fbpx Skip to content

Az iPhone 5 megjelenésével az Apple elérhetővé tette adott szolgáltatók esetén az LTE-t, bár erre még a Telekom esetén is várni kellett a 6.1 megjelenéséig, de a Vodafone-nál még most sem elérhető a dolog. A Telenor viszont nem Apple-partner, így ott ez még sokkal bonyolultabb. Lássuk, mi a helyzet és miért, illetve hogy mit lehet tenni ezzel “házilag”.

LTE_logo

Mi az a Carrier Bundle?

A Carrier Bundle tartalmazza az adott szolgáltatókhoz tartozó egyedi hálózati konfigurációt, így a mobilnethez, MMS-hez és egyéb szolgáltatások eléréséhez szükséges beállításokat: APN, adott esetben felhasználónév, jelszó, MMS proxy, MMSC, üzenetméret, internetmegosztás APN, hangposta száma, stb. Ezeknek a beállításoknak a módosíthatósága is magában a bundle-ben van megadva, így a fenti képen látható Mobil adathálózat (Cellular data) menüpont egyes szolgáltatók, így például a Telekom esetén meg sem jelenik. A beállítások szerkeszthetőségét a szolgáltatók általában azért tiltják le, mert nincs is szükség arra, hogy a felhasználó belenyúljon a konfigurációba.

A Carrier Bundle több fájlt tartalmaz. Nézzük meg most ezeket.

TMobile_hu_carrier_bundle_fajlok

A Telekomhoz tartozó bundle-ben lévő fájlok például a következők – a letöltött IPCC fájl kiterjesztését módosítsuk ZIP-re, és kicsomagolható:

  • carrier.plist – ez tartalmazza magát a szolgáltatóhoz tartozó konfigurációt
  • info.plist – ez tartalmazza a bundle leírását, verziószámokat
  • overrides_XX.plist – ezek szükségesek az LTE-hez, külön fájl készüléktípusonként
  • signatures (mappa) – aláírásfájlok a bundle-höz
  • version.plist – az info.plist párja, de ebben kizárólag a verzió információi vannak

Kézenfekvőnek tűnik tehát, hogy a nekünk tetsző dolgokat átírjuk a carrier.plist-ben, majd azt felülírjuk a készüléken, és minden jó lesz. Ez sajnos nem így működik. Adott esetben akár jailbreak nélkül is tudjuk módosítani a készüléken a bundle-t, hiszen ezt a módszert használtuk korábban a grafikus szolgáltatólogók felrakására is.

A logók felrakása ugyanakkor csak grafikus fájlokat változtatott meg, magába a carrier.plist-be nem nyúlt bele. Ennek az az oka, hogy a konfigurációs fájlok külön aláírást tartalmaznak már az iOS 4.0 óta, ami a fájl tartalmát teszi visszaellenőrizhetővé. Így ha bármit is módosítunk a carrier.plist tartalmában, akár csak egy karaktert átírunk, az aláírás érvénytelen lesz, hiszen a fájl tartalma megváltozott, így azt a rendszer nem fogja elfogadni, nem tölti be. Ezt megoldandó készült el jailbreakelt készülékekre annak idején a CommCenter Patch, aminek telepítése után a rendszer egyszerűen figyelmen kívül hagyja ezt az aláírást, így egy módosított, vagy egy, a rendszerben  eredetileg nem is létező bundle-t is be tudunk töltetni.

A logók felrakásánál használt módszer ráadásul kizárólag olyan beállításokba tud belenyúlni, amelyek már alapból a rendszerben vannak.

A Telenor viszont nem Apple-partner szolgáltató egyelőre, így az iPhone-on nincs számára saját bundle. iPad esetén ugyan van telenoros bundle, de azzal iPhone-on nem érünk semmit, hiszen ha meg is próbálnánk az iPhone-ra telepíteni, akkor mivel az iPhone-on eleve hiányzik ez a bundle a rendszerből, így nem tudna mit frissíteni. Új, a rendszerben eredetileg nem létező bundle-t pedig nem lehet jailbreak nélkül hozzáadni jelenleg.

Nem Apple-partner szolgáltatók esetén tehát a rendszer az Unknown.bundle nevű bundle-ből tölti be az adatokat, ami egy általános, gyakorlatilag “üres” konfigurációt jelent, ezért kell megadni Telenor esetén manuálisan a beállításokat ahhoz, hogy a mobilnet és az MMS működjön. Ebben viszont nincs lehetőség az LTE konfigurációját megadni, mert ahhoz még a támogatott szolgáltatók esetén is az override fájlok szükségesek.

Az Unknown.bundle ugyanakkor sajnos nem frissíthető a logók felrakásához hasonló módszerrel, így jailbreak nélkül abba sem tudunk belenyúlni.

