fbpx Skip to content

Figyelem! Az alábbi cikk szigorúan tájékoztató jellegű, és az érthetőség kedvéért sok technikai részlet lényegesen leegyszerűsítve szerepel benne! Mielőtt feltennéd az idevágó kérdésedet, olvasd el figyelmesen a cikket! A szifon.com nem vállal felelősséget az itt leírtak meg nem értéséből vagy hibás értelmezéséből fakadó problémák esetén!

Először talán tisztázzuk a fogalmakat, melyik mit is jelent, és miért lehet érdekes, majd aztán részletesen mindkettőről, előnyökkel, hátrányokkal.

NCK/NSCK: az NCK a Network Code Key-ből származó rövidítés, az ilyen kódokkal lehet szolgáltatófüggetlenné tenni egy adott mobilkészüléket. Az NCK-t általában az adott készülék egyedi azonosítójából (IMEI) és a hálózat kódjából (MCC+MNC) szokták generálni.

Gevey SIM: egy olyan eszköz, amit a SIM kártya és a készülék SIM-olvasója közé helyezünk, és ami a GSM/UMTS-kapcsolat azonosítási folyamatába is beavatkozva el tudja hitetni a készülékkel, hogy olyan kártyát használunk, amit az elfogad. Hasonlít a korábbi TurboSIM és RebelSIM típusú megoldásokhoz, de másként működik: más hibát használ ki.

Mire lenne jó az NCK?

Az NCK segítségével ugyanúgy lehetne függetlenné tenni a készüléket, ahogyan azt a hivatalos függetlenítés teszi: bármi frissítéskor, végérvényesen független maradna bármely, ezzel a módszerrel függetlenített készülék. Maga az Apple is az NCK segítségével teszi függetlenné az eredetileg szolgáltatófüggő készülékeket. Az iPhone esetén az NCK 15 számjegy hosszúságú, viszont a generálásában az IMEI és az MCC+MNC kódokon kívül szerepet játszik még a készülékben található egyedi NORID és CHIPID is.

A hivatalos függetlenítési eljárás során bemégy a szolgáltatóhoz, és kéred tőlük a függetlenítést, amelynek meghatározott díja van, ami függ a hátralévő hűség után fizetendő esetleges kötbér mértékétől is. Ha nincs már tarifa- vagy részletfizetési hűség a készüléken, akkor ennek egyszeri díja általában 10.000 Ft az előfizetéses, és 20.000 Ft a feltöltőkártyás készülékek esetén (T-mobile díjak). Ezt az összeget kifizeted, és a szolgáltató felveszi a készülék IMEI száma alapján a kérést, amit továbbít az Apple felé. A folyamatnak lehet pár napos átfutása, így lehetséges, hogy hazaküldenek, hogy majd dugd rá az iTunes-ra az új SIM kártyával, és majd az kiírja, hogy függetlenítve.

A folyamat további része valóban ennyi: rá kell dugnod az iTunes-ra, ami ellenőrzi a készüléket. Amint érzékelte, hogy az Apple szervere lehetővé teszi a függetlenítést, úgy a folyamat leegyszerűsítve a következő: lekéri az NCK-t, amit a baseband elfogad, és a seczone-ban kikapcsolja a hálózati korlátozást. (Bizonyos esetekben egy restore is szükséges lehet.)

NCK kódot nem lehet csak úgy generálni, hiszen ismerni kell hozzá a pontos algoritmust, amivel az adott kód  számsora elkészül, de az úgynevezett brute-force módszeren már régóta dolgoznak többen is. A brute-force lényege, hogy egyszerűen végigpróbálja az összes lehetőséget. Ez viszont a használt NCK kulcshosszától függően igen időigényes, tehát minél hosszabb a kulcs, annál tovább tart megtalálni a helyes számsort. Geohot már évekkel ezelőtt -még az eredeti iPhone megjelenése után valamivel-, közzétett egy NCKBF nevezetű programot, ami épp ezt teszi. Az alkalmazás másodpercenként nagyjából 100.000 kulcsot tud kipróbálni, de az iPhone-ban használt 15 számjegyes kulcs esetén nagy szerencse mellett ez még így is évekig tartana, mire találna egyezést. Ha pedig nincs szerencsénk, és pont csak a legutolsó kulcs lenne jó, a teljes keresés ideje hozzávetőleg 317 év lenne egyetlen készülék esetén. Ez viszont életképtelen.

MuscleNerd
To those patiently ignoring all the chatter from “promises” we never made comes a jewel: NCK unlock code is just 40 bits!
2011.03.10. 12:42
MuscleNerd
(if turns out to be true, it’s unexpected surprise for those w/vuln BB’s. All the data is there for 40-bit brute force)
2011.03.10. 12:45

Időközben kiderült azonban, hogy a MuscleNerd-ék által talált exploit ugyan függetlenítéshez önmagában nem használható, viszont lehetőség van vele kiolvasni olyan adatokat, ami segítségével már csak 40 bit adatot, tehát 5 számjegyet kell feltörni a kódhoz. Ez lényegesen lerövidíti az időt, és elméletben elegendő lehet hozzávetőleg 168 óra, ami alatt a számítógép folyamatosan dolgozik, és a készülék is folyamatosan be van dugva.

Ezzel kapcsolatban folyamatosan dolgozik MuscleNerd, de az eredményekhez idő kell. Nem lehet tudni, mikor lesz ebből valóság.

Gevey SIM: verjük át a rendszert? Hát…

A Gevey SIM más, mint a korábban használt TurboSIM vagy RebelSIM megoldások. Azok ugyanis azt a hibát használták ki, hogy a rendszer csak kétszer ellenőrzi a SIM egyedi azonosítóját, az IMSI-t a betöltés során. Így lehetséges volt egy hamisított IMSI-t (International Mobile Subscriber Identity) használni, miközben a rendszer betöltött, és utána a GSM/UMTS-kapcsolat felépítésénél már a valós IMSI került felhasználásra. Ennek az eredménye az volt, hogy a baseband azt hitte, hogy olyan SIM van benne, amit elfogad, noha valójában bármi más kártyát beletehettünk. Ezt a hibát az Apple már nagyon régen, még a 2.2.1 megjelenésével befoltozta, így ezek a megoldások sem működtek többet.

