fbpx Skip to content

Biztos sokan találkoztatok már a fentebb lévő üzenettel. Ez azt jelenti, hogy az ingyenes iCloud accountod betelt. Az iCloud nem más, mint az Apple felhőrendszere, azonban ez részekre van osztra. Az iCloudba nem csak a telefonról, hanem az OS X rendszerből is tudsz menteni. Segítségével saját @me.com-os email címed is lehet, illetve akár a telefon teljes mentését is tárolhatod.

Az Apple ingyenesen 5GB-ot ad nekünk, ebbe az 5GB-ba beleszámolja a telefon teljes mentését, tehát az iCloud backup részt, illetve a @me.com email tárhelyünk is ebbe adódik bele. A többi részt, tehát a jegyzetek/naptár/fotó-adatolyamot NEM számolja ide.

Hogy átlássuk az egészet, nézzük meg a Beállítások / iCloud részt az iOS-en:

Tehát, ahogy mondtam ezek közül csak a Mail mentése tartozik bele az 5GB-ba, semmi más nem. Vagyis az Apple a többit nem számolja, de nem is nagy fájlok ezek. Lépjünk tovább a mentések menüpontra, vagyis a backup-ra:

Nekem már volt korábban MobilMe előfizetésem, így 25GB-om van az alapértelmezett 5GB helyett. Azonban mint látjátok, már nekem is rég betelt volna ez az ingyenes 5GB. Ha továbbmegyünk a Manage Storage menüpontra, láthatjuk, hogy az eszközeink mentése mennyit foglal ebből az 5GB-ból:

Itt láthatjuk az eszközeink mentéseit, illetve bizonyos, az iCloudba való mentést támogató alkalmazások dolgait is. 🙂 Lépjünk be például a telefon mentésünkbe:

El is érkeztünk arra helyre, ahol már felszabadíthatunk helyet. Itt pontosan látjuk, hogy bizonyos alkalmazásaink mennyi helyet foglalnak a felhőben. Itt lehet helyet megtakarítani. Például érdemes kikapcsolni olyan alkalmazások mentését, ami amúgy is mentve van a számítógépen vagy egyáltalán nincs szükségetek az adataikra. Én ilyennek tartom a Camera Roll, tehát a fényképek mentését, mivel mindig mentem őket számítógépre, ez 1-1 ismerősnél akár több GB-ot is foglalhat a felhőben, ha sosem töröli a képeket vagy a rögzített videókat a készülékről. Érdemes itt csemegézni, és kapcsolgatni az alkalmazásokat.  Miután ezzel végeztél, én azt ajánlom, hogy töröld le a felhőből az eddigi mentéseidet és készíts egy újat a backup gombra kattintva. 

Még egy pillanatra visszatérnék a fotókhoz. Az iCloud megjelenésével megkaptuk az iOS PhotoStream-et is, magyarul a fotó-adatfolyamot. Itt maximum 1000 képet tudunk automatikusan tárolni, illetve ezeket a képeket maximum 30 napig őrzi meg a felhő számunkra. Tehát ez SEM tartozik bele az iCloud tárhelyedbe, érdemes ezt is bekapcsolni, ha nem akarjuk a képeinket menteni, itt ingyen menti az Apple 30 napig.

Korábban már Jadeye kolléga írt arról, hogy az iTunes alatt látott “other” rész mit tartalmaz, akinek nagyon tele van a telefon memóriája itt is érdemes csemegéznie: Hová tűnik a szabad hely a készülékről, és hogyan szerezhető vissza?

Olvasd el a hozzászólásokat is

18 Comments

  1. Sziasztok!

    Kérdesem lenne, hogy látom már ti aktivan használjátok az iOS 6-ot, hogy mennyire megbizhatoan működik ha visszateszem az iOS 5.1.1 backupot? Meg ugy alapbol mennyire használhato a hétköznapokban? Mert nekem 1 napig volt fent a beta 1 szóval tul sokat nem tudok levonni belőle.
    Mert tiszta rendszer alatt teljesen más a dolog, viszont nekem kellenenek a beállításaim.

