fbpx Skip to content

A néhány napja megtörtént Google Drive-bejelentést követően elgondolkozhattatok azon, vajon a keresőóriás webes tárhelyszolgáltatása hol áll a versenyben és a piacon. A döntés megkönnyítésére szeretnénk Nektek bemutatni az öt legjobbat.

Google Drive

Hiába csak későn tört be a cloud piacára a Google, a Drive nevű szolgáltatás kifejezetten jól hangzó dolgokat ígér. Minden ingyenes regisztrációhoz 5 GB tárhely jár, évenkénti 30 dolláros előfizetésért cserébe ez a méret 25 GB-ra nő, illetve a GMail fiókunk is ugyanekkorára hízik. Különböző kiegészítő, “prémium” csomagok is elérhetőek; itt a határ a csillagos eget súroló 16 TB (igen, tizenhat terabájt), havi 800 dollárért. A legnagyobb feltölthető fájl mérete 10 GB.

A szolgáltatás használatát megkönnyítendő, a Google Drive nem csak böngészőből érhető el. Létezik Mac-es, Windows-os, valamint androidos alkalmazásuk is, illetve egy iOS-alkalmazás megjelenése is hamarosan várható.

Végül, a Google Drive speciális funkciói közé tartozik a GMail- és Google Docs-integráció, a közösen használható és szerkeszthető dokumentumok támogatása, valamint fájlok és teljes mappák megosztása.

Ki birtokolja az adataimat?

A legtöbb embernek valószínűleg nem fog tetszeni a Google-nek a Nagy Testvér hozzállását tükröző álláspontja:

Your Content in our Services: When you upload or otherwise submit content to our Services, you give Google (and those we work with) a worldwide licence to use, host, store, reproduce, modify, create derivative works (such as those resulting from translations, adaptations or other changes that we make so that your content works better with our Services), communicate, publish, publicly perform, publicly display and distribute such content.

The rights that you grant in this licence are for the limited purpose of operating, promoting and improving our Services, and to develop new ones. This licence continues even if you stop using our Services (for example, for a business listing that you have added to Google Maps).

Azaz:

Az Ön Tartalma a mi Szolgáltatásunkban: amikor Ön tartalmat tölt fel vagy más módon elhelyez a Szolgáltatásunkban, Ön felhatalmazza a Google-t és munkatársait arra, hogy használja, tárolja, reprodukálja, módosítsa azt, abból leszármaztatott munkákat [módosított, az eredetin alapuló alkotás – a szerk.] állítson elő (mint például fordítások, adaptációk vagy egyéb olyan módosítások, melyeket azért hajtunk végre, hogy az Ön tartalma jobban együttműködjön a mi Szolgáltatásunkkal), kiadja, publikálja, nyilvánosan előadja, nyilvánosan megjelenítse és megossza a Tartalmat.

A jogok, amelyekkel ön a Licensz alapján minket erre felhatalmaz, korlátozottak: céljuk a Szolgáltatás működtetése, reklámozása és fejlesztése. Ez a Licensz érvényben marad még abban az esetben is, ha Ön többé nem veszi igénybe a Szolgáltatást.

Ez azt jelenti, hogy amit egyszer feltöltünk a Google Drive-ra, az örökké az övék lesz? A CNET szerint a Google tisztázta a helyzetét a következő kijelentéssel:

You retain ownership of any intellectual property rights that you hold in that content. In short, what belongs to you stays yours.

Vagyis:

Bármilyen olyan szerzői és tulajdonjog, ami az Öné volt, az Öné marad.

Akkor pedig miért van az leírva a licenszben, ami?

SkyDrive

A Microsoft SkyDrive nevű szolgáltatása, amelynek egyébként nemrég frissült az iOS-alkalmazása, először 2007-ben lett a nyilvánosság számára is elérhető. Az ingyenes tárhely mérete 7 GB, a prémium csomagok 20 GB-tól kezdődnek, évi 10 dolláros díjszabással (ez egészen 100 GB, 50 dollár/év felosztásig növelhető). A SkyDrive kiegészítéseként létezik Windows-os és Mac-es alkalmazás, valamint iOS-re és Windows Phone-ra mobilalkalmazás is.

Ki birtokolja az adataimat?

5. Your Content: Except for material that we license to you, we don’t claim ownership of the content you provide on the service. Your content remains your content. We also don’t control, verify, or endorse the content that you and others make available on the service.

Azaz:

5. Az Ön tartalmai: azon anyagoknak a kivételével, amelyeket mi licenszelünk Önnek, nem tulajdonítjuk el azokat a tartalmakat, amelyeket Ön a szolgáltatás használatával feltölt. Az Ön tartalma az Ön tartalma marad. Mi sem nem szabályozzuk, sem nem ellenőrizzük, sem nem hagyjuk jóvá azt a tartalmat, amelyet Ön vagy mások a Szolgáltatás által elérhetővé tesznek.