A GSM/UMTS hálózatokban a lehallgathatóság megelőzése érdekében egy másik azonosító is részt vesz a kapcsolat felépítésében. A kapcsolat felépítése során, még az IMSI felhasználása előtt a TMSI (Temporary Mobile Subscriber Identity) kerül feldolgozásra, ami egy 4 bájt hosszú egyedi azonosító, és a hálózat osztja ki.

A bázisállomás egy 16 bájt hosszú “nonce“-t  küld a készüléknek, ami azt aláírja a SIM-en található egyedi, 128bit DES kulcsával, majd visszaküldi. A hálózat ezután ellenőrzi ezt a karaktersorozatot a saját adatbázisával, ami alapján meg tudja állapítani, hogy az adott számot engedi-e csatlakozni a hálózatra, és létrejön a kapcsolat.

Látható tehát, hogy maga az IMSI valójában nem is szükséges, hiszen ameddig az előbb említett kulcs érvényes, lesz térerő. Pontosan ez történik egyes SIM-hackek esetén, amikor hamis IMSI kerül elküldésre az érvényes kulccsal. Az IMSI ilyenkor átirányításra kerül a neki megfelelő hálózatra, és így az a kérés elvész, de az aláírt “nonce” miatt a telefon mégis lehetővé teszi a csatlakozást, anélkül, hogy ellenőrizné az IMSI-t.

Ezzel a technikával viszont a mobilinternet működéséhez a “data roaming” be kell legyen kapcsolva, mert a baseband abban a hitben fog viselkedni, mintha roamingolna, noha maga a hálózat felismeri, hogy a telefon egyébként a SIM honos hálózatában van. Emellett időnként szükséges a SIM-et egy olyan készülékbe is behelyezni, ami alapból elfogadja, máskülönben sikertelen lesz a kapcsolódás.

A Gevey SIM hasonló megoldást használ, de mégsem. A korábbi SIM-hackek esetén egy előre beprogramozott hamis IMSI volt szükséges, de a Gevey esetén az eszköz képes végigfuttatni egy IMSI-listát, amíg az elfogadott MCC+MNC-t meg nem találja. Emellett képes az ICCID-t is hamisítani, hiszen az iOS-ről ismert, hogy visszaellenőrzi ezeket.

Ettől még nem kap a készülék térerőt, hiszen még nem kapott TMSI-t. Így a következő teendő felhívni a 112-t, majd mikor létrejött a kapcsolat, megszakítani a hívást, majd Airplane mód be/ki. Ezzel a készülék megkapja a TMSI-t, és bejelentkezik a hálózatra.

Hogy mit jelent ez azok számára, akik függetlenítenének?

  1. Csak akkor működik, ha:
    a.) a hálózat a GSM szabványnak megfelelően kezeli a 112-es segélykérő számra irányuló hívásokat;
    b.) a hálózat tolerálja a TSMI spoofing-ot, és nem ellenőrzi a SIM-et újra bejövő hívás esetén.
  2. A korábbiakkal eltérően ez nem egy csak-tedd-be-és-felejtsd-el típusú eszköz. Minden egyes újraindítás, vagy hosszabb idejű térerővesztés, netán másik PLMN-be való érkezés (például külföldi hálózat) esetén pontosan ugyanúgy kell eljárni, mert a TMSI lejár, és újat kell igényelni a hálózattól. (Elméletileg lehetséges erre egy daemon-t írni, ami ezt automatikusan megcsinálja, de az csak jobban nyakatekertté tenné az egészet.)
  3. Ami nem is kérdés: teljességgel etikátlan, és mindenképp illegális egy olyan technikát használni, ami a hivatalos segélykérő számot használja fel erre a célra!
    MuscleNerd
    That “dial 112 then hang up” in gevey (http://is.gd/FGNeJi) is illegal in USA, and probably other countries. Buyer beware.
    2011.03.27. 11:48
  4. Jelenleg az összes létező firmware vagy baseband mellett használható, de feltehetőleg nagyon hamar javítani fogják egy baseband-frissítéssel. Az egyetlen biztos mód a végleges függetlenítésre a hivatalos, NCK alapú.
  5. Maga az eszköz nem okozhat problémát a készülékedben, ugyanakkor a segélyhíváskor a hálózat naplózhatja a készülék IMEI számát. Ezt az azonosítást nem lehet kikerülni.
  6. Ha a szolgáltató rájön, hogy ilyen eszközt használsz, annak az előfizetésed felfüggesztésén túl akár törvényi következményei is lehetnek, hiszen az eszköz beavatkozik a GSM-csatlakozásba, ami bizonyos megítélés alapján akár veszélyeztetheti is a hálózat működését, és így illegális.

Összegzésként

A Gevey SIM egy túlárazott (US$50), megbízhatatlan, a segélykérő szám indokolatlan használata miatt etikátlan és törvényileg igencsak aggályos módja a függetlenítésnek, emellett nem is működik minden hálózat esetén, és akinél működik, annál sem tart örökké. A magyar hálózatok esetén egyébként is kérdéses a működése, hiszen a fraud mértéke eleve magas, így a szolgáltatók mindent megtesznek, hogy ezt visszaszorítsák. Mi nem támogatjuk az ilyen eszközök használatát, így a beszerzésével kapcsolatos információkat sem tesszük közzé – de kis keresgéléssel könnyen megtalálható bárki számára.

Ha függetleníteni szeretnél, két lehetőséged van. Vagy elmégy, és kéred a készülék eredeti szolgáltatójától hivatalosan, legálisan: ez a javasolt módszer, hiszen ilyenkor az adott készülék mindig független marad (AT&T-s készülék hivatalos függetlenítésére nincs mód!).

