fbpx Skip to content

Több oldal is közzétette a napokban azt a cikket, ami szerint egy egyszerű módszerrel a készülékünk Home gombja érzékenyebbé tehető, tehát jobban fog reagálni. Ez azonban gyakorlatilag nem más, mint digitális kuruzslás, mert noha a módszerre azt lehetne mondani, hogy mintha működne, valójában az eredmény nem az és nem azért történik, ahogyan azt ezekben a cikkekben említik.

A Home gomb lelke

Először is lássuk, hogy néz ki a Home gomb elektronikája. Mivel kalibrálhatónak állítják be az említett cikkekben, így azt gondolnánk, legalább tucatnyi apró alkatrészből épül fel, noha összesen 2 fő darabra lehet magát az elektronikát szétszedni. Egészben:

A Home gomb két összetevője tehát egy domború, fém “tányér”, és egy kétérintkezős “talapzat”, amire a tányér széle körben ráfekszik. Amikor a Home gombot lenyomjuk, a tányér közepe behorpad, és hozzáér a talapzat közepéhez, így a kapcsolón áram folyik át. Ha a Home gombot elengedjük, a két pólus nem ér össze, így nem folyik áram sem. Ezt talán pontosabban mutatja egy darabokra szedett Home gomb (kattints a képre a teljes mérethez!):

Ezen a képen már leszedve látható középen a domború, fém tányér, amit a Home gomb lenyomása összenyom, és látható a talapzat is, amihez a tányér közepe hozzáér, ha a gombot lenyomtuk. Ennyi az egész gomb: vagy le van nyomva, vagy nincs: de köztes állapot nincsen.

Az állítólagos “csodamegoldás”

A leírás alapján az összes teendőnk annyi lenne, hogy elindítunk egy gyárilag beépített alkalmazást, például a Részvényeket, majd ezek után lenyomjuk a power gombot, míg a “slide to power off”, tehát a kikapcsolási csúszka meg nem jelenik felül. Ezek után kell lenyomva tartani a Home gombot, míg ez a csúszka el nem tűnik, és ennek kellene “újrakalibrálnia” a gomb érzékenységét.

Mi történik valójában?

A vázolt módszer semmi mást nem csinál, mint ami már az iOS 3.0-s verziója óta a dolga: az összes futó alkalmazást kilövi, ezzel a lefagyott, kilőhetetlen (de nem rendszer-) folyamatokat is.  Ennek egyenes következménye, hogy felszabadul egy csomó memória (RAM), ami miatt az iOS azonnal fürgébb lesz, hiszen nem foglalják felesleges alkalmazások az értékes memóriát, így a felhasználói felület gyorsabban reagál például a Home gomb lenyomására is.

  • Tudtad? Noha a multitaskingot az Apple csak a 4.0-ban tette elérhetővé külső alkalmazások számára, az egyes gyári appok már az iOS 1.0 óta képesek voltak futni a háttérben: gondoljunk csak az iPod appra, hiszen bezárhattuk, mégis tovább játszotta a zenét; vagy a Phone appra, amikor hívás közben kiléphettünk, hogy megkeressünk egy üzenetet, vagy felírhassunk a naptárunkba  egy találkozót; és ugyanígy a Safari is ott volt a háttérben, hogy a betöltést gyorsabbá tegye.

A Home gomb érzékenysége tehát annak összesen két lehetséges állapota (lenyomott/bekapcsolt vagy nem lenyomott/kikapcsolt) miatt nem állítható, mert a gomb nem tesz különbséget a 25%-ig vagy a 80%-ig lenyomott állapot között, hanem csak a 0%-t (nem lenyomott) és csak a 100%-ot (lenyomott) képes érzékelni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

35 Comments

  1. arra jó volt ez a fake-módszer legalább, hogy megtudtam ezt a beragadt folyamatok kilövése dolgot tőletek, köszi! 🙂

  2. @boss1337: ami módszer nem sok mindent ér az iOS4 óta, hiszen a dupla home-mal könnyen és egyszerűbben kilőhető az összes befagyott alkalmazás

  3. 🙂 Hogyan szédítsük a népet… A cikk írója, biztos felkerült minden oldalra 😀

  4. Nekem rémes a home-om. Alig pár hónapos a készülékem de van hogy 4-5 nyomasra sem csinálja amit akarok. És ez nagyon felhúz.
    Széria hiba vagy mi lehet, de mindenesetre nagyon zavar.

