fbpx Skip to content

Pár perce teszteltük az új készüléket az XMS Duna Plázában, hogy elsőként írhassunk róla nektek, milyen is a kisebb iPad. Úgy gondoltuk, felesleges az élő közvetítés, inkább itt egy komoly összefoglaló. Nos, azt kell mondjam, pozitívan csalódtam. Az utóbbi fél évben a folyamatosan megjelenő pletykák ellenére én nem hittem, hogy lesz iPad mini. Sőt, úgy gondoltam, hogy egy teljesen felesleges eszközt próbál az Apple ismét ránk sózni. Ez nem így történt.

Mint azt már korábbi cikkünkben kiveséztük, az Apple nem egész 7 hónapot várt csak, és máris frissítette az iPad családot! Ilyen még nem volt, nagyon furcsa, hiszen alig telt el több, mint fél év. Külsőre elölről csak apróbb, de hátulról komoly változásokon esett át. Új hátoldalt kapott, és továbbra is fekete vagy fehér színben érhető csak el, azonban már az új Lightning csatlakozóval. A jack ajzat érdekes módon felül maradt, annak az elhelyezkedését nem változtatta meg az Apple. 23%-kal vékonyabb lett és 53%-kal könnyebb a jelenlegi iPadeknél. A kijelző mérete 7,9 colos, míg az iPad 3-é 9,7. Így a kijelző nem retina, hanem 1024×768 pixel felbontású, ami azt jelenti, hogy megegyezik a 4:3-as iPad 2 méretével. Természetesen nem csak kívülről, hanem belülről is komoly erőt kapott a kisebb iPad. A5 processzor hajtja, 720p HD előlapi és 5megapixeles hátlapi kamerával tudunk fotózni.

Tehát ezek voltak a száraz adatok. Valóban egy sokkal könnyebb készülékről beszélünk, még a női kezeknek is kényelmes lehet egy kezében tartani az iPad minit és a másikkal pedig tapogatni. Egy átlag férfi pedig lazán átéri, probléma nélkül. Ezentúl álló nézetben is könnyedén tudunk két kézzel írni, simán elérjük a gombokat, már nem szükséges széthúzott billentyűzetet használni:

A játékok és a weboldalak egyáltalán nem akadnak az iPad 2-es hardverrel rendelkező iPad minin, és mivel a felbontás ugyanaz, így minden iPadre írt alkalmazás simán fut rajta!

Mint azt az iPhone 5-nél is elmondtam, a 16GB-os verzió szerintem kicsi. Egyszerűen pár alkalmazás, zene után már alig marad 6GB a készüléken, érdemes a 32-es vagy 64-es változatban megvásárolni. Ugyanakkor való igaz, hogy 99.900Ft-ért a 16GB-os verzió tűnik kecsegtetőnek, de higgyétek el, kevés tud az lenni. Az Apple oldalán feltüntetett, akár 10 órás használatot egyelőre nem tudom megerősíteni, de az iPad 2-ből kiindulva hinni lehet nekik. Azonban míg az iPad 4-hez nagyteljesítményű, 12W-os töltőt kapunk (a korábbi iPadekhez 10W-os járt), addig az iPad minihez maradt az 5W-os változat (ilyen jár az iPhone-okhoz is), tehát nem lesz rövid egy akkumulátor töltés, akár 6 órát is igénybe vehet.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=-7Had7w-xhk]

Az iPad 2-höz képest azonban megkaptuk az új kommunikációs chipet is! Ez azt jelenti, hogy 5GHz-es Wi-Fi hálózatokra is képes már fellépni az eszköz. Az új technológiának köszönhetően már képesek vagyunk kétszer olyan gyorsan szörfölni az interneten, ami azért néha nem jön rosszul. Az új chip támogatja a 4G+LTE hálózatot is, azonban hazánkban ezt még nem igazán tudjuk élvezni.

Az elején már említettem számokban, hogy mégis milyen kicsi az iPad mini, és hogy mennyire vékony, könnyű. Íme pár összehasonlító kép, majd videó, hogy tényleg mennyire vékony!

Konklúzió:

Az iPad mini internetezésre kiváló. Hozza azt, amit az ember elvár tőle. Elég gyors a jelenlegi alkalmazásokhoz, futnak rajta a játékok, és amiatt, hogy ennyire vékony és könnyű, rendkívül hordozható. Imádtam fogni a kezemben, és akár egy kisebb női táskában is kényelmesen elfér!