Vagy a másik lehetőség, hogy vársz, míg a Dev Team kiad valami új függetlenítést. A Dev Team által kiadott bármi függetlenítés teljes egészében a készüléken történik, így a hálózat működésébe nem avatkozik bele semmi olyan módon, mint a Gevey SIM. Ebben az esetben azonban nincsen várható kiadási időpont, így ezt hiába kérdezi bárki.

(Ennél a cikknél minden más, OFF-topic hozzászólást törölni fogunk!)

Olvasd el a hozzászólásokat is

95 Comments

  1. Jó kis cikk lett.
    Az NCK-s megoldást értem , kivéve annyit hogy más “buta” vagy nem apple telónál nagyon hamar általában egy kód elég (pedig elvileg azok is IMEI alapon működnek ha jól tudom.)
    A gevey SIM pedig bonyolult és kockázatos (és rendkívül drága).

  2. @xxman11: az NCK-t a többi típusú telón is ugyanennyire nehéz amúgy kiszámolni, csak azoknál már általában megvan a konkrét algoritmus, így nem brute-force alapon mennek. meg amennyire emlékszem, azoknál 5 vagy max 10 lehetőséged van beírni a kódot, utána már nem nyitható kóddal. na legalábbis régen, pl DCT3, DCT4 nokiák esetén ez volt.

  3. Ugyan engem nem érint a függetlenítés, de minden elismerésem @Jadeye. Komoly cikk lett!

  4. Csak az algoritmust kéne megtalálni és nem lenne gond. Már függetlenített telefonokból az NCK kódot nem lehet kiszedni. Képzeljétek el ahogy n db telefonból kiolvassuk bemenő paramétereket majd a NCK kódokat és ábrázolva egy 3 dimenziós függvényábrán kirajzolódik a fv ami Steve Jobs arcképe lesz 🙂

  5. Remek cikk, köszönet érte! Sokminden van, amiről nem is tudtam eddig, hogy egyáltalán létezik. 😀

  6. @neu: az NCK kód sajnos nem tárolódik a készülékben, összesen annyi szerepe van, hogy a készülék ellenőrzi, és amennyiben stimmel, úgy a seczone-ban kikapcsol a hálózati korlátozás.

    ellenben az NCK-t akkor el lehet csípni, amikor a készülék függetlenítése az iTunes-on keresztül megtörténik. de amúgy ezen is dolgozik a dev-team, mert ha sikerül elcsípni egy nck-t egy adott telefonhoz, az közelebb hozhatja az algoritmus visszafejtését.

  7. ha valaki esetleg kipróbálta, irja már le hogy mükődik e magyar hálózaton

  8. Roppant figyelemre méltó cikk lett. Gratulálok hozzá Jadeye.

  9. @Jadeye: Ez nagyon rendben van uram nagy Gratula

  10. Kicsit korábbra vártam ezt a cikket, nem is értem miért most jött csak meg az ihlet hozzá.
    A Gevey azért drága, mert az egyetlen alternatíva a töktelen DevTeam-el szemben. Elnézést, de már január elején is voltak igérgetések, komoly ember ilyet nem csinál, illetve a legutóbbi jaj csak a saját SIM-el működik post a twitteren nagyon gyenge volt 🙂
    Ettől függetlenül drukkolok, hogy legyen az NCK-ból valami, de én eladom a telót, marad a jó öreg SE 🙂

  11. Grat a cikkhez:D Ha iPad BaseBand-em van és bemegyek a T-hez hogy függetlenítsék hivatalosan megteszik?

  12. @Blade96 Ezt már én is kérdeztem és azt mondták, hogy attól függetlenül megmarad az iPad BB.Egyébként megcsinálják csak jelen helyzetben fölösleges.

  13. az elismeréseket köszönöm, igyekszünk. 🙂

    @AkarmI: ez nem az ihleten múlik, mindössze én sem érek rá folyamatosan az oldallal foglalkozni. nem ez a főfoglalkozásom. így már érted?

    az általad “töketlennek” titulált dev-team-en kívül pedig nagyon régóta senki sem adott ki egyáltalán semmi függetlenítést, tehát egy kis tisztelet minimum kijár nekik, pláne, hogy neked sosem kellett fizetni sem a jailbreakért, sem a függetlenítésért (ha fizettél, akkor téged átvertek). cserébe viszont sosem ígértek pontos kiadási dátumot, és mindig ott volt benne a “ha minden jól megy”. hát nem ment minden jól. megesik.

    a gevey sim meg sokkal valószínűbben okozhat problémákat a működéséből kifolyólag, mint a dev-team bármi eddigi függetlenítése.

    @Blade96: ez súrolja az off határát keményen, de a lényeg az, hogy igen, kifüggetlenítik, de attól a basebanded marad az iPad-es, tehát a GPS-ed nem kapod vissza.

  14. Nagyon jó cikk lett, gratula! Nem is tudtam, hogy a szifon környékén is foglalkoznak az NCK visszafejtésével. Viszont az a “bemégy” nagyon csúnya szó, sokkal szebb az, hogy “bemész”. Egyébként valaki egy linket tudna erre az NCKBF-ra? 😀 Esténként simán ráengedném a telóra, hátha egyszer bejön 😀 Ja és honnan lehet tudni, hogy rájött a kódra?

  15. Aha tehát off volt 😀

  16. @németh bálint: (azt kérdezted, le lehet-e tölteni valahonnan. leírtam, hogy [nem lehet, mert] még dolgozik rajta MuscleNerd…) le van írva a cikkben. de csak itt, csak most, és utoljára bemásolom.

    “Ezzel kapcsolatban folyamatosan dolgozik MuscleNerd, de az eredményekhez idő kell. Nem lehet tudni, mikor lesz ebből valóság.”

    máskor kérlek, olvasd el a cikket figyelmesen.

  17. @Jadeye: Ezt nem nekem szántad? Ha igen, akkor én erről beszéltem:
    “Geohot már évekkel ezelőtt -még az eredeti iPhone megjelenése után valamivel-, közzétett egy NCKBF nevezetű programot, ami épp ezt teszi.” és nem pedig a dev-teames megoldásról.