LTE kapcsoló iPhone 5-ön, Telenorral – jailbreakkel

A kapcsolót a menüben megjeleníteni viszonylag egyszerű, mert igazából csak a következő kulcs kell hozzá a rendszernek:

<key>Show4GSwitch</key>
<true/>

Ez a kulcs a készüléktípusunknak megfelelő override fájlban már alapból benne van. Ezért a legegyszerűbb megoldás az, ha módosítatlanul átmásoljuk a Telekom bundle-jéből az override-fájlokat az Unknown.bundle alá. Ezután a készüléket újraindítva már meg kell jelenjen az LTE kapcsoló, de a tapasztalatok alapján a CommCenter Patch telepítése is még szükséges lehet:

iPhone5_LTE_Telenor

Az igazat megvallva, mindezt már a 6.1 megjelenését követően megcsináltuk jimny kolléga telefonján, de szeptember 29-én volt az első alkalom, hogy a készülékén megjelent az LTE felirat. Addig hiába jártunk olyan helyeken, ahol a Telenor lefedettségi térképe alapján lennie kellett volna LTE-nek, mégsem írta azt ki a készülék, pedig közben már SIM kártyából is a szolgáltató által elvárt típus volt a készülékben:

Régi SIM kártyádat új generációs SIM kártyára kell cserélned, a cserét bármelyik Telenor üzletünkben díjmentesen elvégezzük neked. Honnan tudhatod meg, hogy SIM kártyád alkalmas-e a 4G hálózat használatára: hívd telefonos ügyfélszolgálatunkat (1220) vagy fáradj be személyesen bármelyik Telenor üzletbe.

No persze ettől még nem feltétlen fenékig tejfel a dolog, hiszen noha kiírja a készülék, hogy van LTE, az internetkapcsolat sebességében ez nem jelentkezik minden esetben. Összehasonlításként itt egy Speedtest, amit Mobile Online tarifa mellett teszteltünk, így ott valószínűleg a tarifacsomag miatt nem láttunk eltérést, mert mind a 3G (balról), mind az LTE (jobbról) esetén gyakorlatilag ugyanazt az eredményt kaptuk:

iPhone5_LTE_speedtest_3G iPhone5_LTE_speedtest_LTE

Más tarifacsomag esetén lehetséges, hogy nagyobb lenne a különbség, de ezt nem állt módunkban tesztelni megfelelő előfizetés hiányában.

Az alacsonyabb kategóriájú/havidíjú tarifacsomagok esetén tehát az LTE nem igazán hoz jelenleg gyakorlati előnyt, mert a 7.2Mbps letöltési sebességet a 3G is hozza, ráadásul maga az LTE 2014. január 15-től csak a Smarttarifa 5, 6 és Smarttarifa Extra 4, 5, 6 tarifákkal lesz elérhető.

Mindezt eddig iOS 7-es jailbreak hiányában csak 6.1.2 esetén tudtuk tesztelni, de feltehetőleg iOS 7 esetén is működni fog.

Jailbreak nélkül?

A fentiek alapján jailbreak nélkül tehát nincs jelenleg lehetőség az LTE bekapcsolására Telenor esetén. Ahhoz az kell, hogy az Apple hivatalosan is beletegye a Carrier Bundle-t a Telenorhoz a megfelelő override fájlokkal együtt a rendszerbe – vagy bármi más módon manuálisan szerkeszthetővé tegye a beállításokat.

Egyelőre várni kell

Telenorosként egyelőre tehát várnunk kell. Vagy arra, hogy legyen jailbreak iOS 7-re is, ami után a fentiek szerint viszonylag könnyen megoldható a kérdés. Vagy pedig arra, hogy a szolgáltató és az Apple egyezségre jusson, és hivatalosan is a rendszerbe kerüljön az LTE-t lehetővé tévő Telenor_hu.bundle.

Olvasd el a hozzászólásokat is

32 Comments

  1. ILLETVE AZ IPAD 3-ON AMI ALAPBÓL 4G támogatást tud, mikor fogja itthon tudni a 4G-t??? T-mobil

  2. SOHA!! mivel az csak az amerikai LTE frekvenciákat tudja! nem véletlenül adták ki az iPad 4-et hamar

  3. vodafonnál nekem max 2mb/s-os a 3G.

  4. Nagyon jó cikk, köszöjük, így valamivel tisztábban láthatunk!

  5. En nem ertem a telenort, komolyan mondom. Ekkora luzer bandat… Nem is tudom miert vagyok meg az elofizetojuk i5-tel 🙂 De ezt az apple dolgot nagyon nagyon elbaszarintottak. Jo lenne tudni valami belso forrasbol, hogy miert…

  6. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)

  7. Azért nem lett gyorsabb a speedtest, mert a Mobil Online csomagokon 7,2 Mbit a sebességkorlát 4G-n is, lásd: http://www.telenor.hu/4g-lte (oldal középen kék táblázat)

  8. @szamorodni: igen, ezt a cikkben is leírtuk: “amit Mobile Online tarifa mellett teszteltünk, így ott valószínűleg a tarifacsomag miatt nem láttunk eltérést”

    @szamorodni: igen, ilyen választ én is kaptam tőlük twitteren, de sajnos ebből semmit nem lehet biztosan kijelenteni. 🙁 a cikkbe ezért sem került ez bele, mert ez gyakorlatilag nem jelent semmit.

