fbpx Skip to content

A zenei streaming piacot néhány nagy szolgáltató uralja, amelyek között élet-halál harc folyik a fizetős tagokért. A Spotify és az Apple Music több pengeváltáson van túl, rendszeres az adok-kapok.

spotify1

Időnként közzéteszik előfizetőik számát, bizonygatva, milyen szépen fejlődnek a másikhoz képest. Most a Spotify volt soros bejelentő.

Mivel az Apple-nek az iTunes Store-ral igen jelentős zenei gyűjteménye volt, ezért teljesen logikus lépésnek tűnt, hogy belépnek a streaming piacra. Ez tavaly nyáron megtörtént, az Apple Music névre hallgató szolgáltatás elindult. Az előfizetők először kapnak egy háromhónapos ingyenes időszakot, majd utána – Magyarországon – havi 5 euróért lehet zenét hallgatni.

Az előfizetők száma azonban lassan emelkedett: februárban 11 millió, áprilisban 13 millió előfizetővel rendelkeztek. A szeptember 7-i keynote-on jelentették be, hogy elérték a 17 millió előfizetőt.

A Spotify más üzleti modellt választott (és a megélhetéséért küzd…). Náluk továbbra is van ingyenes előfizetés, igaz, korlátozott hozzáféréssel – és reklámokkal. Júniusi közleményük szerint 100 millió előfizetőjük van, de akkor azt nem mondták meg, ebből mennyi fizetős. A fizetős előfizetők számáról csak márciusi adat állt rendelkezésre: akkor 30 millióan voltak.

A cég alapítója és vezérigazgatója, Daniel Ek a múlt héten tweetelte ki, hogy elérték a 40 milliós határt. Ezt később a cég hivatalosan is megerősítette egy emailben.

Ha megvizsgáljuk a számokat, láthatjuk, hogy a Spotify gyorsabban növekszik. Ők hat hónap alatt szereztek 10 millió előfizetőt, míg az Apple Music 5 hónap alatt 4 milliót. Ez igen jelentős különbség. Cupertinóban egyáltalán nem lehetnek elégedettek a számokkal, a növekedés lassul. Ez annak a fényében is gázos, hogy a világon 1 milliárd iOS készüléket használnak, tehát bőven lenne lehetőség növekedni.

Az Apple-nek rövid időn belül elő kell állnia valami újjal, vagy különben tartósan lemaradnak az előfizetőkért folytatott versenyben. Ugyanis, ha valaki már előfizetett az egyik szolgáltatásra, akkor a cég könnyen magához láncolhatja, hiszen az emberek lusták és nehezen váltanak, ráadásul nincs jelentős különbség a két szolgáltatás között.

Szóval, nem lennék most Cupertinóban termékfejlesztő. Nincs egyszerű dolga, fel kell találnia a spanyolviaszt. Vagy kirúgják.

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Én nem gondolnám, hogy az Apple-nek akkora érvágás lenne ez, hiszen nekik ott az Apple, a spotify-nak pedig csak saját maga. Keresnek ezzel is eleget 🙂

  2. Apple kb tesz magasrol erre szerintem, nekik az a lenyeg hogy komplett legyen a szolgaltatas.. Mellesleg amennyi penzt mar beletoltak a Spotify-ba.. Nem hiszem el hogy legalabb nem tudtak magukat nullszaldora felhozni. Ingyenes usereket ki kellene rugni, azert tobbtizmillio ember zenehallgatasa eleg nehezen jon ki abbol hogy hebe-hoba bejon egy reklam (szerverparkok uzemeltetese, etc) .. Ja es a fizetosek finansziroznak, ha kijonne belole.

  3. Ha ez természetes növekedés, nem az új három hónapig $1 árú promóciót kipróbálók “előfizetőknek” számítása, akkor szép eredmény. A Spotify előfizetőinek számottevő része a mobilszolgáltatás részeként kapja vagy veszi az előfizetést, aminek a Spotify csak egy részét látja. Egyelőre a Spotify nem jelentette be, hogy végre stabil profitot tudnak termelni, pedig az lenne a cég fenmaradásának komoly mérföldköve.

  4. Ha lenyomnák az árát ami még ha ugyan annyi is lenne mindenhol mint amcsiban akkor már többet hozna a konyhára. De szerintem egy havi £3-4 ért már megondolnám hogy előfizesek rá.

  5. Nincs jelentős különbség a két szolgáltatás közt? Az apple music szörnyen buta, a Spotify meg fullon van extra funkciókkal.


Add a Comment