  18. @hepike: nem neked írtam, neki MuscleNerd-ék gyorsított verziója kéne. a geohot-féle kis guglizás után letölthető, de értelmetlenül lassú, évekbe fog telni vele, és minden indításkor újrakezdi az elejétől.

  19. @Jadeye: igazából nem véletlenül kérdeztem a linket. én is ismerem a guglit, de 1 használható link sincs benne, ahonnan le lehetne tölteni. mindegyik vagy inaktív, vagy a szokásos fake marhaság.

  20. Teljes mértékben egyet kell h értsek a Jadeye-el, tényleg rizikós a Gevey működése, az árát pedig marketing szempontból tökéletesen lőtték be, nincs alternatíva a piacon, így az emberek akik jelenleg nem tudják másra használni az iphone-jukat csak egy touchnak azok képesek áldozni rá ennyit, én is lehet h beruháznék egyre ideiglenesen ha nem külföldről kéne rendelnem ( ami a kis probléma), és tudnám h hogyan viselkedik magyar hálózatokkal, illetve egyáltalán működik-e M.O-ról a segélyhívás

  21. @Kavics23: a segélyhívás természetesen működik. 🙂 de a kártyával kapcsolatban nem tudok nyilatkozni.

  22. @Jadeye: Köszönöm a gyors választ, amúgy a probléma ott kezdődött h Vodáéknál nem nagyon hallottak, vagy nem akarnak hallani a függetlenítésről, meg ahogy a cikket olvastam ott is t-mobilos árak szerepelnek csak

  23. @Jadeye: Köszönöm a választ:D

  24. Egy kis plussz: Ma olvastam egy cikket és láttam youtube videót is h gevey 4.3 4.10.01-es baseband-et is függetlenít

  25. @Kavics23: olvasd el figyelmesen a cikket, ugyanis ezt leírtam benne, tehát nem újdonság, és valójában nem függetleníti a basebandet, hanem csak átveri, ami nem ugyanaz: “Jelenleg az összes létező firmware vagy baseband mellett használható”

  26. Jadeye!
    Azt szeretnek kerdezni, jelenleg iphone4(Angol,Vodas)telom van, ha szeretnem gyarilag kifuggetleniteni akkor csak be kell mennem es kervenyeznem kell?ok meg irnak majd par napon belul h dugjam a telot itunesra es az magatol megcsinalja es frissithetek barmikor gyari ipsw-vel akkor is az marad?mennyit kostalhat itt kint ez?
    elore is koszonom valaszod.
    Aren

  27. Amire A DevTeam kiad valami megoldást arra pont kijön az iPhone5. Mert Steve bácsi megvette őket. Én is azt tettem volna helyette. Rengeteget ér a fiúk tudása az Apple-nek…
    Mindenesetre egyet megtanultam: soha többet jailbreak vagy függetlenités. Ez olyam magyarféle gányolás. Ezután csakis tiszta forrásból!

  28. Kames te hülye vagy

  29. Igen, szokták a naivak ezt mondani…

  30. Tudjatok hogy mukodik ez 3GS en is?

  31. @zebu28: máskor olvasd végig a cikket, mert egyértelműen le van benne írva: “Jelenleg az összes létező firmware vagy baseband mellett használható”

  32. O.K azt olvastam de ha megnezed az ehhez valo adaptert az csak mikro SIM-hez valo.

  33. @zebu28: mint írtam, nem támogatjuk, mert teljességgel etikátlan és illegális a használata. de elméletben működik bármivel. az adaptert szétszedheted bármikor, mert csak egy vékony lapka az elektronika, mint a turbosim volt. persze a sim-et itt is meg kell nyírni.

  34. Gyerekek, etikatlan? Vegem van.

  35. @kaz134: akkor mondjam úgy, hogy full illegál hívogatni indokolatlanul a segélykérőszámot? ha elolvasod a cikket végig, akkor ez számodra is nyilvánvaló, hogy miért…

  36. Figyelj, nem kell megsertodni, es sertegetni sem. Szerintem nem etikatlan, vagy ugyanolyan etikatlan mint a mar meglevo toresek, vagy az istentudja mikor, de lehet hogy soha meg nem erkezo 54 bit. Mit csinaljon az aki mar szeptember ota var, mert valaki atvagta es adott el neki egy 2.10.04 vagy up BB telot.
    Az van ide irva, hogy IRD LE A VELEMENYED…
    Nyugodtan torold s profilomat ha nem tetszik a velemenyem, nem erdekel.
    Ja, es a “cikkedet” mar reg elolvastam, de mashol es angolul.

  37. @kaz134: ácsi. ki sértegetett? senki… függő telefont meg az előző évek tapasztalatai alapján bizony nem célszerű venni. aki megvette, az vállalta a rizikót. ettől viszont nem lesz legális a segélykérő szám indokolatlan hívogatása, másrészt amibe a gevey sim kerül, annyiért már kb van lehetőség a hivatalos függetlenítésre (kivéve, ha AT&T-s). évek óta megy ez a függetlenítési herce-hurca, köztudott, hogy rengetegszer hónapokat kell várni, míg lesz valami. aki ennek ellenére függő telefont vásárol, az sajnos nagyon rosszul választott.

    egyébként arról jelenleg nincs információ, hogy az itthoni szolgáltatók tolerálják-e, hogy TMSI-t használ a készüléked a honos hálózatában folyamatosan, így könnyen lehet, hogy nem is működik. de pont amiatt, hogy beavatkozik a hálózat működésébe, könnyen lehet, hogy jogi következményei lesznek itthon a használatának.

