fbpx Skip to content

A Dension Smart Racer WiRC egy olyan távirányítós autó, amelyet az iOS eszközünk segítségével vezérelhetünk a hozzá tartozó ingyenes alkalmazás segítségével. Mondhatni, az AR.Drone földi változata. A jármű méretaránya 1:18 1:16, tehát nem egy kisméretű, szobai kisautóról van szó, hanem sokkal inkább kültéri felhasználásra alkalmas, komolyabb modellről, amit a Dension ellátott a speciális WiRC vezérlővel, hogy az iOS készülékkel irányítható legyen.

  

A dobozban megtaláljuk a teljesen menetkész autót, a használati utasítást és a papírokat, valamint a hálózati töltőt. Semmi más dolgunk nincs tehát, mint letölteni készülékünkre az App Store-ból a vezérlőalkalmazást, majd az autó esetén leemelni a “karosszériát”, csatlakoztatni az akkumulátort, átpattintani ON állásba a bekapcsológombot, és csatlakozni a készülékkel az autónk Wi-Fi hálózatára, és már mehet is a száguldozás.

Mi van a “motorháztető” alatt?

A WiRC vezérlőnek köszönhetően az autó Wi-Fi hotspotként üzemel, akárcsak az AR.Drone, és a készülékünkkel erre a Wi-Fi hálózatra kell csatlakoznunk ahhoz, hogy az alkalmazásával irányítani tudjuk.

Akkumulátora 7.2V-os, 1100mAh-s, Ni-MH-s, ami használat függvényében akár több óra játékidőt is biztosíthat. Persze ha folyamatosan a legnagyobb sebességen járatjuk, főleg terepen, akkor azért 1-2 óra alatt bizony elfogy az “üzemanyag”.

  

Rendelkezik még egy beépített webkamerával is, aminek a videóképét az alkalmazás rögzíteni is tudja, 352 × 288 px felbontásban, mjpeg formátumban. Ez fél percnyi videó esetén hozzávetőleg 55MB-os fájlt eredményez. A videófájlokat az alkalmazáson belül is megtekinthetjük, és az iTunes-ban az eszközünkre kattintva az Alkalmazások fülön az oldal alján kiválasztva a WiFi RC appot, a fájlmegosztás funkció segítségével a számítógépünkre is tudjuk menteni, ahol például a VLC le is játsza azokat.

Az autó állandó négykerék-meghajtású, és független kerékfelfüggesztésekkel, és olajos lengéscsillapítókkal rendelkezik, így terepen is elboldogul.

  

Vezérlés: WiFi RC app

Az autóhoz a Dension külön vezérlőalkalmazást is készített, ami jelenleg csak iOS-re érhető el (4.0 és afelett), természetesen ingyenesen (App Store link itt). Noha telepíthető iPad-re is, azon sajnos csak iPhone-os nézetben jelenik meg, tehát egyelőre nem támogatja az iPad felbontását.

A vezérléshez szükséges, hogy először az autó által létrehozott Wi-Fi hálózatra csatlakozzunk. Ezután az alkalmazást elindítva még rá kell kattintanunk a bal alsó sarokban található gombok közül a Connect-re:

Ha ezt megtettük, akkor már láthatjuk is a vezérlőfelületet, ami testre is szabható. Alapértelmezetten a “beginner” profil az aktív, ami összesen a két irányítókart (előre-hátra / balra-jobbra), a videórögzítés és a vezérlésindító play gombot tartalmazza. Alább az “advanced” profil bekapcsolása után elérhető lehetőségeket láthatjuk:

A felület hátterét az autóba épített webkamera élőképe adja. Bal felső sarokban az alkalmazás beállításait érhetjük el, jobb felső sarokban a piros hatszögletű ikon a videórögzítést indítja, a többi ikonnal pedig a vezérlésen állíthatunk. A jobb felső sarokban található play gomb pedig magát a vezérlést kapcsolja ki vagy be, így ha arra nem nyomunk rá, a kocsi nem indul el csak úgy magától. Jobb alsó sarokban pedig az akku töltöttségjelzője kapott helyet, ebből láthatjuk, nagyjából mennyi időt fog még bírni.

A WiFi RC alkalmazáson belül elég tisztességesen testre lehet szabni az egyes paramétereket, de erre legtöbbször nincs szükség.

