fbpx Skip to content

Mivel sokan nem tehetik meg, hogy vadonatúj készüléket vásároljanak, így számukra maradnak a használt készülékek. Ezekkel adott esetben semmi gond nem szokott lenni, főleg, ha a korábbi tulajdonosuk vigyázott rájuk. Ugyanakkor van pár dolog, amit érdemes észben tartani, ha használt készülék vásárlásán gondolkozunk.

IMG_6377

Az talán alapvető, hogy utcán, ismeretlentől nem veszünk iPhone-t. Az alábbi cikkben a legfontosabb adásvételi tippeket sorolnánk fel, illetve azt is leírnánk, hogy mit miért nem javasolunk, vagy mi az, amit viszont mindenképp tanácsos megtenni, hogy ne járjunk pórul adott esetben.

Tippek a vásárlás előtt

Ha ez lesz az első iPhone-unk

Ha sosem volt még iPhone-unk, akkor mielőtt rászánnánk magunkat a vásárlásra, mindenképp kérjük olyan ismerős segítségét, akinek van ilyen készüléke, és így van tapasztalata vele. Ha nincs ilyen ismerősünk, akkor ha más nem, menjünk be egy mobilszolgáltatóhoz, vagy APR-hez, ahol van kiállított darab, és ismerkedjünk meg a készülékkel. Szintén érdemes az Apple weboldalán elolvasni az adott készülék adatait, megnézni róla a képeket. Ne feledjük azonban, hogy mind a mobilszolgáltatónál, mind az APR-nél, mind az Apple weboldalán elsősorban a legújabb típusú készülékkel fogunk találkozni, így ha korábbi típuson gondolkozunk, akkor azt valószínűleg nem fogjuk tudni így megnézni.

Óvatosan az apróhirdetésekkel

Az ingyenes apróhirdetési oldalakon lévő hirdetéseket elég óvatosan kell kezelni, pláne akkor, ha irreálisan alacsony az adott készülék ára:

gyanusan_olcso

Nyilván előfordulhat az a helyzet, hogy valaki valóban kénytelen több ingóságát eladni bármi okból, így megcsíphetünk egy számunkra előnyös árú üzletet, de ennek az esélye jellemzően alacsony (a fenti hirdetések sem ilyenek). Az olyan oldalakon, ahol nem lehet értékelni az adott eladót, különösen nagy elővigyázatosság ajánlott, bár van, hogy az értékelések sem sokat jelentenek. Szintén érdemes megnézni, mikor hozta létre a profilját az adott hirdető: óvatosságra int, ha viszonylag új profilról van szó, ellenben azonnal tucatnyi terméket kínál eladásra.

Érdemes még az adott hirdetésnél szereplő képekre link alapján a Google képkeresőjével rákeresni:

google_kepkereses

Ha ugyanis az eladó nem tudott saját fotót készíteni az eladásra szánt termékről, az szintén nem túl megnyugtató. Ha meg ugyanazt a képet megtaláljuk más hirdetéseknél is, más feladóval, akkor inkább hagyjuk, és keressünk tovább.

Ellenőrizzük, hogy nem lopott-e!

Kérdezzük meg a készülék sorozatszámát az eladótól, és ellenőrizzük azt le például a beszmac lopott készülékekről szóló topicjában, vagy szimplán dobjuk be egy Google keresésbe. Ha az eladó vonakodik megadni nekünk a készülék sorozatszámát, az nem feltétlen gond, de adott esetben ez is lehet gyanús. Ha meg ilyen esetben inkább árengedményt adna, akkor azt inkább felejtsük el.

Szolgáltatófüggő vagy független?

Egy készülék szolgáltatófüggőségének biztos megállapításához szükségünk lesz annak IMEI-számára, ezt előzetesen elkérhetjük az eladótól.

Szolgáltatófüggő készülék esetén ne felejtsük el, hogy a mobilszolgáltatók hűségnyilatkozathoz kötik a készülék kedvezményes árát, és amennyiben az előfizető nem fizeti a havidíjat és a készülék árának részleteit, a szolgáltató IMEI alapján letilthatja az adott készüléket. Az ilyen módon letiltott készüléket csak a fennálló tartozás rendezése után veszi le a szolgáltató a tiltólistáról – ami ügyintézéséhez adott esetben az eredeti előfizetőre is szükség lehet. Ezért szolgáltatófüggő készülék esetén szintén fontos a megfelelő körültekintés. A függő készülékek későbbi, hivatalos függetlenítéséhez szükséges lehet az eredeti előfizető, de legalábbis az eredeti számla valamint a tulajdonjog igazolása (adásvételi), de ennek részleteiről az adott szolgáltató ügyfélszolgálata tud pontos információkkal szolgálni.

