fbpx Skip to content

Körülbelül az iPhone 6 megjelenése óta vált szokásommá, hogy az utazásaim döntő többségére már nem is viszek magammal DSLR fényképezőgépet, csakis kizárólag a telefonomat, kivéve persze ha kifejezetten a fotózás miatt utazok egy adott helyre, ami elég ritkán van csak.

Mivel meglehetősen sokat fotózok az állandóan a zsebemben található iPhone 7 készülékkel, így egy ideje már gondolkodtam azon, hogy mivel tudnám még tovább növelni a képeim érdekességét és minőségét anélkül, hogy sok extra felszerelést kéne magammal vinnem.

Véleményem szerint az iPhone 6 és az attól újabb készülékek gyakorlatilag tökéletesen alkalmasak egy-egy utazás “dokumentálására”, főleg ha képekről beszélünk. (Az iPhone 6s és a 4K videófelvétel megjelenése óta ez igaz a videók készítésére is.)

Egy utazás vagy élmény dokumentációja alatt tehát azt értem, amikor azért készítünk képeket, hogy utána később magunknak, családunknak vagy ismerőseinknek meg tudjuk mutatni, esetleg Instagramra vagy Facebookra posztoljuk. Erre a feladatra tökéletes az iPhone, hiszen az utazás során nem kell a fotós felszereléssel is foglalkozni, cipelni, vigyázni rá, ami különösen idegesítő tud lenni, főleg akkor, ha valaki egyedül utazik.

Természetesen amennyiben a fotóinkat professzionális felhasználásra szánjuk, abban az esetben az iPhone sosem fogja tudni utolérni a legolcsóbb DSLR kamerákat sem.

Miért léteznek objektívek az iPhone készülékekhez?

A fotózás során rendkívül sokat számít maga az objektív, ami az esetek többségében sokkal fontosabb, mint például a felbontás. Egy objektív teljesen meg tudja változtatni azt, ahogyan a világot látjuk a kamerán keresztül. Bár az iPhone készülékek érthető módon fix objektívvel rendelkeznek, ez nem jelenti azt, hogy külső kiegészítők segítségével nem játszhatnánk kicsit a végeredménnyel.

Talán a legismertebb ilyen az iPhone készülékekhez az Olloclip, amelyet Hori kolléga szinte mindig elsőnek beszerez egy új készülékre váltás után.

Általánosságban tehát a külső objektívek nagyon jók arra, hogy úgymond felturbózzák a telefon kameráját olyan plusz funkciókkal, mint például a makró-, széleslátószögű- és halszemobjektíves fényképek készítése.

Ugyanakkor amennyiben a külső objektív nem illeszkedik megfelelően, nem minőségi anyagokból készült vagy nem megfelelő pontossággal van használva, akkor gyakran a végeredmény rosszabb, mintha objektív nélkül készítettük volna az adott képet.

Miért pont a Moment Lens?

Számomra a Moment Lens az első olyan, külső objektíveket gyártó cég, akiknél látszik, hogy a minőség szerepel minden egyéb szempont előtt.

A Moment Lens objektívek első verziójáról már egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, bár a minőség már akkor is elsődleges szempont volt, véleményem szerint mégsem sikerült egy olyan képi végeredményt letenniük az asztalra, amivel meg lettem volna elégedve.

A Moment Lens szeléslatszögű objektívének első és második verziója közötti óriási különbség jól megfigyelhető ebben az videóban:

Úgy gondolom, a legnagyobb minőségi előrelépést azzal tudta elérni a Moment Lens csapata, hogy a többi gyártó által használt “csíptethetős” megoldást lecserélték egy sokkal okosabb, iPhone tok központú megoldásra.

Azaz annak érdekében, hogy használni lehessen az új generációs objektíveket egy speciális tokban kell legyen a készülékünk, hiszen magába a tokba csavarható bele az objektív, ezáltal garantálva, hogy az esetek 100%-ban hibátlanul és milliméterpontosan illeszkedjen a külső lencse.

Egyrészt ez nagyban meggyorsítja a lencsék cseréjét és pontos illesztését, másrészt új készülékre váltás esetén nem kell ismét megvennünk az összes lencsét, elég ha csak tokot cserélünk és azonnal kompatibilis lesz az összes, eddig megvásárolt objektívünk az új készülékünkkel. Tekintve, hogy nem olcsó objektívekről beszélünk, ez hatalmas plusz pont.