Akinek egy könnyű, hordozható, internetezésre és fotózásra is alkalmas kis tabletre van szüksége, mindenképp ajánlom a megvételt. Amennyiben van egy kis időtök, nézzétek meg az új iPad minit a Duna plázában vagy a Deák téren a Fashion Street-i XMS-ben.

Az iFixit közben már szét is szedte az iPad minit, és a javíthatósági skálán 10-ből 2-est adott neki, ahol a 10 a legkönnyebben javítható, 1 a legnehezebben. Az LCD és az üveg nincsenek egyben, mint mondjuk az iPhone 5 esetén, így külön is cserélhetőek. Az akkumulátor nincs hozzáforrasztva az alaplaphoz vagy más alkatrészhez, hanem pattintós csatlakozója van. Nagyon apró csavarok rögzítik az egyes alkatrészeket, amikre így nagyon oda kell figyelni, mert könnyen elvesznek, tehát még egy tüsszentéssel is óvatosan! Rengeteg ragasztóanyag tart sok alkatrészt a helyén, így az érintő üvegét, az alaplapot, az akkumulátort, az elő- és hátoldali kamerákat, a szalagkábeleket, ezzel jelentősen megnehezítve a javítást. A Lightning csatlakozó másik vége az alaplapra van forrasztva, így azt ne próbáljuk meg leszedni róla. Ráadásul sok csavar el van rejtve szinte, úgyhogy nagyon figyelmesnek kell lenni, hogy mindegyiket észrevegyük.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=E2-Lte5M_g8]

Olvasd el a hozzászólásokat is

32 Comments

  1. Gondolom a minimális raktárkészlet azonnal kiapadt… sebaj, én úgyis a fehérre várok, még 2-3 hét és meglesz. 🙂 Azért a bemutató darabot megnézem majd a plázában! 🙂

  2. Hát nem tudom. Fél órája hazahoztam, próbálgatom. Úgy egy hét múlva vagy ezt vagy az ipad 3-at eladom. Komolyan nem tudom még melyiket. A méret ideális, évek óta várok rá. Ez a kijelző viszont nagyon gáz a retina display után. Főleg, hogy nagyrészt olvasásra használom, nagyon nem mindegy a pixel sűrűség és hozzászoktam már, hogy nem kell pl weblapnál nagyítani, mert nem probléma eolvasni a kisbetűt.

  3. @Vega: Hali csak iPhone és MBP ben követem az apple-t , de msot szeretnék egy tabletet egyetemhez .(előadás diákat nézegetni előadás közbe melléjegyzetelni stb stb ) Elég hozzá a mini vagy erre a célra inkább nagyobb kell ? Válaszdat előre is köszi 🙂

  4. @Vega: Ez teljesen normális, nyilván a retina után gáz a kijelző, egyébként pedig nem az. Pont internetezésre ideális, mint fent is írtam, ha már olvasni szeretnél, inkább iPad 3/4.

  5. @plestamas: Én mindenképp azt javasolnám, hogy fogd kézbe mindkettőt mielőtt döntenél. A magam részéről ilyen célra minit vennék, ez a 7.9 col nagyon kellemes méret ilyen típusú használathoz. Jelentősen nagyobb mint a konkurens 7 colos cuccok, a másik oldalról viszont súlyban őrült nagy különbség van a normál méretű ipadhez képest. Amennyit használtam a gépelés is ezen tűnt a legjobbnak. Nekem gépeléshez az iphone billentyűzete túl kicsi, ipadé túl nagy.
    Igazából mindig azon múlik ki mire használja. Pl akinek arra kell, hogy a kanapéról netezzen, levelezzen napi 1-2 órát, esetleg játszon kicsit annak ipad a nyerő. Én, aki akár napi 8 órát is olvasok rajta, a kisebb jobb. Aki meg cipeli, útközben használja, annak meg eléggé az egyéni izlés játszik be imho.

  6. @admin: Nekem kijelzőnél mindig az az alap teszt, hogy megnézem az index címlapot. Az ipad 1-2-n nagyítás nélkül csak nehezen vettem ki a betűket, mindig nagyítottam. Nagyon örültem amikor ipad3-nál, végre nagyítás nélkül gond nélkül el tudam olvasni a fehér alapon apró betüket. Igazából azt remélem, hogy Stanzaban nem fehér háttérrel, kicsit nagyobb betűkkel nem lesz gondom vele. Ha az ok, akkor a netezést kibírom. Csak még mindig nem ment fel rá minden a cloudból, nem tudtam tesztelni. 🙂
    Képnézés, játék esetén egyébként nem találtam zavarónak a kisebb felbontást.

