UE Roll-t az alkalmazás segítségével, nem csak a hangerőt duplázhatjuk meg, hanem akár sztereóban is megszólaltathatjuk őket, ami igazán egyedi hangzást tesz lehetővé.

IMG_2295 IMG_2294  IMG_2297

Az alkalmazáson belül találhatjuk a hangszínszabályozót is, ahol a számos, előre elkészített minta mellett saját beállításokat is alkalmazhatunk, valamint itt kapcsolhatjuk be a korábbiakban már említett Bass jump-ot. Sokan szeretünk zenére ébredni, a fejlesztők ezért erre is gondoltak: az Alarm tab alatt állíthatunk be ébresztőt, kiválaszthatjuk, hogy mely dalt szeretnénk hallgatni ébredéskor, és az milyen hangerővel szóljon.

Végül pedig kapunk egy beállítások panelt is, ahol a hangszórók nevei mellett az alkalmazás nyelvét, az értesítési hangokat és a hangszóróhoz tartozó frissítéseket tudjuk kezelni. A frissítéseket érdemes folyamatosan szemmel tartani, mert a gyártó igyekszik folyamatos fejlesztéssel és új funkciókkal még izgalmasabbá tenni a zenehallgatási élményünket.

Összegzés

Az UE Roll egy nagyon kompakt, megbízható, minőségi, vezeték nélküli hangszóró, a teszt során nagyon megszerettem őket, mert bárhol és bármikor előkapva gondoskodhattam a jó hangulatról, és a legmakacsabb körülményeknek is képes volt ellenállni. Az egyetlen negatívum a kis hatótávolság, és a kicsit borsosabb ár, ami tokkal vonóval 39 ezer forint. Utóbbit viszont kompenzálja a por és vízállóság, ami miatt gyakorlatilag elnyűhetetlen, valamint az az egyedi stílus, amit az UE Roll képvisel.

Ha valaki kedvet kapott hozzá, és szívesen beszerezne magának egyet (vagy akár rögtön kettőt), az iDealer Team-mel kapcsolatba lépve teheti meg mindezt.

A teszthez az UE Roll speaker-eket az iDealer Team és a Digitalbride.hu biztosította számunkra, amelyet ezúton is köszönünk!

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Szuper cuccnak tűnik, de a cikket olvasva már éreztem, hogy elég borsos lesz az ára. Én egy JBL Go-t rendeltem az egyik hazai webáruházból, de egy hónapja nem akar megérkezni. Lassan úgy vagyok vele, hogy keresnék valami alternatívát… Csak nem tudom mit.

  2. Idokozben megjott a JBL, ha valakit erdekel:
    Szuper pici kompakt, de basszust ne nagyon varjon tole senki. Ami meg nekem hianyzik, a leptetes lehetosege, csak hangero-allitas van. Ezelott egy ipig-em volt, az duborgott is es taviranyito is volt hozza, viszont nem volt bluetooth es csak a regi, 30 tus csatlakozo volt rajta, iPhone 4/s elonyben 🙂


Add a Comment