A független készülékek így többet is érnek, ugyanakkor ránézésre senki sem fogja tudni megmondani, hogy egy adott készülék valóban független-e. Ez könnyen ellenőrizhető, ha két különböző szolgáltató SIM-kártyáját is kipróbáljuk benne. Amennyiben pedig a készülék hivatalosan került függetlenítésre a szolgáltatón keresztül, úgy kérjük meg a korábbi tulajdonost, hogy az erről szóló számlát is hozza magával.

Az adásvétel

Ha a jelek szerint minden rendben van a kiszemelt készülékkel, akkor nincs más hátra, mint az üzlet megkötése, és a pénzünk készülékre cserélése.

Soha ne utaljunk előre, semekkora összeget!

Az ilyen esetekben ugyanis az “eladó” szinte minden alkalommal “érhetetlen módon” felszívódik, miután átutaltuk neki a pénzt. Az utánvét sem garancia sajnos semmire, mert a postás vagy a futár nem fogja megvárni, hogy kibontsuk a csomagot, ellenőrizzük annak tartalmát, és a készülék működését; az ő felelőssége kimerül ott, hogy átvette tőlünk az utánvét összegét, és átadta nekünk a csomagot.

Válasszuk a személyes átvételt!

Az üzlet megkötéséhez érdemes személyes átvételt megbeszélni az eladóval, valami semleges, belvárosi helyen, mondjuk egy kávézóban vagy gyorsétteremben – és célszerű nem egyedül menni, hiszen kellhet a tanú az adásvételihez is. Ha pedig személyes átvételre nincs lehetőség, akkor általában érdemesebb más készüléket keresni.

Mielőtt találkoznánk az eladóval

Kérjük meg az eladót, hogy mielőtt elhozná nekünk a készüléket, az alábbi cikkben írt előkészületeket tegye meg: Az iPhone, az iPad vagy az iPod touch eladása vagy elajándékozása előtti teendők. Erre azért van szükség, hogy egyrészt az ő adatai ne legyenek rajta a készüléken (hiszen arra nekünk amúgy sincs szükségünk), másrészt hogy kikapcsolt állapotú legyen az aktiválási zár a készüléken. Ha ugyanis ez bekapcsolva marad, akkor nem fogjuk tudni visszatölteni a készülékszoftvert (restore), illetve ha ezt visszaállítási módban próbáljuk meg, akkor utána pedig nem lehet majd aktiválni a készüléket a zároláshoz használt Apple ID és annak jelszava nélkül (vagy ha időközben a korábbi tulajdonos ki nem törli a készüléket az Apple ID-ja alól, ezzel feloldva a szerver oldali zárolást):

Szintén kérjük meg, hogy hozza magával a készülék eredeti számláját, és minden meglévő tartozékát, dobozát, stb. Olyan készüléket leginkább ne vegyünk meg, amihez legalább a hálózati adapter és a hozzá tartozó USB-kábel nincs meg.

Írjunk a vásárlásról adásvételi szerződést!

Az adásvételi szerződésben az eladó és a vevő személyi adatai (és email címe, mobilszáma) mellett mindenképp tüntessük fel a készülék típusát, színét, tárhely-kapacitását, IMEI-számát, írjunk le minden fontos részletet, esetleges sérüléseket, hogy volt-e már javítva, soroljuk fel a készülékhez kapott tartozékokat, stb. Szolgáltatófüggő készülék esetén érdemes leírni azt is, hogy az eladó nyilatkozik, hogy a készüléket nem terheli hűségnyilatkozat, és hogy azt nem tilthatja le a szolgáltató díjnemfizetés miatt – esetleg érdemes lehet a szolgáltatóhoz is bemenni, és átíratni a készüléket, vagy kérni egy igazolást, hogy biztosan rendezett legyen a készülék háttere.

A személyi adatokat természetesen a személyi igazolvány és a lakcímkártya alapján töltsük ki, ne pedig bemondásra, elvégre több tízezer, vagy akár százezer forint feletti összegről van szó.

