fbpx Skip to content

A konkurens telefongyártók már egy-két éve bemutatták vezetéknélküli töltési megoldásaikat, azonban az Apple nem mutatott fel ezzel kapcsolatban semmi konkrétumot. Egy vállalatfelvásárlás kapcsán azonban ez megváltozhat.

Már egy ideje Apple-beszállítói címmel dicsekedhet a Dialog Semiconductor, a cég energia-gazdálkodással kapcsolatos chipeket gyárt, a termelés háromnegyedét az Apple viszi el. Nemrégiben 10 millió dolláros befektetést eszközöltek a startupként jellemzett Energous nevű cégben, mely nagy hatótávolságú vezetéknélküli töltési technológiát fejlesztett ki. A pletykák szerint a jövőben az Energous együtt fog dolgozni az Apple-lel, de a hírt nem erősítették meg. Az viszont biztos, hogy a cég még 2015-ben szerződést kötött egy meg nem nevezett elektronikai céggel, spekulációk szerint az Apple-lel.

Az általuk kifejlesztett, WattUp névre elkeresztelt töltési megoldás lehetővé teszi, hogy akár 4.5 méterről is töltsük készülékeinket. A távolság növekedésével a töltés hatékonysága is csökken, tehát célszerű a forráshoz minél közelebb helyezni a készüléket.

A Dialogos akvizícióval nagy lehetőség nyílik meg az Energous előtt, hiszen kisvállalatként nem biztos, hogy meg tudott volna felelni az Apple rendkívül szigorú beszállítói követelményeinek. Azonban a Dialoggal a háta mögött jóval nagyobb gyártói kapacitás áll rendelkezésre, ami már megkönnyíti a helyzetét.

Már egy ideje pletykálják, hogy az iPhone-ban is megjelenik a vezetéknélküli töltési lehetőség. Megjelentek hírek, hogy vezetéknélküli töltéshez értő szakembereket igazoltak, de eddig a Cupertinó-iak adósak maradtak ezzel a ma már alapnak tekinthető megoldással. A konkurenseknél ez adott, igaz ott közvetlenül a forráshoz kell helyezni a telefont, hogy töltsön is, így jelenleg csak a kábeldugdosástól mentesülnek az ezt használó készülékek. Az Energous technológiájával ez már nem követelmény, ami jóval nagyobb mozgási szabadságot tesz lehetővé.

Az még nem ismert, hogy melyik elkövetkezendő iPhone-ban mutatkozhat be a technika, de az Energous vezérigazgatója szerint 2017 második felére állnak majd készen a tömegtermelés beindításához. Amikor megjelenik a legújabb iPhone…

Olvasd el a hozzászólásokat is

20 Comments

  1. Na végre, egy lépés a valódi vezetéknélküli töltés felé…

  2. Biztos, hogy szeretnénk, hogy ekkora teljesítmények repdessenek a szobánkban? Azt hiszem ez új szintre emeli az elektroszmog fogalmát.

  3. Én sem vagyok bizakodó… nem hiszem, hogy ez kell a népnek.

  4. Valaki elmagyarázhatná, miért jó ez a technológia. Lehet, hogy régimódi vagyok, de én sem látom a forradalmiságot benne, max egy újabb veszélyforrást az egészségemre.

  5. Veszélyforrás az egészségre? miről beszélsz ember? a radio hullám, a wifi hullam, a tv hullám (régi), műhold hullám nem veszélyes? áhh azokról tudni se akarunk. Semmi veszély ebben nincs, ugyan az mint a wifi. és ez miért jó? mert csak leteszem az asztalra a telót és kész, nem kell bedugjam, nem kell ott hagyjam ha be van dugva, arrébb vihetem 10-15 métert annélkül, hogy ne töltödjön, és marhára egyszerűbb. Csak gondolkodni kell, de ti még arra se vagytok jók. xd

  6. @farkas63:
    Milyen szépen összefoglaltad 🙂

  7. @farkas63: Látom nagyon értesz hozzá!
    De kifelejtettél pár alapvető dolgot @totopad: és néhányunk számára, akik nem ilyen járatosak ezen a téren, mert a fentieken kívül feltölti:
    – az asszony melleit
    – a gátat
    – a feltöltőkártyás telefont
    – a képeket instagramra
    És mindezt vezeték nélkül!
    Állítólag a vezeték nélküli töltés második generációja már “R” technológát is használni fog, tehát nem csak feltölti, hanem feltöRli is az erre szoruló padlót, pályát.
    A technológia előtt tehát nyitva az út, de érdemes kivárni a 2. generációt, hiszen az R funkció is hasznos. Én már használom a vezetéknélküli feltörlést egy vezetéknélküli ronggyal. 😀

  8. @farkas63: Amiket felsoroltál szintén veszélyesek az egészségre. Nyilván figyelembe kell venni a hasznosságukat és a várható egészségkárosító hatásukat. A vezetéknélküli töltés jóval nagyobb teljesítményen történik mint a felsoroltak és a hasznossága emellett minimum megkérdőjelezhető. És ráadásul azt sem mondhatod, hogy jó, akkor ne használd, mert elég ha a szomszédom használja, abból nekem is jut rendesen.