Dropbox

A 2007-ben alapított Dropbox valószínűleg az első, széleskörűen elterjedt és használt felhőszolgáltatás, amely mind a mai napig nagy népszerűségnek örvend. Az ingyenes tagság 2 GB tárhelyet foglal magába, a prémium csomagok 50 GB-nál kezdődnek, havi 10 dollárért. A fájlméret korlátozása 300 MB webes felületről, illetve nincsen korlátozás a desktop alkalmazások használata esetén. A Dropbox rendelkezik Mac, Windows és – egyedülálló módon – Linux operációs rendszerekre telepíthető alkalmazással, valamint iOS-, Android- és BlackBerry-alkalmazással. A Dropbox kiadott egy – számos programozási nyelven elérhető – fejlesztői szoftvercsomagot, amelynek segítségével bárki saját Java, Python, Ruby vagy Objective-C nyelvű alkalmazásaihoz adhat teljeskörű Dropbox-támogatást. Így a saját, iOS-re írt fájlkezelő alkalmazásom, a MyFile is lehetővé teszi a felhasználók számára a Dropbox használatát.

Ki birtokolja az adataimat?

Your Stuff & Your Privacy: By using our Services you provide us with information, files, and folders that you submit to Dropbox (together, “your stuff”). You retain full ownership to your stuff. We don’t claim any ownership to any of it. These Terms do not grant us any rights to your stuff or intellectual property except for the limited rights that are needed to run the Services, as explained below.

Tehát:

Az Ön dolgai és az Ön adatainak védelme: a Szolgáltatás használatával Ön információkat, fájlokat és mappákat ad meg nekünk, amelyeket a Dropboxra tölt fel (együttesen “az Ön dolgai”). Ön az Ön dolgainak teljes jogú tulajdonosa. Mi egyáltalán nem formálunk rájuk tulajdonjogot. Ezek a Felhasználási feltételek nem hatalmaznak fel minket jogokkal az Ön dolgaival vagy szellemi alkotásaival kapcsolatban, kivéve azokat a korlátozott jogokat, amelyek a Szolgáltatás működtetéséhez szükségesek, amint azt alább kifejtjük.

iCloud

Az Apple cloud alapú tárhelye 2011-ben indult el. Az alapcsomag 5 GB ingyenes tárhelyet tartalmaz. A 40 dolláros évenkénti árú csomag 20, a 100 dolláros 55 GB tárhelyet kínál. A maximális fájlméret 25 MB az ingyenes, valamint 250 MB fizető felhasználóknak.

A Mac- és Windows-felhasználók a webes felületet szabadon használhatják, ám mobil verzió csak iOS-re létezik.

A szolgáltatás nem támogatja bármilyen fájltípus feltöltését: csak a Pages, Numbers és Keynotes alkalmazásokkal készített dokumentumok tárolhatók az almás felhőben, illetve az iOS-eszközeink biztonsági mentését is automatikusan megoldja a szolgáltatás. Ezen túl egyre több külső alkalmazás is képes már az adatait a felhőben tárolni.

Ki birtokolja az adataimat?

Except for material we may license to you, Apple does not claim ownership of the materials and/or Content you submit or make available on the Service. However, by submitting or posting such Content on areas of the Service that are accessible by the public or other users with whom you consent to share such Content, you grant Apple a worldwide, royalty-free, non-exclusive license to use, distribute, reproduce, modify, adapt, publish, translate, publicly perform and publicly display such Content on the Service solely for the purpose for which such Content was submitted or made available, without any compensation or obligation to you.

Azaz:

Azoknak az anyagoknak a kivételével, amelyekre nézve felhasználási jogosultságot engedélyezünk az Ön számára, az Apple nem támaszt tulajdonosi igényeket azon anyagokra és/vagy Tartalmakra nézve, amelyeket Ön a Szolgáltatás használata során tesz közzé vagy elérhetővé. Azonban az ilyen Tartalmak közzétételével és elérhetővé tételével a Szolgáltatás olyan területein, ahol azok elérhetővé válnak a nyilvánosság vagy más felhasználók számára, akikkel Ön megegyezett a Tartalom megosztásában, Ön globális, időben korlátlan, ingyenes és nem kizárólagos felhasználási jogot biztosít az Apple-nek arra, hogy az ilyen anyagokat a Szolgáltatás, és annak nyújtása keretében felhasználja, terjessze, reprodukálja, megváltoztassa, adaptálja, megjelentesse, lefordítsa, nyilvánosan előadja vagy közzétegye, kizárólag olyan célból, amelyre nézve a Tartalmat benyújtották vagy elérhetővé tették anélkül, hogy Önnel szemben bármilyen fizetési vagy egyéb kötelezettsége keletkezne.