Ellenőrizzük a készülék működését

A legbiztosabb az, ha viszünk magunkkal egy laptopot, és rádugjuk a készüléket az iTunes-ra is, így még az esetleges másolatok is általában teljes biztonsággal kiszűrhetőek (azokat az iTunes ugyanis nem fogja felismerni), valamint az is kiderül, hogy rendben van-e a készülék dock-csatlakozója. Nem működő vagy be nem kapcsolódó készüléket nem érdemes megvenni – ha mondjuk lemerülés okán nem kapcsolna be a készülék, akkor bármilyen jól is nézzen ki kívülről, dugjuk rá töltőre, és várjuk meg, amíg be nem kapcsol. Egyúttal az akku állapotát is tudjuk a laptop segítségével ellenőrizni.

Próbáljuk ki a bekapcsolt készüléken, hogy annak összes gombja működik-e: Home gomb (nyomjuk le egyszer, nyomjuk le duplán), bekapcsoló gomb (kapcsoljuk ki majd be a készüléket), hangerőszabályozók (mindkét gomb működését ellenőrizzük, akár zenelejátszás közben), némítógomb (alapértelmezetten vibrál a készülék, ha némítjuk).

Touch ID-s készüléken: próbáljunk meg egy ujjlenyomatot hozzáadni, ugyanis minden Touch ID-s Home gomb csak az eredetileg hozzá tartozó alaplappal működik, ezért ha bármelyiket külön kicserélték, akkor a Touch ID nem fog működni. Ez így néz ki a gyakorlatban:

Face ID-s készülékeken: adjuk hozzá az arcunkat. Ha csak azt kapjuk, hogy tartsuk közelebb a készüléket, miközben azt megfelelően közel tartjuk, akkor ott gondok vannak a Face ID-val.

Wi-Fi: a legtöbb kávézóban van Wi-Fi, vagy ha más nem, biztosan látni fogunk egy csomó hálózatot. Ha kellene látnia Wi-Fi-t, de nem lát, akkor a hálózati beállítások törlését érdemes megpróbálni, de ha az nem oldja meg, akkor elképzelhető, hogy valami gond van a Wi-Fi-vel a készülékben (mi nem javasoljuk Wi-Fi-hibás eszköz megvásárlását).

Tegyünk bele egy SIM-kártyát, ideális esetben aktív mobilinternet-csomaggal, és ellenőrizzük, hogy a készülék csatlakozik-e a hálózatra, illetve hogy betölt-e például a Szifon.com oldala, vagy bármi más.

Ellenőrizzük a jack aljzatot is, ha van a készüléken: ideális esetben az eladó mellé adja a fülest is, de maximum vigyünk magunkkal egy sajátot. Próbáljuk ki, hogy gond nélkül be lehet-e dugni a fülest, illetve próbáljuk meg a zenelejátszást – vagy maximum töltsünk be egy YouTube-videót, és hallgassuk meg, megfelelő-e a hangminőség, és közben finoman mozgassuk meg a jack aljzatban a dugót, nem recseg-e tőle.

Hívjuk fel például a szolgáltató ügyfélszolgálatát, mind a fülessel, mind azt kihúzva, mind kihangosítva a készüléket, illetve ismerősünket is felhívhatjuk, hogy rendesen hall-e minket. A mikrofon megfelelő működését még ellenőrizhetjük a beépített Hangjegyzetek app használatával.

Próbáljuk ki az elő- és hátlapi kamera, valamint iPhone 4-től kezdődően a LED-vaku működését is: fotózzunk, nyomjunk rá a képernyőre a fókuszpont változtatásához, és hogy így lássuk, a kamera megfelelően fókuszál-e, rögzítsünk egy rövid videót, és váltsunk át az előlapi kamerára is, a LED-vaku működése meg legegyszerűbben a zseblámpa ikonra nyomva tesztelhető, ha felhúzzuk a Vezérlőközpontot.

Az Iránytű appban pedig ellenőrizhetjük egyrészt a digitális iránytű, a képernyőt ellapozva pedig a gyorsulásmérő működését is.

Ha bármivel kapcsolatban problémát tapasztalunk, akkor érdemes kétszer is meggondolni a vásárlást.

Legutóbbi frissítés: 2022.09.13.