    én értem, hogy bosszant, hogy nem tudod használni a telefonod, de ettől még hiába ugrasz a torkomnak a szóhasználat miatt, pláne ha valóban arról van szó, hogy etikátlan.

    a turbosim ezzel ellentétben az összes “tevékenységét” csak a baseband átverésével követte el, és magát a hálózatot nem zavarta. csak hát azt a hibát javították. így a turbosim önmagában nem volt etikátlan.

    ez nem magáról a függetlenítés etikusságáról szól, csak az adott módszer konkrét működése etikátlan a segélykérőközpont indokolatlan hívogatása miatt. de ezért fogalmaztam át az előző válaszban, hogy jobban értsd, mire gondoltam.

    de szerinted nem fog feltűnni senkinek, hogy több tucat vészhívást kezdeményeznek majd, akik ezeket használják, mert pl elment a térerő, stb? nem biztos, hogy én tartanám a hátam ilyesmi miatt… emellett a szolgáltatónak némi állítás a rendszeren, hogy honos hálózatban ne lehessen mondjuk 5 petcnél tovább TMSI-t használni az előfizetőnek, és kész. tehát 2 hét használatért én etikátlanul soknak érzem az $50-es árat.

    (ja, az egész “cikkemet” meg belinkelheted angolul, mert így, egy az egyben bizony nem található meg sehol, mivel én írtam… a gevey-nél meg elég rákattintanod a képre, az az eredeti gevey-es cikkhez visz, amiből annak a számunkra fontos részei lettek lefordítva, vagy kiegészítve.)

  38. Tul sok itt mar a tesztoszteron, felesleges, de marad a regi velemenyem, nem azt mondtam hogy… de mind1, szeretem a szifont, mar regota olvasom es jo. Ha hiszed ha nem meg sohasem irtam (de tenyleg) velemenyt forumba. Es a cikked is jo.
    Amit NAGYON utalok az a MONOPOL. Es az hogy lockoljak a telefonokat az monopol. A mobil tarasagogrol meg nem beszel senki. Akkora kartel mint a fene.
    Tamogatom Geohotot, Musclenerdet, Hashimot stb… mert ok tesznek ellene…
    Es jelenleg csak a Turbo SIM van, mert nem birnak vele, es mar regota szenvednek.
    Tehat, nincs harag, azt hogy egy osszeszedted az infokat es kibovitve, leforditva kozzetetted nemes cselekedet es gratulalok. Sok sikert a tovabbi munkahoz!

  39. @source: Sziasztok!
    Mivel én már több mint fél éve várok a függetlenítésre, ezért én kipróbáltam. Nekem működik, minden tökéletes. Ennek ellenére én is etikátlannak tartom!

  40. @dnagyi9010:

    köszi milyen szolgaltatóhoz tartozó kártyával próbáltad?
    és mennyire megbizható? tehát elment e a térerő vagy egy idő után ujra be kell “boot olni”? vagy teljessen stabil?

    Köszi a választ!

  41. @source:
    Magát a telót At&t függő. Én telenoros vagyok. Egyszer ment el eddig a térerőm, igazából nem jöttem rá h miért. Most 4 napja stabilnak tünik.

  42. Nem hiszem el, hogy tízen éves kis szaros kölykök bejutnak a CIA, Pentagon adatbázisába, és egy nyamvadt 3GS-t 4.1-el nem lehet függettleniteni!!!!!

  43. Nekem is at&t s … Köszi az infót

  44. @dnagyi9010:

    neked megy a net? mert en most kaptam meg a kiskartyat beraktam minden jó de kiirja mobilhalozat nem aktivalható őő természetesen be van kapcsolva az adat roaming és egyebek de nem kapcsolodik netre ha belépek safariba neked volt/van e ilyen problémád ?

  45. Sziasztok!

    Nem tudom nézi e mégvalaki ezt a topicot, de öszzegezném röviden a
    gevey simmel kapcsolatos tapasztalataimat. havalakit érintene a dolog.

    Tehát, megkaptam a kártyát kibontottam, iphone4 32 At and T telefonhoz kell
    kis leirás volt a kártya és az adapter mellé, követtem az ott leirtakat, picit még le kelett faragni a micro sim böl hogy beleférjen a chip miatt…

    1 próba T-mobile HU teljessen jól ment a követtett instrukciók után talált térerőt minden jó volt minden szép amig a mobilnetet nemakartam igénybevenni..
    “mobil adathálózat nem aktiválható” üzenettel találkoztam gyorsan felmentem a gyártó oldalára és megnéztem hogy hoppá ez már nem biztos hogy müködik de EDGE vagy GPRS biztosan. hát jó kikapcsoltam a 3g t a telefonon, nagy E betü, minden nem mehet gondoltam magamba de legalabbtudom hasznalni levelezésre meg menetrendre… hasonló üzenet fogadott miutánbeléptem a böngészőbe. picit ideges lettem de hát van ez igy,,,,

    következő lépésem másnap délelött elrohantam a vodafonhoz venni egy kártyát hátha hátha azzal menni fog minden ment szépen itt is amiga mobilnethez nem értem,,, elöfizettem 1 napi mobilnetre a vodásoknál és csodák csodájára néha muküdött is tehát tesztem alapján 15 percenként 2-3 percig… utána a kedvenc szlogent lőtte a telefeon mobil adathálózat nem aktiválható… de itt már voltak előrelépések (ha mázlid van reggel betudod töltenia buszon az emileket ha nem akor nem.. )

    de akkor már ne maradjon kia telenor sem elmentem beszereztem előfizettem mobilnet minden ami kell nosza kártya be szokásos történet térerőt kap okés
    böngésző mobil adahálózat nem aktiválható. szuper akkor majd 3g nélkül hátha hát ott sem.

    tehát ha az én véleményem szerint miután nem kevés pénzt és és energiát belefektetve végigpróbáltam a lehetőségeket azttudom mondani hogy akinek kell mobilnet nélkül mert mindenképpen hasznalni akarja az vegye meg ( ugy nem ér 65 dollárt szerintem ) mert telefonalni lehet vele.. pl feltudod hivni haverodat nézze már meg mikor mi megy a moziba..
    tehát van egy autód kerekek nélkül…

    üdv
    Source

  46. Köszi az infot source! Annyit kérdeznék még,hogy a hálózatot eldobja egyébként, vagy egyszer csinálsz egy segélyhívást és utána tuti, ha nem piszkálod?