Egyetlen negatívum az lehet, hogy érthető okokból muszáj a Moment Lens tokot használnunk, ami végeredményben egy jó minőségű tok, minimálisan vastagabb, igényesen strapabíró kialakításban (ami az utazások esetén azért jól jön), azonban személy szerint én sokkal jobban preferálom az Apple bőr tokjait. Ezzel kapcsolatosan arra a kompromisszumra jutottam, hogy utazások alkalmával mindig tokot cserélek és onnantól viszont nem kell többet szenvednem a lencsék gyors cserélésével, használatával.

Moment Lens – széles látószögű verzió

A tesztelés során nálam egy széles látószögű New Wide Lens objektív volt, mivel főleg tájképeket és városképeket, épületeket szoktam fotózni utazás, városnézés közben.

Ezen alkalmak során rendkívül bosszantó tud lenni, mikor a hely hiánya miatt egy-egy épület “nem fér be a képbe” és hátrébb pedig már nem lehet menni. Az ilyen esetekre tökéletes megoldás a 18mm-es optika.

Amúgy kicsomagolás után a legmeglepőbb az objektív súlya, hiszen első látásra nem gondolná az ember, hogy milyen nehéz.

Szerkesztés nélküli fotók, balra az objektív nélküli fotó, jobbra a New Wide Lens objektívvel készített kép:

 

  

Szerkesztett fotók:

Tesztekért érdemes még megnézni az alábbi két YouTube videót is:

A Moment Lens egyetlen hátránya talán az ára lehet, hiszen egy-egy objektív ára 90-100 dollár között mozog, amihez még hozzájön a tok 30 dolláros ára, azonban ha azt nézzük, hogy az objektíveket csak egyszer kell megvennünk és utána a jövőben gyakorlatilag mindig kompatibilis lesz a készülékünkkel (amint megjelenik az új tok), akkor máris jobb a helyzet.

Ugyanakkor ha fontos számunkra, hogy minőségi végeredményt kapjunk, akkor szerintem ez az az objektívrendszer, amit érdemes megvenni és használni, mivel ez ad olyan minőséget és kényelmet, amiért egyáltalán megéri külső objektív használatában gondolkodni.

Összegzés

Összességében tehát csak ajánlani tudom a Moment Lens új objektíveit, hiszen lényegesen jobb minőségűek lettek, mint az első generációs változatok, valamint az egyedi tok+objektív kombinációjukkal sikerült egy olyan kényelmes és praktikus megoldást találniuk, ami valóban könnyen használhatóvá teszi a terméket az utazások során is.

Amennyiben valaki hozzám hasonlóan az utazásai során többnyire kizárólag a telefonjával készít képeket és szeretné egy új szintre emelni az iPhone fényképezőjének képességeit, annak mindenképp érdemes elgondolkodnia a Moment Lens objektíveiben.

Ha választani kéne az elérhető opciók közül, akkor én azt mondanám, hogy az utazásokhoz a legpraktikusabb a széles látógószögű New Wide Lens, ha valaki közeli képeket szeretne készíteni, annak a Tele Lens lesz az ideális választás. A makró- és a halszemobjektívek véleményem szerint inkább csak szórakozásra jópofák, de nem hinném, hogy valaki túl gyakran használ ilyen objektíveket az utazások vagy a mindennapok során, így ezek beszervezése mindenképp csak másodlagos az első két objektívvel szemben.

A Moment Lens az egész világon vállal kiszállítást, így nem akadály a magyarországi rendelés és szállítás sem.

[wp-review id=”93671″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Az optika az a fénytan. A szó, amit kerestek az az objektív.

  2. @hepike: Talán kissé túlzás egy előtétlencsét leobjektívezni, de legyen. 🙂

    A témára visszatérve pedig mindegy, milyen drága a felszerelés, ha a fotós nem tud fotózni, megette a fene az egészet. A lencsével készült képeknél a sarkok homályosodása pedig megbocsáthatatlan (ennyi pénzért).

    Szubjektív véleményem: Az elmúlt években fotóztam én is iPhone-nal sokat, de valahogy ugyanazon az eseményen mindig sokkal szebbek lettek a mások által rendes nagy fényképezőgéppel készült képek. Arról nem is beszélve, hogy telefonnal nem lehet kiemelni egy apróbb, távolibb részletet. Ezért a minőségért, alkotói szabadságért igenis megéri cipelni a rendes gépet. És nem is kell feltétlenül milliós DSLR, elég egy középkategóriás ultrazoom kompakt 100-200eFt között.


Add a Comment