  9. lehet hulye kérdés de iphone 4s is tamogatja a lte ?

  10. @diario: kizárólag iPhone 5-től van LTE-támogatás az iPhone-okban, az iPhone 4s-ben nincs.

  11. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)

  12. @Jadeye: koszi szépen, jó tudni

  13. Sziasztok!
    Egy picit elter a tematol de ios 7re nincs olyan hogy LTE helyett 3G legyen?

  14. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)

  15. En azt nem tudom hogy a telekomnal van feltöltos kartyam,es azon miert nem tudom hasznalni az lte hálózatot?Pedig 4gb os internet csomagom van…Ez azert eleg bosszantó. En is előfizetek a netre de nem havidijaskent hanem feltöltoskent.

  16. @Wxtcr: jelenleg az sem megoldható, de arról is lesz cikk hamarosan, hogy ott mi a helyzet.

    @meszi83: mint láthatod a Telenor oldala alapján, az LTE elérhetősége tarifacsomagtól függ, tehát a szolgáltatóval kell egyeztetned.

  17. en ha bemásolom a telenoros file okat még a mobiladat hálózat menü is eltünik de lte nincs és igy lehetőségem sem h beirjam a beállitásokat manuálisan

    ötlet?

  18. iOS 7-el (termeszetesen jailbreakkel) valakinek sikerult mar beizzitani az LTE-t?
    Nalam nem akar menni. A problema az lehet, hogy nincs commcenter ios 7-re.
    Vagyis feltettem valami kinait, de nem tudom hogy jo e 🙂 .

  19. iPhone 5S-el, jailbreakelt IOS 7.0.4-en kipróbáltam a magyar Telenor LTE-t és nálam működik. CommCenterPatch-et telepítettem HackYouriPhone repóból, majd a telekomos overrideokat SCP-vel felmásoltam, beállítottam az APN-eket újra (mivel ezek felülíródtak), és működik!
    Ráadásul nálam Bp XIII. kerület, Dunaújvárosi szerverrel 44.71 Mbps le, 19.01 Mbps fel. (http://www.speedtest.net/my-result/i/758997833)

  20. @apendix: Szia.Tudnál nekem ebben segíteni beállítani mert nemigen vágom mi merre.üdv

  21. @rsoctavia1977: a fenti cikkben le van írva, mi a teendő. ha ez alapján nem boldogulsz, ne állj neki. amellett csak megfelelő díjcsomaggal megy.

  22. Sziasztok!
    Probálkozok ezzel az LTE megoldással én is,de nekem nincsen Telekom hu.bundle-m
    Csak Tmobile_hu.bundle.
    Ennek az overrides mappáját belemásoltam au Unknown.bundle mappába,telepíteetem az ios7 commcentert,de újraindítás után berakta magát safemode-ba.vissza állítottam minden,most már jó csak nincsen LTE-m:-(
    Iphone 5s 7.0.4-et használok jailbreakkel.
    Ha van vmi tippetek megköszönném:-)
    Üdv
    propergsm

  23. @propergsm: azért nincs Telenor bundle, mert csak az Apple-partner szolgáltatóknak van bundle-je. a Telenor nem Apple-partner, így nincs neki. sehol nem is írtunk tehát Telenor.bundle-t.

    iPhone 5s-re nem biztos, hogy van működő CommCenter patch, vagy maximum nem jó helyről tetted fel.

  24. @Jadeye:
    A Telenorral tisztába vagyok.:-)
    Telekomot írtam,mert abbol nincsen (hu)
    A bundle-k között.Apendix írta hoy telepítette a Telekomos override-ket.Ez érdekelne hogy honnan szedte.
    Köszi előre is

  25. @propergsm: félreolvastam hajnalban, tényleg Telekom_hu-t írtál, viszont olyan sincs, mert TMobile_hu.bundle van, ami linkelve is van a cikkben. ha azzal sem megy, akkor biztos, hogy a CommCenter patch a ludas.

  26. @Jadeye:
    A Hackyouriphone-nől szedtem le ahogy elöttem leírták,de sajna nem:-(
    Köszönöm a gyors válaszokat

  27. iPhone 5-tel, jailbreakelt iOS 7.0.6-nál is működik a fenti módszerrel.

  28. Sziasztok!
    Én nem tudtam megcsinálni ipad4-en.
    Működhet ez ipad 4-en?

  29. @sattesz: iPad 4 esetén fel tudod tenni a 7.1-et, abban pedig a hozzászólások alapján már alapból megy a dolog bármi mókolás nélkül.

  30. Köszi a gyors választ.
    Akkor irány az update.


Add a Comment