Olvasd el a hozzászólásokat is

25 Comments

  1. Én még megszoktam nézni garis készülékeknél az ázás detektorokat már amennyit látni lehet,nem garisnál pedig teljesen belenézni hogy mi a helyzet

  2. A mostani független iphone 5s készülékemet is használtan vettem. Egy apróhirdetésben láttam kép nélkül, viszonylag ár alatt. (20-30e-rel volt olcsóbb mint amennyit egy használtért más elkért). Le is beszéltem a talàlkát az eladóval. Teljesen megvoltam elégedve. Egy karcolás nem volt a készüléken. Teljesen olyan volt és úgy működött mint ha új lenne. Dobozával minden tartozékával adta volt rajta üvegfólia és ami nem is volt a hirdetésbe egy spigen tokot is adott hozzá ami megint van pár ezer, de ő ingyen adta. Azóta is tökéletesen működik a készülèk. Minden elismerésem az ilyen eladóknak. Pedig kép nélkül és ár alatt volt hírdetve ami nem feltétlen jó jel, de néha ki lehet fogni az ilyeneket is.

  3. Meg talan annyi, ha valaki most vesz elsore iPhone-t es foggalma sincs arrol hogy mi az az APR (googlebe ennyit beirva se lesz sokkal okosabb) ez apple premium reseller lesz szerintem. Es meg erdemes megnezni a keszuleket egy teljesen fekete es egy nagyon vilagos vagy feher kepet nezve rajta(takarjuk le a kamerat es csinaljunk egy kepet, aztan ugyanezt mikozbe vakuzunk) es figyeljuk meg hogy pixel hibas e, ami eredmenye lehet valamilyen korabbi serulesnek, balesetnek. Ezt egyebkent uj keszulekeknel is erdemes. En peldaul egy uj ipod touchon vettem eszre ugy emlekszem istyleos vasarlasnal es uj keszuleket meg egy kis ajandek csomagot is kaptam.

  4. Az első iPhone-t asszonynak vettük, fehér i4-et. Utángyártott kijelző volt benne, bár gondja nem lett, de fél után a fehér szín valahogy sárgás lett.

    Használt telefonnál tényleg olyat szabad venni hirdetésből, amit nem ilyen simlis menő manó árul, mert azok 20 ft-ért megb****k az anyjukat is.

    Van jó pár GSM üzlet, ahol olyan jó tapasztalataim voltak, hogy egy általuk nem ismert hibával visszavittem és visszaadták az árát, nem szaroztak! Én is spórolásból vettem használtat, már csak újat veszek, vagy kizárólag tényleg referenciákkal rendelkező eladótól.

  5. Ha én adok el használtan, soha nem adom meg a sorozatszámát, de személyesen csekkolhat bármit, azzal nincs gondom.

  6. @Feri: még ha meg is adnád, akkor sem tudna visszaélni vele – ellenben már előzetesen le tudná ellenőrizni a készülék állapotát.

  7. A cikk elején az van, hogy ha több helyen is hirdetve van akkor az gyanús , ez egy nagy marhaság!
    Most adtam el az iPad 4 keszilékem , 2 éves , Telekomos, és 3 helyen hirdetem meg , Ja és csak a kereszt nevem adtam meg, egyiken a számom is, a másik kettőn csak mailt. Sikerült eladni és 25 ezerrel többet kaptam érte, mint a használt szifonban adtak volna.

  8. Köszi, jó összefoglaló cikk!
    @Jadeye: nem készítenétek a poszthoz egy letölthető checklist-et, hogy miket kell ellenőrizni használt iPhone vásárlásánál?

  9. @Jadeye: A cikkben írtad,hogy ha a touch id-s készülékben tönkremegy az ujjlenyomat olvasó, , és azt kicserélik újra, nem fog mőködni.
    Akkor ha az én 5s-emben tönkremegy a garancia lejárta után, és ki akarom cseréltetni nem fog működni?
    Akkor, hogy, vagy hol tudom megjavíttatni?

  10. @robit: nem az a baj, ha több helyen van meghirdetve ugyanaz a termék (ilyet nem is írtunk a cikkben!), hanem ha ugyanaz a kép szerepel több hirdetésnél, más-más feladóval. nyilván a cikk arra az esetre gondol, amikor szimplán netről lelopott képpel kínálnak nem létező terméket, pusztán lehúzásként. kismillió ilyen van.