  7. Sziasztok!
    Két kérdésem lenne. Az egyik, hogy mire mondtahtó, hogy retina kijelző? A pixelsűrűség, felbontás méretétől függ? Én még nem láttam és nem fogtam az iPad mini-t, de nagyon jó, hogy kissebb és könnyebb. Nekem is olvasáshoz, netezéshez lenne a legalkalmassabb, de lehet várok a következő fejlesztésig.
    A másik kérdésem, hogy lehetséges e az, hogy az iPad mini 7,9″,ja retina kijelzőt kap a következő fejlesztésnél? Méretet kell ahoz változtati, hogy valami retina legyen?

  8. @iTom: A pixelsűrűségtől lesz valami retina. Az Apple szerint ez úgy 300 dpi-nél van. De attól is függ, hogy milyen messziről vagy közelről nézed. Mer’ a ~260 dpi-s iPadre is ráírják, hogy retina.

  9. Nekem pont a hétvégén volt, hogy az iPad 1gen simán látta és fellépett az 5Ghz-es hálozatomra. Ezt az új chipet nem is értettem már a keynote-on sem. Persze csak a wifis-nél.
    Engem egy dolog érdekelne. Az Avplayer 720p mkv-t viszi?

  10. Bocsánat az Off miatt, de az érdekelne, hogy azon a képen itt a cikkben, ahol az ipad mini-n egy fekete iphone 5 fekszik hason van fólia? A kamera és a vakku körül látni. Ha igen, akkor milyen? Nagyon érdekelne! Köszönöm!

  11. Basszus, ma először pokolba kívánom az Applet. Egy órája váltogatom a minit és az ipad3at és nem tudom eldönteni melyik maradjon. Mindig azt adnám el amelyik a kezemben van. Mini kézbe: “Tök jó, végre elbírom egy kézzel, nem kell kitámasztani/két kézzel fogni… de pixelesek ezek a betűk… hülye vagy, Apple? Nemkell. ”
    Kézbe veszem az Ipad 3at. “De nehéz… Huh, tűéles betűk, végre… Francért ilyen nagy ez? és nehéz, fáj a csuklóm, mert egy kézzel próbálom tartani. Maradjon a mini”
    Majd ugyanez újra.

    Szóval dühös vagyok emiatt a visszalépés miatt. Ebbe az árba bele kellett volna férnie egy ma elvárható pixelsűrűségű kijelzőnek. Legfeljebb pár százmillióval kevesebb lett volna a negyedéves nyereség. Túlélnék.

  12. @iTom: A retina amire az Apple azt mondja, hogy retina. Fantázianév. Akárhogy hívod, a nagyobb pixelsűrűség ugyanolyan illatos. 🙂

  13. Aki fekete minit szeretne ma venni, az eDigital-nál megteheti, még van pár darab raktáron!! 🙂 Én fehéret akartam, de nem bírtam ki, és megvettem a 32-es feketét. Este viszem haza….. 🙂

  14. Ha lenne felesleges 100.000-em, tuti vennékegyet.

  15. Belülről komoly erőt kapott… nos ha az iPad2 2011-es harware ereje komoly 2012 végén (direkt kekeckedem) akkor legyen komoly. A konkurenciát végignézve, lehet annak mondani. Fogadjuk, ugyanakkor a picit olyan szájíze van, mint a 11es MacBook Air esetén anno, Core2Duo és billentyűzet világítás nélkül. Picit itt is régi hardwaret eladni jóáron érzés jutott elsőre eszembe.. kár érte.

    iPad-en zenét tárolni? Zenére ott az iPod Classic. Azon lehet. Semmi áron nem tárolnék zenét rajta, így számomra a 16 gigás még lehet sexy.

    A nem retinás kijelző az lehet gond is akár. Egyénfüggő. Ugyanakkor a low budgethez ez is hozzátartozik. Ahhoz új gpu kéne, akkor az lenne a baj, hogy drága. Így se annyira olcsó. Majd a következő iPad mini 2 az már retinás lesz:) Ha már konkurencia gépét megnézzük és én csak a Nexus7-et tartom valahol konkurenciának, ott 1280 x 800 as felbontás van 7 colon, itt 1024×768 7,9 colon. Az se retinás, mégis a kisebb képátló és valamivel nagyobb felbontás miatt sűrűbb.

