fbpx Skip to content

A napi szinten használt készülékek esetén jóformán minden esetben felmerül, hogy hogyan lehetne az akkumulátor élettartamát a legtovább kihúzni, hogy így az minél később szoruljon cserére.

Borítókép: Egy iPhone 6s készülék töltőre dugva, 86% töltöttségen.

Ebben a cikkünkben a készülékek töltése kapcsán felmerülő, legalapvetőbb kérdéseket szedtük össze az Apple támogatási oldalának dokumentuma alapján.

Előszó

Amennyiben tisztában vagyunk vele, hogy hogyan is kell tölteni a készüléket, viszont problémákat tapasztalunk az akkumulátor használata kapcsán, tehát ha például a vártnál gyorsabban merül a készülék, akkor az ebben a cikkünkben leírtakat érdemes ellenőrizni: Gyakori kérdések: akkuproblémák megoldása 8 lépésben.

Miért jó a lítiumionos akkumulátor?

Az Apple készülékekben úgynevezett lítiumionos (Li-ion) akkumulátorok vannak használatban. A hagyományos akkumulátorokhoz képest a lítiumionos akkumulátorok töltése gyorsabb, lassabban merülnek le, és nagyobb az energiasűrűségük, így hosszabb üzemidőre képesek kisebb súly mellett.

A lítiumionos akkumulátorok esetén nem szükséges azok “formázása”, tehát nincs szükség még első alkalommal sem a régebbi, Ni-mh-típusok esetén megszokott 16 órás töltésre.

Az Apple lítiuminos akkumulátorai 80%-os töltöttségi szintig gyorstöltést alkalmaznak, majd csepptöltésre váltanak. A 80% eléréséhez szükséges idő függ a beállításoktól és attól, hogy milyen készüléket töltünk.

Kép: A töltés folyamata: az első 80%-ig gyorstöltés, aztán pedig csepptöltés.

A lítiumionos akkumulátort akkor tölthetjük, amikor csak szeretnénk, tehát nem kell megvárni az akkumulátor teljes lemerülését ahhoz, hogy feltölthessük.

Sőt, az ilyen akkumulátorok nem is szeretik, ha folyamatosan lemerítésre kerülnek, illetve nem is szükséges állandóan 100%-ig feltölteni őket. Ez azért van így, mert ezek az akkumulátorok töltési ciklusokban működnek.

Egy töltési ciklus akkor fejeződik be, amikor felhasználtuk az akkumulátorkapacitás 100%-ának megfelelő mennyiséget, de nem feltétlenül egyetlen töltés alkalmával. Előfordulhat például, hogy egyik nap az akkumulátorkapacitás 75%-át használjuk fel, majd éjszaka feltöltjük a készüléket. Ha a következő nap 25%-ot használunk fel, akkor elértük az összesen a 100%-ot, és a két nap használata összeadódik egyetlen töltési ciklussá. Egy ciklus befejezése így több napig is tarthat:

Kép: Egy töltési ciklus folyamata vízszintes időtengelyen.

Mindenféle akkumulátor kapacitása bizonyos számú újratöltés után lecsökken. A lítiumionos akkumulátorok esetében is minden teljes töltési ciklus során egy kicsit csökken a kapacitás. Az Apple lítiumionos akkumulátorai úgy lettek megtervezve, hogy eredeti kapacitásuk legalább 80%-át megőrizzék sok töltési cikluson át.

Az egyes készüléktípusok esetén az alábbi ciklusokkal lehet számolni:

  • iPhone: 500 teljes feltöltés és lemerítés
  • iPad: 1000 teljes feltöltés és lemerítés
  • iPod: 400 teljes feltöltés és lemerítés
  • MacBook: 1000 teljes feltöltés és lemerítés

Az egy év garancia tartalmazza a hibás akkumulátor cseréjét.