    @NTiPhone: akár.

    @twingo16v: ahogy a cikkben le van írva, a Touch ID nem cserélhető. technikailag nem megy tönkre, csak nem fogja kezelni az alaplap, így nem működik. csak az Apple tudja ezt megoldani.

  11. En is tobb helyen hirdetem, csak maganszemelynek adnam el. Kereskedok a felet se adnak erte. Tobb helyen hirdetem… Tobb helyen, tobb szem latja. A cikk iroja, egy nagy marha.

  12. @zolij7: a cikkben sehol nincs az leírva, hogy a több helyen hirdetett ugyanazon termék problémás! ez van a cikkben:

    Ha meg ugyanazt a képet megtaláljuk más hirdetéseknél is, más feladóval, akkor inkább hagyjuk, és keressünk tovább.

    tehát nem az a baj, ha több helyen van meghirdetve ugyanaz a termék (ilyet nem is írtunk a cikkben!), hanem ha ugyanaz a kép szerepel több hirdetésnél, más-más feladóval. nyilván a cikk arra az esetre gondol, amikor szimplán netről lelopott képpel kínálnak nem létező terméket, pusztán lehúzásként. kismillió ilyen van.

  13. @Jadeye: Tudom, ezzel nem tud visszaélni, de ez csak a vevőre tartozik, nem az érdeklődőkre!

    Ugye a Dell garanciája NBD (Next Bussiness Day), másnap házhoz jön és javítja. Egyszer, amikor egy meghirdetett laptopom Service Tag számát (sorozatszám) kiadtam egy hirdetési oldalon lévő kérésre, nem volt semmi gond. Majd, aki megvette a gépet, jelezte, hogy abban volt már egy kijelző csere, a szerviz mondta. Tudtam, hogy nem volt, az én Service Tag-emre legariztattak egy másik gépet.

    Szóval én megszoktam, hogy nem adom ki, csak személyesen. Akkor fel is hívhatja az Apple-t is akár, nekem mindegy.

  14. @Feri: csakhogy az Apple-nél bemondásra nem fognak garanciát intézni… teljesen irreleváns, hogy mi van a Dell esetén.

  15. @Jadeye: Ezért írtam, hogy megszokás!

    Ezzel csak azt akartam írni, amire egyébként utaltatok a cikkben is, hogy nem feltétlen jelent rosszat, ha nem ad ki valaki telefonon sorozatszámot!

  16. @Feri: ha vissza lehetne ezzel élni az általad vázolt módon, akkor érthető lenne az ezzel kapcsolatos felvetésed. de az Apple-nél ez nem így megy, szimplán bemondásra nem fognak elfogadni neked garanciára valamit, és mi még sosem hallottunk olyan esetről, hogy valaki almás készülékének a sorozatszámával így visszaéltek volna. ha te akarsz venni egy készüléket, akkor szeretnél megbizonyosodni arról, hogy az rendben van, még azelőtt, hogy személyesen elmenj érte valahová. te is beláthatod, hogy ha valaki gyakorlatilag az előzetes ellenőrzési lehetőségeket nem adja meg, az óhatatlanul gyanakvást keltő. a vásárló szempontjából teljesen mindegy, milyen okból tesz így az eladó egyébként.

  17. @Jadeye: Tényleg kár megmagyarázni, aminek nincsen alapja!:) Leírom harmadszor, hogy megszokás! Egyetértettem abban, hogy nem sok lehetőség van a visszaélésre!

    Ha valaki meg gyanakodni fog azért, mert nem adom ezt ki ismeretlenül telefonon, akkor inkább ne vegye meg tőlem. Egyébként én sem kérném el, mindenkinek van mobilnet, személyesen csekkolható.

    Gondolom nem ez a legfontosabb téma cikkhez kapcsolódóan, én is csak leírtam a saját meglátásomat.

  18. @Feri: Maximálisan igazad van ,hogy csak személyesen engeded ellenőrizni az imeit,stb.
    Több esetben szélhámosok elkérik az imeit ellenörzés címen,és a tiédet adják meg egy gyanutlan vásárlónak,hogy bizonyítsa az iphone nála van és szerncsétlen utal neki,nekik.
    Te pedig majd egyszer mehetsz a rendőrségre mert neked benne volt abban a készülékben a sim kártyád.(Jogosan mivel ténylegesen a te tulajdonod volt)Volt benne részem.
    Csak személyes ellenörzés,átvétel!!!