    Ami gond megint csak szerintem, az a sztereo hangszóró. Jó tévézni, filmezni, de ha már sztereo hanszórót kapott lehet egy minimális áttervezéssel mindkét oldalra 1-1 hanszórócska… illetve a front face kamera. Mehetne középre a hosszanti oldalra. És akkor a skype beszélgetések nem portré hanem tájkép módban, a megszokott módon történne. Véletlenül se takarnám le pl jobb vagy bal kezemmel beszélgetés közben… de ez megint saját vélemény.

    Home gomb is az iOS gesztusok révén elhagyható lenne. Talán ilyen téren várok, várnék változást. Akár a kettőben akár valamikor máskor. Próbáltam konkurencia készülékeit, nem a gesztusok ott pl az előlapról a fizikai gombok eltűntek és os-ben benne van, itt említett módon csak gesztus kérdése, és már az meg is van, csak a gombot kéne elhagyni. Max a sleep/wake/power gombot kéne nyomni a home helyett. A némító / screen orientation lock gomb létjogosultságát se értem az iPad esetén. 1-2 apróságról lenne szó tényleg. Így is nagyon jók az iPad-ek, de talán ezzel a pár fícsőrrel mégjobbak lehetnének.

  16. Ezt már az iPad miniről írom!!!! :-)))))
    Nagyon jó cucc, a mérete és a súlya ideális. Ez az igazi tablet, nem a nagy iPad!!! :-))
    Igaz, hogy nem Retina, de egyáltalán nem pixeles. Nagyon kellemes a használata, szeretni fogom! :-)))))

  17. istenkém! apple meg van huzatva… 5 wattos töltőt adni egy 4400 mAh -s (16,5Wh) akksihoz… egy full feltoltes 3,5 de inkabb 4 ora minimum… LOL spóroltak a töltőn kb 1 dolcsit!! (na jo lehet hogy kettőt) persze ez azt jelenti hogy majd fognak arulni kulon nagy toltot… vagyis nem, vedd meg a lighting -30 polusu adaptert, es vegyel egy ipad travel chargert osszesen ~17 eFT ert (azert ezt, mert a micro usb adapter es egy noname tolto az mar snassz meg abba ellenalasokat kell forrasztani hogy frankon toltson) ezzel is tamogathatod az apple nehany milliardos eves nyereseget…
    nem is ertem miert csodalkozom, hiszen a 16GB es a 32 GB modell kozott 16 GB extra memoriat 30 000 forintert adjak ugyanakkor a masodik 32GB-t mar “csak” 30 000 ft ert
    apple politikaja egyszeru: megbecsuljuk a vevot, mert jol lehuzzuk 🙂

  18. @iceman:
    “az iPad2 2011-es harware ereje”
    Lassunak erzed, vagy csak parameter listara elvezel?

    ” illetve a front face kamera. Mehetne középre a hosszanti oldalra. És akkor a skype beszélgetések nem portré hanem tájkép módban, a megszokott módon történne.”
    Nekem a megszokott mod a portre (en igy bongeszek is). 16:9-en ez persze nem jo, mert tul keskeny. Az ember es feje fuggolegesen nagyobb, miert jo a landscape 2/3 kepnyi felesleges informacioja, ami terhel mindent (savszel, stb..)? 16:9-es videozasnal sokszor latom, hogy feleslegesen szeles a kep, fuggolegesen meg keves. A 16:9 a gyartoknak jo, mert ugyanakkora kepatlot kevesebb panelbol (terulet) tudnak eladni, vagyis nagyobb haszonnal.

    “Max a sleep/wake/power gombot kéne nyomni a home helyett. ”
    Kosz, de nincs kedvem az oldalan matatni, se gesztusozni. Egyszerubb megnyomni az elottem levo gombot. Es az orientacio lock gombot is hasznalom, utalom, ha ossze vissza forog a kijelzo.

    A lenyeg, hogy nem vagyunk egyformak. A Te tableted egy androidos eszkoz, valassz olyat, es mindenkinek jobb lesz. Neked lesz egy jo tableted, mi meg kevesebb fikazast olvasunk itt.

  19. @NLQ: mi volt a celod ezzel a hozzaszolassal?

    “egy full feltoltes 3,5 de inkabb 4 ora minimum… LOL ”
    Te nem ugy szoktad, hogy este radugod, reggel meg leveszed?

