fbpx Skip to content

Biztosan sokatokban felmerült már a nehéz kérdés: kényelem, avagy biztonság? Az iOS beépített jelszavas védelme nagyon jó dolog, hiszen senki sem szeretné a személyes adatait másoknak kiszolgáltatva tudni, de idegesítő lehet, hogy a telefon minden egyes feloldásakor (esetleg másfajta beállítással néhány perces időközönként) folyamatosan a jelszót kéri.

Erre a problémára kínál megoldást a nemrég megjelent AutoProtect. A tweak egy egyszerű módszerrel eldönti, hogy szükség van-e a jelszavas lezárásra, és ha nincsen, akkor kikapcsolja azt, így értékes másodperceket takarít meg nekünk (ami, bármily komikusan hangzik is, sok időt jelenthet akkor, ha az ember mondjuk naponta százszor oldja föl a lockscreent…).

A működés alapja a következő: telepítés után konfiguráljuk a szoftvert, ennek keretében meg kell adnunk az otthoni WiFi-hálózatunk nevét. Amennyiben a telefon az otthoni hálózatra csatlakozik, a jelszókérés automatikusan kikapcsol. Ha a telefon nem találja a megadott nevű (otthoni) vezeték nélküli kapcsolatot, akkor a jelkódzár megint engedélyezve van.

Apró hátrányosság (aki nagyon benne van az IT-biztonságtechnikában, az akár azt is mondhatja rá, hogy biztonsági rés): egyrészt ha betörnek a lakásunkba, és épp otthon hagytuk kedvenc készülékünket, akkor a betörőt sem állítja meg a jelkódzár (bár erre a meglehetősen nyakatekert helyzetre szerintem nem sok esély van), illetve ha valakinek éppen olyan nevű WiFi-hálózata van, mint a mi otthoninknak, akkor az is kikapcsolja a védelmet.

Mindezektől függetlenül, ha amúgy vigyázunk a készülékre (amit mindenféle szoftver telepítése nélkül, egy kis figyelmesség árán meg is lehet és kell tennünk!), akkor egy nagyon hasznos, a használatot még gördülékenyebbé tevő programot kapunk ingyenesen a ModMyi repóból.

Demonstrációs videó a működésről:

Olvasd el a hozzászólásokat is

20 Comments

  1. Tapasztalataim szerint kell néhány másodperc, ha nincs töltőn a telefon, hogy csatlakozzon a wifi hálózatra a kijelző bekapcsolása után, kioldani pedig nyílván rögtön szeretném, ilyen szempontból mennyire működőképes?

    Illetve:
    “ha valakinek éppen olyan nevű WiFi-hálózata van, mint a mi otthoninknak, akkor az is kikapcsolja a védelmet.”
    Ha ESSID (a hálózat neve) helyett BSSID-t (a hálózat MAC címe) használna ez a probléma is könnyen orvosolható lennne. Ez biztosan nem így van? Ha nem, erre hogyhogy nem gondoltak?

  2. “illetve ha valakinek éppen olyan nevű WiFi-hálózata van, mint a mi otthoninknak, akkor az is kikapcsolja a védelmet.”Ez a nagy biztonsági rés benne.vicc ha mac cím alapján szürné már biztonságosabb lenne.

  3. Hát ha valaki az a WiFi hálózatának a neve, mint itthon, akkor az csak az elcseszett klónom lehet 😀
    Jó ötlet ez az AutoProtect. Ez munkahelyen is jól jöhet ha van ott WiFi hálózat.

  4. A progi jónak tünik csak nem találom a repoban. Ötletek?

  5. Csak frissítenem kellett a csomagokat és már jó is 🙂

  6. @ha0rex: Hálózatnevet kér, szóval valószínűleg az ESSID-vel dolgozik. Egyébként ez, amint írtam, és @infy szerint is elég kicsi az esély erre (mármint hogy ugyanaz legyen a hálzatnév). (Nyilván aki kicsit is törődik ilyesmivel, az nem fogja az alapértelmezett nevet, pl TP_LINK és társai, meghagyni…)

  7. @H2CO3: Illetve ahhoz a hálózathoz tudatosan csatlakozni is kell hogy működjön…

    Nekem pont hogy otthon kell a passcode, mert a gyerekek folyton lenyúlják játszani… Jó lenne ha lenne benne olyan opció, hogy ha az adott hálózatra csatlakozik akkor kérje csak a kódot.

  8. Több nevet is meglehet neki adni, vagy egy SSID-t lehet neki beállítani?

  9. @deviant: Egy darab ssid-t tudsz neki megadni sajnos.

  10. sziasztok egy olyan kérdésem lenne hogy: letöltöttem a Cydia-ról és nem jeleníti meg a telefonom a beállításoknál mint a videón hogy tudom ezt beállítani?

  11. @ricsi9630: Próbálj springboardot frissíteni, vagy ha utána sem megy nézd meg a csomagnál hogy egyáltalán feltette-é…

  12. Annak, hogy az idegen hálózatnak ugyanaz legyen a neve és a beállított jelszava is, azért elég kicsi az esélye -kivéve persze ha nyitott hálózat.
    Szóval ha úgy van konfigurálva a program, hogy az otthoni hálózatra való sikeres felcsatlakozás után kapcsolja ki a zárat, akkor nincs ezzel gond.

  13. Szerintem ezt a cikket egy az egyben le lehetne cserélni a Cleverpin-re!
    Be lehet állítani többek között, akármennyi wifi kivételt, ha töltőn van a teló, akkor se kérjen passcode-ot, időtartamot, jha, és sbsettings toggle is van hozzá:)
    hackyouriphone repoba ingyenes is 🙂

  14. Cleverpin nevű tweak ugyanezt a célt szolgálja, csak jobb és részletesebb. Több hálózatnevet is meg lehet neki adni, s zenehallgatásnál, meg amikor a töltőn van a telefon, akkor is ki lehet lőni a zárat.

  15. Ez nem működik :S

  16. Nekem sem jelent meg a beállítások között, mert nem teszi fel a PreferenceLoader-t, amit külön nem tudtam hozzá telepíteni…
    Én úgy oldottam meg, hogy letöltöttem Cydia-ból az Action Menu-t, és utána már megjelent az AutoProtect is. Persze utána már törölhető az Action Menu

  17. Nekem lefagyott a cydia mindig mikor az Autoprotectet szerettem volna letölteni. Még az installig se jutok el. 🙂

  18. Megpróbáltam feltenni ismét és végre sikerült. Használom már úgy 2 hete. Viszont azt vettem észere, hogy mióta fent van, az email fiókjaimban nem jelennek meg az üzenetek. Fogalmam sincs, hogy milyen összefüggés van a kettő között, de nagyon sokszor tapasztalom, hogy a leveleim helyett ez látható:
    2001.01.01 This message has no content.
    2001.01.01 This message has no content.
    ….
    És amikor uninstallálom az AutoProtectet, egyből megjavul minden és nem jön elő az email probléma.
    Más nem találkozott hasonlókkal?

  19. @Laki: igen, úgy tűnik, ez egy ismert hiba lesz, mert nem te vagy az első, aki ezt felveti, és a ludas a kérdésben épp az autoprotect. reméljük, a fejlesztője hamarosan frissíti.


Add a Comment