    Előre is köszi. 🙂

  2. @hegyi: Nekem nem volt vele problémám, nyilván ne jailbreakelt backup legyen az a mentés, ha igen akkor erről már írtunk cikket http://szifon.com/2012/01/09/ibackupbot-szerkesszunk-ios-backupot/ hogyan szerkeszd azt át.

    Egyébként én még mindig nem ajánlom az iOS 6 használatát bár a béta 3 egyelőre jobbnak tűnik nagyon gondolkoztam a Béta 2-nél, hogy vissza rakjam az iOS 5.1.1-et.

  3. Sziasztok,
    Azt írtátok 30 napig menti a képeket… ez mit jelent? Július 1jén feltöltött képet augusztus 3án már nem fogom fent látni?

  4. @benjy: Így van, illetve maximum 1000 kép tehát, akármikor feltöltötted a képet az 1000 kép után szépen sorban törlődnek.

  5. @admin: Nekem eddig még egy fotók sem törlődött a felhőből.
    Van már amelyik 2 hónapja is fent van.

  6. Mi a fenével töltitek meg ennyire? 😀 Nekem mindent ment(icloudos emailt viszont nem használom, de az ennyit csak nem számít), 5GBból még 4.5GB elérhető. Ebből 434MB a biztonsági mentés a telómról, többi meg limlom.

  7. @Acs Ferenc: Hát az Apple szerint 30 napig tárolódnak ezek a képek, lehet nem tartják be 🙂

  8. @admin: Cikkben az utolsó képernyő mentésnél az albums és places közt ott van neked a felhő, nekem csak az albums és places ikon van felhő nincs.
    Ez azért van mert neked van véve plusz tárhelyed nem csak az ingyenes van?

  9. Fontos lenne tudnom ezt a harminc napot…
    Kinek mi a tapasztalata?
    csak mert nem mindegy hogy iCloud előfizető leszek, vagy Google… mert pl. ott van a PicasaSync program ami automatikussan feltölti a képeket és nem töröl, csak tölt, tölt míg van tárhely, aztán a telefonon lehet takarítani.

  10. @admin: Természetesen nem jailbreakelt backupra gondoltam. Úgy volt tegnap teszek egy próbát a beta 3-al de ismerősöm mondta, hogy nagyon bellasult a 4S-e tőle és random újraindult. Szóval szerintem szépen kívárom a véglegest legalább meg lesz az újdonság varázsa ősszel. 🙂

  11. @Acs Ferenc: Az ios 6 miatt ilyen…

  12. Nem igazán értem mire jó a fotóadatfolyam olyannak, akinek egy ieszköze van. Mert ha be van kapcsolva, és szinkronizálja felhőbe az adott képet, attól még ugyanúgy ott van az eszközőn, csak olyan mintha mappában lenne. Kipróbáltam, ha nincs net akkor is meg tudom nyitni a képeket, tehát fizikailag a telefononon van a fotóadatfolyam tartalma, ill. egy másolat icloud-ban, amit ha lenne több ieszközöm, tudnék is használni, de egy eszközzel értelmetlen.

  13. Sziasztok!Nekem egy olyan problémám adódott, hogy használtan vettem egy i4-et mindent letöröltünk róla és amikor az icloud fiókomat akartam megcsinálni azt írta ki hogy a “bejelentkezés nem lehetsegés, ezen az iphone készüléken aktiválásra került az ingyenes fiókok maximális száma” és egyszerűen nem tudok vele mit kezdeni sajnos.tudna esetleg valaki segíteni ebben a dologban?előre is köszönöm!

  14. nálam a 25gb-ból csak kb. 2-3gb hely van, igaz 5 készüléket szolgál ki a fiók…

  15. Szóval erre kellett az az iCloud megtelt üzenet 🙂

  16. @mudri_papa: Akitől vetted azzal töröltesd az iTunes regisztrációjából a telefont.
    Amíg ezt nem teszi meg addig úgy érzékeli a rendszer, hogy az ő telefonja és neki már van egy regisztrációja.

  17. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, ott tedd fel a kérdésed!)

  18. @Acs Ferenc
    Ha nem tudok már vele beszélni, mert nem érem el van más megoldás?


Add a Comment