  5. Kipróbáltátok? Nekem nem zárta be az alkalmazásokat…

  6. nem zárja nekem se, hm.. Amúgy @Sogi , egyszerre valamivel egyszerűbb, mint a 40 ikon szélét nyomogatni 🙂

  7. @adi: és ezt kipróbáltad?

  8. @Jadeye: Kipróbáltam, de ugyanonnan folytatja a progi ahol hagytam, tehát nem zárta be.

  9. @multituning: akkor: vagy nem jól csináltad, vagy az alkalmazás maga támogatja azt, hogy képes legyen ugyanonnan folytatni ilyenkor is. de a cikk nem is erről szól, hanem hogy a home gomb sem ezzel, sem mással nem kalibrálható.

  10. Erdekelne hogy hogyan zarhato be az osszes futo proram, mert 30 programot kicsit idegesito egyesevel kiminuszolni :/ 🙂
    Koszi!

  11. A cikk írója fogalmazhatna szakmaibban is…mert ez olyan mintha anyám írta volna! “0%-ot és 100%-ot érzékel”

  12. @PredatorNo1: oké. akkor írd már le, te hogyan fogalmaztad volna meg úgy, hogy a hozzá nem értők is megértsék? na ugye.

  13. @Jadeye:

    olyan mint a villanykapcsolo vagy vilagit vagy nem..
    ha fenyeroszabalyzos lenne akkor lenne kalibralhato..

  14. @NLQ: a villanykapcsoló maga szerintem nem világít, de mindegy. mindig lesz valaki, akinek vagy ez a megfogalmazás nem tetszik, vagy az. a lényeg, hogy úgyis értette.

  15. Nekem egy ideje már vacakolt a home gomb, de ha valóban kontakthibás lett volna, akkor az egyszeres lenyomásra is az lett volna, de arra rendesen reagált. Elvégeztem a fent leírt kalibrálást, és most tökéletesen működik a dupla katt is. Köszönet érte a cikk közzétevőjének.

  16. Arra tud valaki megoldást, hogy hívást miért nem lehet néha felvenni ? Csúszka nem mozdul sokszor semmit. Többszöri érintésre sem reagál. i4 5.0.1

  17. Úgy írtam volna, hogy a gombnak két állása van: amikor zárja, és amikor nem zárja az áramkört 🙂 Ez így érthető szerintem.

  18. @Jadeye: valoban… rajottem en is de ez a gyorsan irt nem javithato bejegyzes átka

    @PredatorNo1: mi az hogy áramkor? milyen kulcsal kell zarni ?? 🙂

  19. Mit akarnak ezek kalibrálni 1 sima membránkapcsolón? -.-

  20. ezen a cikken mekkorát nevettem 😀

    tudtad? az ipod app már 1.0-tól fut a háttérben :DDD gratulálok

  21. @Kovi87: Prellmentesítést lehet többféle módon is kalibrálni, azaz egy késleltető tag késleltetési idejét. Ez eldöntheti, hogy milyen intervallumon belüli két gombnyomást érzékeljen két gombnyomásnak. Egy áramgenerátor által töltött kondenzátor, vagy egy monostabil multivibrátor billenési idejét, ahol a mechanikus kapcsoló mint trigger szerepel csupán, de az egyéb áramköri elemek számára a kapcsolóimpulzust már nem a fóliakapcsoló állítja elő. Mellesleg egy ugyanilyen megoldással van a szabvány számítógép billentyűzet is megoldva, és ugye szoftveresen állítható, milyen időzítés után kezdje folyamatosan lenyomottnak érzékelni az adott billentyűt, és ismételni a gépelést.

    Hardveres elhasználódásról nehéz beszélni a szifon home gomb esetében, mert közel sem nyomod le annyiszor, mint egy számítógép billentyűzet gombjait, és a sok éve használt billentyűzetnél is nagyon ritka a kontakthiba, még a nagyon gagyi kategóriásnál sem. Maga a hardver pedig megszólalásig ugyanaz, mint egy billentyűzet buborék kapcsolója, és biztos vagyok benne, hogy nem a legrosszabb minőségű kapcsolóval szerelik.

  22. @baggins: Na kedves barátaim, ez egy szakmailag kielégítő válasz. Köszönjük!

  23. Baggins lő: Gól! 🙂

    Pateska: Sajnos nekem is csinálja. Ritkán csinálja ugyan, de túl gyakran ahhoz, hogy egy negyedmilliós készülék. Olyat is tud, hogy csak FÉLIG lehet elhúzni a csuszkát, ott megáll, közben meg csörög a teló….. Persze csak két ujjal fogom, nehogy megszakadjon a hívás a térerő probléma miatt. 🙂 De mindezekkel együtt egyébként szeretem, nem lennék meg nélküle, csak egyre házsártosabb.