    Az NCK-s módszerről nincs hír? Mert az lenne a legtisztább. 1 hétig mehetne nyugodtan a program, bár úgy is meg lehetne oldani talán, hogy rádugod pl. 1 napig,ha nem találja,akkor elmenti, hogy meddig jutott és a következő alkalomkor onnan kezdi újra… Vagy ez ennyire nehéz, hogy nem tudják megcsinálni? Nekem tmobil függő az iphoneom, telenort otthagynám, ha nem lenne hűségem náluk még 1 évig. Gevey simet azért nem merek egyelőre venni, mert mivan,ha hnap kijön a ftlenités? Arról sincs hír,hogy egyáltalán lesz-e, vagy felesleges várni…

  47. @vycman: ha van rá lehetőséged, akkor inkább válaszd a hivatalos függetlenítést: erre T-mobile esetén a hűség lejárta után van mód. Vodafone esetén nem kell megvárni a hűség végét, ellenben az előfizetést fenn kell tartani. havidíjas előfizetés esetén 10.000Ft-os egyszeri tétel, és a készülék onnantól véglegesen független lesz, ami frissítés esetén is megmarad.

  48. Akkor sajnos nincs más lehetőségem, csak a Gevey sim egyelőre, mert tmobilos a készülékem, és van rajta hűség… Ideiglenes megoldásnak elgondolkotató a dolog, mert már december óta várom a függetlenítést és már szeretném használni telefonként is az i4-et. Csak még az a kérdésem, hogy működik rendesen, tehát wifit, gps-t nem vágja agyon pl.? Illetve mennyire stabil a dolog? Van már más visszajelzés is, vagy csak amit itt leírtak a kollegák? Jadeye téged kérdezlek, hátha hallottál vmit… Köszi.

  49. Stabil. persze ha nem merülsz le 😀

  50. ha kell én eladom neked a simet

  51. Sziasztok!

    Egy iphonokhoz kevéssé értő lány vagyok, ezért kérném a segítségeteket, hogy mit ajánlotok az esetemben!

    Vettem egy AT&T függő 03.10.01-s baseband készüléket.
    Van egy djuices-os (telenor) előfizetésem.
    Hogyan tudnám a telefont ebben az esetben használni, mi lenne a legmegfelelőbb mód nekem? Várni kell erre a kódtörésre vagy a gevey sim?
    Szerintetek kb mikor fogom tudni használni végre a telefont, mikor került nyilvánosságra ez a feltörés?

    Válaszotokat előre is köszönöm!

  52. @zsanza: vagy gevey sim, vagy még nézd meg ezt – ha lesz több tapasztalat, lehetséges, hogy ez utóbbi a jobb megoldás, mert ettől gyári független lesz: http://szifon.com/2011/04/12/cutyoursim-gyari-fuggetlenites-iphone-ra/

    olvasd el a cikket végig, mert nekünk azért vannak aggályaink is, noha fene tudja jelenleg, hogy lép-e, vagy tud-e, vagy egyáltalán akar-e lépni ez ellen az Apple.

  53. source, küldj egy mailt, felhasznalonevem kukac gmail-re! Priviben beszéljünk.

  54. Sziasztok!

    Vettem egy AT&T függő tefit,rendeltem hozzá Gevey simet,egy próbát megér,már annyira leesett az ára!
    Azon kívül,hogy a mobilinternetnél tapasztaltatok problémákat,jelentkezett más is?
    Létezhet,hogy az Ebay-on 49.90€-ért van gyári függetlenítés,vagy csak lehúzás!
    Tapasztalatokat kérek a Gevey simről! 🙂
    Köszi!

  55. @laca70: az leginkább már csak lehúzás lehet, mert megszűnt egyelőre az összes ilyen félhivatalos lehetőség, főleg, ha ATT-s a készülék, mert ott hivatalos függetlenítésre hivatalosan nincs lehetőség.

  56. Adot 1 4es. Vodával és geveyel de valamiért nincs 3g rajta ötlet ? be állítva be van pedig.

  57. OFF (felig meggdig 🙂 az volna a kerdesem, hogy egy iPhone 3G-re mi az utolso firmware/OS amit fel lehet tenni ugy, hogy utana meg fuggetleniteni lehessen a keszuleket?

  58. @dreamer1702: a függetlenítés változatlanul a baseband függvénye, amiből a legfrissebb hivatalos függetleníthető a 05.13.04-es, ami a gyári 4.0.2-es firmware-ben található meg utoljára. 3G-re a legfrissebb elérhető firmware a 4.2.1, de azt csak custom firmware-ként tudod feltenni úgy, hogy ne frissítse a basebandet, mert ha frissül, utána már csak az iPad basebandes megoldás marad, de azzal lőttek a GPS-nek. erről bővebben: http://szifon.com/2010/11/29/ultra-recycle-az-extrem-ultrasn0w-iphone-4.1-fuggetlenites/
    és
    http://szifon.com/2010/12/04/4.14.2.1-fuggetlenites-gps-problemak-uj-hacktivalas/

    a GPS problémára azóta sincs megoldás.

  59. Sziasztok!
    Kezdő vagyok iPhone téren. Érdekelne, hogy mi pontosan ez a baseband? Azt olvasom, hogy függetlenítés után “nem megy a GPS a beseband miatt”. Ez mit takar pontosan? Egy angol O2 függő 3GS-t hogyan lehet függetleníteni egyszerűen és tartósan? Olvasni rengeteg külföldi oldalt, akik úgy hirdetnek hogy bármelyik szolgáltató, bármelyik baseband, bármelyik iPhont ki tudják függetleníteni iTunes segítségével vagy egy külön progival amit küldenek. Ezek mennyire megbízhatóak? Mert a 20-25$ áron…
    Előre is köszi!