  9. @BoRRoNeo: nem fog semmivel se nagyobb teljesítményen történni mint egy wifi és hidd el semmi olyan veszélyes károsjtó hatása sincs amiből bejunk sáérmazna.

  10. @BoRRoNeo: Ez egy eléggé egzakt tudomány. Ha ez valóban gondot okozna, akkor ez egyértelműen bizonyított lenne és nem menne a technológiai fejlődés ebbe az irányba. Ugyanúgy ahogy a CRT monitorok, vagy bizonyos tartományú fények káros hatása a szemre, a radioaktív anyagok káros hatása, stb., stb… Persze ha a háttérhatalmat gondolod a dolog mögé akik az emberiség kiírtására törnek, akkor nem mondtam semmit.

  11. @ef-dani: Valamibe meg kell dögleni, nem? 😀

  12. @ef-dani: Engem erdekelne részleteiben a dolog. A wifivel nem tudnál feltölteni egy ezer mAh-ás akkumulátort 3 óra alatt. Ehhez sokkal nagyobb teljesítmény kell, Az meg, hogy van-e egészségkárosító hatása senkit nem érdekel, lásd mobiltelefon és a többi. Annyi elég, hogy ne legyen rövid távon és komoly hatása.

  13. @farkas63: Én dohányzom, iszok és van egy roadsterem, amivel gyakran igen veszélyesen közlekedem. Szóval én már pont elég dologban kisértem a sorsot, nem kell több. 🙂

  14. Ebben a témában már írtam véleményt , ugye ne feledjük az állandó töltés kiküszöbölését .
    Mivel ha egyből tölt amint a hatótávolságába kerülünk a rendszernek , mennyi ideig lessz a telefonunk vagy tabletünk akumlátora jó? Mennyi lessz egy féléves készülék töltési ciklusszáma???
    Hogyan oldja meg az alma , hogy ne minden esetben kezdjen el tölteni stb. Azért van itt még pár csiszolandó inovációs probléma amit ugye a jól megszokott apple szintel tudja majdan hozni a cég!!!???? BUÉK

  15. @BoRRoNeo: Mi van a mobiltelefonokkal? 15 éve már az altalános iskolás is mobiltelefonnal rohangál mégsincs agydaganata mindenkinek. Statisztikai hibahatáron mozog a megbetegedések száma, ebből pár üldózési mániás kutató kihozza, hogy 40%-al nagyobb az esély te meg elhiszed… Nem nagyon van értelme beszélgetni erről…

    @kovergeza1972: Esetleg egy gomb a Control Centerben?

  16. @ef-dani: Én ha egy nap sokat beszélek telefonon, estére megfájdul a fejem. Nem statisztikai hibahatáron, hanem mindig. Erre mondják, hogy használj headsetet (amit miért tennék ugye, hiszen nem káros). Egyébként az egészségkárosító hatás nem merül ki az agydaganatban. Ráadásul a mai fiatalok a legkevésbé beszélgetésre használják (messze a fejüktől), ez inkább x generációs probléma.

    De nem vagyok konteó hívő, nem akarok pánikot kelteni és nincs üldözési mániám. Egyszerűen túl kockázatosnak gondolom a semmiért. Az, hogy nincs bizonyítva az egészségkárosító hatása még bőven nem jelenti azt, hogy nincs is, az viszont tutter bizonyítva van, hogy semmi szükségem rá.

  17. @BoRRoNeo: A Wifitől nem fáj a fejed? A rádiótól nem fáj a fejed? Egész nap ott vannak körülötted csak szólok. Ahogy a telefonod is egész nap kacsolatban van a tornyokkal, nemcsak akkor amikor beszélsz,
    Az elektromosság egészségkárosító hatását évtizedek óta próbálják bizonyítani és nem tudják, pedig mindent megtesznek érte… Sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy nincs, minthogy van. Ha meg a szomszéd vezetéknélküli töltőjétől félsz, akkor ebben a konteóban eléggé hiszel.

  18. @ef-dani: Még egyszer mondom nem egyforma teljesítményről beszélünk. A wifi max szabványos teljesítménye 100mW. Az iPhone töltője 5W-os. Ez két nagyságrendi különbség. Ezt összehasonlítani teljesen értelmetlen. Mintha azt mondanád, hogy ha a buszon nem hallom a mellettem ülő fülébe dugott fülhallgatóban szóló zenét, akkor a kezében üvöltetett hordozható magnót sem fogom.
    A konteó megint hogy került ide? A szomszéd wifije is átjön a falon, a vezetéknélküli töltője is át fog, nyilván valamennyire árnyékoltan. Ha nem lesz megoldva a titkosítás (mint ahogy meg lesz), akkor ingyen tudnám tölteni a telefonom a szomszéd töltőjével.

  19. A Kossuth rádió 2MW-ja pedig a harmadik nagyságrend. Azt hiszem a két példád inkább legyen két halk és szigetelt fülhallgató csak az egyik piros a másik kék, ez pedig egy Rolling Stones koncert.
    Tehát te nem is az “elektroszmog” nevű konteótól félsz, hanem hogy lopják az áramod?

  20. @ef-dani: Én elmondtam amit szerettem volna, az olvasók majd eldöntik kinek az érvrendszere meggyőzőbb. 🙂


Add a Comment