  • Tipp: alapértelmezetten a “beginner” profilban a sebességvezérlés le van szabályozva, előremenet esetén a teljes sebesség 40%-ára, hátramenet esetén 35%-ra. Ezt az alkalmazásban a beállításai alatt a Channels alatt tudjuk állítani. A Channel 1 a kormányzás, ezt nem szükséges állítani, a Channel 2 pedig a sebességvezérlés, itt már érdemes lehet állítani. A Min érték a hátramenet és negatív értékű kell legyen, a Max az előremenet és itt pozitív érték kell. Beltéren ne állítsuk, mert akkor sokkal könnyebben nekicsaphatjuk a modellt bárminek, mert ilyenkor aztán képes sprintelni rendesen!
  • Tipp: az autó vezethető úgy is, hogy a kormányzás a készülékünk balra-jobbra döntését követi, és a képernyőn található karral csak gázt adunk. Ehhez “advanced” módban a nyilas ikonra bökjünk addig, míg alatta meg nem jelenik a 2-es szám.

A vezérlés testreszabásáról külön cikket is lehetne írni, de ezt úgyis mindenkinek magának kell a “kezéhez alakítani”, így nyugodtan lehet próbálkozni, mert ha valamit nagyon elállítanánk, akkor a Profiles alatt a Reset default gomb használatával, vagy maximum az alkalmazás újratelepítésével kezdhetjük az elejéről.

Tapasztalatok

Az alábbiakban azokat a tapasztalataimat gyűjtöttem össze, amelyeket a tesztelés során sikerült szerezni:

  • Mivel rally-autóról van szó, természetesen hegyi terepen próbáltuk ki. Ha meredekebb lejtőre tesszük az autót (“üresben”, gázadás nélkül), a motorfék nem fogja meg, így mindenképp álljunk a lejtő aljába, hogy elkaphassuk, ha megindulna. 😉
  • Az autó nem vízálló, így kerüljük a nedves füvet, vagy a pocsolyákat, mert különben hamar végetér a móka, és megázás ellen a garancia sem véd. Nekem volt szerencsém napsütéses, száraz időben játszani vele, így ilyen veszély nem fenyegetett.
  • A vezetését, pláne terepen, és ha az autó gyorsan megy, bizony meg kell szokni. Persze aki gyakorlott modellező, annak összesen csak az iOS-es alkalmazást kell megszokni, a vezetés egyébiránt valószínűleg ugyanolyan könnyű lesz, mint a rádiós testvérei esetén.
  • A webkamera viszonylag stabilan van rögzítve, de a lengőkarja az ütődések miatt hajlamos kicsit elmozdulni, ezzel a szélvédő kivágásának az alja vagy a teteje belelóghat a képbe.
  • Szintén a webkamerával kapcsolatos, hogy a képe néha hajlamos késni vagy akadozni, ezért ne hagyatkozzunk kizárólag a kameraképre a vezetésnél.
  • Ha 20m-nél messzebb megyünk a készülékünktől az autóval, a Wi-Fi kapcsolat megszakadhat.

Az autó egyébiránt nagyon masszív, így szerencsére nem kell hímestojásként óvni, de azért persze ne essünk túlzásokba sem.

Végül egy rövid videó pár képkockával, hogy egy kis ízelítőt adjunk abból, hogy mire is képes az autó:

Amennyiben pedig valaki kedvet kapott volna hozzá karácsonyi ajándéknak, úgy a SzifonStore-ban most akciósan, 54.900Ft-ért meg is vásárolható, kék és narancssárga színben. (x)

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Az autó méretaránya 1:10 vagy 11:8, semmikép nem 1:18!

  2. @Sat: a Dension maga írja azt, hogy az autó méretaránya 1:16 (javítottuk a cikkben is, ott 1:18 volt).

  3. Nem akarok ellenetek beszélni, de 55e Ft-ért ez így nagyon sok. Ennyi pénzért már kapsz egy alap “igazi” RC autót is, ami sokkal jobban is megy (60-80, vagy némelyik több mint 100km/h), messzebb is elmegy 20m-nél (több száz méter), igaz azokat nem lehet iPhone-nal irányítani. 🙂 Az “igazi” alatt a hagyományos RC modellautókra gondolok, amik amúgy felépítésüket tekintve nagyon hasonlítanak az általatok bemutatotthoz.
    Valami ilyesmire gondoltam:
    http://www.youtube.com/watch?v=P7gzBxw4t0k
    Igaz, ez már nem annyira alap, de ez sem kerül sokkal többe 55e-nél.