  19. @k1htcone: na mert szerinted ha beírja a személyes találkozó során ellenőrzésre a sorozatszámot (nem IMEI-ről volt szó), de végül nem veszi meg, akkor utána azt nem tudja otthon elővenni az előzményekből, és felhasználni mások átverésére, ha ez a célja?

    “és a tiédet adják meg egy gyanutlan vásárlónak,hogy bizonyítsa az iphone nála van és szerncsétlen utal neki,nekik”
    soha nem szabad előre utalni. semennyit. pont. de ez le is van fent írva. aki előre utal, az semmin ne csodálkozzon – de sajnos aki az ilyesminek beugrik, az általában épp nem fogja elkérni a készülék sorozatszámát vagy IMEI-számát, mert ez eszébe sem jut…

  20. @Jadeye: Egy csaló tuti nem fog egy imei miatt senkivel találkozni.Ez így van.
    Mert ha te nemet mondasz akkor van 100 másik akitől el lehet kérni.
    Én nem utaltam senkinek,csupán rossz helyre adtam meg az imeimet.Ennyi.

  21. @k1htcone: oké, de a cikkben nem az szerepel, hogy aki nem adja meg, attól inkább ne vegyünk készüléket, hanem:

    Ha az eladó vonakodik megadni nekünk a készülék sorozatszámát, az nem feltétlen gond, de adott esetben ez is lehet gyanús. Ha meg ilyen esetben inkább árengedményt adna, akkor azt inkább felejtsük el.

    ha te akarsz készüléket venni, és ezt megírod az eladónak, aki erre a kérdésedre leírja, hogy bocs, de ezért meg azért nem adná meg látatlanban, az érthető. na de legtöbbször nemhogy kamu sorozatszámot/IMEI-t nem adnak meg neked, hanem semmit. úgy meg semmiről nem tudsz megbizonyosodni előzetesen.

  22. Sok más dologról fel lehet ismerni a csalókat. Egyetértek, hogy előreutalás nem pálya. Egyszer utaltam előre 1000 Ft-ot fóliára, de meg is érkezett!:) Több esetben volt, hogy vidékiek a személyes találkozó miatt nem tudnak azonnal Budapestre jönni és elutalna valamennyi foglalót, én azt sem akartam. Megígértem neki, hogy, ha pár napon belül eljön érte, akkor az övé lesz. Innentől, ha nem jött, az az én marhaságom volt, de mindig jó áron adtam, így lett volna gond más vevőt találni.

    Én attól vagyok rosszul, hogy az utcán odamegy hozzád a barom, kezében egy új iPhone, doboz is, meg minden. Adja 100e-ért, bekapcsolod és Android van rajta, 2 SIM kártyás, az akku kivehető, stb. Egyszer mondtam egy ilyennek nem kell, itt van a zsebemben az eredeti és győzködött, hogy nem klón! Sajnos vannak páran, akik képesek bedőlni egy nagyon jó utánzatnak!

  23. Letezik olyan iphone klon, amit nem nagyon lehet megkulonboztetni az eredetitol? Valahol mintha olvastam volna, hogy van olyan klon, amit meg az iTunes is megeszik, pedig nem eredeti alma. Ez csak urban legend, vagy tenyleg van ilyen?

  24. @Ugyankerem: A kínaiak bármit lemásolnak, így a szoftvert is!

  25. @Ugyankerem: A szoftvert csak külsőségeiben ugyan, de nekünk van egy i6 plus amin ránézésre teljesen IOS fut még azt írja az infónál, hogy 8.0.2 sőt az IMEI számot ami benne van lekértük és létező készüléké az apple szerint, mégpedig Kínában lett eladva a vas! Pedig android 4.4 fut rajta egy app szerint ami erre hivatott. Kábele, és a fülese teljesen iphone!
    Érdemes vigyázni!
    Igaz az appstore ikonra elsőre meglepő módon a google play jön be, így ezzel azonnal meg is dőlt a dolog, meg ugye a beállításokban ott figyel a Touch ID lehetőség, csak éppen hiába állít be az ember vmit az semmit nem jelent mert mindent elfogad. 🙂


Add a Comment