  60. @g.lipi: itt leírtuk részletesen, mi az a baseband: http://szifon.com/2011/01/31/baseband-tenyek-es-tevhitek/

    kérd az O2-től a hivatalos függetlenítést, mert onnantól végleg független lesz, és a GPS sem hullik el. ennek egyszeri 15 font a díja, ezt le tudják vonni egy O2-es kártya egyenlegéről, vagy be lehet fizetni nekik. bővebben: https://www.o2.co.uk/apps/help/help?qid=1&q1=2&route=unlocking&case=Handset%20Unlocking%20Form

    a mindenféle függetlenítős oldalakat kihagynám, nem megbízhatóak.

  61. Az ok, csak én itthon vagyok én nincs o2 számom. 🙁 A telefont nagyon olcsón vettük…

  62. @g.lipi: nem kell hozzá O2 szám, az csak akkor lenne hasznos, ha annak az egyenlegéről le tudnák emelni az összeget. írj nekik mailt (https://www.o2.co.uk/apps/help/help), amiben részéletesen leírod ékes angolsággal, hogy szeretnéd függetleníteni a készüléket, de külföldön tartózkodsz, és nincs már meg a SIM sem, és hogy mit lehetne tenni, mibe kerülne, stb. fognak segíteni.

  63. Írtam, kiváncsi vagyok mi lesz belőle. Egyébként azt vettem észre, hogy 4.3.5-ről nem enged visszafelé. Hiába adok be neki egy 4.3.3 vagy 4.3.4 verziót, ezt az üzenetet kapom az iTunestől:unable to recognize specifed IPSW
    Nem tudod miért lehet ez?
    Köszi!

  64. És ezeket a dolgokat pl.: otthon is megtudjuk csinálni BÁRMILYEN telefonnal? És kell vmi generator program?

  65. @illichlajos98: nck-t nem tudsz otthon számolni jelenleg legjobb tudomásom szerint. iPhone 4S esetén tehát kizárólag a hivatalos/szolgáltató által intézett típusú függetlenítés játszik jelenleg.

  66. Sziasztok új szifon tulaj vagyok van egy Iphone 4-em akitől vettem azt mondta hogy Canadai gevey simes csak én rátettem a IOS 5.0.1-et és nem tudom aktiválni mert nem engedi olyan kérdésem lenne hogy vissza e lehet butítani pl 4.3.3-ra mert sokat próbálkoztam 4.3.5-el majdnem végig ment csak kiírta hogy ismeretlen hiba (1)……szeretném a segítségeteket kérni lehet rossz helyre írok ezért elnézést kérek előre is köszönöm a válaszaitokat.

  67. @gyvince: nem lehet visszatenni. egyrészt kellene hozzá SHSH. másrészt a basebandje már frissült, azt meg még SHSH-val sem lehet visszatenni, így a gevey függetlenítés kilőve.

  68. értem tehát akkor várnom kell valamilyen függetlenítésre….:(

  69. és hogyan tudnám használni sim nélkül???? addig még nem lesz valamien meg oldás?

  70. Hello.
    Átolvastam az összes hozzászólást de nem találtam olyat aki GEVEYt használna. Én azt használok egy német t-mobilos Iphone4 hez. 1 hete vettem. Most kezdtem észrevenni hogy a telefonom elérhetetlen azaz hivnak és olyan mintha ki lenne kapcsolva. PL sms-t sem kapok, csak indítok egy hívást az után :O
    Valaki? Tapsztalatot van kedve cserélni?
    Számíthatok még ilyen gondokra, vagy kezdjek megoldást keresni baromi gyorsan rá?
    Köszi!!

  71. @zsolltt: Milyen iOS van rajta?
    Én szívesen cserélnék veled tapasztalatot, de én még Gevey vásárlás elött vagyok.

  72. Üdv,
    nemigazán értek pár dolgot

    Adott egy külföldi iPhone 4 16gb 4.3 as szoftver
    T-és Gevey sim el használom minden működik rajta a mobilnetet kivéve valaki tudna segíteni

    Előre is köszönöm

  73. Sziasztok!

    Feltennék nektek néhánr kérdést…

    1: Nagyjából mennyit kell várni egy új unlock kijöveteléhez?
    2: Várható bármikor is 06.15.05 BB unlock-ra?
    3: Ha van egy iPhone-om, ami valamelyik osztrák szolgáltatónál függő, akkor azt itthon is függetlenítik hivatalosan? Esetleg ki kéne mászni hozzájuk? (nem lopott, nem talált)
    4: Gevey “függetleníthető” 06.15.05 BB-vel?

  74. Sorry…! Gevey-vel függetleníthető-e a 06.15.05 BB. Kicsit felcseréltem a dolgokat 🙂

  75. @arabicsnus: olyan, hogy 06.15.05, az nincs. 06.15.00 van, és ez utóbbi függetleníthető ultrasn0w-val.

    a hivatalos függetlenítés csak az eredeti szolgáltatón keresztül intézhető, de nem feltétlen kell kiutazni, kérj meg valakit kint, hogy kérdezze meg a részleteket a kinti ügyfélszolgálattól, és elmondanak mindent.

    gevey az microSIM-es, az nem jó ehhez, mert amit írsz, az 3G vagy 3GS. a hivatalos függetlenítést intézd el, azzal bármi restore esetén is független marad.

  76. nekem van megoldás az 5.01 gevey-el hamarosan feltöltök egy videót a youtube-ra hogy kell bekapcsolni telenorral használom,igaz 3-4 naponta elmegy a térerőm és akkor sajnos néha 20-25 percet is babrálok vele hogy beüzemeljem ismét a hálózatot, AT&T függő és tuti megoldásom van rá! érdekel esetleg valakit?

  77. @bigvick: a gevey basebandfüggő. ha neked 04.10 vagy korábbi baseband van a készülékeden, akkor nincs benne semmi trükk, azzal működik a gevey a megszokott módon. gyári 5.0-s basebandre (04.11.08) frissítve viszont már nem, mert a baseband működésében szoftveresen kijavították azt a hibát, amit a gevey kihasznált.