    Ezt tényleg nem támadólag írtam, döntse el mindenki maga, hogy megéri-e neki. De én – mivel modellezek – nagyot nyeltem, amikor megláttam az árát. Az általam ismertekhez (és vezetetthez) képest ez csak egy műanyag játékautónak tűnik.

  4. @CooBy: egyetértek veled, én már 5-6 autót elfogyasztottam, nitróstól kezdve M 1:5-ös modellem is volt, ez egy kicsit drága…

  5. és hol autózol az 1:5ös-el?:D

  6. @PhoenikS:
    Onroaddal a MB-ben.

  7. 55ezer? 20m? Óvni kell nedvességtől, lejtőtől… Kivehetem egyáltalán a dobozból?:D LOL…

  8. CooBy tökéletesen leírta. plusz még azt sem értem, hogy miért akar valaki telefonnal játékautót irányítani, amikor ennyi pénzért (meg jóval olcsóbban is) kap kap olyat, amihez még távirányítót is adnak 😀 és irányítani is könnyebb.

  9. @PhoenikS: bármelyik OBI parkolóban, különben RS5-ösöm volt, 7dcl-es versenytankkal, folyamatos üzemidő: 40perc

  10. Végülis… Egy 1/16-os autó, szabályzó, motor, szervó, és egy Dension feliratú doboz amibe gondolom a vevőegysége van és egy Logitech kamera. Itt csak a találmányt és a feltalálókat kell megfizetni, az alap autó ára amibe ezt beleszegelték, az kb 30,000Ft, így egyből nem sok az az 50.000Ft, csak ha már összedobtak egy vevőegységet egy softwerrel akkor csináltak volna már hozzá egy adót amit az alsó csatlakozóba lehetne nyomni és nem 20 méter lett volna a hatótáv hanem 100-150 méter.
    Szerintem összeszegelt parasztvakítás.
    6 éve modellezem de az hogy iphone-al irányítsam a modellem, számomra elképzelhetetlen 🙂 Biztos jó csak hülyeség 🙂
    Repülőn jobban el tudom képzelni, pl. egy FPV-vel kombinált kamerás rendszer, de egy autónál??? Vicc…

  11. Üdv mindenkinek. Mi fejlesztjük és gyártjuk a SmartRacert, így illetékesként pár szóban reagálnék a felmerült kritikákra.
    A SmartRacer alapja egy igazi RC autó, nem egy gagyi játék, amit a hipermarket játékosztályán leakaszt az ember a polcról. Összkerékhajtás, olajos lengéscsillapítók, állítható futómű beállítások, stb.
    Akik már használtak RC autót, tudják jól, hogy csak nagyon kevés olyan jármű van, amelyik alapból vízálló elektronikával készül -és ezek jóval drágábbak is. Természetesen le lehet szigetelni utólag az elektronikai alkatrészeket, de nem fair olyasmit számon kérni ezen a modellen, amit drágábbakon sem szokás.
    Arra a kérdésre, hogy minek iPhone-nal autót irányítani, nehéz választ adni. Hiszen sok feladatra vannak dedikált eszközök (vízmérték, zseblámpa, stb), mégis van igény az ilyen jellegű dologra. Mint ahogy iPhone irányítású helikopterre, golyóra (!) is van igény. Mert jópofa dolog.
    Aki próbálta, az tudja, hogy ezek igazán szórakoztató játékok, nem azért születtek, hogy a világot megváltsák. Más kérdés, hogy a SmartRacer elektronikája elég sokoldalú, és modellező/hobbista körökben kimondottan jó a fogadtatása.
    Hogy az ár sok-e vagy kevés, nagyon szubjektív, de azt hiszem állja az összehasonlítást, ha a piacon található, kamerás, nyolccsatornás rendszerrel üzemelő RC modellek áraival vetjük össze. Persze kis csalás, hogy ezt a tudást pillanatnyilag SEMMI más nem tudja.
    Ami pedig a hatótávot illeti, ne azt nézzük, hogy 20-50 méteres WiFi hatótávunk van. Hanem azt, hogy a szerkezetet a világ másik feléről, akár interneten keresztül is tudod irányítani. Hogy ezt a tudást ki mire használja, az már egyéni fantázia kérdése.


Add a Comment