Box

A Box a legrégebbi webes alapú tárhelyszolgáltató. Az 5 GB ingyenes helyen felül havi 10 dolláros díjért cserébe 25 GB-ot kapunk. A fájlméret ingyenes felhasználók számára 25 MB, fizetős kontóval rendelkezőknek pedig 1 GB.

Alkalmazások léteznek Windows, Mac, Android, BlackBerry, WebOS és iOS platformokra. Fájlok és mappák megosztása, valamint  a közösen szerkeszthető dokumentumok natívan támogatottak.

Ki birtokolja az adataimat?

Box reserves the right to share aggregated demographic information about our customers, sales, and traffic to our partners and advertisers. We will not give, sell, rent, share, or trade any of your personal information or any data that you store using our services to any third party except as outlined in this Policy or with your consent. We may disclose information to a third party to (a) comply with laws or respond to lawful requests and legal process, (b) to protect Box, agents, customers, and others including to enforce our agreements, policies and terms of use or (c) in the good faith belief that disclosure is needed to respond to an emergency, or protect the personal safety of any person.

Tehát:

A Box fenntartja a jogot, hogy a felhasználóira, eladásaira és forgalmára vonatkozó aggregált népességi adatokat partnereivel és hirdetőivel megossza. Nem fogjuk átadni, eladni, megosztani vagy kereskedelembi forgalomba hozni  harmadik fél részére az Ön személyes adatait vagy azokat az adatokat, amelyeket Ön a szervereinken tárol; ez alól kivételt képeznek a jelen Irányelvekben az Ön beleegyezésével meghatározott esetek. Információkat adhatunk ki harmadik fél részére annak érdekében, hogy (a) a törvényeknek, jogerős felszólításnak vagy jogi eljárásnak eleget tegyünk, (b) hogy megvédjük a Boxot, megbízottjait, felhasználóit és másokat, ide számítva a megállapodások, irányelvek és felhasználási feltételek betartatását, (c) abban a jóhiszemű feltevésben, hogy a közzététel szükséges egy vészhelyzet esetén, illetve bármely személy személyes biztonságának megvédéséhez.

Összegzés

Amint azt láthatjuk, a választott tárhelyszolgáltatás nagyban függ a személyes igényektől. A Windows-felhasználók valószínűleg elégedettek lesznek a Dropbox, SkyDrive vagy a Google Drive képességeivel. A legtöbb Mac-felhasználó az iCloudot választja, bár az Apple-féle megoldás nem teljeskörű a korlátozott fájltípusok miatt, így nekik is ideális lehet a Dropbox, a SkyDrive vagy a Google Drive. A Box túlságosan drágának tűnik az ingyenes kereteken való túllépés után.

Egy utolsó szó a személyes adatok védelméről: a Google-t gyakran kritizálják ennek megsértéséért (a CNET-nek adott nyilatkozatuk ellenére). Bár mi nem ellenezzük a Google Drive használatát, ezt a szempontot mindenképp érdemes megfontolni a vegső döntés előtt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

25 Comments

  1. Marad a jóöreg penDRIVE 🙂

  2. A Google Drive is tamogatja a Linuxot hamarosan. Akinek ezek nem eleg biztonsagosak, azok hasznaljanak sajat privat szervert, egyedi titkosito kulcsokkal 🙂

  3. Elég gyengus lett az összehasonlítás, mert mint tudjuk, nem csak a méret a lényeg…
    Én betettem volna a sugarsync-et is, ill. meg lehetett volna említeni, hogy most 25GB-t ad ingyenesen a skydrive. http://windows.microsoft.com/en-us/skydrive/loyalty

  4. a vEgső döntés előtt. sry 😀

  5. Én kipróbáltam az összest már és maradtam a Dropbox és az iCloud mellett. Dropboxban a saját alkalmazás és a korlátlan fájltípus támogatás a legpozitívabb. iCloudot meg egyértelműen csak Mac-es környezetre fejlesztették. És nem utolsósorban ha valakit meghívsz a Dropboxos rendszerbe akkor ingyenesen növekszik a tárhelyed. Max 18gb-ig növelheted ezen a módon.

  6. A skydrive meg véleményem szerint használhatatlan. Nagyobb fájloknál a feltöltés egy örökkévalóság. cirka 20-25kb/s-el lehet csak terjedelmesebb fájlokat feltölteni.