Az akkumulátor állapota az alábbiak alapján ellenőrizhető például: CoconutBattery: ellenőrizd a MacBook vagy akár az iPhone, iPad akkumulátorát!

Nem történik semmi baj, ha egész éjszakára töltőn hagyjuk a készülékünket, mert az akkumulátorcella elektronikája megvédi azt a túltöltéstől, illetve legtöbb esetben attól sem kell megijedni, ha egy idő után a töltőre dugva is merül a készülékUgyanakkor az Apple azt javasolja, hogy ne használjuk folyamatosan töltőre dugva egyik eszközt sem, és legalább havonta egyszer merítsük le addig, míg magától ki nem kapcsol.

Óvjuk a készüléket a hőmérsékleti szélsőségektől

A készülékek kialakítása olyan, hogy széles hőmérsékleti határok között képesek jó teljesítményre, de az optimális tartomány 16° és 22° C között van. Különösen fontos, hogy ne tegyük ki a készülékeket 35°C-nál magasabb hőmérsékletnek, mert ez tartósan károsíthatja az akkumulátorkapacitást.

Kép: Az egyes készülékek optimális működési tartománya iPhone, iPad és iPod esetén 0 és 35 Celsius fok, MacBook esetén pedig 10 és 35 fok közötti.

Ha magas környezeti hőmérsékleten töltjük a készülékeinket, az további károsodást okozhat. A visszavonhatatlan károsodáshoz elég az akkumulátor magas hőmérsékleten való tárolása is. Ha nagyon hideg környezetben használjuk valamelyik eszközünket, csökkenést észlelhetünk az akkumulátor üzemidejében, de ez átmeneti állapot. Amikor az akkumulátor újból eléri normál üzemi hőmérsékletét, a teljesítménye is visszatér a normál szintre.

Egyes tokokat a töltéshez el kell távolítani

Bizonyos fajta tokok esetén ha a tokban van a készülék töltéskor, túlzott hő fejlődhet, ami hatással van az akkumulátor kapacitására. Ha azt vesszük észre, hogy töltéskor felmelegszik a készülék, töltés előtt vegyük ki azt a tokjából.

Ha hosszú ideig tároljuk a készüléket, félig töltsük fel

Ha hosszú ideig szeretnénk tárolni egy készülékünket, két kulcstényező befolyásolja az akkumulátor általános állapotát: a környezet hőmérséklete és a töltöttség százaléka a tároláshoz való kikapcsoláskor. Ezért az Apple a következőket javasolja:

  • Ne töltsük fel teljesen, és ne is merítsük le teljesen a készülék akkumulátorát, hanem töltsük fel körülbelül 50%-ig. Ha teljesen lemerült akkumulátorral tárolunk egy készüléket, az akkumulátor a mélykisülés állapotába kerülhet, amitől elveszti a töltésmegtartó képességét. Ellenkező esetben, ha teljesen feltöltve tároljuk hosszabb ideig, az akkumulátor veszíthet a kapacitásából, ami rövidebb üzemidőt eredményez.
  • Kapcsoljuk ki az eszközt, hogy ne fogyassza tovább az akkumulátort.
  • Tároljuk a készüléket hűvös, száraz helyen, 32°C-nál alacsonyabb hőmérsékleten.
  • Ha fél évnél hosszabb ideig szeretnénk tárolni a készüléket, hat havonta töltsük fel 50%-ra.

Attól függően, hogy mennyi ideig tároltuk a készülékünket, az akkumulátor töltöttsége alacsony lehet, amikor újra elővesszük. Ilyenkor szükség lehet 20 perc töltésre az eredeti töltővel, mire a készülék ismét használhatóvá válik.