  20. @hohocali:
    csak a szokasos apple gyalazos hozzaszolasom… mert igen nagy kocsogseg amit a felhasznalokkal muvelnek ilyen agyatlansagokkal mint 1 alulmeretezett tolto… utana meg jon a eves jelentes a durva nyeresegadatokkal

    de igen ugy szoktam, kiveve pl amikor este a repulon vagyok aztan reggel is a repulon vagyok vagy csak nincs folyamatos aramellatas a kozelemben ehhez vannak a kulonbozo gyorstoltoim akkupakkom stb
    arrol nem beszelve hogy sokszor nem 8-10 orabol all 1 nap…
    de nehogy mar megmagyarazd hogy egy 5 wattos tolto eleg ehhez a keszulekhez (ilyen alapon adhatnanak az iphone 5 hoz egy 350 mA-s toltot) ennyire nem lehetsz elvakult apple hivo…

  21. @NLQ:
    “csak a szokasos apple gyalazos hozzaszolasom…”

    Hát,ha neked jó egyfolytában ugyanazon a témán lovagolni és fennakadni rajta akkor csak csináld.Nekem nem fáj.A h.sz.-ed további részeire nem is mondok semmit.

  22. Beszélgessünk inkább az iPad miniről! 🙂
    Aki megvette, leírhatná a pozitív/negatív élményeit, észrevételeit, ezzel segítve azoknak akik egy mini vásárlását tervezik.

    Én továbbra is azt mondom, hogy csúcs kis gép, csak hiányzik pár dolog amit az Android alatt megszoktam (főleg a két érintőgomb – menü és visszalépés – és az egyedi ékezetes billentyűzet-elrendezés).

  23. @hohocali: emelj ki egy állítást a hozzászólásából, ami nem volt igaz! 😉
    A töltőhasználatban pedig nagyot tévedsz. Ezek a készülékek erős használat mellett úgy merülnek, mint a nyeletlen balta. Egy délelőtt alatt kényelmesen szárazra lehet szívni az aksit, utána meg ha mégiscsak kéne a kraft, akkor nem árt, ha nem kell 4 órát várni rá.
    Persze nyilván nem spórolási szándék áll a háttérben, valószínűleg ez a töltési sebesség az, ami mellett még akár használat közben is normális tartományban marad a készülék hőmérséklete.

  24. @Before:
    “emelj ki egy állítást a hozzászólásából, ami nem volt igaz!”
    Melyik a ket hozzaszolasbol?

    “Egy délelőtt alatt kényelmesen szárazra lehet szívni az aksit”
    Hmm, nekem van iPad2 es 3 is, egy delelott 4 orabol all, azert ilyen gyorsan nalam meg sose merult. Ha meg lemerul, es tolteni kell, akkor az olyan szitu szokott lenni, hogy nemcsak 4 oram nincs ra, de 2 se.

    “Persze nyilván nem spórolási szándék áll a háttérben…”
    Ezzel meg is valaszoltad a tolto problemat, szkippelhetjuk a temat.

  25. Nálam az iPad mini 2 nap alatt ment le 80-ról 20%-ra. Nem használtam egész nap, de azért sokat játszottam, böngésztem, appokat vásárolgattam és próbálgattam… nagyon meg vagyok elégedve az akksival. Lefekvéskor rádugtam töltőre, reggelre kész volt (nem tudom mennyi idő alatt ment fel 100-ra). 🙂

  26. Hello! Segítségetekre lenne szükségem. Szerintetek egy 32GB-os iPad mini vagy egy 16GB-os iPad 4? Netezésre,játékra,filmek nézésére kellene. Köszi előre is.

  27. A 4g-s mini tud tetheringet?

  28. Segítség!
    Olyan kérdésem lenne,hogy én halottam olyat egy-két embertől hogy az Ipad mininek másféle a szoftvere az elődeihez képest és mp3 se megy rajta meg ezenkívül a legfontosabb ,hogy igaz hogy minden letöltés pénzbe kerül,nincsen ingyenes? Nagyon fontos lenne,hogy akinek van minije megossza velem a tapasztalatát.Előre köszönöm válaszaitokat:)

  29. @k.97: ez hülyeség. az iPad minin ugyanúgy iOS fut, így ugyanazokat kezeli, amit a többi. ez igaz a letöltésekre is, ami az App Store-ban ingyenes, az az iPad minire is ingyenes.

  30. @Jadeye: köszönöm válaszodat eleinte én se hittem csak bogarat ültettek a fülembe

  31. Szeretnék egy kis segítséget kérni! Nem tudom eldőnteni hogy ipad minit vagy i pad4 et vegyek? A miniben tetszik hogy olyan jó megfogni és nagyon könnyű,az ipad 4 be meg hogy gyorsabb és hogy nagyon szép a pixel!Utazáshoz,filmnézéshez,internetezni,játszani és olvasni kellene!!!Köszönöm
    a segítséget!


Add a Comment