  78. @Jadeye 4.11.08 van rajta 😀 úgy érzem ebben mégis van valami trükk… máshogy kapcsolom be mint ahogy a gevey leírása mutatja 🙂

  79. hmm. akkor kérlek, írd le részletesen, és hogy melyik típusú gevey, illetve mi van, ha gevey nélkül próbálod, eredetileg milyen függő a teló, stb!

  80. @Jadeye:
    Azt hogy milyen tipusú gevey sajnos nem tudom,hogy kell megállapítani,ha elmondod megnézem 🙂 kéz alól vettem At&t függő 5.0 volt rajta a régebbi bb vel amivel ment a gevey,jb.elt volt és semi tethered,mikor megvettem elmagyarázta a srác hogy hogy kell bekapcsolnom ha lemerül stb,leszedtem az ibooty-t és sajnos nem tudtam bekapcsolni sehogy dfu-ból nyomtam hát egy restore-t… a srácot utána kerestem meg és nagyon lecseszett hogy mért frissítettem fel a bb-t mert ez nem támogatja a geveyt… nagyon kivoltam 95ezret kidobtam,és volt egy ipodom… 🙁 próbálgattam kikapcsolni,1x kérte a pin-t kikapcsoltam még1x majd 3x kérte a pin-t,és bejött a fekete képernyő a gevey-el rányomtam accepted majd tárcsáztam a 112-t,fontos hogy vészhívásként hívja ne csak simán mert akkor bukó,aztán mikor szétkapcsol gyorsan még nincs hálózatot ír és berakod repülőgépmódba,és vársz 5-6 mp-et, utána vissza repülőből és vársz amíg megjelenik a telenor,aogy megjelent 1ből tárcsáz 112 és ha ismét vészhívásként tárcsázza akkor általában ok a telefon és 2-3 napig megtartja a térerőt 🙂 fel fogok tenni a youtube-ra egy videót róla mert így kicsit bonyolult,van hogy nekem is 4-5x is meg kell ismételni ezt a hosszadalmas műveletet,de háát sikerült 🙂 5.01 04.11.08 gevey és telenor 🙂 ha sim nélkül kapcsolom be akkor 1xűen nincs hálózatot ír

  81. Na mit gondolsz róla? lenne egy kérdésem,még garis a telóm de van egy pixelhiba,múltkor bevittem az istyle ba és azt mondták mivel nem gyári a sim tálca nem cserélik ki… ha veszek egy gyári simtálcát akkor az jó,vagy nézik hogy az imei egyezik e,szóval az ehhez a telefonhoz kell a saját gyári simtálca? 🙁 mert az sajna nincs meg

  82. @bigvick: hmm, hát érdekes, megnézném videón, aztán tuti kipróbálja más is, és kiderül.

    és ha beviszed simtálca nélkül, hogy az elveszett? amúgy amerikai telefont elvileg eleve nem szervizelnek az EU-n belül, hanem csak Amerikában. mindenesetre véletlen se legyen rajta jailbreak sem, ha beviszed.

  83. @Jadeye: megnézted a videót,2en írtak már alá és szeretném egy szakértő véleményét is kikérni,nekik sajnos amint írták nem megy a teló… mi okozhatja ezt? 🙁

  84. @bigvick: megnéztem, de akkor vagy ők bénáznak, vagy neked van valami spéci kártyád. tesztelni egyelőre nem tudtuk viszont. hivatalosan viszont eleve nem is kellene működnie egyáltalán ezzel a basebanddel.

  85. @Jadeye:
    és a spéci kártya alatt a geveyt érted?

  86. @bigvick: nem. hanem hogy konkrétan a te gevey-példányod lehet valahogy spéci, mert alapból nem megy a gevey azzal a basebanddel.

  87. gevey simmel van akinek megy facetime, illetve imessage?!

  88. @gyvince: szia.. sajnos én is ebben a cipőben járok hogy nem tudom sehogysem aktiválni a telefonomat és nem tudom kártya nélkül használni sem… neked sikerült találnod valamilyen megoldást ? nagyon fontos lenne .. előre is köszönöm

  89. Sziasztok,én jelenleg Amerikában vagyok,s itt vettem egy iphone 4s-t valamint egy gevey ultra s-t is.Itt tökéletesen müködik függetlenités az itteni hálózatokkal.Van nálam egy Vodás sim,ezt is kipróbáltam de nem akar hálózatra felmenni,csak keres és ennyi.Az lenne a kérdésem hogy valami más lenne a függetlenités módja? És milyen kockázatokkal járhat a telóra nézve? Köszi

  90. nem tudom ki nézi ezt még így november tájékán de én is hasonló helyzetbe kerültem nekem is kellene függetleníteni az iphone-t. felhívtam a t-mobile-t mivel az iphone külföldi t-mobile hálózatos, hogy hogy zajlik ez és miként. Na már most létezik iphone-okra hivatalos függetlenítés 15 ezer forintért/készülék. szóval akárki akármit mond nekem megért 15 ezret az, hogy hivatalos legyen. Az, hogy etikátlan hivogatni a 112-t vagy bármely más segélyhívó számot képzeljétek el a szitut, hogy épp a gyereketek (ne adja az ég) haldoklik ti meg hívnátok a segélyhívót de az épp foglalt mert valamelyik nyomorult épp hivogatja őket azért, hogy az iphone-ja jó legyen oké erős túlzás meg kicsi rá az esély de szerintetek miért etikátlan vagy törvénybe ütköző… nekem mióta megvan az iphone-om nem votl akár jailbrake-elve meg semmi olyan dolgot nem tettem ami a telefon épségét avagy működését kockáztatná!! egyes embereket nem értem megveszik drága pénzért (mert valljuk be nem olcsó) aztán vesznek potom pénzért egy valamit ami akár tönkre is teheti azt a nagyon nem olcsó készüléket! nem értem ez számomra nem logikus de lehet, hogy csak én lettem félre csinálva 🙂


Add a Comment