Csak eredeti töltőadaptert használjunk

A készülékeink töltéséhez használjuk a hozzájuk kapott, eredeti töltőadaptereket. Az Apple adapterei meglehetősen összetett eszközök, amelyek pontos kimenő feszültséget adnak le. Ezzel szemben egy filléres, ócska adapter jelentős terhelést adhat le a készülék elektronikája felé, ami adott esetben tönkreteheti a töltésvezérlésért felelős alkatrészeket vagy az akkumulátor elektronikáját. Utóbbi a cella felfújódásához is vezethet, ami viszont a készüléket belülről szétfeszítve súlyos károsodásokat okozhat.

Ha nem kaptunk eredeti töltőadaptert a készülékünk mellé, akkor töltsük az a számítógépünkhöz csatlakoztatva, ha pedig nem vagyunk biztos abban, hogy a mellé kapott töltő valóban eredeti, akkor vegyük fel a kapcsolatot az Apple Supporttal.

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Olvasd el a hozzászólásokat is

30 Comments

  1. Jó cikk. Valahol olvastam, hogy ezek az akkuk azt szeretik a legjobban ha mindig 80% körüli töltöttségen vannak.

  2. Nagyon jó cikk, köszönjük.
    Mivel én RC modellekkel is foglalkozom, azok is lipot használnak, így akit érdekel, javaslom olvassa el az alábbi jó hosszú leírást is. Kicsit technikai, de megéri átolvasni, hogy pontosan miről is van szó, úgy mint tárolás, töltés, kisütés. Ezek után értettem meg én is hogy miért jön ki a gyárból kb. 60%-on az akksi.

    http://www.rchelicopterfun.com/rc-lipo-batteries.html

  3. Apple eszközökben Li-ion akku van nem Li-Po. Mondjuk különösebb különbség nincs, viszont Li-Po-t lehet túléléshez használni, jól jön ha tüzet kell rakni…

  4. Köszi!

  5. Szerintem teljesen mindegy. A készülékek ára mellett egy akku csere kiadása nem téma. Rossz akkor csere.

  6. Töltő áram? iPad töltővel lehet tölteni iPhone-t hosszabb távon, negatív hatások nélkül?

  7. @Vikitorony:
    Igen, lehet, nem lesz baja, rádaásul gyorsabb is. De csak eredeti iPad töltővel töltsd.

  8. @Stifler93:
    Két éve egy 4 és egy 4s-t tettem tönkre iPad 2 töltővel. Mindkettő random kikapcsolt, melegedett, stb. Mivel már nem voltak garisak, mindkettő rohadt sokba került volna. Mióta saját töltőjüket használom az azóta vásárolt készülékeimnek, nincs ilyen problémám.

  9. Akkor most már tudom, hogy mitöl kapcsol ki random a telefonom. Mondjuk csak néha töltöl ipad töltövel, de ezekszerint nem tanácsos…

  10. @Akkorisnem, @roLLka: ha random kikapcsol, akkor az az akku meghibásodását jelzi. az akkucsere az iPhone 4 és 4s készülékeknél összesen kevesebb mint 15 000Ft-ból megúszható garancián túli szervizben, ráadásul sokszor még akció is van erre.

    az Apple sosem írta, hogy tilos lenne iPhone-t iPad töltővel tölteni, de a régebbi készülékeket valóban nem feltétlen érdemes. az újabbak már megoldják gond nélkül.

  11. En csak ipad toltoket hasznalok, nem vettem eszre semmi problemat, 3gs epp most is azon log.

  12. Valóban nem ír olyat az Apple, hogy ne használj iPhone-hoz iPad töltőt, de a gyakorlati tapasztalat az, hogy az iPhone 4/4s viszonylag rövid idő alatt megfekszik tőle.
    +1: ugyan kézenfekvő dolog navigációt futtatni iPhone-on, és mint sok energiát fogyasztó folyamat mellett logikusnak tűnik közben tölteni, de mindkettő jelentős mennyiségű hőt termel külön-külön is, a kettő együtt meg végképp. Tehát rendszeresen a töltőn lógva navigáló 4/4s akkuja szintén gyorsan feladja a harcot.
    MacBook Pro esetén meg nyáron (ha csak nem klimatizált irodában ülsz) esélytelen 35 fok alatt tartani az akku hőmérsékletét használat közben, és érezhetően zokon is veszi. Töltés közben pedig végképp. (Ez a tapasztalat pedig 2012-es példányra vonatkozik)