  24. olyan kérdésem lenne, hogy ha nekem annyi a bajom a home gombbal hogy érzéketlen, akkor elég csak ezt a fém lapocskát cserélni benne, vagy az egészet kell?

  25. @baggins: Köszönöm az indoklást 🙂 De maga a gomb akkor sem kalibrálható, csak szoftveresen vagy plusz hardver segítségével. És itt most kizárólag a szifon home gombjára gondolok, mert nyilván létezik többféle típus is 🙂

  26. @thingol: el sem hinnéd, milyen sokan nem tudják. nem ok nélkül került a cikkbe.

    @baggins: lehetséges az elhasználódás. tele megy szennyeződéssel, mert a tányér ragaszása nem szigetel megfelelően egy idő után. az iPhone 4S esetén emiatt már megint kissé áttervezték a szigetelését.

    @pateska, @Ugyankerem: ez szoftveres hiba. restore után egy set up as new iPhone meg szokta oldani.

    @salidrum: mivel van rajta még pár másik alkatrész is, elképzelhető, hogy azok közül adta meg magát valamelyik. az apró alkatrészek miatt pedig egyszerűbb az egészet cserélni.

    @Kovi87: az összes Apple home gomb ugyanezen az elven működik.

  27. Nekem sem lövi ki a futó alkalmazásokat a Home gomb így, ahogy le van írva. Eddig nem is tudtam, hogy menne, de most tuti nem megy, 3GS 5.01 nincs jb.

  28. @Atthead: ami lista a home gomb duplaklikkelése után megjelenik, azok az appok nem feltétlen futnak, az csak a korábban használt appok listája. ott a bezárt alkalmazások is ugyanúgy szerepelhetnek, azokat nem fogja törölni onnan. de a cikk nem is erről szól, hanem hogy a home gomb sem ezzel, sem mással nem kalibrálható.

    egy kis előzmény, még az iOS 3.0 megjelenésének idejéből: http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=715633

  29. @Jadeye: A többféle típus alatt a nem az Apple által gyártott/használt gombokra gondoltam. Csak hogy tisztázzam magam 🙂

  30. @Jadeye: Nekem sem lövi ki a háttérben futó appokat a fenti módszer. Az SBSettings “Processes” fülének és a Multifl0w-nak elhiszed?

    Egyébként akinek van JB-je, tegye fel SBSettings alá a “Remove Background SBSBettings toggle” csomagot. Lesz egy RemoveBG kapcsoló, ami megegyezik egy unix killall paranccsal. Még 3G multitasking alatt must have volt. (Vagy csak “Remove Background” csomag Activatorral.)

    Másik lehetőség, ami nemrég jelent meg: “SwitcherCleaner”. Csak azok az appok jelennek meg a multitasking bar-on, amik ténylegesen futnak, és a kilövés ikonja is látszik alapból. (Még nem próbáltam, mert egyelőre semi-tethered vagyok.)

  31. @fandrew: nekem aztán mindegy, de próbáld ki mondjuk azt, hogy elindítod a Music appot, hogy játsszon egy zenét. majd power gomb a slide to power off-ig, aztán home gomb, míg el nem tűnik a csúszka: megáll a zenelejátszás…

    de amúgy meg mindegy, mert a cikk egyébként sem erről szól, hanem hogy a home gomb sem ezzel, sem mással nem kalibrálható.

  32. Én is kezdtem örülni, mert az összes futó app egy mozdulattal való bezárása hiányzik a rendszerből, de…

    1. Nálam a memória kipucolása után kb. 263MB System Stats-szal mérve i4-en.
    2. Elindítottam 21 appot, a free memória 23MB-ra csökkent. (Nem lassult be!)
    3. Elvégeztem a Home gombos procedúrát.
    4. Semmit nem zárt be, szabad memória valamicskét nőt 40MB-ra. Ez még nem támasztja alá, hogy a háttérbe küldött appok bootloaredjeihez hozzá nyúlt volna.

    Tehát ez is hasonlóan a Home calhoz, digitális hóbuszpók. 🙂

  33. Nekem nem működik ez a módszer ugyanis iPhone4S-nél Siri jön elő. A 3GS-emen még működött, ki tudtam vele lépni olyan appból, amiből egyébként a home gomb nem juttatott ki.

  34. @YBLE: persze, hogy nem működik, hiszen a home gomb nem kalibrálható. erről szól a cikk. 😉


Add a Comment