  7. Számomra felhő szolgáltatásnál az egyik legfontosabb az integráció mértéke. Dropboxot nagyon szeretem, mert a fejlesztői csomag eredményeként létrejött alkalmazásokba integrált megoldások miatt. Nem kell trükközni, csak appot összekötni a dropbox-szal és máris minden szinkronizálódik.

    A másik ami számomra határozottan a dropbox mellett szól az a boxcryptor, amivel én magam titkosíthatom a kiválasztott adataimat, így hiába fér hozzá az felhő szolgáltató a fiókhoz (nem is szólva a biztonsági hibákról, ami dropboxnál pl megesett már), ő is csak titkosított állományokat lát.

  8. Én is drobpoxot használok. Az a 2 Gb tárhely amit ingyen adnak elég ha az ember nem zenéket meg videókat akar tárolni felhőben. Az pedig, hogy szinte mindenbe bele van már integrálva elég nagy előny.

    Most, hogy elindult a google drive felpakoltam azt is, hátha jó lesz valamire. Majd kiderül.

  9. @krisgo: A cikk fordítás. ITT tessék reklamálni.

  10. @H2CO3, @krisgo: és valójában nem arról szól, hogy melyik mennyi tárhelyet ad, hanem hogy cserébe mi lesz a feltöltött adataiddal.

  11. Nagyon jó cikk, bár én ennek a felhőzésnek olyan hatalmas értelmét nem látom.

  12. WinPhone telefon miatt egyértelműen SkyDrive, de már az omnia7 előtt is használtam, szerintem az egyik legjobb felhő alapú tároló. 🙂

  13. Régebben, amikor a box-ot kipróbáltam, nagyon szemét korlátozások voltak az ingyen tárhely mellé – például, hogy ingyenes csomagban csak fileonként egyesével lehet róla letölteni az anyagokat (most képzeld el ezt, ha 1000 képet feltöltesz), és például a desctopos verzió is csak a prémium tagságért jár, ami a többieknél alap – hogy azóta volt-e változás ezekben, azt nem tudom 🙂

  14. En szemely szerint tobbet is hasznalok egyszerre. Skydrive-ra 10gb mp3-at toltottem fel, megjegyzem nalam gyorsan felment. Tetszik, hogy elkuldhetem pl egy mp3 mappa letoltesi linkjet barkinek aki letolti es hallgathatja.
    Dropboxban fenykepeket es ceges fajlokat tarolok. Tomoritett allomanyokat, office fajlokat, pdf-eket stb.
    Sugarsync-et is kb erre hasznalom.

    Skydrive eseten csak egy gepre telepitettem az alkalmazast mert ha egy masikra is felrakom akkor oda is le akarja tolteni a sok adatot ezert itt csak webes elerest hasznalok.

  15. Sziasztok!

    Érdekes cikk. Szerintem az iCloud kizárólag arra jó, hogy a különböző IOS eszközök biztonsági menteseket tegyenek oda és mondjuk a naptárat, a jegyzetet oda szinkronizalom.
    A dropbox a szinten arra jó szerintem, hogy szinkronizalom a különböző alkalmazasaimat

  16. Az érzékeny adatokra szerintem a legjobb a wuala http://www.wuala.com.
    Általános dolgokra pedig a sugarsync.

  17. Hát, az iCloud igazából nem is illik a felsorolásba, nagyságrendekkel rosszabb mindenben az összes többinél, ráadásul toronymagasan a legdrágább.
    A többinek mind van előnye és hátránya is, még annyi, hogy pl a Skydrive-ra a feltöltés állítólag tetü lassú, és hát azért ez is fontos szempont lehet.

  18. Operatőr vagyok. Szoktam használni az iphone-t különböző műsorokban effektkameraként. Segítsetek benne, hogy hogyan tudom a legjobb minőségben megosztani a videóimat a vágókkal. A minus sajnos betömöríti a videót, a dropbox meg ha jól emlékszem feltöltési korláttal rendelkezik. Olyan kellene amivel 3-4 perces anyagot fel tudok tolni, és dobnék a vágóknak egy linket ahonnan le tudják szedni a cuccot.

  19. Most akkor lehet/érdemes használni a Google Drive-ot? Ezek a fordítások mennyire “jog-helyes”-ek?

  20. Létezik egy felhő szolgáltatás, ahová KORLÁTLAN mennyiséget feltölthetsz. Ennek van egy egyszeri 10 dolláros költsége a továbbiakban pedig egy 7 dolláros havi költsége.

  21. @diger:

    Bocs, Diger, de ez melyik szolgáltató?

  22. A Synology NAS erre is jó, mert saját felhőnk lesz ezután vele.


Add a Comment