  13. Jo cikk. Kiegeszitesnek irnam hogy szerintem altalanosan az Apple eleg jol optimalizalja a tolteset a cuccainak es-vagy minosegi cellakat hasznal. Lassan 2 eves lesz a MacBookom, kb.szaz ciklussal, es kilencven % felett van a kapacitasa, pedig nagyon nagyon sokat hasznalom, kulso monitorral.
    MacBook eseten ha vesz az ember +2 eves garit, akkor ez mar az akksira is vonatkozik tehat ha 80% ala csokken a kapacitas a sok toltes miatt, cserelik az akksit.
    Plusz szerintem amikor az iPhone/MacBook mar 100%ot ir akkor meg nincs teljesen tele illetve csepptoltessel folytatodik picit a toltes.. Van amikor 100%-ot ir es eleg gyorsan lejjebb ugrik van amikor eleg sokaig megy ugy hogy 100%-ot ir.. Szerintem ez egy sav, feltoltes utan kikapcsolja a toltest mikor mar _tenyleg_ teljesen tele van es elkezdi hagyni merulni a cellat. A lenovo notimmal ugyanigy bantam 2012-14 korul es 1.5 ev alatt kb 30%-osra csokkent a kapacitasa…

  14. Iphone 6-osom van, igazából fogalmam sincs miért szarakodik az akksi. Néha teljesen lemeritem, utána egy ideig nem kapcsol ki. Szerencsére mostanában nem csinálja, de lehet, hogy akksicsere lesz a vége.

  15. bocsi ,hogy nem ide tettem fel kerdesemet elsonek regen barhova irtam jott valasz,lehet ezert vagyunk mar ilyen kevesen?!!!!van egy iphone 6s plusz 15 ciklussal miert csak 99.4 % a kapacitasa!!kosz

  16. @surda35: a cikkeknél 2011 novemberében megszűnt az offolás lehetősége ennek a cikknek a megjelenésével, ahogyan az itt le is van írva: http://szifon.com/2011/11/19/gyakran-ismetelt-kerdesek/

    hogy miért csökkent le az akku kapacitása, azt csak te tudhatod az alapján, hogy hogyan használod és töltöd a készüléked. 15 ciklus esetén ez nem tekinthető kőbe vésett értéknek. töltsd fel teljesen, és utána nézd meg újból. ez a 0,6%-os kapacitás-csökkenés semmit nem jelent.

  17. @Jadeye: Koszi szepen,most lemeritem teljesen lehet az is segit majd rajta 🙂

  18. Sziasztok! Valaki találkozott mar olyannal, hogy egyik napról a másikra elkezd csökkeni az akkumulátor szint akkor is ha a készülék le van zárva? Ujra is raktam az iost semmi nem volt a telefonon és kb 4 óra alatt 100% ról annyira lemerul h ki is kapcsol. Miután ujra tettem az iost bevittem szervizbe és kapott egy új akkumulátort, ennek ellenére ugyanúgy merül. Valaki tud segíteni ?

  19. Elfelejtettem írni. i5 S

  20. Sziasztok!
    1 kis pánikhangulat uralkodik rajtam, szóval ha már volt ilyen téma, akkor bocsánat.
    Volt már valakinek olyan problémája, hogy a telefon magától kikapcsol és azt jelzi visszakapcsolásnál, h le van merülve teljesen? Amikor pedig rádugom töltőre, bekapcsol és az aksi 36%-on v még többön van.
    Tegnap kezdte, először 36%-on kapcsolt ki, majd 40, ma pedig 51%-nál …. :S
    Ha valakinek van ötlete, v már volt hasonló és tudja a megoldást, azt nagyon megköszönném, ha megosztaná velem is. Előre is köszönöm. I5S, IOS9.3.5.

  21. @Tibor Mitterpach: ha X százalékoknál kikapcsol, akkor az feltehetőleg hibás akku. vidd szervizbe. ha már nem garanciális, akkor behozhatod hozzánk is.

    előtte azért még megpróbálhatsz egy restore-t, ami után új iPhone-ként állítod be, de a leírtak alapján az akku hibája tűnik valószínűnek.

  22. Köszönöm szépen a tanácsokat.
    Megnézem a restore utan h viselkedik majd. Ha nem lesz jobb, akkor marad az aksi csere 🙁

  23. Az nagyon nagy baj, ha az 5S-em már kb. 1000 ciklusnál tart 3 évesen? Igy is kibír egy napot, hála annak, hogy 7.1.2 van rajta.

  24. Helló, egy darabig olvasgattam, de nem találtam hasonló kérdést, így megpróbálom itt feltenni. Feleségem i5-jében idén másodszor cseréltem akksit. Az utóbbi egy hete volt, de sajnos az az érzésem, hogy nem akksi hiba lesz, hogy viszonylag hamar lemerül, illetve töltőre dugás után mondjuk 50%-ról azonnal 100%-ot mutat a kütyü. A kérdésem az lenne, hogy lefrissítsem-e a készüléket, aminek nem vagyok híve, az enyémet sem tettem, mert nem tudom az új iOS-ek hogy muzsikálnak ilyen régi készüléken, illetve lehet h meg sem oldaná a problémámat? Vagy szerviz és alaplapcsere? köszi

  25. @Tomenek: látatlanban nem lehet a hardveres hibát kizárni. ha töltőre dugás után azonnal 100%-on van, az vagy az akkumulátor hibájára, vagy mondjuk a töltésvezérlő IC hibájára utalhat. előtte természetesen érdemes lenne kizárni az esetleges szoftveres okokat, amikhez egy DFU restore lenne célszerű, ám az meg a legfrissebb hivatalos verziót fogja feltenni a készülékre. a másik lehetőség az összes beállítás törlése opció, de ha ez nem oldja meg, akkor marad a DFU-s restore iTunes-ban. ha ezek egyike sem oldotta meg, akkor a hiba vélhetően hardveres, de ezt a készülék bevizsgálása nélkül csak tippelni lehet.

  26. @Jadeye: Köszi a segítséget. Megpróbálom először szoftveresen megoldani, pl a cikkben található módon, vagy az általad ajánlott DFU restore-ral. Ez egyébként mindent töröl a telefonról? köszi

  27. @Tomenek: az összes beállítás törlése csak a beállításokat törli, az adataidat nem. a restore mindent töröl.

  28. Esetleg valaki találkozott-e már hasonlóval. Adott egy macbook alu 2008. Már haldoklott az akksi, rendeltem újat, még mielőtt az új megjött volna, egyik napról a másikra azt jelezte,hogy akkumulátor nem érzékelhető. Letudtam akksi hibának, de amikor meg jött az új és bele raktam, azzal is ugyan ezt a hibát jelezte. Jött egy harmadik akksi is de az se lett jó. Vettem egy másik magesafe töltőt, hátha az nem működött jól, de sajnos az se hozott változást. Mi lehet a baj?

  29. @mrpappa87: látatlanban megállapíthatatlan, de könnyen lehet alaplapi hiba. nézz egy SMC resetet, ha utána is ez van, akkor meg kell nézetni egy garancián túli szervizben, ahol foglalkoznak alaplapi hibákkal is. https://support.apple.com/hu-hu/HT201295

  30. @Jadeye: Köszönöm. Már meg volt az SMC reset, marad az alaplai hiba. 🙁


Add a Comment